Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen
test

Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen

Když legenda dozraje

Jsou to více než 4 roky, kdy jsem testoval reproduktor Beoplay A1. Pamatuji si na to velmi dobře, tehdy jsem jen těžko hledal nějaké nedostatky a zvuk mě jednoduše okouzlil. Reproduktor byl velmi dlouhou dobu oblíbený a nezestárl ani po 3 letech. Změnilo se to v roce 2020, kdy světlo světa spatřila druhá generace. Dnes se podíváme na to, zda na legendu navázala, nebo se objevily i nějaké ústupky.

Testování Beoplay A1 první generace jsem si náležitě užil. Perfektní design, špičkové zpracování a mohutný zvuk, to vše byly důvody, proč jsem reproduktor doporučoval k nákupu a proč jsem si jej čase sám zakoupil. V dané třídě jsem zkrátka nenašel vhodného soupeře, který by mě oslovil tak jako právě Beoplay A1. Dodnes nákupu nelituji, a to uběhly více než 4 roky.

Zřejmě vás nepřekvapí, že jakmile jsme dostali možnost otestovat druhou generaci této legendy, neváhal jsem ani vteřinu. Byl jsem totiž hodně zvědavý, co vše se vylepšilo a zda majitelé první generace mají důvod k upgradu. Na to vše odpoví dnešní recenze.

Technické parametry Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen

Rozměry 13,3 × 13,3 × 4,6 mm
Hmotnost 558 gramů
Konektory USB-C pro nabíjení
Výdrž 45/18/4 hodiny (podle hlasitosti)
Kapacita baterie 3 000 mAh
Délka nabíjení 2:45 hod.
Konektivita a kodeky Bluetooth 5.1, AAC a aptX Adaptive
Frekvenční rozsah 55 až 20 000 Hz
Barevné varianty Grey Mist, Gold Tone, Black Anthracite, Pink, Green
Cena 7 000 Kč s DPH

Obsah balení: základ

Kromě reproduktoru toho v balení tolik nenajdeme. Jedná se o kvalitní a pogumovaný nabíjecí USB-C–USB-A kabel a základní dokumentaci. To ale stačí, nejde o stížnost, jen o konstatování. Jsme rádi, že Bang & Olufsen si dal záležet i na vnitřku, vše má své přesné místo, krabice je opravdu extrémně bytelná, a vy si tak můžete být jisti, že i kdyby při přepravě dvacetkrát spadla, s reproduktorem uvnitř se nic nestane.

Design a zpracování: ikona zhubla

Co jsme obdivovali už v případě Beoplay A1, to budeme obdivovat i u druhé generace, navíc, došlo k příjemným vylepšením. Novinka je stále ten stejný puk s rozměry 13,3 × 13,3 cm, ovšem tloušťka se mírně snížila z 4,8 na 4,6 mm. Může se to zdát jako naprosto zanedbatelný detail, přesto ihned po vybalení A1 2nd Gen cítíte, že je něco jinak. Můžete mi věřit, vzhledem k tomu, že vlastním i původní generaci. Co asi potěší více, to je snížení hmotnosti. 600 gramů v případě A1 nebylo málo, samozřejmě jsme přesně věděli, kvůli čemu je hmotnost takto vysoká. I tak se však v Bang & Olufsen zamysleli a tělo odlehčili na aktuálních 558 gramů. Můžete si být jistí, že i takový rozdíl rychle poznáte.

Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen

Kulatý profil reproduktoru z vrchní části tvoří hliníková „čepička“, ve které je vyfrézován nespočet malých otvorů pro dokonalý průchod zvuku v rozsahu 360 stupňů. Tento unikátní tvar nebylo třeba nijak měnit, protože prostě funguje.

Generační srovnání. První generace se na snímcích nachází vpravo

Bočnice už změny hlásí. Po obvodu reproduktoru je gumový, respektive polymerový pás, ve kterém se skrývají tlačítka a také nabíjecí konektor. Z těla zmizel 3,5mm jack. Přiznám se, že tato ztráta mě tolik netrápí, protože v případě první generace jsem jej využil jen v rámci testování, jinak ne. Ve všech ostatních ohledech se jen vylepšovalo. Popisky tlačítek jsou nově výraznější a hlavně, mnohem lépe se tisknou. Pokud jsme si v první generaci na něco opravdu stěžovali, byl to právě onen gumový pocit tisknutí tlačítek, což znesnadňovalo ovládání poslepu. Chyběla totiž jakákoliv zpětná vazba, gumový pásek zkrátka mechanicky narážel na kontakty pod ním, to bylo vše. To je už minulostí, tlačítka tu jsou (pod polymerem ukrytá) a stisk je mnohem jistější. To se povedlo!

Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen
LED se nachází pod jedním z výřezů

Možná se ptáte, kam zmizela notifikační LED a mikrofon, tedy prvky, které byly v případě první generace rovněž na boku. To zjistíte hned, jakmile reproduktor zapnete. Dioda se totiž přestěhovala pod vyfrézovanou část hliníkové čepičky. Je dostatečně výrazná a nijak nekazí celistvost vzhledu. Navíc si snadno uděláte představu o aktuálním stavu bez nutnosti hledat diodu někde na bočnicích. Nutno podotknout, že dioda je nově výraznější a její svit rozhodně nepřehlédnete. Mikrofon se přestěhoval také pod hliníkovou čepičku, nově se však počet mikrofonů ztrojnásobil. Je vám to stále málo? Těšit se můžete i na odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP67. Jestli mně něco chybělo u první generace, byla to právě odolnost. Reproduktor můžete reproduktor klidně i ponořit do vody. My jsme to raději nezkoušeli, ale nemáme důvod nevěřit.

Design je podobný, přesto je změn dost.

Změnou je i provedení spony koženého řemínku, který je pevně spojen s reproduktorem. Namísto kulaté spony je nově podlouhlá. Asi nedokážeme říci, zda se nám líbí více, či méně, je to prostě změna a nový reproduktor díky tomuto detailu snadno odlišíte, takže proč ne. Navíc, i kůže je nově voděodolná, má tedy speciální povrchovou úpravu, je hladší. Oba reproduktory rozpoznáte ale i tak, že ten nový má menší výřezy hliníkové čepičky (a také je jich více), které slouží pro průchod zvuku. Rovněž základna reproduktoru je mírně zaoblená, celkově je tedy nová generace trochu „jemnější“ na pohled. To vše jsou ale detaily, které poznáte jen při přímém srovnání.

Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen
Jak ode sebe snadno rozeznat obě generace? Podle kovové spony, kulatá patří první generaci.

Po stránce provedení bylo vylepšeno vše, co nám u první generace vadilo. Tlačítka se nově mnohem snadno tisknou, potěší nižší hmotnost, přestěhování LED a zřejmě nejvíce jsme vděční za odolnost vůči vodě a prachu. Když k tomu připočteme fakt, že kvalita zpracování patří k tomu absolutně nejlepšímu a design ani po více než 4 letech neztratil nic ze svého sex-appealu, máme tu reproduktor, který zkrátka chcete. A chcete ho hodně! Na závěr už jen doplním, že i druhou generaci můžete pořídit ve více barevných variantách, kromě námi testované Grey Mist je k dispozici i Gold Tone, Black Anthracite, Pink a Green.

Líbilo se nám
  • luxusní design
  • špičkové provedení
  • odolnost dle certifikace IP67
  • lépe tisknutelná tlačítka
  • tenčí, lehčí

Konektivita a baterie: 3 hodiny, nebo dva dny?

Konektivitu obstarává Bluetooth ve verzi 5.1 s kodeky AAC a dokonce i aptX Adaptive (původní generace měla Bluetooth 4.2), dosah ve volném prostoru může být více než 200 metrů. Stále chybí podpora NFC, což by někdo mohl ocenit při párování, ovšem vzhledem k rychlému připojení skrze Bluetooth to jako zásadní nedostatek nevidíme. Párování probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete Bluetooth možnosti a přidáte novou periferii. Novinkou je možnost připojit reproduktor ke dvěma zařízením současně díky režimu Bluetooth multipoint, k dispozici je i Microsoft Swift Pair a Google Fast Pair. Jakmile se odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, sám se vypne, aby šetřil baterii. Jakmile reproduktor zapnete, automaticky se spáruje s naposledy propojeným zařízením, tedy pokud je k dispozici. Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen umožňuje i stereo párování, ovšem vždy jen s danou generací, A1 s A1 2nd Gen bohužel nespárujete.

Zpracování je špičkové

Baterie má nově kapacitu 3 000 mAh, oproti původním 2 200 mAh. Ze zkušeností mohu říci, že první generace se chlubila až 24hodinovou výdrží, ovšem pokud jste poslouchali při běžné hlasitosti zhruba 70 %, vydržel reproduktor zhruba třetinu/čtvrtinu této doby. Ke konci životnosti samozřejmě ani to ne a výhrou bylo, když jsme se dostali na 5 hodin při 60% hlasitosti, například na zahradní party. Logicky, baterie nejsou nesmrtelné.

Výdrž je fantastická.

Nová generace na to jde jinak, výrobce dopředu upozorňuje, jaké výdrži budete moci dosáhnout v případě jaké hlasitosti. Na maximální hlasitost vydrží reproduktor zhruba 4 hodiny, při 70 dB se dostanete na 18 hodin a pokud se spokojíte s 55 dB, výrobce deklaruje výdrž zhruba 43 až 46 hodin. To vám možná nic neřekne, ovšem když zmíníme, že reproduktor je schopen dosáhnout maximální hlasitosti zhruba 92 dB (při našem měření jsme se dostali na zhruba 95 dB), je vše trochu jasnější, i když samozřejmě přímá úměrnost zde není. Pokud budete poslouchat na zhruba poloviční hlasitost, spíše o trochu méně (40 %), dočkáte se deklarované výdrže zhruba 42 hodin. Tolik vydržel hrát reproduktor v našem případě. Pokud máte raději hlasitější poslech, zhruba na 60 až 70 % maximální hlasitosti, můžete počítat se zhruba 17 hodinami. A jestli máte rádi hudbu opravdu nahlas, tedy až přes 90 dB, baterie se vyšťaví poměrně rychle – za 2 hodiny a 50 minut. Tento test se nám dělal opravdu velmi těžko, protože při maximální hlasitosti se už před zvukem jen stěží někam schováte, navíc, máte obavu, kdy dorazí sousedé.

Výdrž je v nové generaci mnohem lepší. Pokud se držíme při hlasitosti zhruba 40 %, je téměř dvojnásobná. Pokud se bavíme o 60% hlasitosti, trojnásobná. Dodáme, že baterii z 0 na 100 % nabijete za zhruba 2 hodiny a 40 minut. Novinkou je i podpora Amazon Alexy, z reproduktoru se tak po propojení s vaším smartphonem stane i hlasový asistent. Napojení je snadné a díky třem integrovaným mikrofonům je i rozpoznání hlasu perfektní.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1 a režim multipoint
  • velký dosah
  • skvělá výdrž baterie
  • podpora Amazon Alexy
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Kvalita reprodukce: stále perfektní

Po stránce designu a konektivity proběhly menší změny, které nás nadchly. Ale co zvuk? I zde se musíme tetelit blahem, protože zážitek je stále perfektní, možná ještě o chlup lepší. Zvukový výstup je stále suverénní, a to jak při nízké, tak i maximální hlasitosti. Při nastavení hlasitosti na 100 % již není problém ozvučit menší byt, v jedné menší místnosti s ním při takové hlasitosti skoro nejde vydržet. K žádnému zkreslení přitom nedochází, zvuk je bohatý, plný, basová složka velice příjemně výrazná a vokály jsou ostré v celém rozsahu. Doplníme, že frekvenční rozsah činí 55 až 20 000 Hz. Pod hliníkovou čepičkou je 3,5palcový basový a jeden 0,4palcový výškový reproduktor poháněn dvěma vyhrazenými 30W zesilovači.

Zvuk je zkrátka suverénní.

Pochopitelně se nelze ubránit srovnání. Maximální hlasitost je shodná, což je dobře, už u první generace jsme byli spokojení. Basová složka se zdá téměř identická, ovšem čistota projevu je lepší u druhé generace. Jsou to jemné rozdíly, které poznáte u oblíbených skladeb, ale existují. Důležité je, že zvuk se nedeformuje ať už jste příznivci jakékoliv hlasitosti, stále dostanete audio bohaté a téměř 100% věrné originálu.

Bang & Olufsen Beoplay A1 2nd Gen

V aplikaci Beoplay, která je volně dostupná pro iOS a Android, naleznete kromě možnosti aktualizace firmwaru a stereo párování i jednoduchý ekvalizér, který pomůže při přehrávání různých hudebních stylů. Zvukový výstup upraví i v případě, že skladby posloucháte v rámci externí aplikace. Na běžný poslech je podle nás nejlepší režim Optimální, dále je zde na výběr Ambient, Party, Speech a Favorite, který si lze přizpůsobit.

Líbilo se nám
  • plný zvuk
  • skvělá hlasitost
  • povedená aplikace

Závěr: nakupujte!

Rozhodování tentokrát nebude náročné, nákup můžeme doporučit i přestože se reproduktor řadí k těm dražším, k dostání je za zhruba 7 tisíc korun. Za své peníze ovšem dostanete špičkově zpracovaný reproduktor, který se nezalekne vody, skvěle vypadá, výborně hraje a vydrží opravdu velmi, velmi dlouho. Když k tomu přičteme podporu kodeku aptX Adaptive, je doporučení jasné: nakupujte, chybu rozhodně neuděláte.


Klady
  • špičkový zvuk
  • perfektní výdrž baterie
  • snadné ovládání
  • jednoduché párování
  • rozumná cena
  • Bluetooth 5.1 a multipoint režim
  • konstrukční zpracování, barevné varianty
Zápory
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze