Eve Thermo (2020)
test

Eve Thermo (2020)

Bez Applu do nákupu nelez

Termostatické hlavice se pomalu stávají běžnou součástí moderních domácností. Je to vcelku logické, snadno je ovládnete skrze chytrý telefon nebo tablet a počáteční investice se vám vrátí vcelku rychle tím, že citelně ušetříte na provozních nákladech. Hlavice od Netatma jsme pro vás již otestovali, nyní se podíváme na hlavice Eve, které na to jdou podobně, přesto se trochu liší.

Na fZone.cz obdivujeme cokoli chytrého. Pokud to navíc lze adaptovat i na vybavení běžné domácnosti, srdce nám plesá radostí. Příkladem toho jsou termostatické hlavice Eve Thermo, které z poměrně obyčejných radiátorů udělají radiátory chytré, snadno ovladatelné skrze iPhony či iPady. Rovnou na úvod se hodí poznamenat, že Eve Thermo se soustředí na majitele produktů Apple. Pokud máte Android, rovnou vás odkážeme na recenzi řešení Netatmo.

Vysvětlení je jednoduché: Eve nemá aplikaci pro Android. I přestože hlavice fungují bez ohledu na systém, který má vaše zařízení, přišli byste o to zásadní – možnost vzdálené správy. V dnešní recenzi se zaměříme na klady, zápory a neodpustíme si i malé srovnání.

Obsah balení: vše potřebné

V základním balení nalezneme kromě termostatické hlavice s pevně spojeným závitem také pár plastových adaptérů a základní dokumentaci. Dostalo se i na dvojici tužkových AA baterií, které jsou pro fungování nezbytné. To je vše, nic dalšího netřeba hledat.

Eve Thermo

Konstrukce a zpracování: chytré, opravdu?

Už na první pohled je jasné, že zde se žádná inspirace Netatmem nekonala. Zatímco hlavice Netatmo jsou na první pohled vcelku výrazné a nevšední, Eve Thermo vypadají poměrně klasicky. A to myslíme v tom nejlepším slova smyslu, protože někomu univerzálnost celého provedení může lépe zapadat do konceptu „puristické“ domácnosti. Tomu odpovídá i barevné provedení – jsou bílé, plasty lesklé, výrazných prvků je minimum, prakticky žádné.

Eve Thermo (2020)

Eve Thermo jsou poměrně lehké, tedy než do nich vložíte dvojici AA baterií. Ty se vkládají pod krytku z přední strany. Tu drží pouze plastové zobáčky, krytka tedy není pevnou součástí a vždy je nutné dávat si pozor. Pod krytkou je rovnou slot pro dvě AA baterie a také resetovací tlačítko, pokud se rozhodnete hlavici přemístit/prodat. Ke stisku tlačítka je zapotřebí tenký ostrý nástroj, hodí se například ten, který dostanete ke svému smartphonu a který běžně slouží pro vyjmutí slotu pro SIM kartu. Dodáme, že na krytce je logo společnosti, jinde na těle už pak není. Na spodní straně je ještě štítek pro přidání do Apple HomeKit, ten je součástí i návodu v balení.

Eve Thermo vypadají klasicky, přesto neurazí.

Na vrchní straně je displej, respektive LED panel, na kterém se zobrazuje aktuální teplota. Diody jsou poměrně výrazné, snadno si tak manuálně nastavíte teplotu i v noci. Teplota se nastavuje dotykovými šipkami, nejsou však podsvícené a znázorňuje je vygravírovaný piktogram. Šipky „nahoru“ a „dolu“ není třeba více popisovat, pokud chcete zvýšit/snížit teplotu, postačí na ně ťukat tak dlouho, než se na ni dostanete. Vše je doprovázeno krátkým zvukem. Úprava teploty probíhá po 0,5 °C, což je praktické.

Kromě klasického designu celkově potěší také to, že ač je krytka snímatelná, celá konstrukce je bytelná, nikde nic nevrže a rozhodně nemáte pocit, že byste v ruce drželi nějakou levnou náhražku z tržnice. I jednoduchý design může zabodovat, což v tomto případě rozhodně platí.

Líbilo se nám
  • jednoduchý design bez rušivých prvků
  • snadné ovládání
  • bytelné provedení
Nelíbilo se nám
  • někomu by mohla chybět černá varianta

Instalace a kalibrace: raz, dva, hotovo

Instalace zabere pár vteřin, doslova. V první řadě je třeba odinstalovat dosavadní termostatickou hlavici z radiátoru. Pokud na vašem radiátoru máte běžné hlavice s ventilem M30×1,5, vše bude fungovat. Pokud pouze jednoduchý uzávěr (záslepku), bude třeba zkontrolovat kompatibilitu, případně vyzkoušet adaptér. Několik adaptérů je přímo v balení (RA, RAV a RAVL) pro řešení Danfoss. Tyto adaptéry tedy reálně využijete, pokud váš závit ventilu funguje na principu „zamáčknout a otočit“. Pokud máte radiátory na míru, designové či jiné s nestandardním závitem, vždy doporučujeme zakoupit jednu hlavici, vyzkoušet a případně vrátit. V případě, že máte staré radiátory a přesto chcete Eve využít, můžete požádat technika, který ve většině případů bude schopen zajistit vhodný adaptér ventilu pro vaše konkrétní potřeby, v takovém případě je ale třeba počítat s dalšími investicemi.

Instalace je velmi snadná

Původní hlavici každopádně stačí odšroubovat, očistit píst a poté standardně zašroubovat Eve Thermo bez baterií. U 90 % běžných radiátorů nebudete muset sáhnout ani po některém z přiložených adaptérů, protože Eve Thermo má stejný závit jako standardní termostatické hlavice (M30×1,5), které jsou běžně k dostání, tedy kompatibilní s většinou radiátorů. U čtyř radiátorů u mě doma jsem byl schopen hlavice vyměnit asi za 4 minuty, a to jen proto, že u jednoho jsem si musel vzít na pomoc klíč, jinak bych vše zvládl během dvou minut. Utažení rovněž stačí ručně, „na doraz“ klíčem připevňovat nedoporučujeme, protože můžete poškodit závit.

Eve Thermo

Můžete nám věřit, že přečíst tyto tři odstavce vám zabere více času než instalace samotná. Pokud jste již někdy hlavice měnili, klidně i ty klasické, rozhodně vás nic nepřekvapí, až snadnost celého postupu.

Kalibrace proběhne automaticky.

Dostáváme se ke kalibraci, která probíhá automaticky. Stačí vložit baterie pod krytku, následně se rozsvítí LED panel a hlavice vás uvítají pozdravem HI. Kalibrace zabere asi 20 vteřin, přičemž motorek uvnitř „osahá“ minimální a maximální pozici pístu, následně zobrazí reálnou teplotu v okolí. Netřeba se divit, pokud bude teplota vyšší, než je obvyklé, po odšroubování původní hlavice (a tedy uvolnění pístu) dochází k rychlému nárůstu teploty. Pokud by kalibrace selhala, objeví se jeden z chybových kódů (například Er), stačí se pak držet instrukcí na webu výrobce. Ve většině případů ji stačí resetovat, vyjmout baterie a proces opakovat.

Líbilo se nám
  • snadná instalace
  • adaptéry v balení
  • automatická kalibrace

Nastavení: to se zvládne

Hlavice jsou nainstalovány, směle se tak můžeme pustit do nastavení v rámci aplikace. Zde máte dvě možnosti: buď přímo skrze aplikaci Eve, která je zdarma pro iOS (iPad/iPhone), avšak pouze v angličtině, nebo skrze aplikaci Domácnost. Je víceméně jedno, jakou cestu zvolíte, protože vždy se spustí okno aplikace Domácnost. Skrze něj nasnímáte kód Apple HomeKit a během chvíle přiřadíte hlavici ke konkrétní (předem vytvořené, nebo nově přidané) místnosti.

Párování

Nastavení proběhne za pár sekund, je důležité být v blízkosti hlavice. Následně lze ovládat teplotu pomocí posuvníku a samozřejmě také zjistit aktuální teplotu. Pokud chcete detailnější nastavení, musíte se vrátit do aplikace Eve.

Aplikace Eve funguje podobně jako aplikace Vocolinc pro produkty téže značky. Sdružuje veškeré příslušenství v rámci aplikace Domácnost, funguje tedy jako most a můžete skrze ni ovládat i další produkty, které spadají do chytré domácnosti, v našem případě tedy například zámek Nuki, dálkově ovládané zásuvky Vocolinc nebo i termostatické hlavice Netatmo. Je to logické, pokud Eve chce, abyste využívali aplikaci namísto Domácnosti, musí zpřístupnit veškeré vaše chytré produkty spolupracující s Apple HomeKit.

Nastavení skrze Eve

Jak jsme již uvedli, základní zprovoznění a ovládání (nastavení teploty) zvládnete skrze aplikaci Domácnost. Pokud však chcete zavítat hlouběji do nastavení, musíte navštívit aplikaci Eve. Aplikace je k dispozici pouze v angličtině, což by pro některé mohl být menší problém. Tak či tak, na nastavení se společně podíváme podrobně. Nejdříve se zaměříme na nastavení, které je možné udělat bez nutnosti vlastnit Domácí centrum, což může být iPad, Apple TV nebo HomePod. Pokud doma již Apple produkty máte, víte, že bez Domácího centra nemůžete ovládat automatizace a nemůžete produkty ovládat na dálku, tedy například z práce skrze mobilní data.

Bez Domácího centra můžete skrze aplikaci nastavit i tak poměrně dost věcí. Začneme s Plánem vytápění (Schedule). Na každý den v týdnu si můžete uzpůsobit plán, jak mají vaše hlavice vytápět v kteroukoli denní dobu. Příkladem může být náš plán Default, který vytápí během dne na 21,5 °C, v noci pak topení utlumí na 17 °C. Hlavice se o regulaci teploty starají automaticky na základě nastaveného plánu. Plánů si můžete nastavit hned několik, během dne se teplota může měnit, jak potřebujete, klidně po jedné hodině.

Aplikace Eve

Aby Eve nastavení co nejvíce zjednodušilo, přednastavilo hned několik plánů – například Regular, Bathroom a Basement. Další si můžete buď přidat, nebo editovat již předpřipravené.

Možná si říkáte, jak ověřit, zda Eve Thermo opravdu vytápělo na takovou teplotu, jakou jste chtěli. Od toho je tu detailní graf, který v čase zapisuje hodnoty. A to nejen ty nastavené, ale i reálné. Každá hlavice má v sobě vlastní termostat, detekuje tedy okolní teplotu, která nutně nemusí odpovídat té plánované. Je to logické, hlavice musí prostor vždy lehce přetápět, aby teplota neklesla pod hranici, kterou určíte.

Nastavit můžete také takzvanou „Temperature Offset“, tedy rozdíl mezi reálnou a požadovanou teplotou. Pokud nastavíte, že chcete vytápět na 22 °C, ale Eve Thermo přetápí více, například na 23 °C, manuálně tento rozdíl upřesníte a hlavice bude vytápět o stupeň méně, přesto bude ve vaší místnosti požadovaná teplota. V menší místnosti totiž není problém udržet stabilní teplotu, ve větších prostorech je ale běžné, že u radiátoru je větší teplo než na konci místnosti.

Zajímavou funkcí je i Child Lock.

Zajímavou funkcí je i Child Lock, tedy dětský zámek. Jak už od nás víte, teplotu lze regulovat i skrze šipky přímo na hlavici. Pokud si však nepřejete, aby bez vašeho vědomí někdo teplotu měnil, stačí aktivovat funkci Child Lock a možnost manuální regulace se uzamkne.

Dostáváme se k automatizacím, respektive scénám, které lze rovněž aktivovat manuálně bez nutnosti vlastnit Domácí centrum. Aplikace Eve čerpá produkty z aplikace Domácnost, proto můžete nastavit automatizace, které navzájem spolupracují s dalšími prvky vaší chytré domácnosti (tedy s Apple HomeKit). Jeden příklad za všechny: když aktivujete kupříkladu scénu Dobrou noc, aplikace může na jeden klik uzamknout vaše dveře (díky zámku Nuki), vypnout světlo (například díky zásuvce Vocolinc, do které vede vaše lampa) a snížit teplotu na 19 °C za pomoci hlavice Eve. To vše na jeden stisk. Automatizované scény je nutné předem nastavit, zabere to však jen pár minut, v závislosti na tom, kolik produktů chcete pod jednu automatizovanou scénu umístit.

Dostáváme se k nastavení, ke kterému již Domácí centrum zapotřebí bude. Například Timers, tedy časovač/opakovač. Díky tomu můžete nastavit, jaká scéna se má kdy automaticky aktivovat, a to jak v konkrétní den, tak v konkrétní čas. Aby to fungovalo, musí Eve Thermo v danou chvíli komunikovat s Domácím centrem, tedy například iPadem, Apple TV nebo HomePodem.

To stejné platí pro Rules, tedy pravidla. I zde je zapotřebí vlastnit Domácí centrum. Pravidla fungují jako automatizace, můžete si tak nastavit například to, že pokud odejde z domova poslední osoba (zachytí ji například pohybový senzor), teplota se sníží o 5 °C. Rules lze uplatnit i na danou denní dobu (západ slunce, východ slunce) nebo konkrétní čas. Fungovat může tak, že každou středu a čtvrtek při západu slunce uzamkne aplikace Eve dveře (opět díky komunikaci s Nuki) a zvýší teplotu v ložnici o 2 °C. Zároveň začne nahrávat kamera na chodbě, která je rovněž na HomeKit navázána. To vše automaticky, bez nutnosti vašeho potvrzení. Potěší také detekce otevřeného okna (Window Detection), která automaticky pozná prudké snížení teploty a na 10 minut pozastaví vytápění. Pokud chcete přesnější nastavení, bude zapotřebí dokoupit senzor Eve Door & Window, o kterém si povíme později.

Nastavení je tedy velice podrobné, ovšem, ne vše lze aplikovat bez Domácího centra, na což je dobré myslet. Základní automatizace teplotního plánu fungují, ale pokud chcete ovládat topení odkudkoli, bez centra se prostě neobejdete. V tomto ohledu má lehce navrch Netatmo, které má vlastní most již v základním balení startovacího balíčku. My však můžeme s klidným svědomím říci, že když už se nastavením „prokoušete“, funguje vše, jak očekáváte – automatizovaně.

Líbilo se nám
  • velmi podrobné nastavení
  • možnost automatizací
  • vzdálená správa
  • různorodé scény
  • manuální úprava teploty
  • podrobné grafy
Nelíbilo se nám
  • v některých případech nutnost Domácího centra
  • aplikace není v češtině

Eve Door & Window: bonus navíc

Jako bonus jsme si pro vás přichystali pár slov o dveřním/okenním senzoru Door & Window, který lze samostatně pořídit za zhruba tisíc korun. Má vícero využití, fungovat může navíc samostatně, a to díky přímému napojení na Apple HomeKit. To je velmi podstatná zpráva, protože většina senzorů funguje právě jen díky „mostům“, i když stojí velmi podobnou částku.

Senzor Eve

Párování je snadné, stačí skrze aplikaci Domácnost nebo Eve (stejně jako hlavici) přidat nové zařízení a nasnímat QR kód Apple HomeKit, díky kterému je proces párování hotov během zhruba 30 sekund, a to včetně přiřazení do konkrétní místnosti.

Senzor funguje samostatně, takže využití má více. Začneme naprostým základem: informováním o tom, zda je dané okno/dveře otevřené/zavřené. Senzor se skládá ze dvou částí, které spolu komunikují: hlavní jednotky a přijímače. Pokud tedy provedete například instalaci na dveře, je nutné jednu jednotku umístit na rám, druhou naopak na dveře samotné. Rozpojení pak zapříčiní, že senzor informuje o otevření.

Senzor funguje i samostatně.

Informace o stavu může podávat aplikace Domácnost, pokud to v nastavení povolíte. Výdrž senzoru bude několik měsíců, Eve využívá baterii IMR 18350, která není standardní, ale vidět jsme ji mohli například u senzoru Eufy Entry. Aplikace Eve pak následně poskytne detailní statistiky, například počet otevření celkem, průměrnou dobu otevření, případně konkrétní pohled na délku jednotlivých otevření v přehledném grafu. Díky tomu si například můžete udělat obrázek, kolikrát někdo otevřel okno či vchodové dveře.

Další možností, jak senzor využít, je implementace automatizací. Už jsme se bavili o detekci otevřeného okna. Ta funguje, ovšem má určité zpoždění, hlavice totiž musí zaregistrovat výrazný pokles teploty. Pokud však v automatizacích nastavíte, že rozhodne senzor Eve Door & Window, vytápění se deaktivuje automaticky ihned poté, co se otevřou dveře/okno. Stejně tak lze nastavit automatizaci, že jakmile se dveře/okno zavřou, vytápění se obnoví dle nastaveného plánu.

Velkou výhodou Eve Door & Window je rychlost, kterou předává informace do propojeného zařízení. Jedná se totiž o okamžitou reakci, zpoždění není delší než 1 vteřina, což je skvělé. Opět je nutné zdůraznit, že ke správné funkčnosti je třeba vlastnit Domácí centrum, tedy iPad, Apple TV nebo HomePod.

Zkušenosti: velký pomocník

Eve Thermo jsme testovali po dobu více než dvou měsíců, a to jak v bytě s plynovým kotlem, tak v domě s kotlem na tuhá paliva. Díky snadné instalaci byla v obou případech výměna otázkou několika málo minut, stejně tak prvotní nastavení bylo otázkou zhruba půl hodiny. V první řadě je třeba říci, že ze začátku, tedy v prvních pár dnech, hlavice cíleně prostor „přehřívají“, a to zhruba o 1-1,5 °C. Vysvětlení to má hned několik.

Eve Thermo (2020)

Předně, Eve Thermo mají uživatelem pevně danou minimální teplotu, pod kterou na základě požadavků nesmí klesnout. To znamená, že cíleně musí prostor přehřívat, aby teplota během krátké doby neklesla, když se ventil utáhne a topení přestane fungovat. To je zcela běžný jev, dělají to i hlavice od Netatma, které „přehřívají“ prostor o zhruba 0,5 až 1 °C, a to v závislosti na tom, zda je topení u okna/zdi. I to má totiž velký vliv. Pokud okna nejsou dokonale utěsněná, nebo nemáte dobře zateplený dům/byt, trvá, než se zdi zahřejí natolik, že udrží teplotu i při vypnutém topení.

Z toho vyplývá i funkce učení. Eve Thermo několik dní monitoruje, o kolik °C klesne teplota během noci, kdy cíleně nastavujete nižší teplotu než během dne, prostor tedy pozvolna chladne. Když zjistí, že teplota klesá výrazně, záměrně prostor přehřívají více. Po pár dnech se hlavice naučí s teplotou pracovat a ono přehřívání se stabilizuje na zhruba 0,5 až 1 °C. Pokud se vám však i přesto zdá, že je teplota podstatně vyšší, než preferujete, doporučujeme využít zmiňovanou funkci „Temperature Offset“.

Hlavice se učí vnímat okolní teplotu.

Je to snadné, v nastavení „Temperature Offset“ vyberete rozdíl, o který chcete, aby se teplota snížila. Hlavice tedy dále budou ukazovat stejné hodnoty, ale okolní teplota se sníží, protože reálně budou méně vytápět. Toto nastavení doporučujeme udělat nejdříve po 5 až 7 dnech, kdy dle grafu zjistíte, o kolik hlavice reálně prostor přehřívají. Pomocníkem bude také teploměr, který umístíte do středu místnosti, případně na odvrácený konec. Díky tomu zjistíte reálnou teplotu v prostoru, tedy ne přímo u radiátoru. Zapsaný rozdíl pak uvedete v „Temperature Offset“, teplotu tak definitivně zafixujete dle vašich potřeb.

Jakmile se teplota stabilizuje, můžete si být jisti, že se už nebudete muset o topení starat. Nastavené režimy fungují automaticky, vždy se tedy probudíte do vytopené místnosti, na základě vašeho plánu. Velkou výhodou je, že pro každou místnost/hlavici si můžete nastavit hned několik časových plánů, a to dokonce i v různé dny v týdnu. Ze zkušeností můžeme říci, že úspora oproti klasickým termostatickým hlavicím může být v závislosti na nastavené teplotě i v řádech desítek procent ročně.

Líbilo se nám
  • zcela automatizovaný provoz
  • možnost manuální nastavení reálné teploty
Nelíbilo se nám
  • počáteční konfigurace zabere nějaký čas

Závěr: skvělý kup

Hlavice jsme testovali několik dlouhých týdnů a s klidným svědomím můžeme uvést, že fungují naprosto skvěle. Potěší, že oproti hlavicím od Netatma nepotřebujete žádný most, protože většina „jablíčkářů“ už doma stejně má Domácí centrum v podobě iPadu či Apple TV. Počáteční konfigurace sice chvíli zabere, ale když si dáte ten čas, potěší vás účet za energie, respektive srovnání ročních faktur za provoz. Počáteční investice se vám tedy může vrátit velmi rychle, když uvážíme, že jedna hlavice vyjde na cca 1 900 Kč, při nákupu více kusů se cena může snížit na zhruba 1 800 Kč za kus.

Za tuto cenu dostanete chytrou hlavici, kterou můžete ovládat odkudkoli, bez ohledu na termostat, který doma můžete či nemusíte mít. Každá hlavice se totiž stane malým chytrým termostatem. Nákup tedy doporučujeme.

Klady
  • automatické vytápění
  • snadná instalace
  • ušetří náklady
  • poměrně rozumná cena
  • skvělý senzor Eve Door & Window
  • možnost automatizací
  • jednoduchý design, kvalitní provedení
Zápory
  • aplikace není v češtině
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze