Máte rádi rýži, ale nebaví vás její příprava? Nedivím se, mám to naprosto stejně. I přestože rýži připravuji již dlouhá léta, stále mám pocit, že to je jedna velká magie – na rýži se stačí zamračit a výsledek nepotěší. Žijeme však v moderní době různých chytrých pomocníků a mnoho z nich má v nabídce i značka Lauben. Dnes se podíváme na pokročilý rýžovar Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT.
Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %! |
Technické parametry Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT
Rozměry | 24,5 × 28 × 21,5 cm |
---|---|
Objem nádoby | 3 l |
Maximální počet porcí | 6 |
Příkon | 605 W |
Počet programů | 6 (Slow cook, Quick cook, Polévka, Kaše, Low Sugar rýže, Zelenina) |
Odložený start/Keep Warm | ano |
Cena | cca 3 600 Kč |
Obsah balení: vše, co budete potřebovat
V poměrně velké a designově povedené krabici najdete rýžovar s oddělitelným napájecím kabelem (100 cm), varnou nádobu s keramickým povrchem, košík z nerezové oceli, plastovou lžíci a odměrku. Dále je přibalen návod a 5 základních receptů.
- bohaté příslušenství
Konstrukce a zpracování: v kuchyni jako doma
Značka Lauben má v nabídce hned několik rýžovarů, například nedávno testovaný Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500WT. Low Sugar Rice Cooker 3000WT vychází z podobného minimalistického konceptu, ale pár změn tu určitě najdete. Kupříkladu rozměry, Low Sugar Rice Cooker 3000WT je nepatrně vyšší a širší, hloubka je naopak nižší. Díky větším rozměrům mohl Lauben využít větší vnitřní nádobu, Low Sugar Rice Cooker 3000WT se tedy hodí i pro více strávníků.
Pokud jsme v recenzi Lauben Low Sugar Rice Cooker 1500WT něco kritizovali, bylo to vnější víko, které připomíná zrcadlový povrch a je magnetem na otisky prstů a vlasové škrábance. Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT už je převážně z matného plastu, lesklý zůstává jen kruhový displej, čímž se minimalizuje riziko, že bude rýžovar za pár měsíců vypadat kvůli různým škrábancům neesteticky. Stejně jako model 1500, i model 3000 prodává ve dvou barvách: bílé (WT) a černé (AT).
Změnily se také některé detaily. Například pojistka uvolnění víka je nově protáhlejší, vrchní kondenzační ventil je větší a více přiznaný, zachováno však zůstalo ovládání pomocí kapacitních senzorů (Time Preset, Time Adjusment, Function, Start/Cancel), samotný kruhový displej dotykový není. Je černobílý, dostatečně kontrastní a samozřejmě podsvícený, rýži si tak můžete připravit klidně o půlnoci. Zachován zůstal i poměrně dlouhý přívodní kabel, který lze od těla zařízení odpojit, čímž se usnadní přeprava i případná oprava.
Varná nádoba už není hliníková s teflonovým povrchem, nově jde o keramický povrch, který je pro přípravu rýže vhodnější, navíc je stále vhodná do myčky. Nádoba má objem 3 litry, uvnitř je ryska na rýži a kaši. Pro manipulaci je přibalena plastová lžíce, která je určená přímo na rýži – díky ní můžete rýži promíchat.
Uvnitř víka je připevněna vnitřní poklice z hliníku, po stranách je těsnící guma, uprostřed pak i teplotní čidlo, které je pevnou součástí rýžovaru. Součástí balení je také vnitřní košík, který se hodí primárně pro přípravu Low Sugar rýže. Košík přesně zapadne do varné nádoby, má dvě úchytky na bocích + po obvodu má otvory pro odvod tekutiny. Hodí se zmínit, že celý vnější plášť zůstává po čas celé přípravy chladný (Cool Touch) a rýžovar je rovněž opatřen pojistkou proti přetečení díky vnitřnímu mikrotlaku.
- elegantní design
- kapacitní tlačítka
- konstrastní displej
- keramický povrch vnitřní nádoby
- snadné ovládání
- vnější plášť zůstává chladný
Funkce: umí mnohé
Začneme tím, že rýžovar nabízí celkem 6 programů, mezi kterými se přepíná tlačítkem Funciton na vrchní straně. Kromě rýže tak v něm můžete připravit i luštěniny, ovesnou kaši nebo polévku či zeleninu. Zřejmě nejoblíbenějším programem se v průběhu mého testování stal ten s označením Quick Cook, tedy rychlé vaření. Tento program má uvařit každou rýži v ideálních podmínkách tak, aby byl výsledek dokonalý. A to se také potvrdilo. Nejčastěji jsem připravoval rýži Basmati, která je na přípravu poměrně náročná, přesto se nikdy nestalo, že by byla výsledkem rozvařená či nedovařená rýže.
Dále je zde program Low Sugar, který zaručí, že rýže bude připravena s nízkým obsahem cukru, v takovém případě je nutné do vnitřní nádoby s keramickým povrchem vložit ještě košík. Rýže se nejdříve propláchne a vloží se do vnitřního košíku, přičemž vodu naplníte po rysku na vnitřní straně keramické nádoby. Pokud přidáte jednu odměrku rýže, vodu nalijete do výšky rysky 1 cup a tak dále. Najednou můžete připravit maximálně 6 odměrek rýže, tedy o dvě více než u modelu 1500.
Program | Výchozí čas | Manuální úprava času | Odložený start | Udržení teploty |
---|---|---|---|---|
Slow Cook | 45 min | nelze | 2–24 hod | max. 24 hod |
Quick Cook | 35 min | nelze | nelze | max. 24 hod |
Porridge | 60 min | ano, 60–180 min | 2–24 hod | max. 24 hod |
Soup | 60 min | ano, 60–180 min | 2–24 hod | max. 24 hodin |
Low Sugar Rice | 45 min | nelze | 2–24 hod | max. 24 hod |
Vegetables | 55 min | nelze | 2 hod – 24 hod | max 24 hodin |
Lauben vyslyšel rovněž i prosby ohledně manuální úpravy času u některých programů, konkrétně u voleb Porridge a Soup. V tabulce naleznete možnosti, které u dané přípravy různých pokrmů máte. Zajímavostí je rovněž i funkce odloženého startu (2–24 hod), kterou nastavíte tlačítkem Time Preset, a funkce Keep Warm, jež udržuje teplotu až po dobu 24 hodin od ukončení programu. To pokud byste náhodou přeslechli zvukový signál, který doprovází ukončení daného programu.
- funkce Quick Cook
- možnost přípravy kaší a zeleniny
- manuální úprava času u vybraných programů
- funkce Keep Warm (udržení teploty) až 24 hodin
Zkušenosti: i pro neumětele
Nebudeme chodit okolo horké kaše, Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT je ideálním parťákem pro všechny, kteří milují rýži, ale nebaví je její příprava. Ano, pro zkušené je příprava hračkou, ale bohužel nejsou i tak výsledky vždy konstantní? Toho se s Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT obávat nemusíte, protože pokud dodržíte poměrně jednoduchý postup, rýže bude pokaždé stejně kvalitně uvařená.
Lauben musíme pochválit za to, že se snaží reagovat na komentáře a výtky zákazníků, oproti modelu 1500 tedy nabízí možnost přizpůsob si čas přípravy u kaší a polévek, což dříve možné nebylo. Samozřejmě ani u předchozího modelu nebyl problém stav v průběhu přípravy zkontrolovat, ovšem tato možnost je výrazně pohodlnější.
Osobně jsem byl spokojen i s funkcí Keep Warm – ano, když se rozhodnete připravit rýži, obvykle to děláte proto, že ji chcete okamžitě konzumovat, ale život je hektický a stát se může cokoli, výhodou je tedy fakt, že funkce Keep Warm udrží pokrm prakticky ve stejné kvalitě po dobu již zmíněných 24 hodin. Jakmile se čas přípravy vynuluje, automaticky se začne přičítat čas, který už reflektuje funkci Keep Warm. Stačí tak zběžný pohled a ihned víte, zda se rýže stále připravuje, nebo již „čeká“ na svůj další osud.
Ne, o rýžovar se nepopálíte.
Neméně důležitý je i fakt, že povrch vnějšího pláště zůstává stále chladný, pokud tedy doma máte nezbednou ratolest nebo nenechavého domácího mazlíčka, můžete zůstat v klidu, o rýžovar Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT se nepopálí.
- jednoduchá obsluha
- vylepšení oproti předešlé generaci
Závěr: oblíbíte si jej
Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT vyjde na zhruba 2,5 tisíce korun, u různých prodejců se cena liší, ale prakticky u všech ho je pod 3 tisíci korun. Běžný hrnec na přípravu rýže vyjde na pár stokorun, znamená to tedy, že se Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT nevyplatí? Právě naopak!
Rýžovar samozřejmě nemusí ocenit profesionální kuchaři, ale každý, kdo s přípravou rýže bojuje dlouhé roky může pořízením Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT vlastně vydělat – nestane se totiž, že byste kvalitní rýži rozvařili a ta putovala do koše. Lauben Low Sugar Rice Cooker 3000WT opravil pár nedostatků modelu 1500, díky čemuž se z něj stal prakticky nepostradatelný kousek pro všechny, kteří milují rýži, ovesné kaše, případně polévky, ale na přípravu všeho zmíněného chtějí jen jeden nástroj. Tak tady ho máte!
Foto: Martin Fajmon, fZone.cz