Hogwarts Legacy
test

Hogwarts Legacy

Kouzelný svět H. P. v nejlepší formě

Kouzelný svět z pera J. K. Rowlingové byl adaptován do videoherní podoby již několikrát, mnohdy však s dost proměnlivou kvalitou a ambicí oslovit především nenáročné dětské hráče. Nejnovější návštěva Bradavic s názvem Hogwarts Legacy se však rozhodla vydat směrem opačným a namísto sledování příběhu mladého kouzelnického učně nahlédnout do neméně zajímavé historie. Jak se návrat do minulosti osvědčil v praxi?

Hogwarts Legacy bylo od počátku poměrně ambiciózním projektem a rozhodně se nejedná o jednu z videoher, které narychlo vznikly jako pouhý doprovod k velkofilmu, ostatně filmová (potažmo knižní) předloha pro Hogwarts Legacy ani neexistuje, neboť se vývojáři rozhodli přijít s originálním příběhem. Podílel se na něm také tým J. K. Rowlingové, ovšem sama spisovatelka do něj nezasahovala.

Do Bradavic se tak dostanete v roli studenta nadaného speciálními schopnostmi, jehož si navíc můžete kompletně vytvořit dle svých představ. Editor je skutečně obsáhlý. Přestože sklidil i nějakou kritiku, která je zřejmě nevyhnutelná, ať už do editoru zahrnete sebevíc tvarů obočí a odstínů vlasů či pleti, je podle mě velmi povedený. Se svou postavou se pak vydáte na dobrodružství, kdy se hned na začátku setkáte s úhlavním nepřítelem v podobě skřeta Ranroka, který, jak už to tak u záporáků bývá, touží po moci. Konkrétně ovládnutí prastaré formy magie, k níž máte být klíčem právě vy.

V Bradavicích rádi ztratíte pojem o čase

Příběh je napsán kvalitně a těm, kteří četli knižní předlohy (díky zasazení příběhu do minulosti to však ani není potřeba) se okamžitě dostaví důvěrně známý pocit při rozkrývání různých pletich, zjišťování souvislostí a ocitnutí se v roli vykonavatele souboje dobra se zlem. Mnohem víc než samotný příběh je však zajímavější špičkově zpracované prostředí Bradavic a různorodé možnosti (včetně postranních misí), které skýtá. Právě část související s objevováním lokalit je pak neskutečně vydařená a je potřeba před vývojáři z Avalanche Software smeknout, neboť se jim povedlo vše skvěle zapracovat do hry tak, aby to působilo přirozeně, ale zároveň nepřestávalo být zábavné svět nadále objevovat i po několika hodinách hraní.

Ihned po intru se tak objevíte v kouzelnické škole Bradavic, kde si můžete zvolit kolej a pustit se do prozkoumávání zákoutí školy. Prostředí je zpracováno s takovým citem pro detail, že fanoušci Harryho Pottera budou v sedmém nebi. Podobně jako v jiných RPG je pak i zde v rámci dialogů velké množství směrů, kterými se mohou rozhovory ubírat, jedná se však spíše o možnost si poslechnout všechny zajímavosti, než že by to mělo velký dopad na herní příběh. Příslušnost ke klubu je rovněž spíše kosmetickou volbou, která nemá na nic příliš vliv.

Skutečně skvělé je pak tempo hry, respektive načasování, jak se postupně odemykají hráči možnosti, ať už jde o nové lokality či schopnosti. Nikdy se tak nebudete nudit a i celková herní doba, jež hravě přesáhne 40 hodin, uspokojí i ty nejnáročnější.

Dočkají se i majitelé Nintenda Switch

Hogwarts Legacy doprovází také četné souboje, kdy se naučíte mistrně ovládat kouzelnickou hůlku a osvojíte si různá kouzla (nechybí ani Avada Kedavra, které má podle rozboru fanouška na síti Reddit působit extrémní zranění ve výši 10 milionů bodů). Správné kouzlení je pak otázkou načasování blokování a výpadů. Zatímco některé útoky lze vykrýt kouzelným štítem, jiným je potřeba se vyhnout. Utkání jsou tedy zábavná a jen tak se neomrzí, navíc umí být i pořádně náročná, jak by se možná ani na první pohled nemuselo zdát.

Vizuálně je Hogwarts Legacy povedená hra, ačkoliv by jí zřejmě neuškodilo, kdyby byla vyvíjena pouze na konzole současné generace a PC. Ostatně na předešlou generaci konzolí a Nintendo Switch dorazí až za několik měsíců a vzhledem k tomu údajně vývojáři (alespoň prozatím) neplánují ani žádná DLC, který by ještě rozšířila již tak bohatý herní svět a hráče jistě potěšila. Pár dnů po uvedení každopádně dorazilo i několik patchů, které opravily některé menší problémy, během hraní jsem se přitom nesetkal s pády ani žádnými jinými obtížemi.

Co se možností nastavení týče, mohou si hráči vybrat mezi několika různými režimy, kdy ten nejhezčí nabídne nativní 4K rozlišení se zámkem na 30 FPS, ale třeba i ray-tracing. Pokud budete preferovat vyšší snímkovací frekvenci, je nutné snížit nároky na vizuál, ale ani tak hra nevypadá špatně. V neposlední řadě musím zmínit také povedený hudební doprovod, který umně dokresluje kouzelnou atmosféru.

Zhodnocení

Hogwarts Legacy je nejlepší kouzelnickou hrou z univerza Harryho Pottera, přestože právě o něm tato hra paradoxně není. Vývojářům se povedlo vytvořit uvěřitelný kouzelnický svět žijící svým vlastním životem, do kterého se budete rádi vracet. Stejně tak zvládli připravit perfektní herní zážitek pro zaryté fanoušky, ale i pro hráče, kteří nemají se sérií Harry Potter předešlé zkušenosti. Jedinou kaňkou na kráse je tak snad jen absence české lokalizace, kterou by si tato povedená hra nepochybně zasloužila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze