Lauben Hot Air Fryer 2500WT
test

Lauben Hot Air Fryer 2500WT

Perfektně připravené jídlo

Máte rádi smažená jídla, ale váha vám po nich jde nahoru? Proč nenajít kompromis. Místo smažení v oleji jídla připravujte v horkovzdušné fritéze. Budou stejně křupavá, ale oproti klasickému smažení je připravíte téměř bez tuku. Na testování se nám tentokrát dostala horkovzdušná fritéza Lauben, kterou můžete i snadno přenášet.

Horkovzdušné fritézy začínají válcovat ty klasické, není se čemu divit. Ačkoliv ne všechna jídla lze připravit bez tuku, ta klasická, která si připravujete denně, ano. Pro každodenní vaření je horkovzdušná fritéza perfektní – je nahřátá rychleji než trouba a maso připravíte už za 20 minut. Kromě toho zvládne i pečivo či sladké dezerty.

Lauben Hot Air Fryer 2500WT můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Hot Air Fryer 2500WT

Rozměry 33 × 26 cm
Hmotnost 4,9 kg
Objem nádoby 2,5 l
Časovač 0 až 60 minut
Nastavitelná teplota 80 až 200 °C
Počet přednastavených programů 8
Příkon 1 300 W
Délka napájecího kabelu 80 cm
WI-FI/Bluetooth ne
Cena cca 2 500 Kč

Obsah balení: víc nepotřebujete

Ve větší krabici je v polystyrenu uložena horkovzdušná fritéza s napájecím kabelem. Koš je připevněn lepicí páskou a vnitřní části koše jsou ještě od sebe odděleny kartonem, aby nedošlo při převozu k poškození. Dále v krabici najdete už jen návod.

Lauben Hot Air Fryer 2500WT
Líbilo se nám
  • nic nechybí

Konstrukce a zpracování: nezabere příliš místa

Fritéza je leskle bílá, kruhového tvaru a celá horní část je lehce zkosená a představuje displej, který je ohraničen ozdobným stříbrným proužkem. Jinou barvu má také úchytka, která je stříbrná. Na zadní straně najdeme napájecí kabel, jehož vstup do fritézy je chráněn kouskem plastu. Ten zároveň slouží k tomu, aby fritéza nebyla přitlačena zcela ke zdi, protože se na zadní straně nachází také vývod vzduchu, který potřebuje určitý prostor.

Aby byla fritéza lehce přenosná, výrobce na zadní stranu umístil úchytku, která se dá jednoduše vytáhnout nahoru a poté zase zasunout. Na rukojeti najdeme pod průsvitnou krytkou tlačítko, kde je znázorněna šipka. Pokud tlačítko zmáčkneme, můžeme oddělit fritovací koš od nádoby. Ten je vyrobený z nepřilnavého povrchu a na spodní části je děrovaný pro lepší cirkulaci vzduchu. Ze stejného důvodu jsou také po bocích průduchy. Vnitřní část nádoby je taktéž z nepřilnavého povrchu a uprostřed je lehce vyboulená kvůli odtoku přebytečného tuku.

Displej je dotykový a opravdu velký, což usnadňuje ovládání, které si podrobně vysvětlíme později. Nutné je ale počítat s tím, že na něm bude vidět každý otisk prstu. Číslice i znaky svítí modře, přičemž čas je zobrazen většími číslicemi. Fritéza má také přednastaveno 8 programů, které můžete jakkoliv upravovat. Oproti podobným přístrojům má tišší zvuková znamení, což jsem ocenila, jelikož mi vždy přišla zbytečně hlasitá. Fritéza pak funguje na topnou spirálu, která je umístěna přímo nad košem.

Líbilo se nám
  • velký displej
  • výsuvná rukojeť
  • nepřilnavý povrch
  • 8 přednastavených programů
Nelíbilo se nám
  • na displeji je vidět každý otisk prstu

Zhodnocení a zkušenosti: zvládne téměř vše

Fritéza je menší a určená spíše pro dvě až tři porce jídla. O to méně vám ale zabere místa v kuchyni. Jakmile ji zapojíte do elektřiny, rozsvítí se na displeji symbol zapnutí a spuštění. Stejné tlačítko totiž slouží i pro spuštění fritézy a případně pozastavení. Pro zapnutí celého displeje je potřeba tlačítko několik vteřin podržet. Fritéza se vždy zapne s nastavenou teplotou 200 °C a časem nastaveným na 15 minut. Určitě potěší i QR kód, který najdete přímo na fritéze. Ten vás odkáže na YouTube tutoriál.

Lauben Hot Air Fryer 2500WT

Pojďme se podívat na jednotlivé programy, které si můžete měnit zmáčknutím symbolu tří čárek. Jednotlivé programy se pak zobrazují jako obrázek vybraného jídla v horní části displeje. Z leva doprava si tak můžete vybrat hranolky, slaninu, kuřecí paličky, krevety, steak, muffiny a sladké pečivo, zeleninu či ryby. Programy jsou dobře nastavené, ale je potřeba počítat s úpravou, například pokud máte hranolky tenčí, případně si je děláte ze syrových brambor. Stejně tak stačí jen poupravit program na kuřecí špalíčky, kdy na křidýlka stačí o pár minut méně.

Lauben Hot Air Fryer 2500WT

Pokud si chcete nastavit teplotu i čas sami, není to problém. Na levé straně jsou dva trojúhelníky s teploměrem uvnitř a jeden směřuje nahoru a druhý dolů. Pomocí nich tak nastavíte požadovanou teplotu. Na pravé straně jsou stejné trojúhelníky, ale vevnitř jsou hodiny – zde tedy nastavujete čas. Teplotu můžete nastavit v rozmezí od 80 do 200 °C a čas jde od jedné minuty do 60. Teplota se mění po 5 stupních Celsia, čas pak po minutě. Pokud tlačítka podržíte, začne se teplota i čas měnit rychleji.

Během přípravy můžete koš vytáhnout a jídlo zkontrolovat.

Jakmile fritézu spustíte, na displeji se na levé straně ukáží tři točící se lopatky, což značí chod ventilátoru, pod nimi je indikátor ohřevu. Během přípravy můžete kdykoliv koš vytáhnout a jídlo zkontrolovat – fritéza se v tu chvíli pozastaví a jakmile koš zasunete, opět se automaticky spustí. Po dokončení programu několikrát zapípá a následně se vypne. U některých programů (klasicky u hranolek) v polovině času fritéza zapípá pro protřepání. Lépe se tak jídlo ofrituje ze všech stran.

Ve fritéze můžete zkusit připravit prakticky jakékoliv jídlo vás napadne. Vyzkoušela jsem kuřecí maso, sýr v trojobalu, grilovaný sýr v alobalu, pečenou zeleninu, muffiny, krutony i vejce. Maso nebylo nikdy vysušené a zároveň bylo rychle upečené. Díky otvorům v koši je jídlo perfektně křupavé. Pokud jde o maso, je dobré jej pro lepší křupavost dopředu naložit, případně postříkat v koši olejem. I přesto bude méně tučné než z klasické fritézy.

Pro jednodušší servírování lze vytáhnout jen koš, nikoliv celou spodní část. Stačí stisknout tlačítko na rukojeti a vytáhnout pouze fritovací koš. Půjdou vám tak snáze vysypat hranolky či zelenina. Kladně hodnotím také rukojeť, která nepálí, ani protější strana fritézy, o kterou většinou zavadíte prsty.

Lauben Hot Air Fryer 2500WT

Co se týče čištění, koš i spodní část můžete vložit do myčky. Pokud je budete mýt ručně, používejte pouze jemnou stranu houbičky, abyste nepoškodili nepřilnavý povrch. Ruční umývání je snadné a není potřeba nic drhnout. Jednou za čas je také dobré zkontrolovat topnou spirálu a případně ji očistit.

Líbilo se nám
  • možnost upravovat programy
  • vlastní programy
  • automatické vypnutí
  • rukojeť nepálí
  • spodní část a fritovací koš jsou vhodné do myčky
Nelíbilo se nám
  • menší objem fritézy

Závěr: na doma i na cesty

Od firmy Lauben jsem měla možnost testovat již více výrobků do kuchyně, i nyní jsem byla spokojena. Fritéza je dotažená do konce jak designově, tak prakticky. Díky rukojeti se vám bude snadněji převážet na chatu či dovolenou a její velký displej s jednoduchým ovládáním je vhodný i pro začátečníky v kuchyni. Horkovzdušná fritéza Lauben je za mě skvělý pomocník do kuchyně, a to nejen kvůli přípravě potravin bez tuku, ale i pro všestrannost využití a snadné čistění.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • velký displej
  • výsuvná rukojeť
  • nepřilnavý povrch
  • 8 přednastavených programů
  • možnost upravovat programy + vlastní programy
  • automatické vypnutí
  • rukojeť nepálí
  • spodní část a fritovací koš jsou vhodné do myčky
Zápory
  • na displeji je vidět každý otisk prstu
  • menší objem fritézy
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze