AQ M 24BT
test

AQ M 24BT

Klasik s nádechem moderny

Nabídka reproduktorů s bezdrátovým připojením je nepřeberná, ale obvykle jde o levnější kousky pro občasné použití. Co ale když zatoužíte po kvalitním poslechu, kde dostanete možnost nejenom bezdrátového, ale i drátového připojení?

Dnes testovaný model z dílen Acoustique Quality vypadá na první pohled nenápadně až nudně. Reproduktor totiž vypadá jako ten, který měli někde v obýváku vaši rodiče. A to rozhodně není výtka – pro kdekoho to může být rovnou výhra. AQ M 24BT zapadne do prakticky každého interiéru a pokud by vám tam neladila dřevěná kresba ořechu, kterou jsme dostali na test, pak můžete sáhnout ještě po neutrální černé.

Technické parametry AQ M 24BT

Rozměry 160 × 296 × 215 mm
Hmotnost L/P 3,6/3,7 kg
Výstupní výkon 30 + 30 W
Bezdrátová konektivita Bluetooth 4.2 (SBC, AptX, AptX-LL, AAC)
Napájecí konektor proprietární
Spotřeba OFF/norm/max 0/10/70 W
Zvýšená odolnost ne
Analogové vstupy 2 × 2 cinche
Hardwarová tlačítka ON/OFF/změna zdroje/změna hlasitosti
Barevné provedení černá nebo ořech
Cena 7 490 Kč s DPH

Obsah baleni: hlavně kabely

Kromě dvojice reproduktorů v balení naleznete napájecí zdroj (14 V, 2,5 A) s redukcí, dálkové ovládání a dvojici propojovacích kabelů: jeden odizolovaný pro vzájemné propojení reprobeden a jeden propojovací s 3,5mm jackem na jedné straně a dvojicí cinchů na druhé. To je dostačující, ale poslední zmiňovaný kabel mohl být v balení dvakrát, protože reproduktor umožňuje drátové připojení ke dvěma zdrojům zároveň.

AQ M 24BT

Konstrukční zpracování: poctivá práce

Jak jsme naznačili v úvodu, jedná se o poctivě zpracovaný výrobek, který se stane nenápadnou ozdobou každého interiéru. Rozměry jednoho reproduktoru jsou 160 × 296 × 215 mm a hmotnost 3,6, respektive 3,7 kilogramu. Své místo tak najdou nejenom v obývacím pokoji, ale třeba i vedle monitoru počítače na pracovním stole. Síťky jsou připevněny trvale a na zadní straně chybí systém pro zavěšení na zeď.

Jednolitou čelní plochu kvádrovitého tvaru narušuje u levé bedny pouze lesklý proužek vespod s otočným ovladačem v jeho prostředku. Tím můžete nastavovat hlasitost a pomocí stisku přepínat zdroje zvuku, což pak indikuje barva svítícího loga AQ na levé straně. U testovaného modelu to byla zelená či žlutá pro analogové vstupy a modrá pro Bluetooth. Totéž můžete provádět i pomocí dálkového ovladače.

AQ M 24BT

A to by bylo ke konstrukci asi všechno. Ve světě bezdrátových reproduktorů, které vás zaplaví množstvím tlačítek, diod a dalších doplňkových funkcí, se to může zdát málo, ale zde se jedná o standardní reprobedny propojené kabely, kde je bezdrát spíše jen jako doplněk. Jedinou výtku tak lze mít k tomu, že otočný ovladač se lehce kývá. Ničemu to nevadí, ale kazí to jinak perfektní dojem.

Líbilo se nám
  • konzervativní design
  • kvalitní materiály
  • jednoduché ovládání
  • decentní LED dioda
Nelíbilo se nám
  • otočný ovladač se lehce kývá

Konektivita: kousek od vrcholu

Jak jsme naznačili v úvodu, v případě kabelového propojení máte k dispozici dva vstupy, každý sestávající ze dvou cinchů. Návod k výrobku se zmiňuje, že přiložený kabelu je testovací a pokud budete chtít dosáhnout lepších výsledků, pak si máte pořídit kvalitnější. Rozdíl v praxi ale asi poznají jen netopýři.

U bezdrátového přenosu je situace jako obvykle složitější. Propojení probíhá přes Bluetooth, zde ve verzi 4.2. Daleko důležitější pro kvalitní přenos zvuku jsou nabízené kodeky. Zde najdeme standardní SBC, který zvládne prakticky každé zařízení, ale kvalitu zvuku to negativně poznamená, zvláště pak u takto kvalitního reproduktoru. Naštěstí tu máme kvalitnější alternativy AAC i aptX a hráče pak potěší aptX Low Latency. Stačí jen stisknout PAIR na ovladači, v telefonu vybrat reproduktory a je to.

Chybí však vrchol nabídky v podobě „soňáckého“ LDAC nebo aptX HD. Bezdrátový poslech hudby je tak spíše jakýmsi doplňkem. Kdo to bude s hudbou myslet vážně, bude muset sáhnout po kabelu.

Líbilo se nám
  • jednoduché párování
  • podpora aptX
Nelíbilo se nám
  • chybí LDAC a aptX HD

Zvuk: do bytu perfektní

Uvnitř každé reprobedny najdeme pětipalcový basový měnič s polypropylenovou membránou a jednopalcový výškový měnič. Jejich jmenovitý výkon je 2 × 30 W a maximální výkon SPL pak 98 dB. Zároveň obsahují vestavěný zesilovač třídy D.

AQ M 24BT

A jak to hraje? Tak přirozené a barvité podání byste čekali od mnohem dražších kousků. Vzhledem k velikosti je nutné najít si tu správnou pozici, abyste žádnou část spektra zbytečně neutopili, ale pak si budete lebedit nehledě na hudebním žánru. Přeci jenom jsem však měl pocit, že konzervativně vyhlížejícím bednám sednou více klasické žánry: klasika, rock nebo mluvené slovo. S elektronickým dusáním se popraly taky, ale nebyla to taková zábava, jak by mohla – milovníkům tohoto typu hudby asi bude chybět subwoofer.

AQ M 24BT

Zhodnocení: chybu neuděláte

Cena 7 490 korun za dvojici reproduktorů s Bluetooth konektivitou se může zdát příliš vysoká, ale prakticky jim není co vytknout. Je samozřejmě nutné se smířit s tím, že bezdrátový poslech zde bude spíše doplněk, a to kvůli absenci pokročilých kodeků. Jinak si ale můžete vychutnávat solidní přednes a také univerzalitu, kdy můžete vhodně doplnit jak domácí stereo i televizi, tak počítač. Pro někoho může být také plusem fakt, že výrobek pochází od českého výrobce.

Klady
  • konzervativní design
  • výborný zvuk
  • Bluetooth s podporou AAC a aptX (LL)
  • dva analogové vstupy
Zápory
  • chybí pokročilejší konektivita
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze