Concept OV5220
test

Concept OV5220

Více než klasický větrák

Léto je sice u konce, ale teploty se stále drží vysoko. Aby vám doma bylo příjemně, je potřeba si do bytu či domu pořídit něco, co vám pomůže prostor ochladit. Ne každý si může pořídit klimatizaci, a to ať už jde o finanční stránku či kvůli montáži. Pokud patříte mezi tuto skupinu, možná vás zaujme dnešní recenze na ochlazovač vzduchu Concept, který umí trochu víc než klasický větrák.

Ochlazovač vzduchu Concept pracuje jako klasický větrák, ale navíc má nádržku na vodu, která zajistí chladnější vzduch. Díky režimu spánku při něm můžete klidně spát, aniž byste se museli obávat nachlazení. Jaké další vychytávky nabídne?

Technické parametry Concept OV5220

Rozměry 335 × 235 × 805 mm
Hmotnost 4,9 kg
Objem nádrže na vodu 5 l
Délka napájecího kabelu 1,8 m
Počet režimů/rychlostí 3/3
Maximální hlučnost 63 dB
Dálkový ovladač ano
Příkon 80 W
WI-FI/Bluetooth ne
Cena cca 3 000 Kč

Obsah balení: kolečka bude potřeba přimontovat

Krabice je vetší, obdélníkového tvaru. Ačkoliv je samozřejmě přístroj dodávám v jednom kuse, kolečka jsou v krabici umístěna zvlášť, včetně šroubků. Dále v krabici naleznete dálkový ovladač, návod a dvě chladicí nádoby na vodu.

Concept OV5220
Líbilo se nám
  • vše potřebné
Nelíbilo se nám
  • kolečka vyžadují montáž

Konstrukce a zpracování: do každé místnosti

Ochlazovač vzduchu má zaoblené tvary a mírně se směrem nahoru zužuje. Je vyroben z lesklého bílého plastu a šedě je zvýrazněn ovládací panel na horní straně + ventilátor. Jelikož se nejedná o klasický větrák, nečekejte točící se lopatky. Ventilátor je kruhového tvaru a uprostřed je otevřený prostor pro lepší proudění vzduchu.

Concept OV5220

Aby se lépe s přístrojem manipulovalo, jsou k dispozici čtyři kolečka, která je ovšem zapotřebí přimontovat. Stačí vám k tomu obyčejný křížový šroubovák. Každé kolečko je připevněno dvěma šroubky. Dvě kolečka s brzdou patří do zadní části, dopředu pak kolečka bez brzd.

Concept OV5220

Na zadní straně najdeme filtr, napájecí kabel a nádržku na vodu, která je zabezpečena páčkou, aby nevyjížděla ven. Pokud ji otočíte do vodorovné polohy, můžete nádržku povytáhnout a nalít do ní vodu. Zcela vyndat ji můžete také, ale je potřeba oddělat ostatní komponenty, které jsou spojeny se zbytkem ochlazovače. Jedná se o čerpadlo, které drží na místě pomocí dvou plastových „pacek“, jež stačí pootočit a čerpadlo můžete vytáhnout.

Horní panel je určený pro ovládání. Uprostřed najdeme kulatý displej, který zobrazuje symboly pro jednotlivé funkce. Tlačítek je zde celkem sedm, přičemž jedno je na zapnutí/vypnutí. Na levé straně můžeme zvolit možnosti Cooler, Swing a Timer a na pravé pak Mode, Speed a ION. K čemu přesně jednotlivé funkce slouží, to si řekneme později.

Nechybí ani malý ovladač. Ačkoliv ochlazovač působí elegantně a jednolitě, ovladač je trochu laciný. Jsou na něm stejná tlačítka jako na ochlazovači, ale rozhodně v nižší kvalitě. Ovladač také občas nereagoval, pokud jsem nemířila přesně na přístroj.

Líbilo se nám
  • snadná manipulace
  • hodí se do každé místnosti
  • kolečka lze zabrzdit
Nelíbilo se nám
  • horší zpracování ovladače

Zhodnocení a zkušenosti: snadné ovládání

Ovládání ochlazovače je opravdu snadné. Tlačítka na přístroji jsou popsaná a na dálkovém ovladači jsou ještě navíc označena symboly. Pojďme si tedy jednotlivé režimy popsat. Při každém zapnutí se ochlazovač zapne v režimu nízkého proudění vzduchu a je jedno, jakou funkci jste měli nastavenou před vypnutím.

Concept OV5220

Tlačítko Mode lze zvolit ve dvou úrovních. Pokud jej zmáčknete jednou, spustí se noční režim (na displeji zobrazen srpek Měsíce). Ten zaručí, abyste v noci mohli v klidu usnout a zároveň jste neprochladli. Vzduch proudí střídavě více a méně v různých časových intervalech a každých 30 minut se postupně snižuje. Velmi podobně pak funguje i druhá funkce Přirozený vánek. Pokud volbu zmáčknete 2×, na displeji se ukáží dva smrky a vzduch opět fouká v různém intervalu a napodobuje pofukující vítr.

Tlačítkem Speed nastavujete úroveň proudění vzduchu. Automaticky je nastavena nejnižší, dále můžete zvolit mezi střední a vysokou úrovní. Tlačítkem ION zapnete/vypnete funkci ionizace. Ta zvyšuje množství záporně nabitých iontů v ovzduší, čímž napomáhá lepšímu dýchání a zároveň pohlcuje kladně nabité částice prachu, virů a bakterií.

Timer vám umožňuje nastavit časovač od 0,5 do 7,5 hodin v intervalu 0,5 hodiny. Tlačítko Swing zapíná/vypíná rotaci kruhové základny. Pomalé točení napomáhá s cirkulací vzduchu. Poslední volbou je pak tlačítko Cooler, které zajistí chlazení vzduchu. Jakmile vyberete tuto volbu, uslyšíte, jak se ve spodní části přelívá voda.

Aby vám ochlazovač místnost zchladil a odvedl lepší práci než klasický větrák, je potřeba naplnit spodní nádobu vodou. Pro intenzivnější zchlazení naplňte chladicí boxy vodou a nechte zmrazit. Poté je vložte do nádoby s vodu. Pokud jste je zapomněli dát do mrazáku, můžete do vody vložit led. Důležité je ale dávat pozor, aby voda byla mezi ryskami MIN a MAX.

Co se týče ochlazování vzduchu, je jasné, že nemůžeme očekávat stejné výsledky jako u mobilní klimatizace. Pokud do nádoby s vodou přidáte led nebo namražené boxy, začne z ochlazovače proudit studenější vzduch a pomůže vám alespoň o trochu snížit teplotu v pokoji. Navíc s příkonem 80 W rozhodně oproti klasické klimatizaci ušetříte. Kromě toho funguje přístroj i jako zvlhčovač vzduchu. Pokud by došlo k tomu, že voda v nádobě dojde, nemusíte se bát – přístroj vám dá zvukovou signalizací vědět a chlazení automaticky vypne, aby nedošlo k poškození čerpadla.

Výrobce doporučuje vodu alespoň jednou týdně vyměnit. Vyjmutí nádoby není úplně snadné, na druhou stranu vám ale nezabere příliš mnoho času. Je potřeba vytáhnout čerpadlo, které je usazeno pomocí dvou „pacek“, jež stačí otočit, stejně pak hadičku za čerpadlem, u níž stačí odšroubovat plastovou matičku.

Concept OV5220

Co bychom ovšem vytknuli, to je fakt, že základna je pevná a nelze s ní rotovat – vzduch tedy proudí vždy jen jedním směrem. A zapracovali bychom i na dálkovém ovladači, který sice plní funkci, že nemusíte při každém přepnutí chodit k samotnému přístroji, ale je potřeba přesně mířit. Pokud jej namíříte mimo, nebude fungovat.

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání
  • funguje i jako zvlhčovač
  • funkce ionizace
  • pokud dojde voda, chlazení se automaticky vypne
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • ovladač je vždy potřeba namířit přímo na ochlazovač
  • nelze nastavit rotaci ochlazovače

Závěr: rozhodně jej využijete

Při testování byl ochlazovač vzduchu Concept užitečnější než obyčejný ventilátor. Navíc získáte i zvlhčovač a čistič vzduchu. Použití je opravdu jednoduché a díky nočnímu režimu si jej můžete při tropických nocích nasměrovat na sebe, aniž byste prochladli. Pokud nemáte možnost pořídit si klimatizaci, ale přitom se teploty u vás doma šplhají ke 30 stupňům Celsia, tento přístroj vám rozhodně poskytne úlevu před horkem.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • snadná manipulace
  • hodí se do každé místnosti
  • jednoduché ovládání
  • funguje i jako zvlhčovač
  • funkce ionizace
  • noční režim
  • pokud dojde voda, chlazení se automaticky vypne
  • kolečka lze zabrzdit
Zápory
  • kolečka vyžadují montáž
  • horší zpracování ovladače
  • ovladač je vždy potřeba namířit přímo na ochlazovač
  • nelze nastavit rotace ochlazovače
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze