Bose SoundLink Max Portable
test

Bose SoundLink Max Portable

Smetánka mezi reproduktory

Nabídku s přenosnými reproduktory nedávno rozšířila společnost Bose o model SoundLink Max Portable, který slibuje bohatý zvuk, špičkovou odolnost i povedenou aplikaci pro jednoduché ovládání. Povedlo se novince vše výše uvedené splnit?

Milovníci kvalitního poslechu, kteří touží po přenosném (bezdrátovém) reproduktoru s vysokou odolností, by si neměli nechat ujít nový Bose SoundLink Max Portable. V relativně malém obdélníku se totiž ukrývá bohatý zvuk, který v kombinaci s povedenou mobilní aplikací rozhodně stojí za to.

Technické parametry Bose SoundLink Max Portable

Rozměry 264,7 × 120,2 × 104,9 mm
Hmotnost 2,2 kg
Výdrž baterie až 20 hodin
Barevné provedení černá a modrá
Podporované kodeky SBC, AAC + Snapdragon Sound (aptX)
Konektivita Bluetooth 5.4

Obsah balení: nic nechybí

V krabičce najdeme pečlivě zabalený reproduktor a také USB-C/USB-C kabel. Přestože zde kromě manuálu již nic jiného není, lze konstatovat, že nic důležitého neschází.

Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukční zpracování: je libo vyměnit poutko?

Přenosný reproduktor Bose SoundLink Max Portable je sice stále velmi snadno přenositelný, přesto má výrobce v nabídce i ještě o něco menší (a také levnější) model Flex, který je navíc k dispozici ve více barevných provedeních. Max Portable můžete zakoupit v testované černé a také modré, kdy obě dvě barevné varianty vypadají velmi pěkně a z estetického hlediska vás určitě neurazí, ba právě naopak. Výrobce se rozhodl vsadit na obdélníkový (i když zakulacený) tvar namísto v současnosti populárních „válečků“, což je podle mého názoru určitě dobře: jednak jej snáz rozpoznáte mezi konkurencí, jednak nabídne i větší stabilitu.

Zajímavostí tohoto reproduktoru je pak možnost vyměnit poutko. To se do těla připojí pomocí umělohmotných šroubů, kdy jednoduše stačí pootočit, vytáhnout, resp. nasadit, a máte reproduktor s jiným poutkem. Jedná se o pěkný detail, který třeba někoho potěší, i když si zřejmě většina zákazníků ponechá poutko původní. Zpracování pak odpovídá prémiovější ceně: mřížka vpředu a po stranách je vyrobena z kovu (výrobce uvádí, že na zařízení najdeme hliník i ocel), většinu těla kryje na dotyk velmi příjemný silikone a poutko je kombinací pletené textílie a silikonu. Výsledkem je skutečně velmi elegantně působící reproduktor, který s sebou můžete vzít na grilovací party do parku, ale třeba si jej užívat i na stylové terase s bazénem. Zkrátka zapadne do každého prostoru, kde na sebe zbytečně neupozorňuje (díkybohu reproduktor neobsahuje žádné blikající LED), ale určitě jej všimnete. K bazénu se pak hodí třeba i proto, že má ochranu IP67, tedy ani ponoření do vody by jej nemělo rozházet.

Stran ovládacích prvků se předpokládá, že bude uživatel vše obsluhovat z připojeného zařízení, typicky smartphonu, ovšem na horní straně najdeme vše potřebné: tlačítko pro zapnutí/vypnutí, změnu hlasitosti, programovatelné tlačítko s možností spustit Spotify nebo aktivovat AUX, párování a další standardní ovládací prvky. Na zadní straně pak sídlí USB-C konektor a také vstup pro 3,5mm audiokonektor.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled a prémiové materiály
  • zvýšená odolnost IP67
  • praktické poutko i snadno nahmatatelná tlačítka

Konektivita: jednoduše spokojenost

Kromě již zmiňovaného 3,5mm audiokonektoru lze zdroj zvuku propojit s reproduktorem pomocí Bluetooth 5.4, v případě zařízení s Androidem je pak dokonce k dispozici také funkce Fast Pair. V praxi to tedy vypadá tak, že pokud zapnete reproduktor poblíž smartphonu s OS Android, objeví se na displeji telefonu výzva k propojení. Zajímavá je v tomto ohledu také připravovaná možnost tento reproduktor spárovat s jiným Bose reproduktorem.

Celkový dojem dotváří také aplikace Bose, která umožňuje změnit nastavení ekvalizéru, (de)aktivovat vícebodové připojení, tj. možnost mít reproduktor v jednu chvíli propojený s dvojicí zařízení a automaticky měnit zdroj, dále měnit hlasitost a nebo přepínat v rámci jednoduchého zprostředkovaného ovládání hudebního přehrávače, viz screenshoty. Aplikace působí minimalisticky a funguje svižně jak na Androidu, tak iOS.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Fast Pair
  • uživatelsky přívětivá aplikace

Zvuk: skvělý zvuk, nejen basy

Po nedávném testu netradičních sluchátek „náušnic“ od Bose jsem byl na kvalitu reproduktoru Bose SoundLink Max Portable velmi zvědavý a rovnou mohu prozradit, že mě v žádném ohledu nezklamala. Výrobci se povedlo vytvořit dojem velmi solidního stereo efektu navzdory konstrukci, která tomu jde naproti. Těšit se tak můžete na bohatý, výrazný zvuk, který může být dostatečně hlasitý na to, aby ozvučil i velkou místnost či otevřené prostory. Zejména na zahradních party reproduktor skutečně exceluje a dokáže vytvořit působivou zvukovou kulisu bez ohledu na to, jaký hudební žánr na něm budete poslouchat. Příznivci výraznější basů si přijdou na své, ale stejně tak jsem byl spokojen s podáním středních tónů či výšek. V průběhu poslouchání jsem vyzkoušel několik různých žánrů od opery přes rap, rock až po vokály a ve všech případech jsem byl maximálně spokojen. S pomocí doprovodné aplikace si lze navíc zvuk nastavit přesně dle představy posluchače.

Bose SoundLink Max Portable

Stran kodeků Bose podporuje standardně AAC a SBC, ale také tzv. Snapdragon Sound, tedy AptX od Qualcommu, které ocení zejména majitelé kompatibilních smarpthonů s OS Android. Co by snad naopak někomu mohlo scházet, jsou integrované mikrofony, což znamená, že skrze reproduktor nelze vyřídit tel. hovory. Osobně jsem však rád, že tomu tak je, protože mi vždy přišlo maximálně rušivé, když se mi (s nějakým jiným reproduktorem) podařilo přijmout hovor tak, aby zněl nahlas z reproduktoru.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní zvukový projev
  • vysoká maximální hlasitost

Výdrž: až 20 hodin radost

Výrobce u Bose SoundLink Max Portable slibuje až 20 hodin poslechu, což by (měřeno kumulativně) a při 60 % hlasitosti pravděpodobně vcelku odpovídalo. Výdrž je tedy více než dostačující, navíc je možné reproduktor použít také jako powerbanku a nabíjet tak i další příslušenství. Nabíjení reproduktoru jako takového je relativně pomalé a trvá 5 hodin, což příliš neoslní, na druhou stranu by to mohlo být dobrou zprávou z hlediska životnosti baterie.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalejší nabíjení

Zhodnocení

Bose SoundLink Max Portable splnil všechna má očekávání, neboť nabízí špičkový zvuk, vysokou odolnost, ale také prémiové zpracování, které se jen tak neokouká a materiály příjemné na dotyk. Pochválit mohu rovněž povedenou aplikace Bose i dlouhou výdrž na nabití. Prostor pro zlepšení tak lze vnímat snad jen v oblasti rychlosti nabíjení. Vzhledem k výdrži reproduktoru to však nepředstavuje žádný zásadní problém.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • povedená Bose aplikace
  • špičkový zvuk a vícebodové připojení
  • dlouhá výdrž na nabití
  • prémiové materiály a povedený design
Zápory
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze