TCL C635
test

TCL C635

4K základ za skvělou cenu
1

Před Vánoci jde na odbyt veškerá spotřební elektronika, televize samozřejmě nevyjímaje. V rámci cenově dostupných modelů na českém trhu zaujme letošní TCL C635 se 4K panelem a reproduktory Onkyo. Potěší moderní HDMI 2.1 i Android TV. Prodává se přitom za cenu lehce nad hranicí 10 tisíc korun.

Chytrou televizi si nekupujeme každý rok či dva. Zpravidla očekáváme, že vydrží více než 5 let, výjimkou nebudou ani nároky na dekádu. Přesto však ne každý hodlá za TV utratit většinu měsíční výplaty. Naštěstí je současný trh velmi bohatý i na cenově zajímavé novinky, mezi které se směle řadí i letošní TCL C635. Chytrý televizor dostupný ve všech oblíbených úhlopříčkách klade důraz na audiovizuální zážitek a díky systému Android TV vám zpřístupní svět streamovacích služeb. To vše si výrobce cení zhruba na 11 tisíc korun.

Technické parametry TCL C635

Rozměry bez stojanu 122,7 × 71,1 × 5,2 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 76,5 × 29,9 cm
Hmotnost bez stojanu 12 kg
Hmotnost se stojanem ? kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.1
Ethernet
USB 2× (1× 3.0, 1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 10 999 Kč

Konstrukční zpracování: tenké rámečky

Vzhledově se na cenově dostupných televizí výrobci příliš nenadřou a zvolí osvědčený design, který neurazí a skvěle zapadne do většiny místností. Modelová řada C635 vsadila na tenké rámečky ve stříbrné barvě. Jsou samozřejmě plastové, ale vypadají poměrně dobře. Televize je také příjemně lehká a dobře se s ní manipuluje. Jen vzhled zadní strany oko příliš nepotěší. Je to však společný jmenovatel všech levnějších modelů, kdy výrobce záda, která stejně nejsou vidět, trochu odbude.

TCL C635

Pokud televizi nepověsíte na zeď, budete muset využít podstavce v podobě dvou trojúhelníkových noh. Ty můžete umístit dle libosti spíše do středu spodní části televize, případně do okrajů. Výhodou je, že díky tomuto volitelnému řešení lze TV postavit například i na užší plochu.

TCL C635
Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • zajímavě řešený podstavec

Konektivita: moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na boku jsou hned tři HDMI 2.1, tedy ty nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvojice USB, přičemž jedno je typu 3.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi, avšak jen se standardy b/g/n. Přesto výrobce uvádí podporu obou pásem 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: mírná inovace

Dálkové ovládání prošlo menší grafickou proměnou na straně tlačítek, avšak zda jde o povedenou změnu, je dosti subjektivní. Ovladač totiž vypadá spíše jako hračka. Na druhou stranu se pohodlně drží, má dedikovaná tlačítka pro přední streamovací služby a dobře se používá.

TCL C635
Dálkový ovladač
Líbilo se nám
  • pohodlný
Nelíbilo se nám
  • obyčejný vzhled

Obraz: základ pro nenáročné

Na test nám dorazila 55palcová varianta, která se i tak chlubí jemným 4K rozlišením a řadí se k levnějším televizím s takto vysokým rozlišením. V této cenové hladině je však nutné vzít v potaz, že je televize vybavena pouze Direct LED podsvícením. Z toho pramení nevýhody při podání tmavého obrazu či velmi světlých bodů na tmavém pozadí.

TCL C635

Celkově má model C635 jistý problém podávat barvy věrně, působí spíše vybledlým dojmem. Na druhou stranu si všeho všimnete jen v případě, že máte i porovnání s dražšími TV. V této cenové hladině nelze čekat naprostou špičku, to by bylo bláhové. Naopak oceňujeme velice dobré pozorovací úhly. Za vypíchnutí stojí i podpora HDR10+, HLG a Dolby Vision. Abychom byli úplní, samotný panel má 60Hz obnovovací frekvenci, což znamená, že například sportovní přenosy nejsou jeho silnou stránkou.

Líbilo se nám
  • 4K rozlišení
Nelíbilo se nám
  • méně reálné podání barev

Zvuk: očekávatelný standard

Výkon 2× 10 W nepřekvapí. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový, ačkoliv se výrobce chlubí nasazením reproduktorů Onkyo. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Jestli jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete také již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný zvuk

Uživatelské prostředí: přehledná klasika

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Občas si však párování postaví hlavu a vy se dočkáte chybové hlášky. Následně vás televize nepřímo donutí udělat vše manuálně, což se buď povede, nebo se dostanete do paradoxní situace, kdy vás TV obšťastní hláškou, že jste přeci již vše nastavili. Počáteční peripetie mohou leckoho naštvat, ale na druhou stranu bude tento proces každý absolvovat pouze jednou.

Prostředí samotné TV, nikoliv operačního systému Android TV 11, působí velmi obyčejně. Výrobce se s grafickou úpravou nepáral a upřednostnil čistě účelové zobrazení jednoduchých řádků s textem. Na druhou stranu to prospělo přehlednosti a nastavení je snadno zapamatovatelné.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: vše je k dispozici

Tento model je vybaven, jak jsme si již řekli, Android TV 11. Podrobněji jsme se systému od Googlu věnovali v samostatném testu. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem ve spodní části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Na výběr je více než 5 tisíc různých aplikací a můžete si být jisti, že takřka vždy najdete, co hledáte.

TCL C635

V obchodě Google Play najdete nejen dostatečné množství základních her, ale také spoustu klientů pro streamovací služby a internetové televize, například Sledování TV. V tomto ohledu vás TCL C635 rozhodně nezklame a umožní vám přístup k nepřetržitému proudu zábavy a informací. Vždy však musíte pamatovat na to, že interní paměť má 16 GB a reálně se do ní vejde 10 GB dat.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: za málo peněz hodně muziky

TCL C635 je takřka základním pilířem nabídky výrobce a v podstatě za zhruba 10 tisíc korun nabízí vstupenku do světa chytrých televizí. Je ideálním řešením pro nenáročné uživatele, kteří konzumují běžné televizní vysílání a hledají cenově dostupnou TV. Získají kvalitní 55paůcový 4K panel a přístup k Android TV. Ten jim na oplátku otevře možnosti streamování a internetových televizí. Za dané peníze lze televizi jen těžko co vytýkat. Za nižší cenu již zpravidla seženete pouze modely s o něco menší úhlopříčkou, která právě kompenzuje o něco nižší cenu.

TCL C635
Doporučujeme - fZone.cz

Foto: TCL

Klady
  • 4K panel
  • Android TV
  • příznivá cena
  • HDMI 2.1 a USB 3.0
Zápory
  • slabší zvuk
  • méně vzhledné dálkové ovládání
Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Je ale dobře že má Direct LED a nemá Edge LED.

Zásadní rozdíly mezi Edge LED a Direct LED
Edge LED - méně kvalitní, levnější, ale umožňuje zasadit do tenčího rámečku televize

Direct LED - kvalitnější, výrobně dražší, možnost lokální regulace LED diod, panel je o něco hlubší

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze