Mamibot iGLASSBOT W110-T
test

Mamibot iGLASSBOT W110-T

Nudnou práci udělá za vás

Americká značka Mamibot nám tentokrát nabídla na test všestranný čistič oken iGLASSBOT W110-T. Nechybí mu integrovaná baterie ani dálkový ovladač. I tak by se nějaké mouchy našly. Stojí tedy i přesto za pořizovací cenu šest tisíc korun? Pojďme se podívat.

Blíží se jaro, a to pro pečlivé hospodyňky znamená jediné – mytí oken. Činnost, která některým zabere skoro celý den. Člověk musí stát na židli několik pater nad zemí u otevřeného okna. Ukažte mi někoho, kdo má tuto domácí práci v oblibě. Já tedy ne, a proto vám chci představit Mamibot iGLASSBOT W110-T. Tento malý pomocník udělá nudnou práci za vás, vy se můžete jen dívat.

Technické parametry Mamibot iGLASSBOT W110-T

Hmotnost 2,36 kg
Rozměry 140 × 120 × 280 mm
Kapacita baterie 600 mAh
Výkon 80 W
Hlasitost 65 dB
Senzor proti nárazu ano
Dálkové ovládání ano, součást balení
Cena 5 990 Kč

Obsah balení: čistících utěrek není nikdy dost

Po rozbalení krabice jsem našla samotný čistič, dálkové ovládání, napájecí kabel s adaptérem a kotouče s čistícími utěrkami. Nechybělo ani lanko s karabinou, které jistí čistič při práci. Překvapilo mě, že v balení jsou čtyři páry utěrek na výměnu. Pokud se vám zdá utěrka špinavá, můžete ji hned vyměnit za novou a pokračovat v čištění. Jedinou výtku mám k českému manuálu, který je oproti cizojazyčnému hodně chudý a chybí zde popis přiloženého ovladače a aplikace, kterou si můžete stáhnout. O ní však až později.

Mamibot iGLASSBOT W110-T
V balení jsou čtyři páry utěrek na výměnu.
Líbilo se nám
  • více párů utěrek na výměnu
  • nechybí jistící lanko
Nelíbilo se nám
  • chudý český manuál

Konstrukční zpracování: sympaťák

Po otevření balení na vás vykoukne černý oválný čistič. Jeho ovládání je opravdu snadné. Ke všemu slouží jediné tlačítko na vrchní straně. Slouží k zapnutí/vypnutí či pozastavení čištění. Nad tímto tlačítkem najdeme kontrolky, které informují o zapnutí čističe či o úrovni nabití. Nesmíme zapomenout také na reproduktor, respektive varovný „bzučák“, který upozorní například na překážku, zdířku pro upevnění bezpečnostního lanka, zdířku pro napájecí kabel a ventilátor, který pomáhá při leštění.

Mamibot iGLASSBOT W110-T

Na spodní straně jsou dva velké kotouče, na které se nasazují čistící utěrky. Po nasazení utěrek se kotouče přisají k oknu podtlakem a díky otáčivému pohybu se pohybují po okně. Výměna utěrek je velmi jednoduchá, zabere pouze pár sekund.

Ke všemu stačí jedno tlačítko.
Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • neutrální barevné provedení
  • snadná výměna utěrek

Čištění a ovládání: vy se jen díváte

Představte si to, umístíte Mamibot na okno, zapnete a už se jen díváte. Není to krásná představa? Jediné, co musíte ještě udělat, je nanést na vrchní kotouč čistící prostředek. Ten výrobce do balení nedodal, takže si musíte kupovat svůj ještě před prvním otestováním. Výrobce doporučuje prostředek aplikovat jen na kotouč, ale pokud chcete dosáhnout lepších výsledků, můžete jej nanést i na okno. Dávejte si ovšem pozor, aby okno nebylo mokré zase příliš. Mamibot by se pak nemohl dobře pohybovat, protože by podkluzoval.

Mamibot iGLASSBOT W110-T

Co by mohlo některým vadit, je vyšší hluk. Výrobce udává 65 dB, po delší době používání čističe je hluk docela nepříjemný. Sledování televize při používání Mamibotu nepřichází v úvahu. Toto mínus se dá ale přehlédnout, když víme, kolik práce za nás udělá.

Čistič můžeme ovládat třemi způsoby.

Čistič můžeme ovládat třemi způsoby – tlačítkem, aplikací nebo dálkovým ovladačem. Na ovladači najdeme šipky, díky kterým můžeme čistič ovládat sami, to pokud by se vám některá již umytá místa nelíbila. Můžeme také zvolit, zda chceme, aby čistič jezdil zprava doleva a naopak nebo shora dolů. Samozřejmě můžeme ovladačem čistič zapnout, vypnout nebo jen pozastavit.

Prostředí aplikace WinCleaner

Stejně tak ho můžeme ovládat mobilní aplikací WinCleaner, která je dostupná jak pro iOS, tak pro Android. Do telefonu můžete tuto aplikaci stáhnout jednoduše pomocí QR kódu na krabici. Spárování bylo naprosto jednoduché, stačí mít zapnuté Bluetooth. Aplikace má úplně stejné využití jako ovladač, takže je jen na vás, co si vyberete, respektive co budete mít po ruce dříve.

Mamibot iGLASSBOT W110-T

I když jsem tomuto přístroji moc nevěřila, mile mě překvapil. Okna byla po umytí hezky vyleštěná a zbavená i menších nečistot. Po bližším prozkoumání jsem pár nedostatků našla. Kvůli kulatým utěrkám se čistič nedostane dokonale do roků, což je poměrně běžné. Tam si pak můžeme všimnout nedokonalého umytí. Nedokázal si také poradit se zaschnutými flíčky, například od hmyzu. Tomu už musí pomoci lidská síla. Použitě utěrky přitom stačí opláchnout, nechat uschnout a můžete je znovu použít.

Líbilo se nám
  • několik způsobů ovládání
  • dobře umytá okna
Nelíbilo se nám
  • vysoká hlučnost

Výdrž a nabíjení: má záložní plán

Mamibot iGLASSBOT W110-T nabízí baterii s kapacitou 600 mAh. Díky funkci záložního zdroje UPS (Uninterruptible Power Supply/Source) se dokáže udržet přisátý na okně 30 minut. Díky tomu při výpadku proudu nespadne a nepoškodí se, navíc je ale zajištěný dodaným lankem s karabinou. Pokud by tato situace nastala, čistič se automaticky zastaví a spuštěným alarmem vás na problém upozorní.

Bez prvotního připojení do sítě ale Mamibot nefunguje. Díky opravdu dlouhému kabelu, který je v balení, ho můžete používat i na místech, kde zrovna není zásuvka. Nemusíte se ani bát, že by se čistič při práci odpojil. Kabel je zajištěný speciálním závitem, který se do čističe musí zašroubovat.

Líbilo se nám
  • záložní zdroj při výpadku elektřiny
  • dlouhý kabel v balení

Zhodnocení: já ho beru

I přes menší chyby, jako je nedostačující český návod nebo vysoký hluk je Mamibot iGLASSBOT W110-T velkým pomocníkem. Více ho ocení domácnosti s velkými okny. Svou práci ale udělá i v menších domácnostech. Velmi snadná instalace je výhodou, naučí se ho používat opravdu každý. Dle mého názoru je i cena rozumně nastavená, zvláště když si představíte, kolik nepříjemné práce za vás během roku odvede.

Klady
  • snadné používání
  • záložní zdroj při výpadku proudu
  • několik způsobů ovládání
  • dlouhý kabel v balení
Zápory
  • chudý český návod
  • vyšší hlučnost
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze