Fujifilm Instax Mini 12
test

Fujifilm Instax Mini 12

Do každé tašky

Fujifilm se se svými Instaxy stal podobně známý jako ve své době Polaroid. Instantní snímky jsou zkrátka trendy a téměř žádná (nejen) náctiletá párty se bez nich neobejde. Dnes se podíváme na novinku, která se rovnou zařadí mezi ty nejlevnější instantní fotoaparáty vůbec. Žádný displej, žádná paměť, co vyfotíte se ihned vytiskne, tedy princip, který je původním Polaroidům zdaleka nejpodobnější.

S nostalgií vzpomínáte na dobu „polaroidovou“ a rádi byste si tento kult připomněli? Pokud zní vaše odpověď ano a pokud hned do začátku nechcete investovat do pokročilejšího řešení, možná vás zaujme Fujifilm Instax Mini 12, který vám instantní snímky dopřeje za pár korun. Zda se investice vyplatí, nebo zda bude lepší připlatit si za vybavenější kousky, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Fujifilm Instax Mini 12

Podporovaný film Fujifilm Instax mini
Rozměr fotografií 62 × 46 mm
Rozměry a hmotnost (bez baterií) 104 × 122 × 66,6 mm, 306 gramů
Barevné varianty Pastel Blue, Mint Green, Blossom Pink, Lilac Purple a Clay White
Objektiv 2 komponenty, 2 členy (60 mm, f/12,7)
Expozice automatická, elektronická závěrka - 1/2 až 1/250 sekundy, ISO 800
Makro ano, od 30 cm
Zabudovaný blesk ano
Dosah blesku až 2,7 metru
Displej ne
Baterie 2× AA
Výdrž tisk až 100 fotografií
Automatické vypnutí ano, po 5 minutách
Cena 2 190 Kč

Obsah balení: popruh navíc

V balení naleznete kromě fotoaparátu látkový popruh v barvě fotoaparátu. Dostalo i na podrobný návod v několika jazycích, včetně češtiny. Potěší, že Fujifilm přibalil i dvojici AA baterií. Filmy v prodejním balení nehledejte, většina prodejců vám však do začátku přidá alespoň jednu sadu filmů.

Líbilo se nám
  • obsáhlý manuál
  • popruh

Konstrukční zpracování: „čajldiš“

S novým Instaxem Mini 12 Fujifilm jednoznačně cílí na mladší publikum, konkrétně děti. Tělo je kompletně plastové, matné a působí křehce, přesto nemáme strach, že by nevydrželo pár menších pádů. I barevné varianty jsou velmi hravé, Fujifilm má v nabídce hned 5 barev/ růžovou, mintovou, modrou, oranžovou a šedou. Barvy jsou pastelové, umírněné a následují aktuální trendy.

Fujifilm Instax Mini 12

Nás design fotoaparátu neuráží, naopak. Působí roztomile, Fujifilm jej přezdívá jako „bublinkový“, což je výstižné. Plasty dobře lícují a rozmístění ovládacích prvků je intuitivní. Z přední strany pochopitelně zaujme objektiv, ten se vysunuje otočením. Pokud jej otočíte více, aktivuje se speciální makro režim. Vedle objektivu je selfie zrcátko, je malé, ale pro náhled postačí. Dominantním prvkem je velký blesk, který je opravdu silný a bez problému s jeho pomocí osvětlíte scénu na zhruba 2 metry. Blesk se aktivuje automaticky, fotoaparát je vybaven senzorem, který detekuje okolní světelné podmínky. Opětovné „nabití“ blesku zabere zhruba 7 vteřin.

Samozřejmostí je mechanická spoušť fotoaparátu a hledáček s 0,37× zvětšením. Fujifilm myslel i na zavěšení, proto se na obou bocích nachází otvory pro provlečení poutka. Na vrchní straně je prostor, kudy prochází film, a na zadní straně jsou dvířka, kam se film vkládá. Jedná se o standardní Fujifilm Instax mini kazety, které se prodávají v různých sadách, ovšem jedna kazeta pojme vždy maximálně 10 snímků. Z ekologického hlediska jde o malou katastrofu, jinak to však vyřešit nejde.

Fujifilm Instax Mini 12

Oceňuji, že na zadní straně je praktické počítadlo, které poskytuje přehled o tom, kolik snímků v kazetě je ještě k dispozici. Zde si dovolíme malé upozornění, dvířka nikdy neotevírejte, dokud je film v kazetě. V opačném případě bude první snímek po otevření/zavření dvířek vždy znehodnocen a rozhodíte i počítadlo snímků.

Napájecí konektor nehledejte, najděte si kvalitní AA baterie.

Hledáte konektor pro nabíjení? Zbytečně. Na boku je výsuvný díl kam vkládáte dvojici AA baterií, která vydrží na zhruba 100 snímků, jsou hned v základním balení. Výdrž není nic extra, ovšem pokud pořídíte kvalitnější alkalické baterie, může být delší. Hodně záleží na tom, kolikrát se v průběhu aktivuje blesk jako přisvětlení.

Fujifilm chválíme i za možnost dokoupení ochranného obalu ve stejných barvách, je však nutné počítat s investicí zhruba 500 Kč.

Líbilo se nám
  • nápaditý design
  • více barevných variant
  • inteligentní rozmístění ovládacích prvků
  • poutko pro zavěšení
  • počítadlo snímků
  • matné plasty
  • výkonný blesk

Funkce: drobnosti, které potěší

Objektiv se skládá ze 2 komponent a 2 členů (ohnisková vzdálenost 60 mm), světelnost činí f/12,7. Už z těchto parametrů je zřejmé, že blesk, který funguje automaticky, se spíná poměrně často, aby se scéna přisvětlila. Nastavení expozice je automatické, elektronická závěrka operuje v rozmezí 1/2 až 1/250 sekundy. Hledáček je optický s přiblízením 0,37× a s regulací cílového bodu. Zajímavostí je funkce korekce paralaxy při režimu focení zblízka. Funguje to tak, že po přepnutí do režimu focení zblízka se nastavitelný hledáček propojí s objektivem, takže přesně to, co vidíte v hledáčku, se také vyfotí a ve stejné podobě vytiskne. Režim zblízka funguje ve vzdálenosti 30 až 50 cm od objektu, určitě tedy nečekejte super detailní makro snímky.

Simsalabim, korekce paralaxy!

Jak jsme již několikrát zmínili, blesk se synchronizuje automaticky, pokud Instax vyhodnotí, že jsou světelné podmínky špatné, což je téměř vždy v interiéru. Je opravdu výkonný a určitě nedoporučujeme pořizovat makro snímky vašeho oka. Nejenže žádného makra nedocílíte, ale ještě si vypálíte sítnici. Dosah blesku činí až 2,7 metru.

Kvalita snímků je průměrná, za dobrých světelných podmínek můžete docílit poměrně slušné barevnosti, ostrost je však spíše průměrná. Vyvolání snímku zabere od doby jeho pořízení do jeho kompletního probarvení zhruba 90 až 120 sekund, záleží na okolní teplotě. Film Fujifilm Instax mini má standardizované rozměry 86 × 54 mm, snímek je menší, konkrétně 62 × 46 mm. Hodí se pro uložení do peněženky, protože je téměř stejně velký jako platební karta. Doplníme, že tento formát filmu používá mnoho fotoaparátů značky Fujifilm Instax, pokud tedy už doma nějaké máte, jsou navzájem kompatibilní. Škoda, že cena se moc nesnížila, balíček filmů pořídíte zhruba za 230 Kč, jeden snímek tak vyjde na 23 Kč. Ušetřit můžete při nákupu větších balení.

Líbilo se nám
  • korekce paralaxy
  • optický hledáček
  • automatické nastavení expozice
  • rychlost vyvolání filmu
  • automatická synchronizace výkonného blesku
  • standardizovaný typ filmů
Nelíbilo se nám
  • snímky nejsou příliš ostré
  • makro až od vzdálenosti 30 cm
  • cena filmů

Zhodnocení: zájemce najde

Počítám s tím, že o zájem nebude mít Fujifilm nouzi. Instax Mini 12 je hravý, nabízí zajímavé funkce a je cenově dostupný, pořídit lze za zhruba 2 tisíce korun. Prvotní investice není významná, je však nutné počítat s dalšími náklady v podobě filmů, které jsou vše, jen ne levné. I pokud zakoupíte nějaký megapack ve slevě, nedostanete se s cenou za jeden snímek pod 12–15 Kč, což rozhodně není málo.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • hravý design, více barev
  • optický hledáček, korekce paralaxy
  • standardizovaný typ filmů
  • automatická synchronizace blesku
  • selfie režim, pomocné zrcátko
  • snadná obsluha
  • počítadlo snímků
Zápory
  • horší ostrost snímků
  • blesk se spíná téměř neustále, horší světelnost
  • ceny filmů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze