Hoover H-PURIFIER 300
test

Hoover H-PURIFIER 300

Pro kvalitnější nádech

Jste alergik a jsou pro vás určité části roku obtížné? Velkým pomocníkem by pro vás byla čistička vzduchu. Stačí pár dní používání čističky a uvidíte, jak alergie postupně ustupuje a vy se budete moci konečně lépe nadechnout. Proto jsme pro vás otestovali čističku Hoover H-PURIFIER 300.

Bydlíte v malém bytě či domě a přemýšlíte o koupi čističky vzduchu? Tak to jste zde správně. Hoover H-PURIFIER 300 je nenápadná a díky svému tvaru se s přehledem vejde téměř kamkoli. Stojí ale za koupi? To se dozvíte v naší recenzi.

Za zapůjčení čističky Hoover H-PURIFIER 300 děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si čističku můžete i zakoupit.

Technické parametry Hoover H-PURIFIER 300

Rozměry 28 × 52,05 × 31,4 cm
Hmotnost 6,3 kg
Spotřeba energie 35 W
Režimy automatický, manuální, noční
Vhodný pro prostor do 40 m²
Maximální hlasitost 49 dB
Konektivita Wi-Fi
Cena čističky 11 990 Kč
Cena filtrů 7 990 Kč

Obsah balení: vybalit a můžete čistit

Ve velké krabici najdete samozřejmě samotnou čističku, ve které je již vložený filtr. Pozor, filtr je zabalený, takže je potřeba čističku ze zadní strany otevřít a filtr vybalit. Pevnou součástí čističky je i přívodní kabel. V balení najdete také podrobný návod v mnoha jazycích (včetně češtiny) a záruční list.

Hoover H-PURIFIER 300

Konstrukční zpracování: nenápadná kapka

Hoover H-PURIFIER 300 má netradiční tvar. Z přední strany si myslíte, že je válcovitá, když se ale podíváte z vrchu bude vám připomínat kapku vody. Díky tomuto tvaru lze čističku umístit i do rohu místnosti. Její rozměry jsou 28 × 52,05 × 31,4 cm. Překvapila nás i nízká hmotnost jen 6,3 kg. Celý povrch, kromě LED displeje na vrchní straně, je z matného plastu.

Jak už jsme zmínili, na vrchní straně najdete kulatý LED displej, který lemuje barevný prstenec. Ten vám podle zbarvení ukazuje, jaká je kvalita vzduchu v místnosti. Na displeji najdeme 12 ovládacích tlačítek, což může ze začátku vyděsit. Jde o tlačítko pro zapnutí/vypnutí, Wi-Fi, dětský zámek, tlačítko ovládání světla, režimu Sleep, Max a Auto. Také je zde kontrolka na pylovou alergii a nechybí upozornění na nutné čištění/výměnu filtru. Displej je chráněn lesklým průhledným plastem.

Z přední strany Hoover H-PURIFIER 300 nasává škodliviny z ovzduší. Z pravé i levé strany jsou pak rukojeti na pohodlné přenášení. Na zadní straně je kryt přívodu vzduchu, který ukrývá filtr H13 HEPA. Při prvním rozbalování najdete za zadním krytem i kabel pro přívod elektřiny, který stačí pouze vyndat a čistička může začít pracovat. A nesmíme zapomenout ani na čistý vzduch, který proudí z vrchní strany čističky.

Hoover H-PURIFIER 300
Líbilo se nám
  • dotykový displej
  • snadno přístupný filtr
Nelíbilo se nám
  • hodně ovládacích tlačítek na displeji

Aplikace: řekne vám vše

Hoover H-PURIFIER 300 lze ovládat nejen přes displej, ale také skrze přehlednou aplikaci hOn, kterou si můžete zdarma stáhnout pro iOS i Android. Párování je velice snadné. Po stažení aplikace si velice jednoduše vytvoříte uživatelský účet, ze seznamu spotřebičů vyberete Hoover H-PURIFIER 300 a pomocí QR kódu spárujete čističku s aplikací. QR kód najdete po odklopení zadního krytu na pravé spodní straně. Hoover se pak už spáruje s Wi-Fi a může začít pracovat. Prostředí je v češtině.

Prostředí aplikace hOn

Po otevření aplikace se na horní straně nachází lišta, ve které můžeme vybírat spotřebiče, pokud jich máte víc. Pod lištou je kolečko, které říká, jaká je kvalita vzduchu v místnosti. Když budeme pokračovat po displeji níže, uvidíme tabulku, ve které lze volit režim čištění vzduchu. Na spodní liště najdeme záložku Spotřebič, ve které ovládáme právě zvolené zařízení. Další je záložka Údaje, kde je detailní přehled o kvalitě ovzduší díky indexu AQI (index kvality ovzduší) a denní předpověď. Také zde najdete data o přítomnosti částic PM2.5, PM10 a VOC. Další v liště je tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Pod záložkou prozkoumat jsou užitečné rady a informace o čističce.

Prostředí aplikace hOn
Hoover lze ovládat také na dálku.

Jako poslední na spodní liště jsou tři tečky. Když je rozkliknete, otevře se záložka s několika důležitými odkazy. Kromě nastavení jde o alergický profil uživatele, kde si alergici mohou vybrat z několika možností, na co alergii mají a jak moc je trápí. Čistička pak bude tyto informace brát v potaz při čištění ovzduší, navíc vás upozorní na vyšší koncentraci alergenů, aby vás chránila před symptomy. Dále v záložce údržba můžete kontrolovat stav filtru.

H-PURIFIER 300 lze ovládat také na dálku. Pokud zrovna nejste doma, stačí lze ji v aplikaci zapnout, samozřejmě pokud je připojena k Wi-Fi a vy máte aktivní datové přenosy. Zároveň si tak můžete zkontrolovat kvalitu vzduchu u vás doma.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • možnost ovládání na dálku přes aplikaci
  • detailně propracovaná aplikace
  • nastavení profilu alergika

Funkce: oblíbíte si ji

Jak už víme, čistička má jeden filtr, ten je samozřejmě součástí základního balení. Jedná se 3stupňový H-TRIFILTER, jenž zaručuje odstranění až 99,97 % částic až do velikosti 0,1 mikronu. H-TRIFILTER je unikátní filtrace firmy Hoover, kde každá ze tří vrstev plní jinou specifickou funkci a poskytuje ochranu před všemi znečišťujícími látkami. Vnější vyjímatelný omyvatelný filtr zachycuje největší částice (lidské vlasy, zvířecí chlupy a prach), zatímco druhou část tvoří filtr HEPA H13, který odstraňuje nejjemnější částice až do velikosti 0,3 mikronu, jako jsou prachové částice PM 10 a PM 2,5, roztoči, plísně, bakterie a venkovní znečištění + pyly. Třetí vrstvou je aktivní uhlíkový filtr, který odstraňuje nebezpečné plyny včetně těch pocházejících z dopravního znečištění a zbytkové výpary z vaření, sprejů a cigaret.

Hoover H-PURIFIER 300

H-PURIFIER 300 zvládne na maximální výkon vyčistit 290 m³ vzduchu za hodinu, takže v našem případě místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat 4,5× během 1 hodiny. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což H-PURIFIER 300 zvládne s přehledem. Je však dobré upozornit, že na maximální výkon je už čistička poměrně hlasitá (49 dB) a určitě se nehodí pro noční provoz. I na střední výkon však dokáže přefiltrovat vzduch ve vzorové místnosti alespoň 2×.

Pokud alergici nejste a plánujete čističku provozovat například ve větší kanceláři s výměrou 100 m² a výškou stropů 2,5 metru, zvládne přefiltrovat vzduch jednou během hodiny. Oněch 100 m² je zároveň maximální velikost místnosti, do kterých tento model firma doporučuje.

Hoover H-PURIFIER 300

Díky tvaru čističky a možnosti 360° proudění vzduchu Air Flow se vyčištěný vzduch šíří v místnosti všemi směry. Hoover má také senzor pro nepřetržité aktivní sledování přítomnosti oxidu uhelnatého. Pokud se hladina CO ve vzduchu stane škodlivou, senzor vás upozorní zvukovým a vizuálním signálem a oznámením v aplikaci.

Odstraní až 99,97 % částic až do velikosti 0,1 mikronu.

Pokud budete mít čističku aktivovanou na automatický režim, detekuje stav vzduchu a v případě, že se nečistoty nahromadí, postupně nastaví maximální výkon. Další výhodou je už zmíněný dětský zámek umožňující uzamknout celý displej.

Líbilo se nám
  • velmi rychlá reakce na znečištěný vzduch
  • automatický režim
  • noční režim
  • dětský zámek

Zkušenosti: zvyknete si

Již po krátké době používání čističky lze vidět, jak se chová v konkrétních situacích. Rychle detekuje zamoření vzduchu a podle situace nastaví potřebnou rychlost. Také byl po krátké době poznat i ve větší místnosti citelně kvalitnější vzduch. Jako alergik žijící ve velkoměstě jsem po příchodu z venku ihned poznala, že kvalita ovzduší je citelně lepší, proto jsem čističku nechala na noční režim v běhu i přes noc.

Zhodnocení: můžeme doporučit

Pokud si budete chtít pořídit Hoover H-PURIFIER 300, musíte počítat s počátečními náklady 7 990 Kč + 2× do roka bude také nutné pořídit filtr za zhruba 1 300 Kč. K tomu je potřeba připočíst cenu za provoz. Takže vás čistička za první rok užívání vyjde na zhruba 11 300 Kč (pořízení čističky, jeden náhradní filtr + roční provoz čističky cca 2 000 Kč). Jestli tomu odpovídá váš rozpočet, můžeme tuto čističku doporučit.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • dětský zámek
  • automatický režim
  • možnost ovládání na dálku přes aplikaci
  • velmi rychlá reakce na znečištěný vzduch
  • noční režim
Zápory
  • hodně ovládacích tlačítek na displeji
  • na maximální výkon hlasitá
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze