Lauben Glass&SteamAir Fryer 4500BG
test

Lauben Glass&SteamAir Fryer 4500BG

Naprosto výjimečná

Horkovzdušné fritézy testujeme na fZone pravidelně, můžeme tak porovnávat jednotlivé značky i postupný vývoj těchto pomocníků do domácnosti. Do rukou se nám dostala nová horkovzdušná fritéza od firmy Lauben, která si potrpí na praktičnost a funkčnost. Fritéza dostala nový design a díky skleněnému fritovacímu koši můžete přípravu jídla kontrolovat zvenčí. Navíc umí připravit jídlo i za pomoci páry.

Horkovzdušné fritézy tu již dávno nejsou jen pro ty, kteří vyznávají zdravý životní styl. Kromě přípravy potravin bez tuku dokáží ušetřit elektřinu i čas strávený v kuchyni. Těchto pomocníků je na trhu nepřeberné množství, a tak je potřeba přijít s něčím, co fritézu od těch ostatních oddělí. A to se Lauben Glass&SteamAir povedlo.

Lauben Glass&SteamAir Fryer 4500BG můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Glass&SteamAir Fryer 4500BG

Rozměry 32 × 27,2 × 30,5 cm
Objem fritovacích košů 4,5 l
Přednastavené programy 8
Nastavitelná teplota 60 až 200 °C
Nastavitelný čas 0 až 60 minut
Výkon 1 300 W
Hmotnost 5,8 kg
Koš je vhodný do myčky ano
WI-FI/Bluetooth ne
Cena cca 3 500 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Ve čtvercové krabici najdete pečlivě zabalenou fritézu s pevně připevněným napájecím kabelem. Součástí balení je kromě těla fritézy skleněná fritovací nádoba, fritovací mřížka a podrobný návod.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG
Líbilo se nám
  • nic nechybí

Konstrukce a zpracování: praktický design

Musíme uznat, že se design opravdu povedl. Skleněná fritéza se rozhodně vyjímá mezi ostatními spotřebiči v kuchyni. Skleněný je celý fritovací koš, který je vyroben z borosilikátového skla. Uvnitř je vložena fritovací mřížka, která je po bocích vybavena třemi nožkami opatřenými silikonovým obalem proti poškrábání. Pro snadné čištění lze silikonovou ochranu sundat. Mřížka je z nepřilnavého materiálu a po celé ploše má kulaté díry pro lepší cirkulaci vzduchu. Koš i mřížku je možné mýt v myčce na nádobí.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG

Na přední i zadní straně je plastová krytka, aby nedošlo při manipulaci k popálení. Plast je průhledný, a tak nebrání ve sledování pokrmů, aniž byste museli přerušit program. Rukojeť je z černého plastu a je dostatečně daleko za ochranným plastem – dobře se tedy chytá a snadno se manipuluje s celým košem.

Horní část fritézy, kde je uvnitř schované topné těleso, je z matného, žíhaného plastu. Horní plocha pak představuje displej a nádobku na vodu. Displej je dotykový, modře podsvícený a ovládáte jej za pomoci 5 tlačítek, a to včetně toho na vypnutí/zapnutí. Nádobka na vodu je v zadní části a víko lze jednoduše oddělat. Není potřeba jej nijak „zacvakávat“, jelikož nádoba nemusí být pevně uzavřena.

Spodní a horní část fritézy spojuje nosný rám, který představuje dva kovové pruhy podél obou stran fritézy. Ty jediné (lehce) zastiňují pohled do skleněného koše – na druhou stranu je jasné, že jejich přítomnost je nezbytná. Délka napájecího kabelu je u této fritézy 1 m, což může u někoho znamenat potřebu prodlužovacího kabelu.

Líbilo se nám
  • skleněný fritovací koš
  • mřížka z nepřilnavého materiálu
  • plastová ochrana proti popálení
Nelíbilo se nám
  • kratší napájecí kabel

Zhodnocení a zkušenosti: budete překvapeni

Tato fritéza vypadá bezpochyby jinak než ostatní. Skleněná nádoba z ní dělá designový kousek. Navíc sklo zaručuje, že při prvním použití neucítíte žádné pachy oproti klasickým fritézám. Použití je velmi snadné a pokud už máte předchozí zkušenost s horkovzdušnou fritézou, naučíte se ji ovládat i bez návodu.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG

Pro zapnutí stačí stisknout červený symbol pro zapnutí/vypnutí. Následně se rozsvítí celá nabídka programů. V horní části je pět obdélníků, kde jsou z leva doprava možnosti – program páry, pizza, hranolky, krevety, kuře a program horkovzdušného fritování. Pod programy se nachází displej s časem/teplotou a na jeho okrajích jsou symboly + a -. Ve spodní části jsou pak tři symboly v kruhu – první je na úpravu teploty a času, druhým vybíráte program a třetím volíte mezi párou a horkovzduchem.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG

Předvolené programy můžete přizpůsobit jakémukoliv jídlu, a to jak teplotou, tak časem. Změny můžete provádět i během přípravy jídla, případně fritézu vypnout delším podržením tlačítka. Čas lze nastavit od jedné minuty až po hodinu. Teplotu jde nastavit v rozmezí 60 až 200 °C po 5 °C. Pokud tlačítko déle podržíte, čas i teplota se budou posunovat rychleji.

Předvolené programy můžete přizpůsobit jakémukoliv jídlu.

Jakmile spustíte zvolený program, na displeji zůstane svítit pouze daný program a zvolený způsob přípravy začne blikat. U programu hranolek bývá zvykem, že fritéza v polovině času upozorní zvukovým signálem na protřepání – u této fritézy funkce chybí.

Díky skleněnému fritovacímu koši nemusíte během přípravy pokrmů opakovaně koš vytahovat a kontrolovat stav jídla, jelikož jej vidíte zvenčí. Fritéza je navíc vybavena vnitřním světlem, takže máte perfektní přehled o stavu jídla. Kolem rukojeti je plastový chránič, takže při manipulaci nehrozí popálení. Sklo je odolné a nemusíte se bát, že pokud s ním ťuknete, že by se rozbilo.

Fritéza dokáže připravit vejce, maso, zeleninu, ale i dezerty (s použitím další nádoby). Jídlo můžete připravovat úplně bez oleje, případně s menším množstvím. Při testování jsem například zkoušela naložené maso (olej s kořením), nebo jsem zeleninu lehce postříkala olejem přímo v koši. Při použití oleje bude kůrka propečenější.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG

Pro přípravu v páře je nutné nalít vodu do vrchní nádobky. Pokud budete připravovat jídlo déle než přibližně 25 minut, bude potřeba vodu dolívat. I při tomto programu se vytvoří na povrchu jídlu kůrka, ale díky páře nedochází k takovému vysušení. Hodí se tak zejména na zeleninu, vaječné muffiny, uvaření vajec či ohřátí již uvařeného jídla.

Klasický program horkovzdušného fritování funguje skvěle. Kuřecí nohy připravíte do 30 minut a koš je dostatečně velký na to, aby se do něj vešlo celé kuře, které je hotové do 45 minut. Díky mřížce a cirkulaci vzduchu se vytváří kůrka i na spodní straně, jídlo je tak křupavé ze všech stran. Přebytečný olej se hromadí pod mřížkou, takže jídlo neplave v oleji.

U přípravy zeleniny nebyl problém, pokud jsem dala dvě vrstvy na sebe. Během fritování stačí zeleninu jednou promíchat, u brambor to nebylo potřeba vůbec. U masa je lepší dávat pouze jednu vrstvu pro lepší propečení. Po ukončení programu fritéza zapípá a následně se vypne.

Lauben Glass&SteamAir® Fryer 4500BG

Co vás určitě potěší, to je snadná údržba. Koš i mřížka se mohou mýt v myčce, ale ani ruční mytí vám nezabere příliš času. Borosilikátové sklo je velmi odolné, ale zároveň na něm nenajdete žádné hrbolky, kde by se mohly přichytávat zbytky potravin, a tak jej lze velmi snadně umýt. U mřížky můžete pro lepší vyčištění oddělat silikonové chrániče. Při ručním mytí nepoužívejte žádné abrazivní houbičky, mohli byste si sklo poškrábat a na mřížce zničit nepřilnavý povrch.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • kontrola přípravy bez nutnosti pozastavení programu
  • propečená kůrka i ze spodní strany
  • rozměrný koš
  • možnost přípravy v páře
  • koš i mřížka vhodná do myčky
Nelíbilo se nám
  • chybí funkce protřepání

Závěr: do každé kuchyně

Horkovzdušná fritéza Lauben Glass&SteamAir je skvělým pomocníkem do kuchyně. Nezabere příliš místa, ale přitom bez problému připraví čtyři porce jídla. Díky skleněnému koši nemusíte jídlo neustále kontrolovat, ale ihned vidíte, zda je již hotové. Navíc zde odpadá jakákoliv pachuť po teflonu. Ovládání je velmi snadné, stejně jako čištění. Ať už jste vyznavači zdravého stravování, chcete shodit nějaké to kilo nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, fritéza vás rozhodně překvapí.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • skleněný fritovací koš
  • mřížka z nepřilnavého materiálu
  • plastová ochrana proti popálení
  • kontrola bez nutnosti pozastavení programu
  • snadné ovládání
  • propečená kůrka i ze spodní strany
  • rozměrný koš
  • možnost přípravy v páře
  • koš i mřížka vhodné do myčky
Zápory
  • kratší napájecí kabel
  • chybí funkce protřepání
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze