Fujifilm Instax Square SQ40
test

Fujifilm Instax Square SQ40

S barevnou duší

Léto je tu a s ním se dozajista bude pojit i nespočet zážitků, které si zaslouží uchovat. Pro tyto případy je tu značka Fujifilm se svými instantními fotoaparáty, nově s modelem Instax Square SQ40, který na scénu vrací instantní snímky čtvercového formátu. Získal si naši pozornost a zaslouží si doporučení? To odhalí recenze.

Čtvercovým formátem instantních snímků to s příchodem Polaroidu začalo, čtvercovým formátem instantních snímků to s Fujifilmem pokračuje, tak by se dal uvést nový fotoaparát z dílny Fujifilm, model Instax Square SQ40. Ten je nástupcem například velmi oblíbeného Instaxu Square SQ1, který nás v recenzi zaujal nejen vzhledem, ale právě také čtvercovým formátem snímků + příjemnou cenovkou.

Čtvercový formát je oblíbený a Instax z toho pochopitelně těží. Se svým novým modelem cílí na masy, čemuž odpovídá opět příjemná cena. Zda se jeho nákup i tentokrát vyplatí, prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Fujifilm Instax Square SQ40

Podporovaný film Fujifilm Instax Square
Rozměr fotografií 62 × 62 mm
Rozměry a hmotnost (bez baterií) 134,2 × 120,2 × 60,5 mm, 453 g
Barevné varianty Black
Objektiv 2 komponenty, 2 prvky
Expozice Naprogramovaná elektronická závěrka 1/2 až 1/400 s., pomalá synchronizace při nedostatku světla (ISO 800)
Makro ano, od 30 cm
Zabudovaný blesk ano, nabití za 7,5 vteřin
Dosah blesku až 2,2 metru
Hledáček invertovaný hledáček Galiley, 0,4×
Displej ne
Baterie 2× CR2
Výdrž tisk až 300 fotografií
Cena cca 3 600 Kč

Obsah balení: popruh navíc

V balení naleznete kromě fotoaparátu uloženho v netkané textilii i látkový popruh korespondující s jeho barvou. Dostalo i na podrobný návod v několika jazycích, včetně češtiny. Potěší, že Fujifilm přibalil dvojici baterií typu CR2, které nejsou zrovna levné a na rozdíl od AA/AAA baterií se hůře shánějí, dle slov Fujifilmu by však měly vydržet na zhruba 300 snímků. Filmy v prodejním balení nehledejte, většina zavedených prodejců vám však do začátku přidá alespoň jednu sadu.

Líbilo se nám
  • obsáhlý manuál
  • popruh

Konstrukční zpracování: oblíbíte si jej

Fujifilm Instax Square SQ40 designem nešokuje, přesto jej hodnotíme velmi kladně – je to takový sympaťák do tašky či batohu, chlubit se s ním před známými určitě budete i díky dodávanému popruhu. Rozměry činí 134,2 × 120,2 × 60,5 mm, nejde tedy o čtvercový formát, i když bez pravítka byste si klidně tipnuli, že ano. Hmotnost 453 gramů bez filmů a baterií není nejnižší, osobně to mám však raději, než když je fotoaparát lehký jako pírko.

Fujifilm Instax Square SQ40

Nejednoho fanouška instantních fotoaparátů značky Instax překvapí, že model Square SQ40 nepořídíte v roztodivných barevných variantách, ale jedinou dostupnou je tentokrát černá. Nevíme, zda se časem neobjeví i nějaká další barva, ovšem mně osobně černá nevadí, právě naopak. V záplavě pastelových foťáčků působí jako příjemné osvěžení, bez ohledu na to, jak zvláštně toto tvrzení může znít.

Černá varianta působí v záplavě barevných Instaxů jako osvěžení.

Dominantou přední strany je velký modul fotoaparátu, který otočením vysunete, a tím fotoaparát i zapnete, o čemž vás informuje LED. Dalším otočením aktivujete režim makro, tento způsob ovládání/přepínání režimů známe například z Instaxu Mini 12. Hned vedle objektivu je i malé zrcátko, které usnadní pořizovaní autoportrétu, a senzor okolního světla.

Na přední straně dále nalezneme spoušť, velký blesk i průchod hledáčku. Samotné tělo není lesklé, jde o plast simulující strukturou kůži, díky tomu v ruce tolik neklouže a působí vcelku hodnotně. Zadní strana je domovem skříňky pro filmy Instax Square a šuplíčku pro dvě CR2 baterie. Jen pozor, krytka není k tělu fotoaparátu nijak připevněna, proto hrozí její ztracení. Opomenout nesmíme ani malé okénko, které slouží jako počítadlo zbývajících snímků v kazetě. Na boku se pak nachází už jen plastové oko pro provlečení poutka.

Pokud si budete chtít svůj nový Instax ochránit, můžete si pořídit i ochranné pouzdro za cca 500 Kč. Není to málo, ovšem PU koženková brašna odolá i nějakému tomu pádu, takže se investice pár set korun navíc vyplatí.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • vcelku kompaktní
  • snadné zavěšení
  • počítadlo snímků
  • inteligentní rozmístění ovládacích prvků
Nelíbilo se nám
  • někomu mohou chybět barevné varianty

Funkce: základ

Objektiv se skládá ze 2 komponent, blesk se sepne pokaždé automaticky, aby se scéna přisvětlila, jeho dosah činí zhruba 2,2 metru. Počítejte s tím, že snímky nelze pořizovat jeden za druhým, blesk se nabije po zhruba 8 vteřinách. Nastavení expozice je automatické, elektronická závěrka operuje v rozmezí 1/2 až 1/400 s. Hledáček je invertovaný s přiblížením 0,4×. Je škoda, že chybí režim korekce paralaxy při režimu focení zblízka. Režim zblízka funguje ve vzdálenosti 30 až 50 cm od objektu, určitě tedy nečekejte super detailní makro snímky.

Fujifilm Instax Square SQ40

Kvalita snímků je průměrná, za dobrých světelných podmínek můžete docílit poměrně slušné barevnosti, ostrost je však spíše průměrná, což platí víceméně o všech fotoaparátů typu Polaroid. Vyvolání snímku zabere od doby jeho pořízení do jeho kompletního probarvení zhruba 90 až 100 sekund, záleží na okolní teplotě. Film Fujifilm Instax Square má standardizované rozměry 62 × 62 mm, velikost celého filmu činí 86 × 72 mm. Škoda, že cena se moc nesnížila, balíček filmů pořídíte zhruba za 250 Kč, jeden snímek tak vyjde na 25 Kč. Ušetřit můžete při nákupu větších balení, avšak i tak stojí každý snímek cca 20 Kč.

Fujifilm Instax Square SQ40

I přestože Fujifilm Instax Square SQ40 není možné spárovat se smartphonem, jednu aplikaci přeci jen můžete využít. Jmenuje se INSTAX UP! a funguje tak, že pomocí smartphonu nasmínáte vyfocené snímky, které můžete následně různě upravovat nebo třeba skládat do různých koláží. Jde tedy o takový hybridní režim skeneru. Aplikace je pochopitelně k dispozici zdarma, pro iOS i Android.

Stáhnout INSTAX UP!

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Fujifilm chválíme i za úsporu energie. Pokud fotoaparát nebudete používat po dobu delší než 5 minut, automaticky se vypne. Pro jeho opětovné zapnutí je nutné objektiv zasunout a následně opět vysunout.

Líbilo se nám
  • automatické nastavení expozice
  • rychlost vyvolání filmu
  • vcelku výkonný blesk
  • standardizovaný typ filmů
Nelíbilo se nám
  • snímky nejsou příliš ostré
  • makro až od vzdálenosti 30 cm
  • cena filmů

Zhodnocení: najde si zájemce

Fujifilm Instax Square SQ40 si nehraje na pokročilý fotoaparát, je to však skvělý parťák na většinu oslav, výletů a dovolených. Ovládání je extrémně snadné, design velmi povedený a cena zhruba 3,5 tisíce korun vcelku férová.

Pokud chcete více funkcí a nevadí vám „kreditkový“ formát snímků, můžete zvolit Fujifilm Instax Mini 12, který stojí zhruba polovinu, nabídne korekci paralaxy, optický hledáček a také je dostupný v mnoha barevných variantách. Chybu každopádně neuděláte ani s jedním.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design, kvalitní provedení
  • velmi snadné ovládání
  • oblíbený čtvercový formát snímků
  • poutko na zavěšení, popruh v balení
  • aplikace INSTAX UP!
  • výkonný blesk
Zápory
  • chybí korekce paralaxy
  • snímky jsou poměrně nákladné
  • méně standardní typ baterií
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze