AQ Labrador 39 Forte
test

AQ Labrador 39 Forte

Nejen pro fajnšmekry a patrioty

Pokud hledáte kvalitní reproduktory s českou DNA, rozhodně byste si neměli nechat ujít model AQ Labrador 39 Forte, který slibuje špičkový zvuk za relativně příznivou cenu i fantastickou kvalitu zpracování.

Na fzone.cz testujeme široké spektrum chytrých spotřebičů, mezi kterými najdeme i velké zastoupení reproduktorů. Tentokrát se nám však poštěstilo si poprvé vyzkoušet reproduktory tuzemského výrobce AQ (zkratka pro Acoustique Quality), který každoročně pořádá i perfektně organizovaný den otevřených dveří přímo v Červince. Model AQ Labrador 39 Forte je pak velmi oblíbeným mezi náročnějšími posluchači, kteří ocení kvalitní zvuk i precizní zpracování. Jak si reproduktory AQ Labrador 39 Forte vedly v našem testu?

Technické parametry AQ Labrador 39 Forte

Výkon zesilovač třídy D s výkonem 2× 35 W
Vstupy USB-B, RCA, optický SPDIF
Bezdrátové připojení Bluetooth 5.0
Podporované kodeky aptX, aptX Low Latency, AAC a SBC

Obsah balení: se vším všudy

Navzdory dnešní „environmentální“ době, kdy je balení četné elektroniky ochuzeno o různé dříve běžné příslušenství, se s ničím takovým u reproduktorů AQ Labrador 39 Forte nesetkáte. Důkladně zabalené na vás čekají samotné reproduktory + napájecí zdroj, bílý kabel k propojení reproduktorů a kabel zakončený 3,5mm jackem a dvojicí cinchů pro přenos zvuku. Součástí balení je navíc i praktické dálkové ovládání s již dodávanou dvojicí tužkových baterií typu AA.

Líbilo se nám
  • kompletní obsah balení

Konstrukční zpracování a instalace: kvalitní materiály, precizní zpracování

Jelikož jsem si mohl dříve osobně prohlédnout výrobu reproduktorů AQ v Červince, nijak mě nepřekvapilo špičkové dílenské zpracování reproduktorů AQ Labrador 39 Forte. Pro ty, kteří tuto příležitost neměli, uvedu, že je tento model nabízen ve třech provedeních: dubu, ořechu a jasanu, přičemž v mém případě se jednalo o ořechovou úpravu. Předností je rozhodně praktičnost tohoto provedení, na kterém nejsou patrné otisky a vcelku obstojně si poradí i s prachem. V každém případě se dvojice reproduktorů hodí díky svému konzervativnímu vzhledu jak k monitoru počítače, tak na strany televizoru i kamkoliv jinam.

Přední část reproduktorů je chráněna síťkou, kterou lze však sundat, a odhalit tak AQ Labrador 39 Forte v jejich plné kráse. Síťka je magnetická, tudíž nehrozí, že byste vy nebo například vaše ratolesti ulomili plastové zobáčky a podobné úchytné systémy. Lze si všimnout také otočného kolíčku pro regulaci hlasitosti, nad nímž se rovněž ukrývá dioda signalizující, že jsou reproduktory zapnuté. Elegantní je také logo výrobce. Zadní strana pak potěší rovněž patrioty, neboť zde spatříme štítek s nápisem Made in Czech Republic. Nákupem produktů této značky tak podpoříte lokální ekonomiku.

Líbilo se nám
  • krásný design
  • kvalitní zpracování
  • vyrobeno v ČR

Konektivita: příkladná

Z hlediska konektorové výbavy nabízí výrobce hned několik možností, konkrétně se jedná o cinche, optický S/PIDF vstup, vstup pro napájení a USB-B. Mnohé však může překvapit také více než dostačující bezdrátová konektivita, kterou zastupuje Bluetooth 5.0 a široká paleta kodeků. Kromě tradičního AAC a SBC jsou konkrétně podporovány kodeky Qualcomm aptX i aptX Low Latency. Reproduktory tak není problém připojit k telefonu, televizoru, tabletu, počítači a dalším zdrojům zvuku. Pamatovat si umí až 8 spárovaných zařízení, avšak doplňkové funkce, jako je například Fast Pair, nečekejte. Vzhledem k tomu, že se nejedná o přenosné reproduktory, ke kterým by se teoreticky častěji mohlo připojovat více různých zařízení, to však nepovažuji za problém. Co bych naopak ocenil, by bylo alespoň jedno HDMI, které by mnohým uživatelům mohlo přijít vhod, pro hudební fajnšmekry by to však neměl být velký problém.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • široká nabídka podporovaných kodeků
Nelíbilo se nám
  • někomu by mohlo přijít vhod HDMI

Zvuk: prostě paráda

Reproduktory AQ Labrador 39 Forte jsou kromě parádního designu a velmi dobré konektivity obdařeny rovněž špičkovým zvukem, o který se stará 5" středobasový reproduktor Scan-Speak usazený v hliníkovém koši s membránou ze skleněných vláken. Jako tweeter byl použit reproduktor Vifa s 1" textilní kalotou chlazený ferrofluidem. Za velmi nadprůměrnou lze však považovat také kabeláž od americké značky AudioQuest, jejíž kabely se řadí k tomu absolutně nejlepšímu na trhu a stojí také nemalé peníze.

AQ Labrador 39 Forte

Kvalitnímu zvuku napomáhají i materiály, jako je molitanový panel či akustické rouno, vše je pak doplněno o 19mm MDF desky. A výsledek? Těšit se můžete na krásně plný zvuk, v němž je zohledněn snad naprosto každý detail, více než dostačující basovou složku i krásně prokreslené výšky a středy. Ať už tak budete poslouchat akustické skladby třeba jen s kytarovým doprovodem nebo si pustíte jazz, klasickou hudbu či jiné žánry, budete nadšeni. Rovněž v oblasti zvukového výkonu nebudete díky vestavěnému zesilovači třídy S výkonem 2× 35 W (uloženým v pravém reproduktoru) nijak strádat.

Líbilo se nám
  • špičkový zvuk

Zhodnocení

Reproduktory AQ Labrador 39 Forte nepatří k nejlevnějším, přesto podle mě nabízí skvělý poměr cena/výkon, který každý fanoušek kvalitního poslechu jistě ocení. Základním pilířem je špičkový hudební přednes, neméně důležitý je však také povedený design či lokální výroba. Jejich nákup tak mohu vřele doporučit.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • vyrobeno v ČR
  • velmi dobrá bezdrátová konektivita
  • krásné dílenské zpracování
  • špičkový zvuk
Zápory
  • potěšilo by HDMI
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze