Bang & Olufsen BeoPlay P6
test

Bang & Olufsen BeoPlay P6

Kus poctivé kvality
5

Přenosných reproduktorů na cesty je na trhu tak obrovské množství, že se velmi obtížně nachází ten pravý. Pokud se však chcete odlišit a zároveň si užít opravdu nekompromisně kvalitní zvukový výstup kdekoli, možnosti se ztenčují na pár jednotek. Dnes testovaný BeoPlay P6 od věhlasné značky Bang & Olufsen představuje jednu z možností.

Reproduktory značky Bang & Olufsen jsou všeobecně považovány za jedny z designově nejpovedenějších, zvuková stránka pak nezůstává pozadu. Pokud se chcete radovat z kvalitního zvuku i na cestách, případně jej pouze chcete přemisťovat v rámci domu a zahrady, Bang & Olufsen nabízí alternativy v podobě přenosných reproduktorů.

Bang & Olufsen Beoplay P6
Krása spočívá v detailech

Dnes testovaný BeoPlay P6 vám udělá radost jak doma v interiéru, tak venku, avšak menší radost udělá vaší peněžence. O finance však u produktů Bang & Olufsen jde až v poslední řadě. I když levnější alternativy samozřejmě existují, zde se volí srdcem znalce a milovníka prémiových produktů.

Technické parametry Bang & Olufsen BeoPlay P6

Rozměry 170 x 130 x 68 mm
Hmotnost 1 kg
Frekvenční rozsah 55 Hz – 20 kHz
Specifikace 4'' basový měnič, 2× 1,5'' širokopásmový měnič
Výkon zesilovačů, třída 1× 36W basový měnič, 2× 30W širokopásmový měnič (třída D)
Udávaný špičkový výkon 215 W
Bezdrátová konektivita Bluetooth 4.2
Baterie, výdrž 2 600 mAh, až 16 hodin
Spotřeba 14 W, v pohotovosti 0,5 W
Napájecí konektor USB-C
Doba nabíjení cca 3 hodiny
Odolnost IP54
Další dovednosti mikrofon pro hovory, párování s dalšími reproduktory BeoPlay skrze aplikaci
Hardwarová tlačítka ON/OFF, párování Bluetooth, zvýšení hlasitosti, snížení hlasitosti, multifunkční konfigurovatelné tlačítko
Použité materiály hliník, kůže, polymer
Barevné provedení přírodní barva hliníku, černá (doplňkově švestková a vápencová)
Cena cca 9 000 Kč

Obsah balení: s vakem navíc

Produkty BeoPlay nás baví už svým balením. Krabice s vyobrazeným hardwarem ukrývá samotný produkt v semišovém šuplíčku, pod nímž se nachází základní dokumentace a důležitý kabel USB-C – USB-A pro napájení. Adaptér do sítě chybí, avšak využít můžete například adaptér k vašemu smartphonu.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Bang & Olufsen alespoň dodalo pěkný měkký vak na přenášení reproduktoru, který lze tkanicí stáhnout a částečně tak reproduktor ochránit před nástrahami vaší tašky či jiného zavazadla.

Hned na úvod můžeme zmínit, že o finální podobu reproduktoru se zasloužila designérka Cecilie Manz, která vdechla život více produktům. Ještě než reproduktor poprvé uchopíte do ruky, zaujme už svým designem. Někomu může připomenout starší rádia (což byla mimochodem i inspirace designérky), někomu bandasku, dalšímu zase nanuk bez špejle či retro stojací hodiny. Tak či tak, po stránce designu si novinka jistě najde mnoho příznivců, ale i odpůrců – po stránce designu si jde BeoPlay P6 zkrátka svoji cestou a na první pohled jej odlišíte od konkurence, stejně tak i od ostatních produktů modelové řady BeoPlay.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Samotné rozměry korespondují s tím, co za výkon se nachází uvnitř –rozměry činí 170 × 130 × 68 mm, hmotnost poté 1 kilogram. Ano, BeoPlay rozhodně není reproduktorem na každodenní přenášení v plátěnce. Ne že by vám reproduktor utrhl popruhy, avšak na častější přenášení bychom určitě nalezli vhodnější (a klidně i o trochu méně výkonnou) alternativu.

Po stránce designu si jde svojí cestou.

Reproduktor lze zakoupit ve dvou barevných variantách, tedy v námi testované černé (s „perleťovou“ úpravou) a také v přírodní barvě hliníku, tedy světle šedé. Designovým a zároveň i praktickým prvkem je kožený popruh na boční straně, za který můžete BeoPlay P6 pověsit například za větev při zahradní party.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Valná část těla je tvořena právě hliníkem, který reproduktorům BeoPlay vtiskává svoji osobitost již dlouhá léta. Oba hliníkové díly jsou vyfrézované malými otvory tak, aby byl průchod zvuku téměř 360stupňový, tedy až na samotné boky, kde se vyfrézované otvory nenachází.

Spodní část tvoří polymerový podstavec, který reproduktor udrží na rovné položce i v momentě, kdy se basy rozezní na maximum.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Vrchní hrana hostí pětici tlačítek, která nejsou do hliníkového těla vsazena, nýbrž se jedná o vyříznuté části samotného hliníkového monolitu. Na pravém boku se nachází napájecí USB-C konektor a hned vedle ukrytá LED dioda, která signalizuje stav nabíjení, vybití, párování atd. Potěší že tělo reproduktoru je částečně prachuvzdorné a také voděodolné dle certifikace IP54. K bazénu se tedy BeoPlay P6 určitě nehodí. Pokud vás však při zahradní party stihne krátký deštík, obavy z poškození mít nemusíte.

Pokud bychom měli shrnout kvalitu zpracování, budeme jen chválit. Vkusná robustnost a perfektní lícování je přesně to, co dělá reproduktory BeoPlay jedinečnými. Diskutabilní složkou se v případě novinky stává design, který si zkrátka „sedne“, případně nikoli.

Konektivita a baterie: energie na cesty

Konektivitu samozřejmě obstarává Bluetooth, konkrétně ve verzi 4.2. Dosah je zcela obvyklý a i přes překážky není problém desetimetrová vzdálenost. Na těle však chybí 3,5milimetrový jack, zklame rovněž absence NFC, kterou bychom vzhledem k ceně očekávali a které by značně usnadnilo párování. To probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete možnosti Bluetooth a přidáte novou periferii. Pokud je reproduktor připojen k nějakému zařízení, není pro ostatní viditelný.

Bang & Olufsen Beoplay P6
Tlačítka jsou do hliníku vykrojená

Jakmile se reproduktor odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, tak se sám vypne, aby šetřil baterii. Alternativně lze využít i aplikaci od B&O s názvem BeoPlay, která umožní základní konfiguraci a nastavení ekvalizéru. Zároveň umožní bezdrátové propojení více reproduktorů skrze technologii Bluetooth.

Díky integrovanému mikrofonu lze i volat.

Díky integrovanému mikrofonu lze BeoPlay P6 využít i pro volání, případně pro komunikaci s hlasovým asistentem předinstalovaným v mobilním telefonu (Siri či Google Asistent). Ke spuštění hlasového asistenta lze využít i vzpomínané multifunkční konfigurovatelné tlačítko, které má standardně funkci Play/Pause, ale i tuto možnost lze změnit právě v aplikaci BeoPlay.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Akumulátor s kapacitou 2 600 mAh slibuje až 16 hodin přehrávání hudby na nízkou hlasitost. Nám se potvrdilo 12 hodin přehrávání na vyšší (cca 60 %) hlasitost. Pokud bychom hlasitost snížili, bez problému se dostaneme na 14–15 hodin reprodukce. Nabíjení z elektrické sítě zabere zhruba 3 hodiny.

Kvalita reprodukce: pohladí i šokuje

Pokud se nám do rukou dostane designově povedený reproduktor, často můžeme přemýšlet nad tím, jestli náhodou design neubral kus kvality zvuku. V případě produktů BeoPlay se obávat nemusíme a i BeoPlay P6 je toho důkazem.

Nejdříve trocha teorie, konkrétně specifikace. Reproduktor je tvořen 4" basovým měničem (1× 36W) a dvojicí 1,5" širokopásmových měničů (2× 30W, třída D). Výrobce udává výkon ve špičce 215 W, což je na poměry přenosných reproduktorů opravdu zajímavé.

Začneme hlasitostí. Při maximální hodnotě není problém ozvučit opravdu velmi velký byt. Chvílemi se nám až nechtělo věřit, jak obrovský výkon se v těle ukrývá. Ani při maximální hlasitosti nedochází k takovému zkreslení, aby byl poslech většiny běžných žánrů nepříjemný.

Pochválit musíme opravdu velmi slušné basy.

Pochválit musíme velmi, ale opravdu velmi slušné basy ( především při položení na podložku), silný zvuk a vyváženost projevu. Třešničkou na dortu je pak možnost bezdrátového spárování s dalším reproduktorem BeoPlay pomocí volně dostupné aplikace, kdy pár kliknutími docílíte ozvučení celého vašeho příbytku. V aplikaci naleznete i jednoduchý ekvalizér, který pomůže při přehrávání různých hudebních stylů. Zvukový výstup upraví i v případě, že skladby posloucháte v jiné aplikaci.

Zhodnocení: kvalita vždy měla svoji cenu

Uživatel dychtící po kvalitním přenosném reproduktoru může sledovat recenze různých produktů, srovnávat dovednosti, výkon i další aspekty. Na závěr celého pátrání si pak vybere ten, který nejlépe splňuje požadavky a zároveň nabídne co nejnižší cenu. To je jedna z možností.

Bang & Olufsen Beoplay P6

Druhá možnost spočívá v tom sáhnout po produktu značky, které uživatel důvěřuje. To je vlastně ideální cesta, protože jen tehdy ví, co může očekávat. Totéž platí i o dnes testovaném reproduktoru BeoPlay P6 za 9 tisíc korun. Pokud vám produkty od dánské společnosti Bang & Olufsen vyhovují, nejinak tomu bude i u dnešního kousku, neb reprodukce je srovnatelná s dalšími přenosnými modely z řady BeoPlay. Co se výkonu týká, patří P6 k těm výkonnějším přenosným reproduktorům, a tak si jej bez obav můžete vzít i na zahradní party, kde plnohodnotně a hlavně kvalitně ozvučí i větší prostor.

BeoPlay P6 mohu doporučit všem, kteří nemají hluboko do peněženky a libují si ve špičkovém zpracování. V opačném případě je nutné hledat alternativy, které povětšinou tak prémiově nevypadají, ovšem kvalitou zvukového projevu na tom nejsou nijak špatně.

Konkurence

Zajímavou alternativou může být například Bose SoundLink Revolve, který nabídne kupříkladu i NFC pro snadné párování. Velmi dobře si vede i po zvukové stránce. Při reprodukci zhruba na polovinu hlasitosti navíc vydří déle než dnes testovaný BeoPlay. I když na propagačních snímcích působí velice prémiovým dojmem, lehce mu ubírají ne zrovna vzhledně zakomponovaná tlačítka na vrchní straně a pogumované části. Na druhou stranu chrání reproduktor před méně šetrným zacházením. Cena je zhruba o 4 tisíce nižší, a to už je nemalý důvod k zamyšlení.

Bose SoundLink Revolve
Bose SoundLink Revolve

Pro kvalitní alternativu se ani nemusíte obracet na jiného výrobce. Můžeme totiž doporučit designově čistý a kvalitou nadprůměrný BeoPlay A1. Oželet však musíte odolnost vůči stříkající vodě. Benefitem je zde lepší výdrž (až 24 hodin při nižší hlasitosti), stejně tak i nižší hmotnost, konkrétně 600 gramů. Za starší model z nabídky navíc ušetříte, neboť cena za dobu prodeje klesla pod hranici 6 tisíc korun.

Bang & Olufsen Beoplay A1
Bang & Olufsen BeoPlay A1
Klady
  • precizní konstrukční zpracování
  • výkon reproduktoru
  • skvělá basová složka
  • rozumné rozměry
  • moderní USB-C konektor
  • povedená aplikace Beoplay
  • v balení vak na přenášení
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • cena 9 tisíc není pro každého
  • absence NFC pro snadné párování
Diskuze ke článku
Jirka_S
Proboha, dioda skutečně signalizuje "vybytí", pane redaktore?
EllDiap
Cialis En Mano Madrid Reaction To Amoxicillin Finasteride Can I Purchase cialis no prescription No Presciption Amoxicillin Best Sildenafil Pills For Sex Propranolol Buy Mastercard
KelGigree
Bentyl 20mg Diciclomina Vente Cialis Generique Ligne In Half Amoxicillin cialis buy accutane online canada KamagraРІВ®

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze