Lauben Smart Fan&Heater 2in1
test

Lauben Smart Fan&Heater 2in1

Ve dne i v noci, v zimě i v létě

Aktuální počasí je nevyzpytatelné – chvíli nás předpověď připravuje na silné mrazy a novou sněhovou pokrývku na horách, nedlouho poté se saharským pískem míří na Česko teploty, které by nám mohla závidět i vyhlášená letoviska. Odpověď na problémy spojené s výkyvy teplot přináší značka Lauben se svým „2v1“ kombinovaným větrákem a přímotopem.

Chytrý větrák, nebo snad chytrý přímotop? A co takto kombinace obojího? Lauben má v nabídce kombinovaný větrák s přímotopem, který nese označení Smart Fan&Heater 2in1. Zaujme „dřevěným“ designem, otočnou konstrukcí i cenou, která je až překvapivě nízká.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1 můžete zakoupit zde. Pokud v košíku zadáte slevový kód „FZONE15“ (bez uvozovek), získáte na vaši objednávku slevu 15 %!

Technické parametry Lauben Smart Fan&Heater 2in1 (1800BB)

Rozměry 52 × 21 × 21 cm
Hmotnost 3,3 kg
Spotřeba energie/výkon 6–10 W (režim větráku),
1 150–1 450 W (režim přímotopu: nízký),
1 620–1 890 W (režim přímotopu: vysoký)
Režimy větrák,
přímotop (dva režimy výhřevnosti)
Rotace horizontální v úhlu 80°,
vertikální v úhlu 45°
Užitnost pro místnosti do 20 metrů čtverečních
Typ přímotopu PTC (keramický, samoregulační)
Ovládání skrze aplikaci ano, Smar Life/Tuya pro iOS a Android
Konektivita Wi-Fi 2,4 GHz
Senzor pádu,
ochrana proti přehřátí
ano, tlakový podlahový senzor
tepelná pojistka
Cena cca 2 500 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Přepravní krabice téměř zcela kopíruje velikost přímotopu. Nachází se v ní kromě něj i pevně spojený napájecí kabel, který měří zhruba 1,5 m. Dále v balení naleznete dokumentaci a návod v češtině. Plusem je základní dálkový ovladač, pokud byste zařízení nechtěli ovládat skrze smartphone, případně přímo na zařízení.

Líbilo se nám
  • včetně dálkového ovládání

Konstrukční zpracování: „ťuky ťuk“ na dřevo?

Musím uznat, že už na produktových fotografiích mě Lauben Smart Fan&Heater 2in1 velice zaujal – vypadá totiž jako dřevěný. Dřevěný samozřejmě není, ale efekt je téměř dokonalý. Není nijak přerostlý, rozměry činí 52 × 21 × 21 cm a hmotnost jen lehce převyšuje 3,3 kg.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1

Spodní kulatá část slouží jako základna, na které přímotop pevně stojí, uvnitř je pak otočné okruží, díky kterému může Lauben Smart Fan&Heater 2in1 oscilovat v úhlu až 80°. To ale není vše, vnější ovál doplňuje ještě vnitřní ovál, který se díky napojení na vnější ovál může rovněž pohybovat, a to vertikálně v úhlu asi 45°. Oba tyto pohyby může Lauben Smart Fan&Heater 2in1 kombinovat, což je nejen efektní, ale hlavně praktické – díky svému tvaru se usnadní i přenášení, vnější ovál lze totiž použít jako madlo.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1

Tělo je samozřejmě plastové, ale právě „dřevěný“ efekt vyvolaný barvou plastů působí dokonale. Co se týká důležitých prvků, přívodní kabel s délkou 1,5 m je pevně spojen se základnou, na té se nachází i mechanický přepínač ON/OFF. Na spodní části základny je i tlakový senzor, který Lauben Smart Fan&Heater 2in1 vypne v momentě, kdy se převrhne. Další prvky již musíme hledat výše, konkrétně prostřední ovál na vrchu nabízí tři kapacitní senzory pro ovládání. Kromě ON/OFF také tlačítko pro změnu režimu (větrák a přímotop) a tlačítko pro aktivaci horizontální/vertikální oscilace, kterým navíc i spustíte časovač a režim párování.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1 je elegantní.

LED pak informuje o režimu – modré světlo signalizuje režim větráku, červené režim přímotopu. Přední strana je krytá elegantní mřížkou, za kterou je vše důležité – dvojice větráků i samotné „vnitřnosti“ přímotopu.

Pokud se vám Lauben Smart Fan&Heater 2in1 nechce ovládat skrze kapacitní senzory, můžete využít malý přibalený ovladač – i ten má všechna potřebná tlačítka a je dobíjen pomocí knoflíkové baterie. Je až neuvěřitelně tenký a lehký, bohužel není podsvícený, ale ocenit musíme jeho dosah, režimy můžete přepínat klidně z druhé místnosti.

Celkově se nám Lauben Smart Fan&Heater 2in1 velice zamlouvá – ostudu vám neudělá ani na pracovním stole v kanceláři či doma. Oceňujeme i nízkou hlučnost, obvykle nepřesáhne 40 dB.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní plasty
  • rozumné rozměry i hmotnost
  • pojistka pádu
  • dlouhý přívodní kabel
Nelíbilo se nám
  • ovladač není podsvícený

Funkce a aplikace: multifunkční

Lauben Smart Fan&Heater 2in1 je kombinovaným větrákem a přímotopem, přímotop je moderní, typu PTC. Je tedy keramický a samoregulační, přímotopy tohoto typu nabízí vysokou výhřevnost a efektivitu. Lauben Smart Fan&Heater 2in1 má hned dvě možnosti výhřevu: nízký a vysoký stupeň. Nízký se hodí, pokud máte přímotop na stole, vysoký pak, když je na podlaze a má vyhřívat celou místnost. Lauben garantuje účinnost v místnostech do 20 metrů čtverečních, což mohu potvrdit. Lauben Smart Fan&Heater 2in1 není osazen teploměrem, takže nenabízí možnost vypnutí po dosažení určité teploty, využít však můžete časovač na 2, 4 a 8 hodin. Lauben Smart Fan&Heater 2in1 je samozřejmě opatřen ochrannými prvky, nabízí senzor proti přehřátí a pádu. Pokud se tedy převrhne, automaticky se vypne. Jakmile jej narovnáte, opět se zapne.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1

V režimu přímotopu odebírá cca 1 300 W v nízkém režimu a zhruba 1 800 W v režimu vysokém. To znamená, že při průměrné ceně 4 Kč za 1 kWh stojí hodina provozu cca 7,2 Kč ve vysokém režimu a 5,2 Kč v nízkém. Pokud by přímotop běžel celý den, vyjde provoz na 173 Kč, respektive 125 Kč. Lze však očekávat, že celý den nepoběží, není totiž určen jako náhrada za klasické vytápění.

V režimu ventilátoru spotřebovává Lauben Smart Fan&Heater 2in1 od 10 do 20 W, záleží, zda aktivujete i oscilaci, nebo ne. Tak či tak, denní provoz by vás vyšel maximálně na jednotky korun.

A jak Lauben Smart Fan&Heater 2in1 ovládat? Možnosti jsou tři: buď skrze dotykový panel přímo na těle, skrze ovladač, případně pak v aplikaci. My jsme využili služeb aplikace Tuya Smart. Jakmile aplikaci spustíte, stačí zvolit možnost přidání nového zařízení, přičemž je potřeba mít aktivní Bluetooth i Wi-Fi. Během chvíle se přímotop objeví mezi blízkými zařízeními, vy zadáte informace ke své domácí Wi-Fi a během půl minuty je hotovo. Lauben Smart Fan&Heater 2in1 tedy nepotřebuje žádný ZigBee rozbočovač ani nic podobného, funguje jako individuální jednotka, je tedy možné ovládat jej i z druhé strany zeměkoule, samozřejmě pokud budete mít připojení k internetu. Reakční doba i při ovládání skrze aplikaci a mobilní data je skvělá, respektive okamžitá.

Ovládat jej můžete odkudkoli.

Prostředí aplikace je velice strohé, ale naleznete v něm vše potřebné – můžete zapnout/vypnout větrák či přímotop i oscilaci, stejně tak můžete nastavit časovač. Využít můžete i všech automatizací, které aplikace nabízí. Kupříkladu, pokud máte teploměr kompatibilní s Tuya Smart, můžete nastavit různé scénáře spouštění Lauben Smart Fan&Heater 2in1 na základě naměřené teploty. K tomu už však budete potřebovat další produkty, kromě zmíněného teploměru i ZigBee centrálu, ovšem i zde se bavíme o investici maximálně pár stokorun.

Třešnička na závěr? Pokud máte Homebridge, můžete si Lauben Smart Fan&Heater 2in1 vcelku elegantně zakomponovat i do Apple HomeKit.

Líbilo se nám
  • větrák/přímotop
  • tři možnost ovládání
  • napojení na Smart Life
  • možnost automatizací

Zkušenosti a zhodnocení: postará se o vás

Lauben Smart Fan&Heater 2in1 vás v létě ochladí a v zimě ohřeje. Vzhledem k jeho velikosti je velmi praktický a můžete jej dát prakticky kamkoli, kde bude mít stabilní základnu – tedy třeba na stůl/podlahu. I pokud se stane nehoda a přímotop se převrhne, díky integrovanému senzoru se automaticky vypne, vy se tak nemusíte strachovat ani v případě, že máte tak trochu neohrabané domácí mazlíčky (nebo potomky).

Lauben Smart Fan&Heater 2in1

Velikost je výhoda, ale někdy i mírné omezení – nelze očekávat, že vám Lauben Smart Fan&Heater 2in1 vyhřeje velký byt nebo dům, měl by sloužit jako doplněk konvenčního vytápění. Osobně bych očekával také více režimů ventilátoru, kdy by šlo snížit/zvýšit úroveň, respektive rychlost otáček, to bohužel možné není. I tak je jeho síla poměrně slušná a pokud bude například tři metry od vás, stále si budete užívat příjemných poryvů vzduchu, které vás alespoň částečně osvěží. Ne, nejde o klimatizaci, ale v parných dnech člověk nepohrdne ničím, co mu alespoň dodá pocit osvěžení a rozhýbá těžký stojatý vzduch.

Lauben Smart Fan&Heater 2in1 jsem testoval asi měsíc a půl, kdy byly nízké i vysoké venkovní teploty, využíval jsem jej tedy pravidelně. Nezaskočila mě ani cena, 2,5 tisíce korun je nabídka více než odpovídající, nákup tedy mohu doporučit.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • režim přímotopu/ventilátoru
  • snadné ovládání
  • elegantní design
  • dálkový ovladač i mobilní aplikace
  • možnost napojení na domácí automatizace
  • kompatibilní se Smart Life/Homebridge
  • Wi-Fi a možnost vzdáleného ovládání
  • dva režimy výhřevu
  • dostatečně dlouhý přívodní kabel
  • moderní PTC typ přímotopu
  • oscilace, časovač
Zápory
  • pouze jedna úroveň větrání
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze