Poslechli jsme si reproduktory za dva miliony korun. Vyrábí je československá AQ

5
Poslechli jsme si reproduktory za dva miliony korun. Vyrábí je československá AQ
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, fZone.cz
  • Společnost AQ má bohaté know-how, model AQ Ultima má nadchnout i ty nejnáročnější milovníky hudby
  • Novinka spojuje přednosti delikátnosti a přirozenosti analogového elektronkového zvuku s neotřesitelností moderního 500W zesilovače třídy D
  • Cena je astronomická, přesto má již výrobce na reproduktory AQ Ultima několik objednávek

Když přijde řeč na prémiové audio, většině bežných posluchačů vyvstanou na mysli značky jako Bowers and Wilkins nebo Bang & Olufsen. Přitom i v České republice existuje výrobce skutečně prémiového a zákonitě tedy i hříšně drahého audia. V textu níže se s vámi pokusíme podělit o naše dojmy z unikátních reproduktorů AQ Ultima.

Československá AQ volí cestu bez kompromisů

Pokud vám není značka AQ (zkratka pro Acoustique Quality) povědomá, vězte, že se bezpochyby jedná o jednu nejzajímavějších společností (s československým DNA) na našem trhu. Výrobu v Července jsme ostatně mohli navštívit a setkat i s jejími zakladateli, z jejichž přístupu je patrné, že vývoj a výrobu reproduktorů neberou snad ani jako práci či podnikání, ale spíše jako poslání s cílem zákazníkům přinést ten nejlepší možný zvuk.

Pohled na finální podobu AQ Ultima (nalevo AQ Passion) i jednu z fází výroby

Bohaté know-how se pak pochopitelně promítlo i do AQ Ultima, novinky s hybridním zesilovačem kombinujícím elektronkové a digitální zesílení, jež využívá desítky let zkušeností duchovního otce Jána Gbúra. Ten se proslavil především řadou aktivních reprosoustav Acon, které si zamiloval nejeden milovník Hi-Fi.

Mám obrovskou radost, že se nám s Jánem podařilo přivést k životu reprosoustavy, které dalece převyšují cokoli, co jsme dosud vyrobili. Věřím, že AQ Ultima nadchnou i ty nejnáročnější milovníky hudby a špičkové techniky,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara.

AQ
Další reproduktory výrobce AQ

S pány z AQ se přátelím už roky a velmi mě těší, že se právě oni ujali mé koncepce vycházející ze zkušeností se značkou Acon,“ dodává Ján Gbúr. „Už teď vidím, že s pomocí Laďových zkušeností je možné posunout tyto reprosoustavy ještě dál a věřím, že v jejich rozvoji budou úspěšně pokračovat.

Zvuk, který vás ohromí

Součástí návštěvy Červenky kousek od Olomouce, kde se reproduktory AQ vyrábí, byla i milá povinnost si AQ Ultima poslechnout, ale rovněž nahlédnout do výroby, kde tento a další produkty vznikají. Poslech AQ Ultima je pak velkým zážitkem naprosto pro všechny, ať užmají s takto drahým audiem předchozí zkušenost nebo se jedná o jejich poprvé.

Zvuk linoucí se z reproduktorů je doslova neskutečný, plný detailů se schopností vystihnout i ty nejdrobnější nuance, ale také fantastickým podáním vysokých, středních i hlubších frekvencí. Novinka ostatně spojuje přednosti delikátnosti a přirozenosti analogového elektronkového zvuku s neotřesitelností moderního 500W zesilovače třídy D pro hutné basy, což samo o sobě budí respekt.

Měniče výškové sekce se pyšní moderní eliptickou konstrukcí a středobas patří mezi ty nejrychlejší a nejpřesnější v historii audia. V oblasti basů se pak výrobce nespokojil s jediným magnetem a pro jistý a dynamický pohyb měniče jich osadil rovnou celé pole, což znamená, že posluchače čeká záplava detailů i nekompromisní dynamika. Za pozornost stojí také integrovaná aktivní výhybka, jež zajišťuje dokonalé sladění jednotlivých pásem i jejich fáze.

Novinka využívá všech známých technologií AQ, které posouvá na ještě vyšší úroveň. Těšit se tak lze z precizního zatlumení kombinací akustické pěny a rouna, ze značkové kabeláže Audioquest uvnitř kabinetů i velmi bohatého systému BDS (ball damping system), který pohlcuje nežádoucí vibrace korpusu. Eliminace paralelních rovnoběžných stěn, která se osvědčila jak u dostupných AQ Labrador 39, tak u elegantních AQ Canto z ohýbané bukové skořepiny, samozřejmě nechybí. Strach ze vzniku stojatých vln je tak zcela zbytečný a ti, kteří se rozhodnou dopřát si avantgardní nekompromisní reprosoustavy AQ Ultima se dočkají jen naprosto čisté reprodukce nabité ničím neomezovaným přívalem hudební energie. Pro maximální přesnost stereoskopického obrazu navíc konstruktéři zakřivili čelní stěnu reprosoustav tak, aby se v místě poslechu protínaly osy jednotlivých měničů. Koherenci a plasticitu prezentovaného prostoru nahrávky tak nelze přehlédnout.

Nahlédnutí do výroby v Července

Pozornost na sebe zákonitě přitáhne nejen zvuk, ale i design reprosoustav, z nichž čiší prémiovost na první pohled. Celý korpus pokrývá luxusní dýha z makasarského ebenu, který patří mezi nejtvrdší dřeviny na světě. Jeho nezaměnitelná kresba a výraz přitom dodá jakémukoli interiéru punc avantgardního přepychu. Pověstnou tečkou za impozantním zjevem AQ Ultima pak tvoří výrazné elektronky vystupující z těla zesilovače pokrytého 24k zlatem. Ve chvíli, kdy žhnou uhrančivě hřejivým světlem, je čas zhasnout vše ostatní a ponořit se do světa hudby.

AQ Ultima už míří k prvním zákazníkům

Jak již bylo zmíněno, cena 2 miliony korun řadí AQ Ultima do kategorie ultraprémiového audia. Navzdory tomu si však už tento československý klenot objednalo několik zájemců v ČR i na Slovensku a další (například z Itálie a Řecka) rovněž projevili zájem.

Diskuze ke článku
Videafotky
Videafotky
Až na to,že lidi nemají peníze a budou kupovat repro za 2 mega,,jinak já slyšel i za 6 mega a o ničem 😄
Standa Jandečka
Standa Jandečka
A to jsou bedny. Kde je zdroj zvuku. Na něm se v tomto případě také nesmí dělat kompromisy.
Karel Plesek
Karel Plesek
Tak Československo je u Olomouce? A Čechoslováci to nekupují?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze