Epson EF-12
test

Epson EF-12

Miniprojektor s maxi možnostmi

Epson EF-12 se řadí do kategorie miniprojektorů, které lze snadno přemísťovat po domácnosti, zároveň v sobě však integruje kvalitní reproduktory i operační systém AndroidTV. Jak se tato zajímavá novinka osvědčila v redakčním testu?

Také se vám stýská po běžné návštěvě kina? Možnosti se usadit do pohodlného křesla a nechat se pohltit filmovým plátnem? Jednou z možností, jak se do těchto starých časů navrátit, může být pořízení projektoru do vaší domácnosti, a to ideálně takového, který nezruinuje rodinný rozpočet a není na něj potřeba samostatná místnost. Je tím pravým dnes testovaný Epson EF-12?

Obsah balení: připraven na vše

V balení je kromě samotného miniprojektoru rovněž držák k jeho uchycení (a také napájecího adaptéru), adaptér a dva kabely s běžnou a také britskou zásuvkou. Kromě toho zde na uživatele čekají manuály, dálkové ovládání (s již nainstalovanými bateriemi AAA) a dokonce také šroubky k uchycení zmíněného držáku.

Líbilo se nám
  • včetně držáku k uchycení

Konstrukční zpracování: kouzelná kostka

Epson EF-12 má tvar kostky a černou barvu pěkně oživuje bronzová linka na horní straně či imitace kůže, které si lze všimnout na stranách. Zde najdeme rovněž konektory, konkrétně je k dispozici dvojici HDMI (s podporou ARC i HDCP 2.3), klasické USB-A, miniUSB, 3,5mm jack a dokonce nechybí ani zámek Kensington. Rozměry činí 175‎ × 175 × 135 mm a hmotnost 2,1 kg, takže je přenášení tohoto miniprojektoru maximálně komfortní a snadno můžete střídat různá místa v domácnosti nebo si jej třeba i vzít na terasu během léta. Potěší také integrovaná nožička či šroubovací závity zbylých nožiček, abyste mohli miniprojektor dokonale vyrovnat.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • praktický design
  • dostačující konektorová výbava

Dálkové ovládání: malý, ale šikovný

Dodávaný dálkový ovladač je spíše menších rozměrů, nic důležitého mu však rozhodně neschází. Kromě hlavního kruhového ovladače s „potvrzovacím“ středem na těle ovladače najdeme rovněž dedikované tlačítko pro YouTube, sekci aplikací, zdroj signálu (HDMI) či tlačítko pro spuštění hlasového ovládání, které funguje (i v českém jazyce) překvapivě dobře a přesně. Mikrofon je navíc umístěn přímo v ovladači, takže rozhodně nemusíte křičet po místnosti, aby vás miniprojektor uslyšel. Jedinou výtku mám k umístění regulace hlasitosti, která by mohla být snáz odlišitelná od zbytku okolních tlačítek nebo se alespoň nacházet přímo pod kruhovým ovladačem. Podsvícení chybí, ale vzhledem k malému počtu tlačítek to nepředstavuje žádný zásadní problém.

Líbilo se nám
  • integrovaný mikrofon pro hlasové ovládání
  • praktické menší rozměry
Nelíbilo se nám
  • ovládání hlasitosti by mohlo být výraznější

Obraz a zvuk: miniprojektor s velkým obrazem

Epson EF-12 dokáže se svou laserovou technologií vykouzlit až 150palcovou uhlopříčku obrazu o maximální světelnosti 1 000 lumenů a dynamickém kontrastu 2 500 000:1. Velikost uhlopříčky se v tomto případě reguluje zcela jednoduše pomocí oddálení/přiblížení projektoru ke stěně/plátnu. Deklarovaná životnost laserové technologie (konkrétně se jedná o 3LCD, RGB se závěrkou s kapalnými krystaly) je přitom minimálně 10 let, takže si nemusíte dělat starosti s výměnou žárovek. I samotná nadstandardní záruka o délce 60 měsíců u dodavatele nebo 12 tisíc hodin demonstruje důvěru výrobce v produkt.

Epson EF-12

V mém případě jsem projektor používal ze vzdálenosti 160 cm od stěny, čímž bylo dosaženo 187cm uhlopříčky obrazu. Kromě sledování filmů jsem rovněž vyzkoušel propojení s konzolí PlayStation a zahrál si několik akčnějších her. Během hraní jsem nepozoroval žádné problémy s odezvou, ačkoliv je jasné, že vyloženě herní toto zařízení rozhodně není. Zážitek může limitovat i maximální rozlišení 1080p či absence HDR, z obrazu jsem však ani tak rozhodně zklamaný nebyl. Pokud sledujete obsah večer, můžete se těšit na krásné podání tak akorát sytých barev s dostatkem detailů i velmi solidním kontrastem. Přes den je naopak vhodné místnost zatemnit, což je však v podstatě nutností u všech projektorů.

Velmi mě nadchla kvalita audia. Uvnitř této malé kostky se totiž nachází dva 10W reproduktory, na nichž se podílel známý výrobce Yamaha. Zvuk umí být pěkně hlasitý, sytý a překvapivě jsem měl z poslechu občas i dojem 3D ozvučení.

Líbilo se nám
  • dlouhá životnost i záruka
  • pěkné barvy i solidní kontrast
  • velmi kvalitní ozvučení
Nelíbilo se nám
  • bez podpory HDR i 4K rozlišení

Hlučnost: nemusí vás trápit

Miniprojektor je chlazen aktivně pomocí větráčků, což prozrazuje i žebrování po stranách. Hlučnosti se každopádně obávat nemusíte. I pokud jsem se nacházel zhruba metr od projektoru položeného na stole, zvuk točících se větráčků mě nijak neobtěžoval a rozhodně vás nemusí trápit zejména, chcete-li si dopřát zážitek jako v kině a pustíte hlasitost na vyšší úroveň.

Líbilo se nám
  • nízká hlučnost

Systém: skvělý AndroidTV

Operačním systémem tohoto miniprojektoru není pouze klasický interface sloužící k nastavení zobrazení, ale plnohodnotný operační systém AndroidTV s možností sdílení obsahu skrze Chromecast. Snadno tak můžete posílat obsah z telefonu přímo do projektoru, samozřejmě však nechybí možnost instalovat si nejrůznější aplikace (včetně některých her), sledovat populární Netflix a podobně. Systém (konkrétně se jedná o verzi 9) je pěkně svižný a v době testování byly v zařízení lednové bezpečnostní záplaty z letošního roku. Výhodou rovněž je, že si na systém velmi rychle zvykne i naprostý nováček v používání AndroidTV, takže je zařízení vhodné například i pro starší osoby.

Líbilo se nám
  • AndroidTV
  • přehledný a snadno pochopitelný systém

Zhodnocení: zkrátka skvělý

Epson EF-12 je špičkový miniprojektor, který v sobě integruje vše důležité a díky AndroidTV a reproduktorům Yamaha jej lze používat jen sám o sobě. Příkladná je také dostačující konektorová výbava, ale zejména kvalita obrazu o uhlopříčce až 150 palců. Projektor bych se nebál doporučit nejen těm, kterým se stýská po (kdysi běžné) návštěvě kina, ale i uživatelům, kteří si chtějí dopřát velkou uhlopříčku a ocení snadnou přenosnost.

Epson EF-12

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz

Klady
  • kvalitní obraz
  • kvalitní integrované audio
  • AndroidTV
  • snadná přenositelnost + kompaktní rozměry
Zápory
  • schází 4K rozlišení i podpora HDR
  • ovládání hlasitosti by mohlo být výraznější
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze