Canon Selphy CP1500
test

Canon Selphy CP1500

Plnohodnotná domácí tiskárna na fotky

Máte velké množství fotek v mobilním telefonu, ale nikdy si je nevytisknete? Určitě nejste sami. Ale pokud toužíte po tom, mít možnost vytisknutí fotek kdykoliv a kvalitně, nová tiskárna od Canonu vás určitě zaujme, a to jak cenou, tak kvalitou fotek.

Vytisknutí fotek je dnes otázkou několika vteřin či minut – stačí si vybrat na internetu správný obchod, případně zajít do vybrané drogerie. Canon nyní nabízí fototiskárnu, u níž se cena za jednu fotku pohybuje do 7 Kč. Jak jednoduché je nastavit si fotografii v aplikaci dle vlastních představ? To vám ukážeme v dnešní recenzi.

Technické parametry Canon Selphy CP1500

Rozměry 182 × 58 × 133 cm
Hmotnost 850 g
Velikost LCD displeje 8,9 cm
Spotřeba energie méně než 60 W
Typ tisku termosublimační
Možnosti tisku aplikace, USB, paměťová karta
Velikost fotografie 100 mm na 148 mm
Rychlost tisku 41 sekund
Wi-Fi ano
Aplikace iOS, Android
Cena cca 3 700 Kč
Cena fotopapíru a toneru cca 700 Kč/108 Ks + 2 tonery

Obsah balení: bude potřeba dokoupit toner i papír

Ve čtvercové krabici najdete tiskárnu, která je ještě zvlášť zabalena v bublinkové folii, aby nedošlo k poškrábání. Dále je v balení zásobník papíru, návod a dostatečně dlouhý napájecí kabel. Bohužel chybí fotopapír a toner. Ocenili bychom alespoň pár kousků v rámci základního balení. Pro tisk je tedy potřeba dokoupit balení fotopapíru, jehož součástí jsou i tonery.

Líbilo se nám
  • kompaktní balení
  • tiskárna samostatně zabalena pro větší ochranu
Nelíbilo se nám
  • je potřeba dokoupit fotopapír a toner

Konstrukce a zpracování: minimalistická a vejde se všude

Tiskárnu je možné koupit ve třech barvách – bílé, černé a pastelově růžové. Má zaoblené tvary a je matná – kromě tlačítek na horní straně tiskárny – ta jsou lesklá. Po celé horní části je minimalistické mřížkování a na pravé straně displej, na kterém je ještě ochranné sklo.

Canon Selphy CP1500

Na pravé boční straně lze oddělat jednoduchým vycvaknutím kryt, za ním je místo pro vložení toneru. Přední stranu tiskárny lze také vycvaknout – zde je možnost vložení paměťové karty a zasunuje se zde zásobník na papíry. Levá strana tiskárny nabízí možnost připojení přes USB a je zde také zabezpečovací slot. Na zadní straně pak najdeme kruhový konektor pro napájení, kryt pro baterii (ta není součástí balení) a děrovanou mřížku pro ventilaci vzduchu. Spodní část je volná, jelikož při tisku zde projíždí fotografie.

Zásobník na fotopapír je z matného a průhledného plastu na vrchní straně, spodní strana je bílá. Zásobník lze otevřít částečně pro vložení do tiskárny, nebo úplně při doplňování fotopapíru. Na konci zásobníku jsou dvě „packy“, které se zastrčí do tiskárny pro lepší uchycení. Zásobník je jednoduše vymyšlen, přitom je velmi praktický. Díky jeho skladnosti i možnosti oddělání od tiskárny je celá tiskárna lépe skladná i vhodná pro cestování.

Návod, který obdržíte s výrobkem, je velmi stručný. Canon do něj ale vložil QR kód pro podrobný návod jak pro tiskárnu, tak pro tisk fotek z aplikace. Za nás je to dostatečné, jelikož se předpokládá, že si tiskárnu zakoupí člověk, který s tímto umí pracovat.

Líbilo se nám
  • působí elegantně
  • je skladná
  • velký displej
  • jednoduché vložení toneru i fotopapíru

Aplikace: nespočet možností

Po stažení aplikace Canon Selphy si vyberete typ tiskárny a poté tiskárnu s mobilním telefon lehce propojíte. Při prvním zapnutí vás tiskárna automaticky navede na nastavení a připojení k aplikaci, nemusíte tedy nic složitě hledat. Jakmile se přístroje propojí, zobrazí se vám hlavní stránka, kde si můžete vybírat z opravdu velkého množství funkcí, velikostí, filtrů, obrázků a dalších.

Jakmile si zvolíte jednu z variant, vždy se vám nabídne velikost fotky, zda ji chcete lesklou, pololesklou, matnou a zda chcete při tisku optimalizovat barvy. V případě, že si zvolíte koláž, vybíráte si i počet fotek a jak budou poskládány. Co se však týká velikosti fotky, není zde dostupný fotopapír velikosti L, tedy není možné v tomto formátu tisknout. Velikost pohlednice je však dostatečná a nijak vás ve výběru neomezuje.

Úprav můžete použít opravdu hodně.

Po vybrání fotky/fotek je můžete v aplikaci upravovat. A úprav můžete použít opravdu hodně. Je možnost zvolit fotografii s/bez rámečku s bílou/černou barvou. Můžete také přidat datum v různých formátech, obrázky, filtry a můžete vložit vlastní text, případně cokoliv domalovat. Jde také vložit QR kód s internetovou stránkou. Fotky si lze různě natočit, případně s nimi pohybovat v rámci rámečku/ů.

V případě, že máte fotografii již nachystanou k tisku, stačí stisknout Print – telefon se vás zeptá, zda má připojit tiskárnu a jakmile tuto volbu potvrdíte, začne tisk. Fotky tiskněte jednotlivě, pokud budete chtít ještě při tisku dát další fotku „do fronty“, na telefonu vám tiskárna zahlásí, že je aktuálně v procesu tisku.

Líbilo se nám
  • snadné propojení s telefonem
  • velké možnosti úprav

Zkušenosti: nabízí opravdu hodně

Při prvním zapnutí vás tiskárna sama navede pro nastavení jazyka i připojení k aplikaci pomocí Wi-Fi. Poté už můžete hned tisknout. Nejjednodušší je to samozřejmě přes aplikaci, jelikož během několika kliknutí můžete poslat fotku k tisku. V případě, že se v zásobníku nachází poslední fotopapír, tiskárna vás na displeji upozorní, abyste vložili další sadu papírů. Stejně tak vás upozorní, pokud dojde toner.

Canon Selphy CP1500

Tiskárna nabízí opravdu nespočet různých vychytávek a úprav fotek. Tady si určitě vyhrajete. Pokud nemáte snímek uložený v mobilním telefonu, můžete do tiskárny vložit USB nebo paměťovou kartu a vše navolit přímo na tiskárně. Displej nemá zrovna nejlepší rozlišení, ale ničemu to nevadí, jde hlavně o výslednou fotografii. Za nás má i ideální velikost (3,5 palce), stejně jako u tlačítek a písmen, takže se snadno ovládá.

Při tisknutí se na fotopapír postupně vkládají barvy v pořadí žlutá, červená, modrá a bílá. Celý proces je ale velmi krátký – vytisknutí jedné fotky trvá 41 sekund. Fotka je navíc na kvalitním papíře – Canon garantuje výdrž až 100 let, pokud jsou fotografie uloženy v albu a za ideálních teplotních podmínek. A určitě také za zmínku stojí to, že tiskárna pracuje s 16,7 miliony barev.

Canon Selphy CP1500

Co jsme také ocenili, je, že na horní i dolní straně fotopapíru je perforovaný okraj, který vám usnadní manipulaci. Po vytisknutí jej pak jednoduše odtrhnete. Při testování jsem tiskla na papír 100 × 148 mm a ať jsem nastavila v aplikaci jakoukoliv variantu, výsledek byl skvělý. Velikost fotky přesně sedí do klasického rámečku 10 × 15 cm.

Canon Selphy CP1500

Fotku si také můžete zvolit lesklou, pololesklou a matnou. Není to příliš znatelný rozdíl, ale mezi lesklou a matnou už rozdíl poznat jde. Pokud zvolíte po stranách rámeček, fotka se tím o to nezmenší, bude jen vložena do menšího formátu. Nebojte se vyzkoušet všechny funkce, které aplikace nabízí, určitě přijdete na to, že Canon na funkcích opravdu nešetřil.

Canon Selphy CP1500

Pokud budete tisknout na jeden papír více fotek, můžete si je po vytisknutí rozstřihnout a umístit do peněženky či někam nalepit. Tiskárna nabízí i možnost tisku v několika velikostech jako dokladové foto, případně s velkými okraji, což umožňuje vepsání delšího textu (pokud jej nechcete psát přímo na fotku).

Canon Selphy CP1500

Co se týče dokupování tonerů a fotopapíru, je cena akceptovatelná. Doporučujeme kupovat větší balení, jelikož se tak dostanete na cenu pod 7 Kč/ks. Balení, které obsahuje 108 ks fotopapíru a dvě inkoustové náplně, se pohybuje okolo 700 Kč. Tato cena je tak rozhodně nižší, než pokud byste si šli fotky vytisknout jinam.

Líbilo se nám
  • přirozené barvy
  • perforované kraje pro lepší manipulaci
  • upozorní na docházející fotopapír/toner
  • výběr mezi lesklou, pololesklou a matnou fotkou
  • rychlý tisk
  • možnost tisku z USB nebo paměťové karty

Závěr: je skvělá

S tiskárnou jsem byla opravdu spokojená, ovládání a nastavení fotek zvládne prakticky každý. Cena, která se pohybuje okolo 3 700 Kč, je za nás naprosto v pořádku, a to i přes dokupování fotopapíru a tonerů. Navíc je možné ji velmi lehce přenášet, jelikož je skladná. Pokud patříte mezi ty, kteří chtějí mít vzpomínky na papíře a ne jen v mobilu, tato investice se vám rozhodně vyplatí.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • působí elegantně
  • je skladná
  • velký displej
  • jednoduché vložení toneru i fotopapíru
  • snadné propojení s telefonem
  • velké možnosti úprav
  • přirozené barvy
  • perforované kraje pro lepší manipulaci
  • upozorní na docházející fotopapír/toner
  • možnost tisku z USB nebo paměťové karty
Zápory
  • je potřeba dokoupit fotopapír a toner
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze