Eve Room
test

Eve Room

Nic vás nepřekvapí

Různých meteostanic do interiéru je nepřeberné množství, ale pokud máte Apple domácnost a potřebujete podporu protokolu HomeKit, výběr se zužuje. My jsme měli možnost vyzkoušet stanici Eve Room, která, ač je opravdu malá, nabízí poměrně velkou nabídku funkcí.

Značku Eve od nás již znáte díky termostatickým hlavicím Thermo a také díky světlu Eve Flare pro dotvoření té správné atmosféry. Dnes se podíváme na chytrou meteostanici Eve Room, která vám řekne mnoho o kvalitě vzduchu i teplotě u vás doma. Díky přehlednému displeji a povedenému designu se navíc stane i ozdobou interiéru.

Obsah balení: stačí málo

  • Eve Room
  • microUSB–USB kabel
  • základní dokumentace

Technické parametry Eve Room

Rozměry 5,4 × 5,4 × 1,5 cm
Hmotnost 45 gramů
Podpora Apple HomeKit/Siri ano
Podpora Google Home/Amazon Alexa ne
Výdrž baterie cca 7 týdnů (500 mAh)
Doba nabíjení 2 hodiny
Způsob nabíjení microUSB
Měření teplota, vlhkost, VOC
Cena cca 2,5 tisíce Kč

Konstrukce a zpracování: malá velká krabička

Eve Room je na první pohled roztomilá krabička s rozměry 5,4 × 5,4 × 1,5 cm a hmotností 45 gramů. Už to dává tušit, že máme co dělat s opravdu kompaktní meteostanicí, která se schová prakticky kamkoli a nebude narušovat interiér. Eve si vyhrálo i s detaily. Na přední straně je vcelku rozměrný E-ink displej s rozlišením 200 × 200 pixelů. Vzhledem k použité technologii je monochromatický, což samozřejmě nevadí.

Eve Room

Po stranách displeje je vždy jedna šipka, kterou měníte informace na displeji. Tlačítka jsou kapacitní, reagují i na jemné pohlazení, odezva je však trochu pomalejší. Ideální je nejdříve se šipky dotknout a následně jemně „klepat“. I tak dochází ke zpoždění zhruba 1 až 2 vteřin, za což opět může technologie displeje. Pokud máte například čtečku elektronických knih Kindle, případně používáte termostatické hlavice Netatmo, jistě víte, o čem mluvíme.

Eve Room sází na kombinaci stříbrné a černé. Ve spojení s hliníkovým rámečkem máte pocit, že jste si pořídili opravdu kvalitní kus hardwaru. Zařízení díky tomu i skvěle vypadá a je bytelné, takže se nemusíte obávat, že by se roztříštilo po menším pádu z poličky nebo komody na zem.

Eve Room je jedním slovem elegantní.

Nabíjení probíhá skrze microUSB, adaptér součástí balení není. To tolik nevadí, případně můžete použít nabíječku od vysloužilého telefonu. Praktické je, že je konektor na zadní straně, takže i při nabíjení může být displej Eve Room nasměrovaný přímo na vás. Hned vedle je i resetovací tlačítko. Doplníme, že na těle Eve Room, konkrétně na spodní hraně, je také nálepka s kódem pro synchronizaci do HomeKitu, stejnou naleznete i uvnitř krabičky.

Eve Room

Díky rozměrům je krabička samostojná, což znamená, že na kovové základně o šířce 1,5 cm Eve Room stabilně „sedí“ a rozhodně přístroj nepřevrhne například silnější průvan.

Eve Room chválíme jak za design, tak za rozměry i celkové zpracování. Ať už jej umístíte na komodu, stolek nebo třeba do kuchyně, všude bude vypadat velmi hezky a interiéru vizuálně jistě neublíží.

Líbilo se nám
  • elegance a kvalita zpracování
  • malé rozměry
  • přehledný displej + snadné ovládání
  • chytře umístěný nabíjecí konektor
  • samostojnost

Synchronizace: to se nám líbí

Eve Room synchronizujete skrze štítek na spodní hraně a využít k tomu můžete jak aplikaci Eve, tak Domácnost, která je standardní součástí všech iPhonů a iPadů. Štítek stačí naskenovat, zařízení se připojí skrze Bluetooth, pak už stačí meteostanici jen pojmenovat a přiřadit ji do správné místnosti. Tímto končí úvodní nastavení, které zabere maximálně minutu až dvě.

Eve Room

Stejně jako další produkty od Eve, i stanici Room lze používat jak skrze aplikaci Eve, tak prostřednictvím Domácnosti, ovšem pokud budete aplikaci Eve zcela ignorovat, přijdete o některé funkce navíc. O tom však až později.

Líbilo se nám
  • snadné a rychlé párování
  • možné synchronizovat na přímo skrze aplikaci Domácnost
Nelíbilo se nám
  • pro využití potenciálu je aplikace Eve nezbytná

Funkce: o vzduchu vám řekne vše

Eve Room je, jak už název napovídá, interiérová meteostanice. Věděli jste, že vzduch u vás doma může být z různých důvodů mnohem více znečištěný než venku? A to i když bydlíte ve velkoměstě. Základem je tak správné a pravidelné větrání, a to v jakoukoli roční dobu. Ke zhoršení kvality ovzduší přispívá i vaření nebo například pořízení nového nábytku či jiného vybavení do domácnosti, třeba hraček. Kapitolou sama pro sebe je domácnost, ve které se kouří.

Aplikace Eve

Meteostanici umístěte do prostoru a skrze displej vyberte informace, které chcete mít neustále na očích, k tomu využijete kapacitní šipky. Můžete si nechat zobrazit celkový přehled (vlhkost, teplota, kvalita ovzduší znázorněna hvězdičkami 0 až 5), kvalitu ovzduší jako takovou (s malou informací o teplotě a vlhkosti), teplotu (s malou informací o vlhkosti), nebo vlhkost (opět s informací o teplotě a kvalitně ovzduší). Ve všech případech se vám zobrazí zmíněné hvězdičky, které znázorňují kvalitu ovzduší, mění se tedy v podstatě jen velikost zobrazení daných hodnot.

Nám přijde nejpraktičtější první varianta, případně verze Temperature, kde vidíte teplotu, vlhkost i kvalitu ovzduší. Díky integrovaným senzorům monitoruje Eve Room bez přestávky jak teplotu, tak i kvalitu ovzduší (díky měření VOC, Volatile Organic Compound) a vlhkost. Eve udává, že v případě vlhkosti může dojít k rozdílu ± 3 %, u teploty je mnohem přesnější, zde garantuje max. odchylku ± 0,3 °C. Eve Room dokáže zaznamenat vlhkost od 5 do 95 %, teplotu monitoruje od 0 do 50 stupňů Celsia.

A jak údaje číst? Buď se podíváte přímo na displej Eve Room a uděláte si přehled, na základě kterého budete jednat (otevřete okno, zapnete klimatizaci a podobně), nebo si vezmete na pomoc aplikaci. V tomto případě doporučujeme aplikaci Eve, protože skrze Domácnost zjistíte jen údaje, které ukazuje samotné Eve Room. Údaje se nikam neukládají. Aplikace Domácnost tedy slouží spíše jen jako prodloužená ruka, v případě že máte domácí centrum (iPad, Apple TV), můžete tyto údaje sledovat i na dálku, tedy mimo domácnost.

Eve Room zaznamenává údaje zhruba 160× denně.

To aplikace Eve se ráda podělí i o historii měření. V detailu se můžete podívat třeba právě na kvalitu ovzduší v průběhu dne, přičemž Eve Room během dne kvalitu zaznamená v průměru 160×, tedy zhruba každých 10 minut. Vy se v rámci aplikace tak můžete detailně seznámit s tím, v jakou denní dobu u vás byla nejhorší kvalita ovzduší. Můžete se podívat i na týdenní či měsíční report, aplikace vám následně ukáže, jaký den byla zaznamenána nejhorší hodnota. My jsme se kupříkladu dostali na nejhorší hranici 300 ppb VOC, co je stále vcelku dobré, i tak nám Eve Room v tu dobu vystavila vysvědčení v podobě 3 hvězdiček, přičemž kvalitní vzduch je znázorněn 5 hvězdami. Z dlouhodobého průměru jsme dosahovali 4 až 5 hvězd.

Eve Room

To stejné umí aplikace zobrazit i v případě teploty, kdy ji opět zaznamená zhruba 160× během dne. Snadno si tak můžete udělat představu o tom, jak se během dne teplota uvnitř vašeho bytu vyvíjela. Ve mém mezonetovém bytě to nebyl příliš pěkný pohled, bez zapnuté klimatizace se teplota snadno dostala i přes 28 stupňů Celsia, což je v interiéru opravdu nepříjemné. Jak jste už z předcházejících řádků pochopili, stejná kouzla zvládá Eve Room i s vlhkostí, kterou také zaznamená v průměru až 160× denně.

I přes opravdu masivní sdílení dat Eve Room na jedno nabití zvládne díky baterii s kapacitou 500 mAh monitorovat stav ovzduší po dobu až 6 až 7 týdnů, tedy zhruba měsíc a půl. Poté stačí zařízení zapojit do nabíječky a během dvou hodin máte nabito.

Líbilo se nám
  • detailní monitoring
  • přehledné grafy
  • velmi dobrá výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • skrze aplikaci Domácnost data nevyčtete

Automatizace: udělejte si přehled

A co teď, když známe kvalitu svého ovzduší? Buď se podle toho zařídíte sami a investujete například do zvlhčovače, naučíte se pravidelně větrat, nebo si používání ještě více zpříjemníte a nastavíte si automatizace, které vám se správnými návyky pomohou. I díky Eve Room je totiž možné ovládat další zařízení ve vaší domácnosti.

Uveďme si jednoduchý příklad. Máte Eve Room a Eve Flare. Můžete si tedy snadno nastavit automatizaci, že v případě zvýšení teploty nad určitou hranici se Eve Flare rozsvítí s libovolně nastaveným jasem. Eve Room můžete mít v dětském pokoji, Eve Flare v obýváku a bez neustálé kontroly tak díky Eve Flare zjistíte, že se děje něco, co je nutné napravit. Samozřejmě můžete to stejné nastavit na nepřiměřenou hodnotu vlhkosti nebo třeba kvality ovzduší. Zde se vracíme k tomu, že i nová hračka může do svého okolí vypouštět látky, které by v dětském pokoji rozhodně být neměly. Vy se tak můžete nové hračky buď zbavit, nebo zajistit kvalitní odvětrávání a situaci monitorovat.

Automatizace lze samozřejmě nastavit i jinak, vše záleží na tom, jaké prvky chytré domácnosti zrovna vy máte a co skrze aplikaci Eve nastavíte. Představivosti se meze nekladou a aplikace Eve je ráda vyslyší. Dodáme, že automatizace lze nastavovat i skrze aplikaci Domácnost, ovšem ne tak podrobné, respektive ne všechny vaše nápady musí aplikace Domácnost pochopit.

Líbilo se nám
  • nekonečné možnosti nastavení

Závěr: malá velká krabička

Eve Room jsme testovali zhruba 3 týdny a bylo zajímavé sledovat, jak se kvalita ovzduší v naší domácnosti vyvíjela. Díky velkému počtu záznamů nebylo složité zmapovat, v jakých chvílích byla kvalita obecně nejhorší a v jakých naopak nejlepší. Za cca 2,5 tisíce korun si snadno uděláte obrázek o tom, zda je nutné investovat například do čističky vzduchu nebo zvlhčovače. Za nás můžeme nákup doporučit všemi deseti.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • detailní statistiky
  • podpora Apple HomeKit
  • malé rozměry, elegantní provedení
  • dlouhá výdrž baterie
  • možnost nastavení automatizací
  • odpovídající cena
Zápory
  • chybí podpora Google Asistenta
  • starší konektor microUSB
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze