Mamibot iGLASSBOT W120
test

Mamibot iGLASSBOT W120

Umývejte okna jako nikdy předtím

Americká značka Mamibot přichází s inovativním čističem oken, který je vybaven několika čistícími nástavci, integrovanou baterií a také praktickým dálkovým ovládáním. Dokázal si v našem testu obhájit vyšší pořizovací cenu atakující deset tisíc korun?

Chytré vysavače se pomalu, ale jistě stávají běžnou součástí našich domácností a s jejich postupným rozšiřováním tak možná přichází ten správný čas na představení nových chytrých pomocníků do domácnosti. V této recenzi si vezmeme na mušku čistič oken Mamibot iGLASSBOT W120, který slibuje dokonale čistá okna s minimem vašeho úsilí.

Technické parametry Mamibot iGLASSBOT W120

Rozměry 250 × 250 × 80 mm
Hmotnost 1,35 kg
Kapacita baterie 600 mAh
Výkon 75 W
Hlasitost přibližně 65 dB
Rychlost čištění 2,5 m² za minutu
Cena 8 990 Kč s DPH

Obsah balení: včetně chemie

Uvnitř pečlivě zabalené krabice jsem nalezl utěrky (pro méně a více znečištěný povrch), napájecí kabel s adaptérem, dálkové ovládání a samotný čistič. Dokonce nechyběl ani saponát a také lanko s karabinou, které slouží jako jištění pro čistič. K dispozici je také kvalitně přeložený návod v českém jazyce.

Mamibot iGLASSBOT W120
Líbilo se nám
  • včetně saponátu a jistícího lanka

Konstrukční zpracování: hranatý sympaťák

Čistič na první pohled rozeznáte od chytrých vysavačů podle tvaru, který je v tomto případě spíše hranatý než kulatý. Díky tomu se může Mamibot lépe dostat do rohů. Zaujme také velké madlo na vnější straně, díky kterému se snadno přenáší. Zároveň poslouží jako úchyt pro dodávané lanko s karabinou. To lze uvázat k pevnému bodu nad oknem a použít jej jako jištění.

Mamibot, ačkoliv převážně plastový, působí na první pohled sympaticky. Na těle si pak můžeme všimnout jediného tlačítka pro vypnutí/zapnutí/pozastavení, zdířky pro reproduktor/bzučák a také kontrolky, která informuje o úrovni nabití, případně funguje jako indikátor zapnutí.

Instalace utěrek je otázkou pár sekund.

Na straně spodní lze spatřit dvojici koleček a senzory pro detekci hran umístěné v rozích. Uprostřed je otvor nasávání, pomocí něhož se čistič „přicucne“ k oknu či jiným strukturou podobným povrchům, jako je například mramor. Na spodní straně se také nachází několik pásků se suchým zipem, na které se nalepí dodávané utěrky. Instalace a odstranění utěrky je díky tomu otázkou pár sekund.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • snadná instalace čistících utěrek

Čištění a aplikace: umývejte okna třeba z pohovky

Pro čištění oken je důležitý pořádný sací výkon, který udrží čistič na okně. Ten v případě Mamibotu iGLASSBOT W120 činí zcela dostačujících 5 600 Pa. Nevýhodou vysokého sacího výkonu je bohužel také vyšší hlučnost. Výrobce udává 65 decibelů, používání čističe mi však bylo po delší době vcelku nepříjemné. Hlučnost je natolik vysoká, že překonala několik let starý klasický vysavač.

Dálkové ovládání má dosah až 15 metrů.

Pokud však dokážete vyšší provozní hlučnost překousnout, budete odměněni možností umývat okna doslova z pohodlí vaší pohovky. Pochopitelně je stále potřeba čistič zapnout, umístit jej na okno a rovněž nanést čistící prostředek. Ten výrobce doporučuje nastříkat přímo na utěrku přilepenou na spodní straně čističe. Osobně jsem však čistící roztok aplikoval také přímo na okno a dosáhl jsem možná ještě o něco lepšího výsledku. Pozor, pokud by však bylo okno až příliš mokré, může dojít ke sklouznutí čističe, což by vám dal náležitě najevo (rovněž velmi hlasitými) zvukovými signály.

Kontrolu nad Mamibotem poskytne dálkové ovládání s dosahem až 15 metrů, skrze které lze čistič navigovat, ale také mu rozkázat, aby čistil ve tvaru trajektorie „Z“. Stejně tak lze vše nechat na něm. Alternativně můžete k ovládání využít také mobilní aplikaci. Tu jsem se pokoušel rozchodit na třech smartphonech různých značek, avšak bez úspěchu. Čistič se jednoduše nechtěl spárovat. Vzhledem k tomu, že před čištěním musíte stejně vždy manuálně nasadit čistič na okno, nevidím přidanou hodnotu této chytré aplikace (dostupné na Android a iOS), která supluje dodávané dálkové ovládání.

Výsledek čištění mě mile překvapil. Okna byla opravdu pěkně vyleštěná, přestože při bližším zkoumání zaznamenáte menší či větší pozůstatky nečistot. Jedná se například o rohy, kam se čistič 100% nedostane, nebo zde naopak zanechá trochu špíny. Pochopitelně Mamibot nenahradí lidskou sílu při velkém jarním úklidu opravdu špinavých oken, k častějšímu udržování oken pěkně čistých je ale ideálním pomocníkem. Použitou utěrku je následně možné opláchnout a připravit pro příští použití.

Líbilo se nám
  • možnost dálkového ovládání
  • pěkně umytá okna
Nelíbilo se nám
  • vysoká hlučnost
  • aplikace

Výdrž a nabíjení: výpadek elektřiny jej nezastaví

Mamibot iGLASSBOT W120 je vybaven baterií o kapacitě 600 mAh, která dokáže v případě výpadku elektřiny udržet čistič přisátý na okně (nebo jiném rovném povrchu) až po dobu 20 minut. Díky tomu máte jistotu, že při výpadku proudu nespadne a nepoškodí se. Pochopitelně byste v ideálním případě měli čistič také zajistit pomocí dodávaného lanka s karabinou. Nabíjení integrovaného akumulátoru zabere zhruba hodinu.

Napájecí kabel se jen tak neodpojí.

Běžně však čerpá Mamibot energii přímo ze sítě, a to skrze dlouhý kabel, který najdete v balení. Že se kabel nedopatřením nevysune, zajistí speciální závit, který do čističe zašroubujete. Díky dostatečně dlouhému kabelu je možné Mamibot používat i na místech, kde v blízkosti oken není zásuvka.

Líbilo se nám
  • integrovaná baterie pro případ výpadku proudu
  • dostatečně dlouhý kabel v balení

Zhodnocení

Čistič oken Mamibot iGLASSBOT W120 je ideálním pomocníkem do domácností, kde jsou rozměrově větší okna, která vyžadují častý úklid. Velkou výhodou je snadná instalace, jednoduché nastavení i možnost volby mezi nástavci. Za hlavní mínus považuji vyšší hlučnost a také nepříliš dobře zpracovanou (i když v podstatě nepotřebnou) aplikaci pro chytré telefony. Některé zájemce může odradit také vyšší pořizovací cena kolem devíti tisíc korun.

Klady
  • snadná obsluha
  • integrovaná baterie pro případ výpadku proudu
  • ovládání na dálku
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • vyšší hlučnost
  • aplikace
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze