Anker Eufy RoboVac G30 Verge
test

Anker Eufy RoboVac G30 Verge

Dostane se všude

Anker Eufy RoboVac G30 Verge je malý, výkonný a také relativně cenově dostupný chytrý vysavač. V rukávu má navíc povedenou aplikaci či speciální pásku pro vymezení zakázané zóny. Půjde o prodejní trhák?

V našich domovech jsme vzhledem k současným koronavirovým restrikcím nuceni trávit stále více času. Možná vás tak (z dlouhé chvíle) napadlo, že by se dal pobyt v domácnosti ještě více zpříjemnit, a pokud nejste fanoušky klasického vysávání, pomysleli jste na nákup robotického vysavače. Jenže který vybrat? V moři nabízených vysavačů vás možná zaujme dnes testovaný RoboVac G30 Verge. Jaké jsou jeho silné a slabé stránky?

Obsah balení: plná výbava i něco navíc

V balení je kromě vysavače a dokovací stanice rovněž náhradní (boční štěteček), manuály, štětečky určené k údržbě a speciální páska pro vymezení prostor, kam vysavač nemá jezdit. Jediné, co vám může scházet, je dálkové ovládání, které v tomto případě zastupuje chytrá aplikace. Klasickým dálkovým ovládáním disponují například modely RoboVac 15C nebo RoboVac 35C.

Anker Eufy RoboVac G30 Verge
Líbilo se nám
  • včetně pásky pro vymezení prostor
Nelíbilo se nám
  • bez dálkového ovladače

Konstrukční zpracování: dostane se všude

RoboVac G30 Verge je na první pohled klasický robotický vysavač černé barvy, jehož hlavní předností je nízká výška 7,3 cm. Ačkoliv to na první pohled možná není patrné, znamená to, že se dostane prakticky všude. Ať už se jedná o kuchyňskou linku nebo pohovku s lenoškou, pokud je to alespoň trochu možné, s největší pravděpodobností se tam G30 Verge vejde. S některými jinými vysavači se mi přitom běžně stávalo, že se do určitých prostorů jednoduše nevměstnaly.

Po stránce materiálů výrobce sází na lesklé povrchy, což je praktické z hlediska snadné údržby (stačí je utřít od prachu hadříkem), na druhou stranu se mohou na černém lesklém povrchu postupem času objevit škrábance. Dokovací stanice v barvě vysavače má pak na zadní straně praktický výřez určený k provlečení napájecího kabelu, který tak můžete snáz skrýt. Celkově mám ze zpracování vysavače dobrý dojem a během testování jsem nenarazil na žádné nedostatky.

Líbilo se nám
  • nízká výška
  • snadná údržba

Čištění a aplikace: zvládne kachličky i koberec

RoboVac G30 Verge je poměrně univerzálním pomocníkem, který, ačkoliv neumí mopovat, dokáže vysát takřka jakýkoliv povrch. Běžně jsem jej tak nechal přejíždět z kachliček na plovoucí podlahu a poté na koberec s vyšším vláknem v obýváku. Ani ten vysavači nedělal problém, takže se nemusíte obávat, že by si na něm G30 Verge „vylámal zuby“ a zasekl se. Pokud máte domácnost s běžně vysokými prahy (okolo dvou centimetrů) mezi dveřmi, potěší vás, že si s nimi vysavač vcelku dobře poradí a je schopný se přes ně relativně rychle dostat.

Údržba nádobky na nečistoty je velmi snadná.

Příjemně mě potěšila také schopnost navigování. Ve vysavači se ukrývá několik senzorů, které usnadňují navigaci v místnostech a kolem nejrůznějších překážek. V naprosté většině případů si tak robot zvolil ideální trasu tak, aby pokryl celou plochu místnosti a žádné místo nevynechal. Čelní strana je navíc odpružená, takže by neměl případný náraz do nábytku způsobit žádné škody. Jen zřídkakdy se však stávalo, že by vysavač do něčeho silněji narazil. Stejně tak disponuje technologií pro rozpoznání rizika pádu ze schodů.

Anker Eufy RoboVac G30 Verge

Důležitou roli hraje také aplikace dostupná pro iOS i Android, kterou k používání G30 Verge zkrátka potřebujete. Pokud tedy uvažujete o tom, že tento vysavač koupíte starším osobám, které preferují běžný fyzický ovladač, sáhněte raději jinam. Na kompletní výčet funkcí aplikace se ostatně můžete podívat v přiloženém videu, za vypíchnutí však určitě stojí možnost prohlédnout si záznam s mapou z každé vysávací „seance“, naprogramování vysávání v určité dny a časy, případně možnost snadno udělit přístup k vysavači dalším osobám. Aplikace je zpracována velmi přehledně, hlavně je funkční. Nestalo se mi, že by někdy reagovala pomalu nebo spadla. Někoho může zamrzet absence české lokalizace. Vzhledem k intuitivnosti nastavení to však podle mého názoru není žádný zásadní nedostatek.

Z dalších vlastností vysavače pak musím pochválit rovněž relativně nízkou hlučnost (v závislosti na sacím výkonu) či snadnou manipulaci s vysátým smetím. Vytažení plastové nádobky o objemu 0,6 litru je snadné, stejně jako vytažení filtru a případné opláchnutí pod vodou. Jednoduchá je rovněž údržba kartáče, který lze taktéž snadno vytáhnout a očistit.

Anker Eufy RoboVac G30 Verge

Během vysávání G30 Verge zpravidla posbíral většinu špíny a nečistot, netřeba však dodávat, že robotické vysavače vystupují spíše ve funkci „udržovatele pořádku“, nikoliv jako nástroj na vysávání těžce znečištěných prostor, kde dominují klasické vysavače ovládané člověkem. Nevýhodou pouze jednoho bočního štětečku je také schopnost občas odpálit smítko mimo dosah kartáče s nasávacím otvorem. To je na druhou stranu vlastnost všech vysavačů obdobné konstrukce.

Líbilo se nám
  • tichý chod
  • dostatečný sací výkon
  • povedená aplikace s širokými možnostmi nastavení
  • schopnost vybrat ideální trasu
Nelíbilo se nám
  • k ovládání je potřeba aplikace
  • boční kartáč(ek) umí odpálit smítko mimo dosah kartáče s nasávacím otvorem

Výdrž a nabíjení: hledá se dokovací stanice

Z hlediska výdrže či nabíjení výrobce přišel s naprosto běžným (ale osvědčeným) řešením, kdy je baterie pevně integrována do těla zařízení a nabíjení probíhá připojením, respektive „najetím“, k/na dokovací stanici. V této oblasti jsem však zaznamenal menší problém, neboť ne vždy se vysavači daří do dokovací stanice najet. V jednom extrémním případě dokonce kroužil kolem stanice a různě se na ni snažil dostat přibližně pět minut. Jeho odyseu odehrávající se pouze na pár desítkách centimetrů čtverečních bohužel neurychlil ani pokus otřít vysavač (respektive senzory) hadříkem.

Anker Eufy RoboVac G30 Verge

Ve většině případů se však naštěstí G30 Verge nemá problém do dokovací stanice dostat. Integrovaná baterie o kapacitě 2 600 mAh má dle specifikací výrobce zajistit zhruba 100 minut vysávání. Takto dlouho byste však museli vysávat opravdu velký prostor. V mém případě (vysávání rodinného domu) jsem se ani jednou nesetkal s tím, že by se vysavač vybil. Pokud by se vám to však stalo, můžete využít funkce navrácení na původní místo, kde vysavač s úklidem přestal. V takovém případě se tedy při zjištění nízké kapacity baterie odjede automaticky nabít a poté se vrátí na místo činu. Rychlost nabíjení činí zhruba 6 hodin, pokud však nemáte v úmyslu posílat vysavač „do akce“ každou hodinu, nemusí vás delší nabíjecí čas vůbec trápit.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž na nabití
Nelíbilo se nám
  • občas se neumí trefit do dokovací stanice

Zhodnocení

Eufy RoboVac G30 Verge nadchne díky nízké výšce nejen majitele domácností s obtížně dostupnými prostory, ale také všechny, kteří touží po schopném vysavači se silným sacím výkonem a dlouhou výdrží. Vytknout lze snad jen chybějící dálkové ovládání, které by v některých situacích přišlo vhod, případně občas mírně zmatené hledání dokovací stanice. V žádné opravdu důležité oblasti však vysavač nezklamal a příjemným bonusem jsou i pásky pro vymezení „zakázané“ zóny. Za mě mohu RoboVac G30 Verge vřele doporučit, s nákupem chybu rozhodně neuděláte.

Anker Eufy RoboVac G30 Verge

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • snadná manipulace se smetím
  • povedená aplikace s mnoha možnostmi nastavení
  • tichý provoz (dle režimu)
  • vysoký sací výkon
  • osvědčená konstrukce
  • praktická páska pro vymezení prostor v balení
  • schopnost povysávat i stísněné prostory
Zápory
  • občas se netrefí do dokovací stanice
  • někomu může scházet dálkový ovladač
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze