Eve Light Strip
test

Eve Light Strip

Jednoduše skvělý

LED pásek Eve zaujme velmi slušným jasem a třemi separátními LED v každé části, které zpřístupní adaptivní osvětlení na základě denní doby. Když k tomu připočteme vcelku rozumnou cenu a možnost rozšíření, máme tu adepta na koupi, který by neměl uniknout vaší pozornosti.

Pokud nechcete řešit lustry a stojací lampy, přesto potřebujete další osvětlení, ideálně skryté, dříve či později narazíte na LED pásky. Pokud navíc máte „jablečnou“ domácnost, výběr se ještě ztenčí. Eve Light Strip však nabídne slušný výkon i podporu Apple HomeKit. A jak je u produktů značky Eve zvykem, s Androidem nepochodíte. Má to však své výhody, například vysoký stupeň zabezpečení. Zda se o Eve Light Strip vyplatí přemýšlet, nebo raději vsadit na konkurenci, to prozradí dnešní recenze.

Eve Light Strip

Délka pásku 2 metry
Šířka pásku 1,5 cm
Délka přívodního kabelu 1,8 metru
Typ LED trojitá dioda s celospektrální bílou (teplá a studená bílá) a barevnou složkou
Příkon 24 W na 2 metry pásku
Průměrný jas 1 800 lumenů (900 lumenů na 1 metr)
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ano
Wi-Fi ano
Bluetooth ne
Cena cca 1 900 Kč

Obsah balení: i něco navíc

V menší krabičce najdeme kromě dvoumetrového LED pásku i ovladač, který je nutné po vybalení z krabice připojit pomocí speciálního konektoru. Dále je v balení uživatelská příručka se základními informacemi včetně QR kódu pro HomeKit, stejně jako napájecí kabel, který je opatřen proprietárním konektorem a ovladačem s Wi-Fi modulem. Potěší i náhradní lepítka, to pokud byste potřebovali pásek přelepit na jiné místo.

Eve Light Strip
Líbilo se nám
  • vše potřebné

Konstrukce a zpracování: stačí nalepit

Jak už tomu u LED pásků bývá, jde o mírně flexibilní pásek, který můžete nainstalovat i na hranu, například stolu či komody. Zadní strana je opatřena páskou, kterou stačí strhnout a odhalit lepící vrstvu. Jakmile pásek nalepíte, drží na svém místě velmi pevně, avšak přelepení je při troše šikovnosti stále ještě možné. Pokud by už nějaká část pásku na podložce nedržela, využijete přibalených lepítek, kterými pásek ukotvíte.

Eve Light Strip

Samotný LED pásek měří 2 metry, ovšem pokud chcete, můžete jej zkrátit, a to zhruba každých 30 centimetrů. Na těle pásku je vyznačeno několik míst, kde můžete stříhat, avšak pozor – jednou zkrácený pásek už zpět neprodloužíte. Naopak, pokud chcete prodlužovat, na konci pásku naleznete speciální konektor, ke kterému stačí připojit díl, který zakoupíte samostatně. Celkem může pásek měřit 10 metrů.

Eve Light Strip

Samotný LED pásek není vybaven Wi-Fi ani kabelem do sítě, je nutné jej nejdříve připojit k jednotce, ve které se nachází i Wi-Fi modul. Tato jednotka na těle nemá žádná tlačítka, jako je tomu například u konkurenčního modelu od Nanoleaf. Přímo do této jednotky se připojuje přívodní kabel s kulatým proprietárním konektorem. Vše je snadné, sestavení zvládnete i bez návodu. Jakmile máte spojeno a nalepeno na vhodné místo, stačí chvíli počkat, než se pásek rozsvítí, a můžete pokračovat v párování.

Líbilo se nám
  • flexibilita pásku
  • snadné nalepení
  • možnost rozšíření pásku až o 8 metrů
  • možnost zkrácení (každých 30 cm)

Aplikace a párování: takto by to mělo vypadat

Chytré produkty do domácnosti dělím na dva typy: ty se snadným párováním a ty zbylé. Pokud jsem nucen vzít do rukou návod, vím, že výrobce nepřemýšlel a udělal to zbytečně složité. To se však produktů od Eve netýká a Light Strip není žádnou výjimkou. Párování je tak snadné, jak jen snadné může být.

Ovládání pásku je možné skrze aplikaci Eve a Domácnost

Jakmile se pásek rozsvítí, stačí otevřít aplikaci Eve, případně rovnou Domácnost a naskenovat kód, který naleznete jak na ovladači pásku, tak na speciální kartě přímo v balení. iPhone bude chvíli hledat a během pár vteřin vás vyzve, ať vyberete místnost, kde budete pásek používat a vhodně jej pojmenujete. Tím proces párování končí. Ano, je jedno zda pásek přidáte v rámci aplikace Eve, nebo Domácnost, objeví se totiž v obou aplikacích najednou.

Rovnou si prozradíme, že ač má Light Strip od Eve Wi-Fi a ne Bluetooth, což je u produktů této značky vcelku nezvyklé, k ovládání mimo váš domov je stále nezbytné Domácí centrum. Konkrétně může jít o Apple TV, HomePod mini nebo starší iPad, samozřejmostí je připojení k Wi-Fi. Pokud Domácí centrum nemáte, vzdáleně pásek ovládat nemůžete, jen v rámci domácí sítě.

Zajímá vás, zda používat aplikace Eve, nebo Domácnost? Aplikaci Eve využijete v momentě, kdy bude třeba pásek aktualizovat, to z aplikace Domácnost možné není. Stejně tak si můžete z palety barev vybrat tu, která vám sedí nejvíce, aplikace Domácnost má několik barev přednastavených. Ta však narozdíl od aplikace Eve umí přidávat přístupy pro hosty. Pokud chcete, pásek můžete ovládat i skrze Siri, stačí příkaz vyslovit v angličtině.

Vzdálené ovládání funguje jen přes Domácí centrum.

V rámci aplikací můžete nastavit konkrétní barvu světla, kterou si vyberete, případně vše nechat na automatice a spolehnout se na adaptivní světlo. Co to znamená? Na základě denní doby se mění sytost bílého světla a dotváří nejen atmosféru, ale umožní odpočinout vašim očím. Vše se děje na pozadí automaticky, nedochází tak k žádným trhaným změnám. Adaptivní osvětlení neumí všechny pásky, ten od Eve si tedy zaslouží pochvalu. Jen doplníme, že adaptivní světlo funguje s iPhony s iOS 14 a vyšším. V aplikaci Domácnost si samozřejmě můžete nastavit bezpočet automatizací – například rozsvícení, když přijdete domů, stejně jako rozsvícení konkrétní barvou, když senzor v rámci domácnosti detekuje nějakou aktivitu. V praxi to může vypadat tak, že když se odemkne zámek Nuki v určité denní době, pásek se rozsvítí červeně.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • jednoduché ovládání
  • adaptivní světlo

Technické parametry: je to šikula

Zajímá vás, co vše pásek dokáže? Už víme, že nabízí Wi-Fi, skrze kterou probíhá i párování, ale možná vás zaujmou i další specifikace. Světlený tok činí 1 800 lumenů na 2 metry, u 1 metru 900 lumenů pro případ, že byste se rozhodli pásek zkrátit. Nejde to však donekonečna, 3 metry vám nezajistí 2 700 lumenů, nýbrž stále 1 800 lumenů, což je strop tohoto pásku. Jas je však velmi slušný, skvěle nahradí lampu či menší lustr. Při správném nalepení o jeho existenci navíc vůbec nemusíte vědět.

Pokud se rozhodnete pásek prodloužit, 2 metry vyjdou na zhruba 1 200 Kč, což značí úsporu asi 700 Kč. Celkem můžete pásek prodloužit 4 dalšími pásky na celkovou délku 10 metrů.

Eve Light Strip

A jak Eve docílilo adaptivního světla? Každý segment pásku je opatřen 3 samostatnými LED. Jedna je barevná, druhá studená bílá, třetí teplá bílá. Kombinací těchto diod dokáže „namíchat“ téměř jakýkoliv odstín, což opět není standard. Mnohé pásky mají například jen dvě diody (barevná a studená bílá), touto kombinací však všech odstínů zkrátka nedocílíte. Dodáme, že pásek je určen pouze do interiérů, vodotěsný není.

Líbilo se nám
  • možnost rozšíření
  • slušný světelný rok
  • sady třech samostatných LED

Zkušenosti a zhodnocení: povedlo se

Eve Light Strip jsme používali několik týdnů, konkrétně jako doplňkové chytré osvětlení za televizní komodou. Skrze aplikaci Domácnost jsme si nastavili některé automatizace, například rozsvícení světla po příchodu domů, zbarvení v případě detekce různých senzorů (zámek, detektor oxidu uhelnatého, detekce kouře) a často jsme jej používali místo hlavního zdroje světla, tedy lustru. Během několikatýdenního používání nedošlo k žádnému problému, pásek reagoval svižně, jas byl naprosto dostatečný, i přestože hlavní zdroj světla nenahradí. Ocenili jsme jak velmi rychlé reakce, tak extrémně snadné párování a správu skrze aplikaci Domácnost.

Cena pásku činí zhruba 1 900 Kč za 2 metry, což je odpovídající. Kladně hodnotíme možnost pásek prodloužit/zkrátit, ovšem zde pozor, v případě zkrácení přijdete o možnost pásek prodloužit na původní rozměr. Nákup můžeme doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • vysoký světelný tok
  • flexibilita
  • snadné párování i instalace
  • jednoduché ovládání
  • možnost zkrácení i prodloužení
  • podpora Apple HomeKit
Zápory
  • není k dispozici pro Android
  • vzdálené ovládání jen skrze Domácí centrum
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze