Lauben Sous Vide Stick
test

Lauben Sous Vide Stick

Budete vařit jako profík

Vychytávek do domácnosti není nikdy dost. A když vám usnadní práci a pomohou připravit jídlo jako v luxusní restauraci, není nad čím váhat. Do rukou se nám dostal vařič, který uvaří potraviny pomocí metody sous vide. Tímto způsobem se zachovají důležité živiny, které se klasickým vařením či smažením ztratí. Přehledný displej v kombinaci s ovládáním jedním kolečkem znamená snadný provoz. Jak jsme byli s používáním spokojení? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Metoda sous vide je stále oblíbenější, jelikož si tak potraviny ponechají vitamíny a maso neztratí objem. Celá finta spočívá v tom, že se jídlo připravuje při nízkých teplotách ve vakuu. Pro přípravu přitom nepotřebujete ani sporák, postačí vařič od firmy Lauben a hrnec s vodou. Pokud vás tento způsob vaření zatím odrazoval kvůli době přípravy nebo složitosti, pak věřte, že se není čeho bát.

Lauben Sous Vide Stick můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Sous Vide Stick

Rozměry 6 × 33 × 8,5 cm
Hmotnost 1,1 kg
Výkon 1 200 W
Rozsah teploty 20 až 95 °C
Časovač ano/0 až 99 hodin a 59 minut
Minimální hloubka vody 11 cm
Maximální objem vody 15 l
Výkon pumpy 8,5 l/min
Voděodolnost IPX7
Cena cca 2 900 Kč

Obsah balení: i něco navíc

V obdélníkové krabici najdete plastový výlisek, kde je uložen vařič s napájecím kabelem. Dále je zde držák a výrobce dodal i textilní obal a dva zip lock sáčky různých velikostí. Volně v krabici je pak uložen návod a brožura s 10 základními recepty.

Lauben Sous Vide Stick
Líbilo se nám
  • textilní obal
  • zip lock sáčky

Konstrukce a zpracování: styl a jednoduchost

Celý vařič působí stylově. Z vnější části je spodní díl, který se vkládá do vody, kovový a jsou na něm rysky MIN a MAX. Kromě několika otvorů pro proudění vody je tato část hladká a je zakončena plastovou krytkou, která chrání malou vrtuli, jež víří vodu. Kovový kryt lze od horní části odšroubovat – pod ním se skrývá topná spirála, teploměr a vrtule.

Lauben Sous Vide Stick

Horní část je černá, matná a pogumovaná, zároveň tedy i protiskluzová. Je ale náchylná na otisky, zejména mastných prstů. Ze zadní části z ní vychází napájecí kabel a zakončena je oválným displejem, na kterém je výrazné kruhové tlačítko, jímž celý přístroj ovládáte. Na displeji jsou natištěny dva symboly, a to teploměru a hodin. Jsou umístěny u řádků, kde si po zapnutí tyto dvě funkce nastavíte. Číslice jsou velké a dobře podsvícené. Vedle tlačítka je kruhová dioda, která svítí červeně, modře a zeleně. K jednotlivým barvám si později ještě něco řekneme.

Lauben Sous Vide Stick

Součástí balení je také držák, který se připevňuje na hrnec a vkládá se do něj vařič. Je z černého matného plastu a uchytíte jej pomocí svorky, která je na konci opatřena plastovým kloboučkem, aby nedošlo k poškození nádobí. Výrobce do balení zahrnul i textilní sáček, který slouží pro uložení zařízení a v horní části se jednoduše zatáhne. Kromě toho dodal i brožuru s deseti základními recepty.

Lauben Sous Vide Stick

Nechybí ani uzavíratelné sáčky, které výrobce dodal ve dvou velikostech. Pokud tedy doma nemáte vakuovačku, nevadí, můžete použít tyto sáčky, které mají otvory na vytlačení vzduchu. Sáčky mají rozměr 20 × 22 cm a 27 × 35 cm a můžete je používat opakovaně.

Líbilo se nám
  • protiskluzová úprava
  • ovládá se jedním tlačítkem
  • možnost rozložení
Nelíbilo se nám
  • jsou vidět otisky prstů

Zhodnocení a zkušenosti: jako z restaurace

Lauben Sous Vide Stick je na ovládání opravdu jednoduchý. Jakmile přístroj zapnete, rozsvítí se displej a můžete ihned nastavit teplotu i čas. Než ale začnete vařit, je potřeba si připravit hrnec nebo nádobu s vodou, která musí dosahovat výšky alespoň 11 cm. Připevněte na ni držák, připravte si jídlo do sáčků a zavakuujte jej. Pokud nevlastníte vakuovačku, vzduch ze sáčku vytlačte pomocí rukou až po vložení do vodní lázně a pečlivě jej zavřete. Pokud byste potřebovali další sáčky, můžete si je samostatně dokoupit. Jejich cena se pohybuje okolo 200 Kč za 10 ks, což je za znovupoužitelné sáčky velmi slušné.

Lauben Sous Vide Stick

Naučit se s vařičem není nic těžkého, zvláště když máte k dispozici videonávody v češtině. Na těle vařiče – a případně i na krabici – najdete QR kód, který vám po načtení zobrazí stránky společnosti, kde máte k dispozici několik instruktážních videí. A řekněme si na rovinu, že video je příjemnější volbou, než čtení návodu.

Lauben Sous Vide Stick

U masa se nemusíte nijak omezovat a můžete na způsob sous vide vyzkoušet téměř cokoliv. Od steaků přes žebírka až po kuřecí prsa či ryby. Sous vide je také vhodný k přípravě vajec a zeleniny, která si ponechá důležité vitamíny. Po dokončení vaření je dobré maso (případně i zeleninu) ještě krátce orestovat na pánvi pro barvu. Nebojte se do sáčků vkládat koření, bylinky či například kousek másla pro zjemnění chuti.

Jakmile máte sáček s jídlem připraven, vsuňte vařič do držáku a zapněte jej. Displej ovládáte kruhovým tlačítkem – nejdříve nastavíte otáčením doleva/doprava teplotu a stisknutím přejdete na nastavení času. Opět otáčením nastavíte nejdříve hodiny a poté minuty. Pro spuštění vaření stačí tlačítko opět pouze zmáčknout. Že je přístroj v provozu, vám dá vědět zvukovým signálem a uvidíte, jak se voda začíná vířit. Dioda svítí po celou dobu červeně do doby, než se voda ohřeje na požadovanou teplotu. Modrá barva značí, že je voda ohřátá a vařič dá opět zvukové znamení – stejně jako po ukončení časovače. To se dioda zbarví do zelena.

Touto metodou budete nejspíše připravovat zejména maso, které neztratí objem a šťáva zůstane uvnitř sáčku. Můžete si ho ale připravit i dopředu, jelikož po dovaření je jídlo stále vakuované a můžete jej vložit do lednice a dokončit přípravu až za několik dní. Pomocníkem se vám také stane při grilování, jelikož si takto můžete předpřipravit například žebírka, která následně jen vložíte na gril „pro barvu“ a nemusíte se bát, že budou syrová či spálená.

Lauben Sous Vide Stick

Ovládání je opravdu snadné. Na vás je pouze dobře potravinu předpřipravit a následně celou ponořit do vody. Vařič je navíc opravdu tichý, ani o něm nevíte, a pyšní se voděodolností IPX7, takže pokud se vám displej namočí, nemusíte se bát, že by vařič přestal fungovat. Kovová část, kterou lze oddělat, jde navíc umývat v myčce. Pokud máte doma tvrdší vodu, je dobré vnitřní část čistit čatěji, aby nedocházelo k ukládání vodního kamene.

Vařič pracuje sám a po uplynutí času se vypne.

Teplotu si můžete na vařiči zvolit mezi 20 až 95 °C a přípravu jídla nastavit až na 99 hodin a 59 minut. Většinou se však budete pohybovat v rámci hodin, přičemž rybu můžete mít hotovou i za několik desítek minut. Výhodou také je, že nemusíte nic hlídat ani stát u sporáku. Vařič pracuje sám, po uplynutí času se vypne a zvukovým signálem vás upozorní.

Líbilo se nám
  • maso neztratí na objemu
  • možnost předpřipravení jídla
  • videonávody v češtině
  • voděodolnost IPX7

Závěr: spokojenost

Lauben Sous Vide Stick mě příjemně překvapil, zejména snadným použitím. Není potřeba nic složitě montovat či připravovat, prostě zmáčknete párkrát tlačítko a je to. Maso je při této přípravě šťavnaté, neztratí hmotnost a díky vaření ve vakuu do sebe lépe natáhne chutě. Za minimální námahu dostanete vždy perfektní výsledek a je jedno, jestli jste v kuchyni jako doma, nebo jen příležitostně. Vyzdvihla bych i to, že jelikož se jedná pouze o tlustší tyč, nemusíte řešit skladování, vejde se krásně do šuplíku. Pokud tedy hledáte do kuchyně pomocníka, který udělá (zejména) maso na prvotřídní úrovni, nemusíte váhat.

Lauben Sous Vide Stick můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • textilní obal
  • zip lock sáčky
  • protiskluzová úprava
  • ovládá se jedním tlačítkem
  • možnost rozložení
  • maso neztratí na objemu
  • možnost předpřipravení jídla
  • videonávody v češtině
  • voděodolnost IPX7
Zápory
  • jsou vidět otisky prstů
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze