Lauben Electric Kettle 1800BC
test

Lauben Electric Kettle 1800BC

Stylová varná konvice

Varná konvice není ničím novým, má ji téměř každý. Bez ní si už většina z nás nedokáže představit ráno při přípravě čaje či kávy. Na trhu najdeme nepřeberné množství konvic, které jsou vyrobeny z různých materiálů a liší se i co do objemu a ceny. Nám se na testování dostala do rukou konvice od společnosti Lauben. Jak obstála?

Varné konvice mají za úkol pouze jedinou věc – ohřát vodu. Jejich použití bývá snadné, a tak se většina z nás zaměřuje spíše na design či snadnou údržbu. My vám dnes představíme konvici, která má oboje, navíc si můžete zvolit požadovanou teplotu, kterou konvice dokáže udržet až po dobu dvou hodin.

Lauben Electric Kettle 1800BC můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Electric Kettle 1800BC

Objem konvice 0,5 až 1,5 l
Funkce keep warm ano, 2 hodiny
Nastavitelné teploty 100, 90, 85, 60 a 40 °C
Příkon 1 800 W
Délka kabelu 100 cm
Filtr ano, integrovaný
Cena cca 1 000 Kč

Obsah balení: základ

V menší krabici najdeme vše, co budeme k užívání potřebovat – varnou konvici, základu s nastavitelným napájecím kabelem a návod.

Lauben Electric Kettle 1800BC
Líbilo se nám
  • nic nechybí

Konstrukce a zpracování: design a lesk

Varná konvice působí minimalisticky, má zaoblené hrany a po celém povrchu je leskle černá. Ano, jsou na ní vidět otisky, ale ne tak, jak byste čekali. Otisky lze vidět jen, když se podíváte zblízka a prakticky jen v místech, kde se konvice zapíná. Displej je totiž dotykový, a tak na konvici budete hledat tlačítka marně. Na horní straně je decentním bílým písmem napsána značka Lauben.

Lauben Electric Kettle 1800BC

Displej je podsvícený bíle a teplota vody je většími čísly. Pod nimi najdeme ještě dvě tlačítka ohraničená kroužkem – k čemu slouží, to si vysvětlíme později. Rukojeť je z vnitřní strany protiskluzová a horní část se odklopí po zmáčknutí kruhového tlačítka, které je uprostřed víka. Tlačítko je taktéž protiskluzové. Naproti rukojeti už najdete pouze zobáček na nalévání vody.

Vnitřní jádro konvice je podle výrobce vyrobeno z prémiové #304 nerezové oceli a díky integrovanému filtru se zachytávají případné nečistoty ve vodě ještě před nalitím do nádoby. Konvice je také opatřena dvojitými stěnami, takže se nemusíte bát, že byste se popálili o vnější stěnu.

Základna je otočná o 360 stupňů, takže při zapínání konvice je jedno, z jaké strany ji do základny položíte. Na spodní části najdete tři protiskluzové nožky a místo pro smotání napájecího kabelu. Kabel je dlouhý 100 cm, ale aby vám nepřekážel na kuchyňské lince, můžete jej smotat pod základnu tak, aby vedl pouze k zásuvce.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • digitální displej
  • vnitřní jádro z #304 nerezové oceli
Nelíbilo se nám
  • jsou vidět otisky prstů

Zhodnocení a zkušenosti: kolik stupňů chcete nastavit?

Na používání varné konvice není nic těžkého. V tomto případě tlačítko nahradil dotykový displej. Jakmile konvici zapojíte do elektřiny, zobrazí se ve spodní části konvice symbol pro zapnutí/vypnutí. Po stisknutí se zobrazí celý panel nabídky. Tlačítko set slouží pro vybrání teploty. Automaticky je však vždy přednastaveno 100 °C a ohřev spustíte oběma tlačítky, je tedy jedno, které zvolíte. Po dosáhnutí teploty konvice zapípá. Lauben má všeobecně u výrobků nastaveno tišší zvukové znamení, než je tomu u jiných přístrojů, a já jsem za to ráda, jelikož zapípání nikoho nevzbudí a není nepříjemné, jak se u jiných výrobců stává.

Konvice nabízí i možnosti ohřátí na 40, 60, 80 a 90 °C. Tyto teploty nastavíte pomocí tlačítka set. Jakmile nastavíte potřebnou teplotu, po dvou vteřinách se konvice sepne. U těchto teplot je automaticky nastaveno udržování teploty po dobu dvou hodin. Pokud tedy potřebujete vodu na čaj a nastavíte 85 °C, po nalití a vrácení zpět na základnu se voda bude udržovat při této teplotě. Jednoduše ale udržování teploty vypnete tlačítkem on/off.

Víko otevřete pomocí manuálního tlačítko, které je přesně uprostřed víka. Konvice tak má být ovladatelná jednou rukou, což bohužel úplně nejde. Pokud konvici držíte za držadlo a palcem chcete víko otevřít, dosáhnete na něj, ale není úplně možné jej zmáčknout. Pomohlo by, pokud by bylo tlačítko o pár centimetrů blíže k rukojeti.

Konvice je vybavena bezpečnostní pojistkou proti přehřátí a vaření bez vody.

Konvice je vybavena dvojitými stěnami, takže i když se voda zrovna dovařila, o konvici se z vnější strany nepopálíte, i když na ni sáhnete mimo držadlo. Uvnitř je ryska min (0,5 l) a max (1,5 l) – pokud je nalito méně jak 0,5 litru vody, automaticky se konvice vypne. Je totiž vybavena bezpečnostní pojistkou proti přehřátí a vaření bez vody. Pokud patříme mezi ty, kteří se několikrát vrací zkontrolovat, jestli je konvice vypnutá, případně vypojená ze sítě, tato funkce by vám měla s tímto pomoci. Zkusila jsem konvici zapnout na prázdno a po několika sekundách se zcela vypnula a nebylo možné ji znovu zapnout. Bylo potřeba ji vypojit a opět zapojit do zásuvky.

Lauben Electric Kettle 1800BC

Základna je otočná o 360 stupňů a ze spodní strany je možné ukrýt kabel. Při úplném roztažení má 100 cm, ale pokud máte konvici hned u zásuvky, je zbytečné, aby vám překážel na lince. Ze spodní strany je ale jen jeden výřez pro východ, takže máte možnost buď kabel jednou omotat, nebo jej nechat celý venku. Dva výřezy pro kabel na základně by tento malý kosmetický problém vyřešily.

Čištění konvice je snadné. Vnitřní část je až na vyznačené rysky hladká a vyrobená z #304 nerezové oceli. Usazený vodní kámen odstraníte pomocí octu, případně speciálního přípravku na odstraňování vodního kamene. Konvici je potřeba čistit přibližně jednou týdně, záleží ale jak často ji využíváte a jak tvrdou vodu máte.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • nastavitelná teplota
  • udržování teploty po dobu 2 hodin
  • bezpečnostní pojistka
Nelíbilo se nám
  • tlačítko na otevření víka je daleko od držadla
  • možnost smotání kabelu pod základnu

Závěr: lepší varná konvice

Varné konvice patří mezi základní vybavení kuchyně již dlouhou dobu, a tak se výrobci zaměřují na to, jak ji pozvednout trochu výše nad ostatní. Varná konvice Lauben designově rozhodně spadá do vyšší třídy už jen tím, že má dotykový displej. Ovládání je jednoduché a čištění také – a o to především u tohoto výrobku jde. Udržování teploty je zde přidanou hodnotou, ale co bych určitě vyzdvihla, to je bezpečnostní pojistka, která uklidní nejednoho z nás při odchodu z bytu. Pokud přemýšlíte na designovým kouskem do kuchyně, který plní svoji funkci, konvice Lauben bude dobrou volbou.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • povedený design
  • digitální displej
  • vnitřní jádro z nerezové oceli
  • snadné ovládání
  • nastavitelná teplota
  • udržování teploty po dobu 2 hodin
  • bezpečnostní pojistka
Zápory
  • jsou vidět otisky prstů
  • možnost smotání kabelu pod základnu
  • tlačítko na otevření víka je daleko od držadla
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze