Instax Square Link
test

Instax Square Link

Láska na první výtisk

Že jsou v posledních letech opět velice moderní instantní fotoaparáty, to už víme. Svoji popularitu začínají ale mít také instantní tiskárny. Několik jsme vám jich už představili. Fujifilm do své rodiny nedávno přivítal další model – Instax Square Link, na nějž se dnes podíváme.

Tiskárna Instax Square Link se od svých předchůdkyň liší hlavně formátem tištěných snímků. Nabízí ale také nové funkce a nejrůznější vychytávky, aby vaše snímky byly, co nejvíce podle vašich představ.

Square Link je nejnovější člen řady tiskáren Instax Link, který umí tisknout fotky ve čtvercovém formátu Instax Square. V redakci jsme měli také předchozí řadu tiskárny Instax Link a v našem testu obstála skvěle. Pojďte se podívat, jestli v nás i nejnovější kousek vyvolal stejné nadšení.

Technické parametry Instax Square Link

Technologie tisku Termosublimační
Rozměry 105 × 127,5 × 37,5 mm
Hmotnost 236 g
Doba nabíjení 80 až 120 minut
Maximální rozlišení 318 × 318 DPI
Formát tisku 62 × 62 mm
Rychlost tisku 12 sekund
Ovládání Přes aplikaci SQUARE Link
Kompatibilita iOS a Android
Napájení USB-C
Cena 3 699 Kč

Obsah balení: jen to nejnutnější

V menší papírové krabičce najdeme kromě samotné tiskárny Instax Square Link také nabíjecí kabel o délce 30 cm s koncovkou USB-C. Výrobce nezapomněl ani na obsáhlou uživatelskou příručku v mnoha jazycích. To je ale k samotnému obsahu balení vše. Pokud bychom měli porovnávat s konkurencí, tak nám velmi chybí například popruh k tiskárně, aby se mohla lépe nosit. Na tiskárně ovšem není ani očko na provlečení. V tom měla velkou výhodu tiskárna Instax Link Wide.

Instax Square Link
Líbilo se nám
  • návod v češtině
Nelíbilo se nám
  • chybí popruh na zavěšení

Konstrukční zpracování: opět povedený design

Tiskárna se prodává ve dvou barevných variantách. Do redakce nám dorazil Instax v barvě Ash White (bílá), ale můžete si ho pořídit i v provedení Midnight Green (zelená), které je také velmi pěkné. Tiskárna je z matného plastu a celé tělo je vroubkované. To dodává celé tiskárně ještě hezčí vzhled. Díky vroubkům se tiskárna také dobře drží a nemělo by se stát, že by vám vyklouzla z ruky. Bez náplně má Instax Link Wide pouhých 236 gramů a díky jeho rozměrům (105 × 127,5 × 37,5 mm) se vejde i do kabelky.

I když výrobce nepřibalil stojánek, na spodní straně najdete malinké body, na kterých tiskárna stojí. Umístěte ji ale raději na bezpečnější místo, protože by při otřesu nemusela udržet stabilitu.

Instax Square Link

Jak už to bývá u tiskáren Instax zvykem, i v tomto případě nenajdete na samotné tiskárně moc ovládacích prvků. Na přední straně je tlačítko instax. Není k přehlédnutí a slouží k zapnutí/vypnutí tiskárny. Pokud je tiskárna zapnutá, svítí tlačítko modře. To není ale jediná barva, kterou tiskárna umí. Dokáže vykouzlit také žlutou, zelenou, fialovou a další. Některé barvy mají informativní funkci. Upozorní na nízký stav baterie, nabíjení nebo tisk. Tlačítko jako takové se tiskne dobře.

A teď se dostáváme k první novince. Na přední straně tiskárny najdeme ještě jedno tlačítko. Jmenuje se instax Square Link Function Button. Jak už název napovídá, jedná se o funkční tlačítko, které můžete použít, pokud chcete znovu vytisknout poslední vytištěný snímek. To vám ušetří práci, pokud jste na snímek přidávali rámeček nebo QR kód.

Jak už bylo řečeno, na spodní straně najdeme malinkaté body, díky kterým tiskárna stojí. Na zadní straně jsou samozřejmě dvířka pro vložení filmu, která se otevírají pomocí zámku. Ten je umístěn hned nad nimi. Na pravé straně pak najdeme kryt USB portu. Když ho odklopíme, objevíme kromě vstupu pro USB kabel také resetovací tlačítko.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • dvě barevné varianty
  • nízká hmotnost
  • funkční tlačítko

Aplikace a funkce: vyhrajete si

Abyste mohli tiskárnu používat, potřebujete aplikaci SQUARE Link dostupnou zdarma pro iOS i Android. Po stažení vás požádá, abyste si zapnuli Bluetooth pro přístup k vaším fotografiím. Pak vás provede rychlým nastavením, po zapnutí tiskárny se během pár vteřin spáruje a můžete začít tisknout. Aplikace je sice velmi přehledná, ale celá v angličtině. Takže by se mohlo stát, že kvůli většímu množství nabízených funkcí by člověk, který angličtinu zrovna neovládá, nemusel úplně rozumět.

Prostředí aplikace SQUARE Link

Po zapnutí aplikace uvidíte v levém horním rohu, zda jste na tiskárnu připojeni, kolik snímků vám ještě zbývá a jak moc je tiskárna nabitá. Vedle toho v pravém horním rohu najdete ozubené kolečko, po jehož rozkliknutí se dostanete do nastavení. Tam si lze vybrat ze dvou režimů tisku: Instax Rich se soustředí na syté barvy, zatímco Instax Natural nabízí přirozené barvy. Můžete se zde také podívat, zda jste k tiskárně připojení, jestli je aplikace v aktuální verzi a objevovat další nastavení. Pod těmito údaji najdete funkce a možnosti tisku. Od klasického tisku až po tisk s rámečky, nápisy a další.

Instax Square Link

Díky aplikaci si lze se snímky hodně vyhrát. Přizpůsobit je vašemu vkusu. Kromě klasického tisku můžete na snímek přidat nápis, emotikon nebo další obrázek. S aplikací můžete vytvářet také koláže. To znamená, že lze dát na jeden výtisk více snímků. Aplikace umí také tisknout snímky z videí. Instax umí také tisknout snímky s QR kódy a můžete si vybrat hned z několika variant. Do QR kódu lze nahrát tajný vzkaz nebo zašifrovat odkaz na polohu či konkrétní webovou adresu. A to není zdaleka všechno. Já mám ale nejraději klasické snímky bez úpravy, které nekazí kouzlo instaxových fotek.

Aplikace nabízí dvě nové funkce. První z nich je AR (Augmented Reality) Print. Díky tomu můžete do snímků přidávat funkce rozšířené reality, včetně speciálních efektů, textu, obrázků, barevných pozadí, kreseb a animací. QR kód vytištěný na fotografii odemkne obsah v rozšířené realitě, který si pak uživatelé mohou zobrazit pouhým naskenováním pomocí telefonu.

Instax Square Link

Druhou funkcí je Instax Connect – umožňuje digitálně sdílet snímky instax. Stačí vybrat snímek ze smartphonu, přidat textový obsah/efekty a odeslat ho na libovolné připojené zařízení (např. smartphone, tablet atd.). Uživatelé mohou ke svým snímkům přidávat text a dostávat textové odpovědi přímo na snímek. Příjemci, kteří jsou rovněž uživateli aplikace Square Link, mohou dokonce vytisknout kopii obrázku s textem i bez něj.

Tiskárna také pozná, když ji delší dobu nepoužíváte a sama se vypne. Díky tomu hodně šetří baterku, protože se často stává, že dlouho vybíráte fotografii a když ji pak ještě upravujete, tak uplyne třeba i více než 10 minut.

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání pomocí aplikace
  • mnoho možností úprav snímků
  • AR Print
  • Instax Connect
  • tiskárna se sama vypíná

Snímky: čtverce nikdy nevyjdou z módy

Instax Square Link tiskne snímky na čtvercový papír Fujifilm instax Square Instant Film. Velikost snímků je 62 × 62 mm. Aplikace dokáže přenést fotografii z galerie telefonu k tisku za cca 12 sekund. Na jedno nabití dokáže vytisknout až 100 snímků. Jak už jsme zmiňovali, můžete si vybrat v jakém režimu budete tisknout.

Instax Square Link

Snímky krásně vykreslují barvy a jsou pěkné ostré i při použití filtrů. Příjemným překvapením byl snímek západu slunce. Na něm jsou vidět přechody odstínů barev. Oranžová je pěkně sytá. Snímek focený za tmy je trošku horší. Tmavé odstíny se slévají do sebe. To ale nemusí být pravidlem, přeci jen, každá fotka je jiná.

instax Square Instant Film

Pojďme se také podívat na cenu snímků. Balení snímků není zrovna levná záležitost. V tomto případě určitě doporučujeme koupit balení o 20 ks. To vyjde na necelých 25 Kč za snímek. Pokud byste koupili balení s pouhými deseti snímky, pak vás jeden vyjde na necelých 29 Kč. Samozřejmě lze také koupit ještě větší balení. Pokud chcete mít vaše fotografie opravdu dokonalé, pak můžete koupit balení černých, chromových, duhových nebo jinak designových snímků. Ty už jsou jen o 10 Kč dražší než základní balíček s deseti snímky.

Líbilo se nám
  • rychlý tisk
  • vytiskne až 100 snímků na jedno nabití
  • kvalitní, barevné snímky

Zhodnocení: velice nás baví

Instantní snímky jsem si velmi oblíbila a moje fotoalba jsou tvořeny už jen jimi. A čtvercový formát snímků jsem velmi postrádala. Samotné fotky jsou pestrobarevné a kvalitní stejně jako u jiných instaxů. Troufám si říci, že kvalita snímků je zařízení od zařízení lepší a lepší.

Instax Square Link

S blížícími se Vánocemi nebo narozeninami uděláte tiskárnou Instax Square Link radost každému. Za cenu 3 699 Kč nabízí opravdu mnoho a my ji bez žádného „ale“ velice doporučujeme.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • vytiskne až 100 snímků na jedno nabití
  • rychlý tisk
  • Instax Connect
  • AR Print
  • mnoho možností úprav snímků
  • jednoduché ovládání pomocí aplikace
  • funkční tlačítko
  • dvě barevné varianty
  • líbivý design
Zápory
  • chybí popruh na zavěšení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze