Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit
test

Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit

Světelná show

Líbí se vám LED pásky a zároveň potřebujete osvětlení, které si můžete nastavit podle sebe? Pásky od Nanoleaf toto všechno nabízí. Kromě klasického ovládání je k dispozici i aplikace a vybírat můžete z velké škály barev a tlumit světlo tak, jak zrovna potřebujete.

LED pásky si můžeme koupit již docela dlouho, a tak není divu, že se prodejci snaží vylepšit, co se dá. LED pásek od Nanoleaf nemá nijak přehnanou cenu a přitom toho umí s pomocí aplikace docela dost. Instalace je jednoduchá a ovládat ho můžete napřímo, i bez aplikace. Co všechno umí se dozvíte v dnešní recenzi.

Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit

Délka pásku 2 metry
Šířka pásku 1,5 cm
Délka přívodního kabelu 1,8 metru
Typ žárovky LED
Teplota chromatičnosti 2 700 – 6 500 K
Barevné spektrum RGB(CW), 16 miliónů barev
Příkon 23 W na 2 metry pásku
Průměrný jas 2 000 lumenů
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ano
Životnost 25 000 hodin
Bluetooth/Thread ano
Wi-Fi ne
Cena cca 1 300 Kč

Obsah balení: i něco navíc

V menší krabičce najdeme kromě dvoumetrového LED pásku i ovladač, který je nutné po vybalení z krabice připojit pomocí speciálního konektoru se 6 piny. Dále v balení nalezneme uživatelskou příručku se základními informacemi včetně QR kódu pro HomeKit, napájecí kabel o délce 1,8 metru, který je opatřen proprietárním konektorem, a překvapivě dvě koncovky do zásuvky. Jedna sedí do našich zásuvek, druhá do anglických.

Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit
Líbilo se nám
  • délka napájecího kabelu
  • dvě koncovky v balení

Konstrukce a zpracování: hodí se všude

LED pásek je do značné míry flexibilní – přizpůsobí se tak místu, kam jej chcete nalepit. Na druhé straně je oboustranná lepící páska 3M. Pro jednodušší aplikaci je začátek odlepený z obou stran, krycí papírek pak jednoduše odlepíte.

K samotnému LED pásku se také musí připojit ovladač. Je to z toho důvodu, že napájecí konektor se připojuje až do samotného ovladače. Doporučuji to dělat opatrně, jelikož do sebe musí zapadnout celkem 6 tenkých pinů. Po prvotním spojení LED pásku a ovladače již vše drží stabilně. Na každém metru je 21 LED sad po 5 diodách, dokoupit si můžete dalších 8 metrů a celkově získat 10 metrů dlouhý pásek. Pro rozšíření dalšího LED pásku je již vše nachystáno a stačí jej pouze připojit.

Ovladač má celkem 4 tlačítka, z čehož tři jsou rovnoměrně zarovnaná s povrchem ovladače a jedno je vypouklé ven. Tím se pásek zapíná/vypíná. Zbylá tři tlačítka slouží k regulaci jasu a změnu barev. Na druhé straně ovladače jsou dva malé čtverečky s oboustrannou lepící páskou, opět s označením 3M, takže i ovladač můžete připevnit. Navíc je zde štítek pro napojení na HomeKit. Na konci ovladače je kulatý nabíjecí konektor, který slouží pro zapojení napájecího kabelu.

Líbilo se nám
  • flexibilita pásku
  • 3M páska i na ovladači
  • možnost rozšíření pásku až o 8 metrů
Nelíbilo se nám
  • připojení ovladače k pásku vyžaduje přesnost

Aplikace: nabídne hodně možností

Jelikož LED pásek podporuje napojení na HomeKit, můžete jej spravovat přímo přes aplikaci Domácnost, která je dostupná pro iOS, nebo přes aplikaci Nanoleaf přímo od výrobce. Aplikace Nanoleaf je zdarma dostupná pro iOS i Android a oproti Domácnosti nabízí více možností. Jakmile se do aplikace Nanoleaf pokusíte přidat Essentials Light Strips, automaticky se načte i aplikace Domácnost, kde načtete QR kód, který se nachází na ovladači, nebo jej zadáte ručně pomocí číselné klávesnice. Při připojování pásku je důležité, aby byl v blízkosti, k telefonu se totiž připojuje pomocí Bluetooth.

Ačkoliv aplikace Nanoleaf nabízí na rozdíl od aplikace Domácnost rozšířené nastavení, někdy reaguje na změny se zpožděním. Kromě zapnutí/vypnutí, nastavení jasu a volby barvy můžete v aplikaci nastavit různé scény – od nočního režimu, kdy se pomalu střídají barvy, až po rychlé změny barev, které se hodí pro párty. Velké množství scén je přednastaveno, případně si můžete nastavit i vlastní. Při nastavení scény pásek reaguje s mírným zpoždění, při jednodušších úkonech (zapnutí/vypnutí) reaguje ihned.

Jelikož LED pásek postrádá připojení k Wi-Fi, je možnost vzdáleného ovládání komplikovanější. Pokud jej chcete ovládat na dálku, je to možné pouze přes HomeKit – navíc musíte vlastnit Domácí centrum, což může být HomePod (mini), Apple TV, nebo iPad. V případě, že máte Android, je možné pásek ovládat pouze v jeho blízkosti – není tedy možné plně využít jeho potenciál, to stejné mimochodem platí i u žárovky výrobce Nanoleaf. V tomto případě bude lepší poohlédnout se po LED pásku, který má možnost připojení na Wi-Fi a výrobce vlastní cloudové služby.

Líbilo se nám
  • jednoduché spárování
  • možnost nastavení vlastních scén
Nelíbilo se nám
  • někdy reaguje se zpožděním

Zkušenosti: můžete ho využít kdekoliv

Po prvním zapnutí, kdy si vše vyzkoušíte, zjistíte, že je ovládání velmi jednoduché. S aplikací máte samozřejmě více možností nastavení pásku, doporučuji tedy přednostně LED pásek používat přes aplikaci od výrobce. Díky velkému výběru barev si pásek můžete umístit prakticky kamkoliv – hodí se jak na podsvícení kuchyňské linky, tak jako doplňující světlo k televizi. Více jak 16 milionů barev vás o tom lehce přesvědčí. Pásek ale určitě nedávejte ven, je určený do vnitřních prostor – není totiž vodotěsný.

Led pásek umí svítit opravdu jasně a ostře, proto jej nedoporučuji dávat na místo, kde vám bude svítit do očí, mohlo by to být nepříjemné. V aplikaci můžete jas nastavit už od 1 %. Když například LED pásek nalepíte pod postel jako podsvícení, můžete si v noci jen lehce přisvítit na cestu. Naopak jas nastavený na 100 % vytvoří jasné světlo. Maximální jas činí 2 000 lumenů, což je více než dostatečné.

Pásek jednoduše nastavíte na jakoukoliv barvu i jas, je to otázka několika vteřin. Pokud si rádi s barvami hrajete, nebo chcete navodit atmosféru, můžete si vybrat v aplikaci v sekci Scene jednu z předvolených scén. Výrobce si dal záležet a výběr je opravdu široký. Navíc si ty nejpoužívanější můžete dát do oblíbených – nemusíte tak pokaždé danou scénu hledat. Scénu si můžete nastavit i sami, když v dané sekci kliknete na plus a poté v horní části displeje vyberete Add New. Barev můžete vybrat až 7, a to podle vlastních preferencí.

Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit

Pásek je také připraven na prodloužení, které si můžete koupit po metru přibližně za 700 Kč. Celkově můžete získat až 10 metrů pásku. Pokud naopak potřebujete zkracovat, pásek je možné rozstřihnout, aniž byste jej poškodili. Přímo na pásku jsou místa označená nůžkami. Na dvoumetrovém pásku značku najdete celkem 5×.

Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit
Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání
  • nastavení jasu už od 1 %
  • pásek je možné zkrátit
Nelíbilo se nám
  • není vodotěsný

Závěr: najdete využití

LED pásek najde využití prakticky v každém pokoji. Pokud hledáte něco víc než jen klasickou žárovku, je Nanoleaf Essentials Light Strips Starter Kit dobrou volbou. Výhodou je, že jej můžete ovládat i bez aplikace pomocí ovladače přímo u pásku. Aplikace nabízí hodně variant a je jednoduše vytvořená. Je v angličtině, ale není složitá. Sice bez HomeKitu nemůžete LED pásek ovládat na dálku, ale pokud vám stačí ovládat celé spektrum barev pouze v případě, že se nacházíte doma, určitě touto volbou nebudete litovat.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • flexibilita pásku
  • délka napájecího kabelu
  • možnost rozšíření pásku až o 8 metrů
  • nastavení jasu už od 1 %
  • jednoduché spárování s aplikací
  • pásek je možné zkrátit
Zápory
  • připojení ovladače k pásku vyžaduje přesnost
  • aplikace někdy reaguje se zpožděním
  • není vodotěsný
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze