Apple TV 4K
test

Apple TV 4K

Těžce zaplacená pohodlnost
  • Apple TV se umí stát nejen vaším multimediálním centrem, ale také odlehčenou herní konzolí
  • Spolehnout se můžete na skvělou provázanost s ekosystémem Applu
  • Zabavit se můžete nejen filmem či hrou, ale také aplikací na cvičení
  • Z pohodlí vašeho gauče si pustíte film z iTunes nebo Netflixu

Nabídka společnosti Apple je opravdu široká. Vsadím se, že velká část lidí si nejdříve pořídila iPhone a poté začala okukovat i další produkty. Nebo šli cestou jako já. Já si nejdříve koupil MacBook a až poté jsem řešil, co vlastně umí další produkty této značky. A že jich dnes mám…

Za zapůjčení multimediálního centra Apple TV 4K děkujeme obchodu iWant - Apple Premium Reseller, kde si jej můžete také zakoupit.

Koupíte iPhone a za pár měsíců doma můžete mít nejenom MacBook, ale také iMac, iPad, vaše zápěstí mohou zdobit Apple Watch a večerní program můžete trávit s Apple TV. Co všechno tato krabička od Applu umí a proč je dobré si ji pořídit? A obhájí si vůbec svoji cenu?

Obsah balení:

  • Apple TV
  • napájecí kabel
  • ovladač
  • lightning kabel

(HDMI kabel u Apple TV chybí, takže si ho musíte koupit zvlášť)

Na začátek bych měl pro jistotu uvést, že Apple TV není televize jako taková. Nemá displej, tenké rámečky a nekoukáte se přímo na ní. Jde o alternativu NVIDIA Shield TV, tedy krabičku, která vám posílá obsah na televizi. K vyzkoušení jsme měli Apple TV 4K. Vybrat si můžete 32GB, nebo 64GB verzi. Velikost úložiště slouží nejen pro vaše aplikace, ale především filmy a další multimédia. Rozměry jsou velmi kompaktní a instalace snadná.

Apple TV zvládne následující:

  • zrcadlit obraz z jiného zařízení
  • konzumovat streamovaný obsah
  • hrát hry
  • využívat aplikace

Prvním benefitem je zrcadlení obrazu z vašeho MacBooku, iPadu či Apple Watch. Potřebujete na rodinné oslavě ukázat ostatním fotky z dovolené a iPhone je moc malý? Přesně to je parketa pro Apple TV. Dále jde primárně o konzumaci obsahu, ať už si budete pouštět filmy z iTunes, Netflixu či jiných služeb. Samozřejmě ve 4K, tedy za předpokladu, že daný film je ve 4K dostupný. Další věcí je pak to, zda vaše televize umí takové rozlišení vykreslit. Pro běžné uživatele je obraz dobrý a nemáme k němu žádné připomínky. V knihovně iTunes si můžete film nejenom koupit, ale také zapůjčit. Cena zapůjčení je obvykle 79 Kč. Pokud si film kupujete, pak se ceny pohybují na 279, popřípadě 329 Kč. K dispozici jsou i aplikace, které vás provedenou ranní jógou nebo večerním fitness. A když na rodinné oslavě děti zlobí, pustíte jim nějakou hru. Ty se ovládají pomocí ovladače, který je kapitolou samou pro sebe.

Potřebujete na rodinné oslavě ukázat ostatním fotky z dovolené a iPhone je moc malý? Přesně to je parketa pro Apple TV.

Najdete na něm jen šest tlačítek a dotykové plochy, pomocí nichž se pohybujete přes celé prostředí. V případě hraní her slouží jako „volant“ – ovladač uchopíte na šířku a jezdíte. Musím říci, že zatímco na PlayStation se mi doma práší, tak hry na Apple TV jsem si občas zapnul. Zatímco v případě konzole je potřeba si vyhradit pár hodin času, tak hru na Apple TV zapnete, když vaše návštěva má patnáct minut zpoždění. Titulů je k dispozici celá škála od známých titulů jako je Hill Climb Racing po Asphalt 8 či Real Racing.

Jak už to u Applu chodí, vše se váže na váš účet Apple ID. Líbilo se mi, že jakmile je potřeba napsat vaše heslo k Apple ID, tak vám na iPhonu vyskočí notifikace, že heslo můžete napsat právě na telefonu. Vybíraní písmen na klávesnici, která vám vyskočí na televizi, není ani praktické, ani rychlé.

Trošku mě mrzí, že k dispozici není webový prohlížeč. Dokážu si představit, že bych si na Apple TV prohlížel oblíbené stránky, které bych měl zařazené ve svých oblíbených. Tím bych nemusel nic psát a jen bych obsah konzumoval. Pokud chcete na webové stránky, tak musíte jít cestou zrcadlení vašeho dalšího zařízení. Škoda. Z Apple TV si můžete udělat své multimediální centrum. Díky provázanosti celého ekosystému si Apple TV umí sáhnout i pro vaše fotografie videa a ani o filmovou sbírku nepřijdete, protože si ji můžete uložit přímo na disk. Popřípadě si filmy můžete streamovat ze síťového disku. S žádnou USB klíčenkou však nepočítejte.

Apple TV stačí zapojit do sítě, propojit s televizí přes HDMI kabel a připojit ideálně i ethernetový kabel. Ten bude vždycky jistější než jen Wi-Fi. Nastavení je rychlé a jednouché. Vše vám názorně ukáží obrázky a přítomny jsou i české pokyny.

K čemu je tedy Apple TV vlastně dobrá? Tak trochu ke všemu a zároveň k ničemu, i když to zní možná moc drasticky. Líbila se mi provázanost s ekosystémem Applu, bezproblémový chod, spousta aplikací. Na druhou stranu záleží, k čemu vlastně Apple TV chcete. Podle mého je to tvrdě zaplacená pohodlnost. Jestliže si chcete jen streamovat filmy z Netflixu, tak si můžete rovnou připojit váš Mac a ušetříte. Každopádně nikomu neberu to, že mu Apple TV může dávat smysl. Co bych rozhodně nedoporučoval je upgrade z předchozích generací. Ale jsem rád, že finální rozhodnutí je na vás.

Za zapůjčení multimediálního centra Apple TV 4K děkujeme obchodu iWant - Apple Premium Reseller, kde si jej můžete také zakoupit.

Cena za 32GB variantu startuje na 5 190 Kč, za 64GB variantu zaplatíte o 600 korun více.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze