Eve Flare (2023)
test

Eve Flare (2023)

Proč měnit něco, co funguje?

Pokud hledáte nápadité interiérové osvětlení, které navodí vhodnou náladu a které skvěle zapadne do vaší jablečné chytré domácnosti, možná by vás mohlo zaujmout Eve Flare nové generace s podporou Thread a Matter. Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.

Jsou tomu více než 2 roky, kdy nám do redakce dorazilo osvětlení v podobě zářivé koule Eve Flare. Už tehdy jsem neskrýval nadšení z tohoto osvětlení, protože nejenže skvěle vypadá, ale poslouží i jako efektní náladové osvětlení. Eve se nyní rozhodlo přispěchat s vylepšenou verzí, která podporuje Thread (konkrétně Thread MTD) a v budoucí aktualizaci se majitelé dočkají i podpory platformy Matter. V dnešní recenzi si řekneme, proč by vás to vlastně mohlo a mělo zajímat.

Technické parametry Eve Flare (2023)

Světelný tok 90 lumenů (výkon 6 W)
Barevné světlo ano, skrze aplikaci
Podpora Apple HomeKit/Siri ano
Podpora Thread ano, MTD
Podpora Matter ano, s budoucí aktualizací
Bezdrátová komunikace Bluetooth LE
Podpora Google Home/Amazon Alexa/Samsung SmartThings ano (po aktualizaci na Matter)
Odolnost IP65
Výdrž baterie 6+ hodin
Doba nabíjení cca 2 hodiny
Způsob nabíjení nabíjecí kolébka
Cena cca 2,5 tisíce Kč

Obsah balení: vše potřebné

V designově povedené prodejní krabici naleznete kromě lampy Eve Flare také nabíječku. Nabíjení probíhá pomocí podložky s kontakty, které přímo dosedají na kontakty zespod lampy. Samotný kabel s adaptérem do sítě a kulatým proprietárním konektorem lze z podložky vyjmout. Potěší také základní a vcelku přehledný návod, nic více potřeba není.

Eve Flare (2023)
Líbilo se nám
  • elegantní balení
  • praktická nabíjecí podložka

Konstrukce a zpracování: téměř nic se neměnilo

Eve ve svém přístupu nic nezměnilo, inovovaná generace nabízí shodný design a my jsme rádi. Jde tedy o kouli, která má plochou základnu, na kterou dosedá a skrze kterou se i nabíjí. Je kompletně plastová, plast je matný – vnitřnosti lampy tedy nevidíte. Povrch je příjemně hladký, spára, která spojuje obě části polokoule, je velmi decentní a rozhodně nijak nepoutá pozornost. Zpracování je tedy na velmi dobré úrovni.

Eve Flare (2023)

Spodní část lampy je zajímavější, nachází se zde hned dvě tlačítka – POWER pro vypnutí/zapnutí a MODE pro změnu barvy světla, pokud u sebe náhodou nemáte smartphone. Jas bohužel přímo skrze lampu regulovat nelze. Eve zachovalo i speciální kovové madlo, které je sklopné a díky kterému můžete lampu přenášet, případně ji zavěsit – například venku na větev. Ptáte se, zda je to bezpečné? Ano, je, lampa se totiž chlubí odolností dle IP65, i kdyby tedy lampa zažila chvilkový letní deštík, nijak jí to neublíží.

Eve uvádí rozměry 25 cm v průměru, u původní generace to bylo 27,5 cm na výšku a 25,5 cm na šířku, jde však o natolik malý rozdíl, že si ho ve výsledku nevšimnete. Nevšimnete si ani toho, že původní generace měla tělo ještě trochu matnější a novější generace je o trochu lesklejší. Dokonce, i pokud máte obě generace vedle sebe, prakticky nepoznáte rozdíl. Díky konstrukci je lampička schopná šířit světlo v úhlu až 280 °.

Jak už jsme zmínili, nabíjení probíhá skrze základnu, v balení je podložka s konektory a díky jejich kruhovému rozmístění je jedno, jak kouli na podstavec položíte, nabíjení započne vždy a automaticky.

Původní generaci jsem za design a zpracování chválil, u druhé generace se prakticky nic nezměnilo, proto i tentokrát budu chválit. Design je neutrální a o to více se hodí prakticky do jakéhokoliv interiéru, kde rozhodně upoutá pozornost.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • elegantní design
  • praktické držadlo
  • snadné nabíjení skrze podložku
  • velký úhel šíření světla

Párování a ovládání: opět snadné

Dobře, jednu drobnost jsme vám v předchozích řádcích zatajili – na základně lampy je i párovací kód pro Apple HomeKit. Z toho jasně plyne, že i Eve Flare druhé generace se páruje pomocí aplikace Domácnost, která je předinstalovaná ve všech zařízeních Apple. K párování musíte použít iPhone nebo iPad, skrze MacBook to možné není. Stačí nasnímat kód, během pár vteřin se lampa integruje do systému, vy následně zvolíte místnost, ve které budete lampu nejčastěji používat, a rovněž ji můžete pojmenovat. Celý proces v klidu zvládnete během 2 minut.

Eve Flare (2023)

Musíme zmínit i existenci aplikace Eve. I pokud se rozhodnete využít služeb této aplikace, proces párování přebere aplikace Domácnost, Eve ji totiž vyvolá. Skrze aplikaci Eve však můžete spravovat některé věci, které aplikace Domácnost neumí, například aktualizovat firmware nebo nastavit, jak citlivé má být Bluetooth. To znamená, že pokud máte Domácí centrum dále od Eve Flare, stačí zvýšit výkon a reakční doba se zkrátí. Tato možnost je novinkou, kterou původní generace nedisponuje a napomáhá tomu právě přítomnost protokolu Thread.

Líbilo se nám
  • snadné a rychlé párování
  • bez nutnosti používat proprietární aplikaci

Novinky: Thread a Matter

Protokol Thread zlepšuje odezvu zařízení, která jsou propojena v rámci sítě Thread, podobně jako třeba Wi-Fi mesh systém. Nejde o výmysl Applu, jde o protokol, se kterým jsme se poprvé setkali již v roce 2014. Mezi prvními firmami, které jej používaly, byl ARM Holdings, Google Nest Home, OSRAM, Samsung, Qualcomm (a další), Apple se přidal až v roce 2018. Thread podporuje například HomePod mini a Apple TV 4K a má nejenom zrychlit odezvu, ale využívá jednotlivé produkty i pro vzájemnou komunikaci, která stále probíhá skrze Bluetooth.

Eve Flare (2023)

Kompatibilní produkty si mezi sebou zvládnou vyměnit informace a využívají se jako rozbočovače, síť se tak každým dalším produktem s podporou Thread stává robustnější. Původní Eve Flare tento protokol neměla a podepsalo se to hlavně na rychlosti rozsvícení a zhasínání světla. Pokud jste doma neměli Domácí centrum, vše záleželo na dosahu Bluetooth a rozsvícení zabralo klidně i 4 vteřiny. S Domácím centrem (Apple HomePod mini, Apple TV 4K) rozsvícení trvalo třeba jen 2 vteřiny a díky podpoře protokolu Thread je vše otázkou desetin vteřin.

Pro dovysvětlení: Domácí centrum ani Thread nutně nepotřebujete, stačí iPhone/iPad a můžete Eve Flare ovládat skrze aplikaci Domácnost a Bluetooth, jen musíte počítat s tím, že reakční doba je delší. Jak mnozí ví, zařízení Thread mohou sama o sobě fungovat i jako router (FTD), tím tedy prodlužovat dosah od původního Domácího centra. Eve Flare je však napájen bateriemi, takže sám o sobě nemůže sloužit jako router, ale jen jako koncový bod (MTD). To znamená, že nerozšiřuje pokrytí Thread, ale pomáhá budovat robustnější síť.

Zajímavé je, že Eve Flare bude brzy podporovat i Matter. To znamená, že zatím Matter neumí, ale s aktualizací, kterou Eve slibuje, se tento protokol zpřístupní. Dobrou zprávou je, že Eve update nakonec doručí všem zařízením z nabídky, která mají Thread, a to jsou v současné době všechna. Ale co je to vlastně Matter?

Matter není protokol, ale spíše platforma a Thread je jedním z jejích pilířů. Výhodou Matter je, že pokud jej produkt podporuje, automaticky jej můžete přidat všude tam, kde je platforma kompatibilní, tedy například i u Samsungu, Googlu a dalších značek. Díky tomu se produkty Eve budou moci propojit i s jinými zařízeními než jen s těmi značky Apple. Matter navíc seskupuje různé příslušenství, například to, které podporuje Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave nebo Bluetooth a samozřejmě také Thread. Zpětně kompatibilní však budou jen ta, která podporují Thread, proto se nákup příslušenství Thread vyplatí už nyní, protože na Matter budete připraveni.

Aby to celé fungovalo, bude potřeba pořídit vhodný router. Možná si teď říkáte, že vás čeká další investice, ale dost pravděpodobně ne. Matter a Thread dohromady totiž podporuje již zmíněný Apple HomePod mini (první i druhá generace), Apple HomePod 2. generace, Apple TV 4K (druhá i třetí generace), z konkurence můžeme zmínit také SmartThings Hub 3. generace, SmartThings Station, Amazon Echo 4. generace, Google Nest Hub 2. generace, Nest Hub Max a Nest Wi-Fi Pro. Všechna tato zařízení jsou pro Matter připravena. V budoucnu vás tak nebude zajímat, zda dané zařízení podporuje Apple HomeKit, Google Home nebo Amazon Alexu, postačí vědět, že je zařízení Matter kompatibilní.

Eve Flare (2023)
Poznáte novou generaci Eve Flare?

U Matter je zajímavé, že kromě více značek podporuje také sdílené připojení. To znamená, že pokud produkt s podporou Matter přidáte skrze Apple Domácnost, můžete jej sdílet pro ovládání skrze Google Home, Amazon Alexu nebo Samsung SmartThings. To ve výsledku znamená, že například produkt přidaný do Apple HomeKit můžete ovládat i skrze Google Pixel s Androidem, protože využijete přemostění. Eve to velmi hezky vysvětluje na svém webu. Zde je však nutné upozornit, že budete potřebovat další router, který přemostění umožní (Matter Controllers), jeho seznam je pak ještě širší a zahrnuje i starší domácí centra napříč výrobci.

Na závěr jedno upozornění: Thread neznamená, že můžete dané příslušenství spárovat s dalšími značkami, to platí pouze u platformy Matter. Zároveň však platí, že zařízení Matter nabízí Thread, a budují tak robustnější síť.

To, že Matter opravdu funguje, Eve dokazuje například se zásuvkou Eve Energy. Tu můžete přidat do aplikace Domácnost od Applu nebo do Google Home, Amazon Alexy nebo Samsung SmartThings. Jakmile zařízení přidáte, díky routeru s podporou Matter Controllers můžete jedno zařízení ovládat více platformami, tedy třeba iPhonem a Pixelem zároveň.

Líbilo se nám
  • nově s Thread
  • aktualizace na Matter

Funkce a zkušenosti: stále stejná lampička

Eve Flare je i ve své druhé generaci jen náladové osvětlení, tomu odpovídá maximální jas 90 lumenů. Ano, můžete si ji vzít na zahradní párty, kde dotvoří atmosféru, ovšem neslouží jako hlavní zdroj světla. Jen pro srovnání, 25W žárovka nabídne svit v průměru okolo 210 lumenů, na jednu takovou žárovku byste potřebovali svit alespoň dvou Eve Flare.

Eve Flare (2023)

Vadí to? Vůbec! Eve Flare se dokáže rozzářit množstvím barev, vše nastavíte skrze aplikaci Domácnost/Eve. V nastavení si navíc můžete vybrat, zda se barva změní okamžitě, nebo postupně, kdy vytváří velice efektní gradient. Jas můžete nastavovat plynule od 1 do 100 %, nemusíte se obávat ani žádných ostrých přechodů, intenzita se mění postupně, efektně a elegantně zároveň. Integrovaná baterie zajistí, že bez podložky dokáže Eve Flare svítit až 6 hodin. Při našem testu jsme se dostali na 6 hodin a 10 minut při 90% jasu, není však problém dosáhnout například 8 hodin při nižším jasu. Nabití zabralo zhruba 2 hodiny a 5 minut.

Lampu můžete ovládat i skrze hlasovou asistentku Siri. Pokud máte Domácí centrum, můžete nastavit i různé automatizace. My jsme vyzkoušeli takovou, že se lampa rozsvítila červenou barvou v momentě, kdy kvalita ovzduší v místnosti klesla pod určitou úroveň, přičemž kvalitu vzduchu sledovala stanice Eve Room.

Líbilo se nám
  • dokonalá atmosféra
  • plynulá regulace jasu
  • možné použít i venku nebo v koupelně
  • automatizace
  • ovládání skrze Siri, vzdálené ovládání
Nelíbilo se nám
  • nižší světelný tok

Zhodnocení: líbí se nám

Eve Flare ve vylepšené verzi funguje prakticky identicky, stejný je i náš dojem z ní. Lampa vypadá elegantně, snadno se přenáší, nabitá vydří poměrně dlouho a pokud ji budete používat místo lampy na nočním stolku, může být po celou dobu na své základně připravena pro použití jinde, kdykoliv bude třeba.

Eve Flare (2023)

Velkou výhodu vidím v podpoře Thread a příslibu aktualizace na Matter, poté se lampa zbaví i toho problému, že je kompatibilní pouze s iOS. Je hezké vidět, že Eve na své produkty myslí a tuto aktualizaci dodá na všechny výrobky, které aktuálně prodává a které doposud byly spojeny s ekosystémem od Applu.

Vylepšenou Eve Flare pořídíte za stejnou cenu jako předchůdce, tedy zhruba 2 500 Kč. Není to málo, ale cena není přehnaná, proto její nákup velice rád doporučím.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design, kvalitní provedení
  • snadné párování
  • podpora Thread a výhledově i Matter
  • slušná výdrž na baterii
  • odolnost dle certifikace IP65
Zápory
  • stále stejný světelný tok
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze