Astro Bot
test

Astro Bot

Videoherní balzám na duši

Jedním z nejlepších herních titulů dostupných hned během launche PlayStationu 5 byl bezpochyby Astro's Playroom. Nejen, že se jednalo o fantastickou hru, která oslovila dospělé i děti, ale navíc byla kompletně zdarma předinstalovaná na konzoli. Vzhledem k úspěchu tohoto veledíla je proto možná až s podivem, jak dlouho trvalo uvést regulérní druhý díl, který nese označení Astro Bot. Dokáže se novince udržet či rovnou překonat velmi vysokou laťku nastavenou předešlým dílem?

Za hrou Astro Bot stojí japonské studio Team Asobi, které má na kontě pouze tři hry (včetně letos vydaného titulu), přesto se mu vždy podaří uhodit hřebíček na hlavičku a přinést hráčům přesně ten zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat. Nový Astro Bot přichází jako regulérní herní titul na rozdíl od předchůdce, a to jak v digitální, tak fyzické (krabičkové) variantě. Na návrat do tohoto univerza jsem se velmi těšil a musím rovnou prozradit, že jsem z Astro Bot skutečně nadšený.

Ideální pro děti i dospělé

Jak už bylo zmíněno, Astro Bot má ambice oslovit nejen děti, ale také dospělé hráče. Pokud totiž nemáte s tímto univerzem žádnou zkušenost, může se zdát, že se jedná o vyloženě dětskou hru plnou rozkošných robůtků, pestrobarevného prostředí a různých dalších roztomilostí. Je tedy rozhodně pozitivní, že hra je vhodná pro děti, neboť neobsahuje jakýkoliv (potenciálně) nevhodný obsah, ale na své si přijdou i dospělí a osobně jsem toho skvělým příkladem.

V poslední době na hraní kvůli pracovním a rodinným povinnostem nemám příliš času a popravdě ani chuť trávit čas s ovladačem v ruce, neboť preferuji zpravidla hry zaměřené na příběh. Astro Bot je částečně rovněž příběhová hra (i když je zde příběh spíše něčím navíc, než hlavním tahounem), avšak na rozdíl od jiných „těžkých“ titulů z dílny Sony, jako je třeba The Last of Us či God of War nevyžaduje žádné speciální rozpoložení ani duševní energii, abyste se pustili do hraní. Osobně jsem si tak několik večerů za sebou pustil Astro Bot čistě pro odreagování. Obvykle s úmyslem zahrát si třeba jen na 10 či 15 minut a častokrát jsem se přistihl, že se herní seance značně prodloužila, neboť jsem se nemohl od hry odtrhnout.

Astro Bot je skutečně návykovou hrou, a to nejen díky krásnému audiovizuálnímu zpracování s roztomilými roboty, ale také skvěle navrženým levelům, které vás odmění za průzkum a „vyzobávání“ všech sběratelných předmětů. Díky tomu jste motivováni hledat různé skryté prostory (skryté minilevely), procházet levely z různých směrů a dívat se na ně z různých perspektiv, abyste našli co možná nejvíc. Ve své podstatě pak nový Astro Bot nepřináší vlastně nic revolučního oproti předešlému dílu (ještě předtím stejné studio publikovalo díl určený pro VR), ovšem hratelnost je tak vyladěná k dokonalosti, že vlastně ani nebylo potřeba vymýšlet nic nového, co se týče herních mechanismů.

Stále tak platí, že během hraní budete objevovat různé gadgety (či zvířecí kamarády), kteří vám v daném levelu propůjčí speciální schopnosti. Ať už je to například mopslík, boxovací rukavice nebo superschopnost proměnit Astro Bota v myš, se kterou se vměstnáte do prostorů, kam byste se jinak nevešli. V kombinaci s fantasticky navrženými levely, které jsou mnohdy velmi vtipným odkazem na jiné známé herní série (např. God of War), pak máte záruku, že o zábavu nebude nouze.

Velmi se na tom podílí také haptická odezva ovladače DualSense, která se velmi těžko popisuje, těšit se však můžete na různé typy „vrnění“, vibrování, adaptivní triggery a nebo možnost fouknout do mikrofonu, čímž např. Astro Bot foukne a roztočí prvek ve hře. Způsobů, jak si vývojáři vyhráli s DualSense, je tedy i tentokrát nespočet a povedlo se jim to na výbornou.

Zhodnocení

Astro Bot je dalším hitem z dílny PlayStationu, který má potenciál přitáhnout nové zájemce o konzoli PlayStation 5. V tomto kontextu je snad až škoda, že herní studio stojící za touto hrou nestihlo připravit více her (například pro nejnovější VR headset PlayStation VR2), avšak to není výtka ke hře jako takové. Ta je totiž fantastická, užijí si ji malí i velcí hráči a je skvělým příkladem toho, jak by měli vývojáři využívat možnosti ovladače DualSense. Perfektní je rovněž audiovizuální stránka a starší hráči, kteří pamatují doby prvního PlayStationu či třeba PSP, budou pochopitelně i nostalgicky vzpomínat na tyto požehnané časy vzhledem k množství odkazů, které ve hře najdeme. Pokud bych měl doporučit rodičům s dětmi nákup jedné jediné nové hry, jednalo by se právě o Astro Bot.

Foto: Team Asobi (SIE)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze