Android TV na televizích Sony Bravia
test

Android TV na televizích Sony Bravia

Symbióza, která vás pohltí
2

V redakci testujeme špičkový televizor od Sony, který je vybaven platformou Android TV, a tak vám pochopitelně nemůžeme upřít detailní dojmy. Operační systém značně dozrál a stále se chlubí špičkovou nabídkou doinstalovatelných aplikací.

Na trhu existuje mnoho operačních systému pro chytré televizory. V předchozích týdnech jsme si proklepli Linux, který se nachází v levnějších televizorech Sony, kupříkladu v modelové řadě XE70, jehož zástupce jsme pro vás otestovali. Linux nás příliš neoslovil, nabídka aplikací je velmi chudá a mnohé nefunguje dle našich představ. Zaměřili jsme se také na systém webOS, který se nachází na televizorech značky LG. Zde nás potěšila jak aplikační nabídka, tak také prostředí. Pokud vás zajímá, jak vypadá takový televizor se systémem webOS 3.5, nepřehlédněte naši recenzi LG OLED65E7V.

Android TV Sony Bravia A1
Platformu Android TV jsme zkoušeli na výjimečně kvalitní Sony Bravia A1

Android TV je systém, kterým své televizory osazuje Sony, Philips a Sharp. Samozřejmě se najdou i další výrobci, v České republice lze narazit například na televizory Thomson.

Doplníme, že platformu Android TV jsme si měli možnost vyzkoušet v rámci testování televizoru Sony Bravia A1 (Sony KD-55A1 OLED). Na recenzi samotné televize se můžete těšit v následujících dnech.

Vstup do chytré části

Když se podíváte na ovladač chytré televize Sony Bravia KD-55A1 (zkráceně A1), máte pocit déjà vu. A to oprávněně – chytrý ovladač jako by z oka vypadl ovladači pro chytré televize Sony XE70, liší se pouze některá tlačítka a popisky tak, aby oba ovladače korespondovaly se systémy, které televize nabízí. Zatímco v případě televizí Sony s Linuxem nabídne ovladač rychlý vstup do aplikací YouTube a Netflix, v rámci ovladače pro Android TV vystřídala aplikaci YouTube aplikace Google Play pro vstup do filmové a seriálové nabídky. Ovladač pro televizor A1 je například opatřen tlačítkem pro aktivaci hlasového vyhledávání. Rozdílů je samozřejmě více.

Sony KD-55A1 OLED TV Remote Control

Stejný neduh, který má ovladač pro ovládání televizorů Sony s Linuxem, se bohužel vyskytl i u ovladače pro Android TV – chybí nám jasně odlišené tlačítko pro vstup do chytré, respektive multimediální části. I zde se do ní vstupuje pomocí modrého tlačítka Home, které se nachází po obvodu centrální ovládací části.

V ten moment se spustí režim Android TV, který zabírá většinu plochy, kdy nepatrná část obrazovky dále zobrazuje televizní stanici. To je oproti systému webOS celku nevýhoda – zde se samotná chytrá multimediální část zobrazuje jen ve spodní části obrazovky a dále tak můžete konzumovat i televizní vysílání bez větších „ztrát“.

Rozložení v rámci Android TV

Pokud jste již nějaký televizor Sony s Android TV viděli, budete jako doma. Pokud ne, hodí se upozornění, že Android TV není jen lehce uzpůsobený Android pro mobilní telefony či tablety. V posledních letech se platforma Android TV zcela uzpůsobila pro snadné ovládání pomocí dálkového ovladače a na podobu s klasickým Androidem naleznete jen velmi zřídka. Dané kategorie se prochází vertikálně (tedy nahoru a dolů), dané aplikace a zástupce poté procházíte horizontálně. Vyznat se v prostředí je otázkou pár minut, pro ovládání vám navíc bude stačit jen několik málo tlačítek. Všechna se navíc nachází na centrálním kruhovém panelu.

Platforma Android TV se zcela uzpůsobila dálkovému ovladači.

Ve vrchní části naleznete vstupy a některé aplikace, které doporučuje přímo Sony. Jedná se například o manuál, vstup do Sony Select a několika dalších aplikací. Hned pod tímto pruhem se nachází pruh další, který zobrazuje doporučené aplikace. Nejedná se tedy nutně o aplikace, které jsou nainstalované, jde však o aplikace, které platforma Android TV a potažmo i Sony doporučují. Ve výběru se nachází například VLC, internetový prohlížeč Opera, pár her a samozřejmě i aplikace Netflix a YouTube.

Na třetím řádku se konečně dostanete k aplikacím, které jsou předinstalované přímo z Obchodu Play: videopřehrávač, YouTube, Internet Opera, Filmy Google, programový průvodce, rekordér, hudební přehrávač od Sony, sdílení obrazovky, Hry od Googlu, Hudba od Googlu a aplikace pro zobrazení fotografií. Tyto aplikace lze v řádku snadno přesouvat, a to dlouhým podržením prostředního potvrzovacího tlačítka. Aplikace lze tímto způsobem i odinstalovat, stačí je jedním stiskem šipky dolů odhodit do koše. Velkou výhodou Android TV zařízení je také přítomnost integrovaného Google Chromecastu, který se samostatně prodává za více než tisíc korun. Navíc, s poslední aktualizací získala testovaná televize Sony A1 podporu 4K streamu skrze Chromecast, což odpovídá pořízení Google Chromecast Ultra v hodnotě více než 2 tisíce korun.

Android TV

Další řádek aplikací umožňuje vstup mezi předinstalované hry. Nemusíte mít tedy obavu, že by se vám aplikace a hry optimalizované pro TV pletly mezi sebou. Předposlední řádek nabídne pohled na vstupy, kterými je televizor vybaven. Pro změnu vstupu samozřejmě není nutné vstupovat do multimediální části systému Android TV, ovladač má pro tyto účely dedikované tlačítko v levém horním rohu.

Úplně poslední řádek je určen pro vstup do podrobného nastavení systému, Wi-Fi a aplikací, k časovači a samozřejmě také k nápovědě systému Android TV, kterým je televize vybavena.

Další aplikace

Velká výhoda Android TV spočívá v tom, že se nemusíte smířit s pár předinstalovanými aplikacemi a obchodem, ve kterém sotva naleznete jednu lokalizovanou aplikaci. V rámci Android TV lze využít přístup do Obchodu Play, který, ač je přizpůsoben pro televizory, zastřešuje nespočet aplikací, které jsou více či méně přizpůsobené pro zobrazení na velkých panelech, tedy televizorech.

V Obchodu Play lze získat stovky a stovky aplikací a her, kterými si můžete rozšířit standardní nabídku. Hned zpočátku doporučujeme vyměnit defaultní přehrávač videoklipů, například za KODI.

Google Play

Pokud kromě chytré televize s Android TV vlastníte také iPhone, případně iPad nebo MacBook, bude se hodit i aplikace AirScreen. Ta udělá z vaší televize v podstatě Apple TV – přímo z iPhonu/MacBooku si pak můžete snadno zrcadlit obraz skrze AirPlay. Podobných vychytávek existuje samozřejmě nespočet, v brzké době pro vás plánujeme článek se seznamem těch nejzajímavějších aplikací pro platformu Android TV.

Nestačí vám nabídka z Google Play pro Android TV? Nevadí, je to přeci Android.

Nestačí vám nabídka z Google Play pro Android TV? Nevadí, je to přeci Android. Stačí si obstarat APK balíček vybrané aplikace a například skrze File Commander aplikaci nainstalovat. Zde však nelze zaručit ani funkčnost, ani samotné spuštění, protože aplikace mimo Obchod Play pro Android TV nemusí být kompatibilní s dálkovým ovladačem. Za zkoušku to nicméně stojí a například po připojení klávesnice a myši můžete podobným způsobem nainstalovat například Skype, který není standardní součástí televizního Obchodu Play. Je však nutné upozornit na to, že aplikace nainstalované mimo Obchod Play pro Android TV neotevřete přímo z lišty rychlých zástupců, nýbrž přes Nastavení – Aplikace – Nainstalované aplikace.

Vzhledem k tomu, že Android TV neumožňuje měnit výchozí launcher (Leanback Launcher Android TV od Googlu), nelze jej ani vyměnit za takový, který nabízí přehled všech aplikací.

Android TV

Doplníme, že Android TV je přítomen ve verzi 7 Nougat. Oproti 6 Marshmallow se po stránce uživatelského rozložení téměř nic nezměnilo, tedy až na nepatrné drobnosti (například přehlednější stránka pro přihlášení nové Wi-Fi sítě). Aktualizace na Nougat nabrala u televizorů Sony menší zpoždění, na model A1 dorazila během listopadu. V lednu pak dorazila aktualizace, která přidala některé funkce navíc. O konkrétních dovednostech si však povíme v samotné recenzi Sony Bravia A1. Celé prostředí systému je pak pochopitelně v češtině (případně slovenštině).

Zhodnocení: pro hračičky i běžné uživatele

Platforma Android TV je velmi osobitá, nemá v podstatě nic společného ani s Tizenem, ani s webOS. Dominuje především nepřebernou nabídkou doinstalovatelných aplikací, a to díky zájmu vývojářů, kteří své aplikace umisťují do Obchodu Play. Pokud patříte mezi hračičky, budete celé dny instalovat zajímavé aplikace a zkoušet jejich funkčnost, a to i z externích zdrojů. Pokud patříte mezi běžné uživatele, oceníte, že na rozdíl od klasického Androidu je ten televizní značně zjednodušen. Ovládání rovněž nepředstavuje žádné problémy – vše zvládnete pár tlačítky.

Android TV
Integrovaný Chromecast je jedním z hlavních benefitů

Vyzdvihnout musíme také svižnost prostředí. Google značně zapracoval na optimalizaci a kdybychom Android TV srovnali se stavem před 2 lety, zjistili bychom, jak dramaticky se prostředí vylepšilo. Zlepšila se také odezva, plynulost procházení a mnohé další. Přehlednost prostředí je otázkou vkusu. Někdo ocení všechny aplikace a složky v jedné linii (podobně jako je tomu u webOS), jiný ocení možnost si aplikace a hry přehledně rozdělit do kategorií. Možnost dělení oceníte především v případě, kdy nainstalujete více než dvacítku aplikací.

Celkově vzato je Android TV jedním z nejlepších systémů, které můžete v televizoru nalézt.

Klady
  • nepřeberné množství aplikací
  • přehlednost
  • velká volnost při instalování doplňků
  • vestavěný Chromecast
  • instalace vlastních APK balíčků
Zápory
  • občasné zpomalení při procházení
  • launcher nelze změnit
  • omezený přehled všech aplikací
Diskuze ke článku
Kosák
Po zakoupení televize Sony Bravia-KDL32WE615BAEP ,jsem se nedočetl,jak se řadí programy dle svého uvážení např.od 1.kanálu-Č1, a dále,kanál 2-ČT2, a podobně dál.Jsem důchodce potřebuji laickou radu.
Ludek Prenosil
Ludek Prenosil
Dobrý den,
já z OS Android zase tak nadšený nejsem. Projevuje se mi toto:
Mám TV Sony model KD-49XF7596 z roku 2018. Ze začátku problémy nebyly, nastaly až po instalaci aktualizací OS Android. Teď se mi např. ivysílání ČT (přes červené tlačítko) pravidelně po cca 20 minutách zcela odpojí (nezasekává se) a přepne na standardní program, kde je červené tlačítko nefunkční, pak musím přepnout na jiný ČT program, zde si musím vyvolat červeným tlačítkem znovu požadované ivysílání. A takto pořád dokola....
Nebo se mi při běžném jakémkoliv programu (všechny MUX) TV vypne a znovu se načítá Android. Toto jsem psal také prodejci (Alza), který o problému ví a řeší to prý se SONY.
Uvidíme...snad se to napraví příští aktualizací OS.
Jako předchozí TV jsme měli Samsung a tam takové problémy vůbec nebyly, i ovládání bylo více intuitivní.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze