Beurer ME90
test

Beurer ME90

EKG přístroj do kapsy

Firma Beurer vyrábí již dlouho zdravotní přístroje a již několikrát jsme měli možnost je otestovat. Díky nim si můžete zdraví hlídat z pohodlí domova a v případě, že cokoliv není v pořádku, vyhledat lékaře. Tentokrát jsme otestovali EKG přístroj, který dokáže vytvořit kardiogram za pouhých 30 sekund. Jak jsme byli spokojeni s jeho používáním? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Správná činnost srdce je pro naše zdraví velmi důležitá a týká se jak starších, tak mladších ročníků. Beurer ME90 využijí zejména lidé s vysokým tlakem, cukrovkou či po infarktu. navíc je možné ho vzít kamkoliv s sebou – neváží totiž ani 50 g. Ovládání je snadné a díky aplikaci se vám budou jednotlivá měření ukládat. Pokud přístroj vyhodnotí měření špatně, upozorní vás, abyste navštívili lékaře.

Za zapůjčení EKG měřiče Beurer ME90 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si jej můžete i zakoupit.

Technické parametry EKG měřiče Beurer ME90

Rozměry 94 × 38 × 11 mm
Hmotnost 42 g
Baterie 2× 3V lithiové baterie CR 2032
Délka záznamu 30 s
Rozsah měření srdeční frekvence 5 až 199 tepů/min
Počet paměťových míst 36
Automatické vypnutí Ano
Aplikace Android, iOS
Bluetooth/Wi-Fi ano/ne
Cena cca 3 800 Kč

Obsah balení: i s náhradními bateriemi

V malé čtvercové krabičce najdete pečlivě zabalený EKG měřič, návod na použití, přípojku s USB koncovkou do PC, CD pro PC software a celkem čtyři 3V lithiové baterie CR 2032, přičemž do přístroje je potřeba vložit dvě.

Beurer ME90
Líbilo se nám
  • podrobný návod
  • náhradní baterie

Konstrukce a zpracování: vejde se do kapsy

Firma Beurer se na zdravotní přístroje zaměřuje a je to poznat. Jedná se o certifikované zdravotní zařízení, na jeho výsledky se tak můžete spolehnout. S váhou pod 50 g jej navíc můžete vzít kamkoliv. Samotný měřič je obdélníkového tvaru se zaoblenými rohy a je z bílého/šedého plastu. Bílá část je potažená ještě průhledným plastem pro větší ochranu. Pro měření tepu jsou na horní části dvě menší a v dolní části jedna větší elektroda. Nad displejem je dioda, která bliká bílou barvou ve chvíli, kdy je prováděno měření.

Displej je čtvercový a najdete na něm základní údaje jako čas, datum, stav baterie a připojení k Bluetooth. Velkými čísly jsou pak zobrazena měření. Vedle číslic je v malém rámečku číslo, které ukazuje počet uložených měření, další rámeček – tentokrát pod číslicí – ukazuje, zda je výsledek v pořádku. Jediné, co bychom displeji vytknuli, je, že není podsvícený.

Přední části dominuje jediné kulaté vystouplé tlačítko, kterým se ovládá celý přístroj. Na pravé straně je umístěn vstup microUSB B. Pro připojení do PC pak Beurer vyrobil speciální dokovací stanici, která kromě koncovek obsahuje ještě plastové ohraničení měřiče ze tří stran, což zabraňuje poškození. Pro připojení k microUSB B jej stačí zasunout do drážek a měřic přesně zapadne. Na zadní straně je pak krytka na baterie – ty se vkládají dvě na sebe.

Beurer ME90

EKG měřič rozpozná celkem 6 výsledků, přičemž se zobrazují třemi barvami. Normální EKG je zobrazeno jako OK v zelené barvě. Upozornění na zpomalený/zrychlený srdeční tep, je zobrazeno modrou barvou a označeno jako SLOW (pomalý), případně FAST (rychlý). Poslední tři možnosti jsou označeny žlutě a mohou signalizovat pauzy v srdečním cyklu (PAUSE), poruchy rytmu během měření (RHYTHM) a změněný vlnový průběh (WAWE).

Líbilo se nám
  • lehký
  • jednoduché ovládání
  • připojení k mobilu i PC
Nelíbilo se nám
  • displej není podsvícený

Aplikace: přehledná a v češtině

Aplikace je u tohoto přístroje důležitá. Bude fungovat sice i bez ní, ale pouze po propojení se vám automaticky nastaví datum a čas. Po stažení aplikace HealthManager Pro bude potřeba se registrovat/přihlásit. Následně se vám ukáže hlavní stránka, kde v levém horním rohu rozkliknete volby a přes Moje zařízení vyhledáte měřič EKG, který chcete přidat. Aplikace vás poté navádí, abyste vložili do přístroje baterie a zapnuli ho. Pomocí Bluetooth se přístroj během několika vteřin připojí.

Jakmile provedete měření a zároveň budete mít otevřenou aplikaci, vždy se začne automaticky převádět. Je potřeba vždy chvilku vyčkat, některé výsledky se převádějí i několik minut. Jakmile se vše převede, v dolní části se zobrazí hláška, že jsou data aktuální.

K jednotlivým měřením je možné dopsat poznámku i podané léky.

Při dalším otevírání aplikace se vám na hlavní straně již automaticky zobrazí poslední měření, včetně grafu. Pokud na něj kliknete, zobrazí se přes celý displej. Nad grafem je vždy uvedeno, zda výsledek měření je v pořádku, nebo byla naměřena jakákoliv anomálie. K jednotlivým měřením je také možné dopsat poznámku: například léky, které byly podány.

Pokud sjedete na stránce trochu níže, jsou zde zobrazena předchozí měření, těch se zde ukládá až 36. Pokud kliknete na možnost Zobrazit všechna měření, můžete navíc filtrovat dle data, vložené poznámky či medikace. Aplikace také nabízí za poplatek 49 Kč podrobnou analýzu a profesionální zprávu, kterou můžete předat vašemu lékaři. Poplatek je u těchto možností jasně uveden, nemůže se tak stát, že byste si placenou službu „odklikli“ omylem. Aplikace je navíc celá v češtině, takže ji může používat prakticky kdokoliv.

Líbilo se nám
  • snadné připojení
  • aplikace v češtině
  • lze přidávat poznámky a léky
  • zobrazuje celou křivku měření
Nelíbilo se nám
  • hůře se hledá vybraný přístroj
  • delší doba přenosu dat

Zhodnocení a zkušenosti: snadné a rychlé

Před prvním použitím je potřeba vložit do přístroje dvě baterie. Jakmile jej zapnete, bude se snažit propojit s aplikací. Jestliže ji vyhledá, automaticky se nastaví čas a datum. Pokud ne, aktualizace se provede později. Pokud se budete přihlašovat přes PC, můžete datum a čas nastavit v menu nastavení. Pro zapnutí je vždy potřeba tlačítko podržet asi 3 vteřiny.

Beurer ME90

Pojďme se podívat na samotné měření, které zvládne opravdu každý. Celkově použití hodnotíme kladně, jelikož je snadné a rychlé. Přístroj nabízí tři způsoby měření, které jsou podrobně popsány v návodu, abyste je prováděli správně. Můžete si zvolit levý/pravý ukazovák, který přiložíte na horní elektrody a spodní část přiložíte na stranu srdce, přibližně 10 cm od posledního žebra. Poslední metodou je položit pravý ukazovák na horní elektrody a levý na dolní elektrodu.

Beurer ME90

Jakmile elektrody lehce stisknete, začne přístroj pípat a následně se začne na displeji odečítat čas 30 sekund. Po tuto dobu je potřeba být v klidu a nedělat nic, včetně mluvení. Jakmile se měření ukončí, zobrazí se výsledek srdeční frekvence. Pokud přístroj zaznamená jakýkoliv výkyv, ukáže se na displeji a následně i v aplikaci. Měření zaznamená opravdu každou anomálii – při měření jsem si zívla a byla jsem ihned upozorněna, že během měření došlo k poruše rytmu.

Beurer ME90

Přístroj si pamatuje až 36 měření, která se zobrazují na pravé straně displeje v rámečku. Při každém kliknutí na tlačítko se vám zobrazí předchozí měření. Lepší přehled ale získáte v aplikaci. Pokud EKG měřič vyhodnotí, že během měření byly diody chybně přiloženy, zobrazí se vám na displeji EE. Tato měření jsou ukládána do přístroje, ale do aplikace se nepropisují.

Líbilo se nám
  • 3 možnosti měření
  • vysoká přesnost
  • výsledek za 30 sekund
  • vhodný na cesty
Nelíbilo se nám
  • na přístroji nelze nastavit datum a čas

Závěr: ocení jej starší i mladší

Měření EKG jsme testovali na osobách různého věku, sportovcích i nesportovcích. I když se může zdát, že tyto přístroje jsou určeny spíše starším lidem a osobám po prodělaném infarktu, není tomu tak. Na srdeční choroby se přichází pozdě, většinou až v případě, když se něco stane. EKG měřič Beurer tak může pomoci odhalit jakékoliv výkyvy v srdečním rytmu včas, a tím vás donutit k dřívější návštěvě lékaře. Zdravotnické přístroje od Beurer jsou proto za mě vždy dobrou investicí.

Foto: Tereza Lásková, fzone.cz

Klady
  • podrobný návod
  • náhradní baterie
  • lehký
  • jednoduché ovládání
  • připojení k mobilu i PC
  • aplikace v češtině
  • zobrazuje celou křivku měření
  • tři možnosti měření
  • výsledek za 30 sekund
Zápory
  • displej není podsvícený
  • hůře se hledá vybraný přístroj
  • na přístroji nelze nastavit datum a čas
  • delší doba přenosu dat
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze