Mamibot Mopa580
test

Mamibot Mopa580

Mistr parketu

Elektrický mop Mamibot Mopa580 3v1 zvládá kromě mopování také leštění a voskování, navíc šetří přírodu a zdlouhavé umývání podlah značně urychlí. Měli byste si jej pořídit i do vaší domácnosti, nebo se vyplatí raději zůstat u běžného mopu?

Pokud pravidelně nevyužíváte služeb specializovaných úklidových společností, pravděpodobně se i vy čas od času přistihnete, jak se díváte na podlahu a říkáte si, že byste ji měli umýt. Běžné mopování je však zdlouhavé a navíc musíte nejprve napouštět a následně zase vylévat vodu, čímž se nezavděčíte ani přírodě. Elektrický mop Mamibot Mopa580 slibuje rychlé, pohodlné a také environmentální umytí. Co všechno umí? To vám prozradím v této recenzi.

Technické parametry Mamibot Mopa580

Rozměry 250 × 390 × 85 mm
Hmotnost 3,2 kg
Kapacita baterie 2 200 mAh
Doba provozu 30 – 40 minut
Hlasitost méně než 60 dB
Objem nádrže 330 ml
Rychlost čištění 20 m² za minutu
Rychlost kotoučů 250 otáček za minutu
Cena 4 990 Kč s DPH

Obsah balení: včetně čistících prostředků

V balení najdeme mop (rozložený na několik částí), detergenty (prostředek na čištění a také vosk), baterii s adaptérem a také sadu čistících utěrek na mopování a voskování/leštění. Naštěstí nechybí ani kvalitně přeložený český manuál pro ty, kteří neovládají angličtinu.

Mamibot Mopa580
Líbilo se nám
  • včetně detergentů a českého manuálu

Konstrukční zpracování: mop do nepohody

Celý mop složíte během pár chvil nasunutím rukojeti do teleskopické trubice, kterou následně připojíte ke spodní části s umývacími kotouči. Kompletně složený mop působí bytelným dojmem a má i celkem povedený design, který sází převážně na bílou barvu a plastovo–hliníkovou konstrukci.

Teleskopická trubice by mohla být delší.

Následně přichází na řadu instalace čistících utěrek z nanovlákna, která je velmi snadná díky suchému zipu na spodní straně kotoučů. Výhodou je pochopitelně také omyvatelnost utěrek, které vám tak vydrží poměrně dlouho. Spuštění mopu probíhá v prvé řadě aktivací mopu (velkým tlačítkem umístěným v blízkosti kotoučů), následně zmáčknutím tlačítka na rukojeti. Zde je rovněž knoflík pro aplikaci čistícího prostředku. Jedinou výtku mám k délce teleskopické trubice, která by podle mě mohla být o něco delší, aby bylo mopování pohodlné i pro vyšší osoby.

Líbilo se nám
  • rozložitelnost na jednotlivé části
  • bytelné zpracování
  • jednoduchá instalace čistících utěrek
Nelíbilo se nám
  • teleskopická trubice by mohla být delší

Čištění: umyje i navoskuje

Kromě mopování podlahy můžete s Mamibotem rovněž voskovat a leštit. K tomu můžete využít v balení přibalené čistící prostředky, ale klidně také své vlastní. Osobně jsem mop využíval primárně k běžnému vytírání/mopování plovoucích podlah + kachliček v kuchyni/koupelně a vždy odvedl skvělou práci. Je však potřeba pamatovat na to, že podobně jako u klasického vytírání, je vhodné podlahu nejprve zbavit hrubších nečistot, jako je prach, chlupy či vlasy. Ty se totiž následně nabalí na kotouče a hrozí, že je mop zase někde jinde zanechá.

Mop čistící prostředek rovnoměrně roznese na podlahu.

Díky točivému pohybu kotoučů navíc mop nemusíte tlačit před sebou, neboť se posouvá v podstatě sám a stačí do něj jen zlehka zatlačit, aby se vydal směrem, kterým chcete. Výhodou je také flexibilní krk, díky čemuž můžete mop dostat do různých obtížně přístupnějších míst (například pod sedačku nebo topení). Pochválit musím i dávkování čistícího prostředku, který před úklidem nalijete do mopu pomocí dodávané odměrky. Trysky na čelní straně mopu následně čistící prostředek rovnoměrně roznesou po podlaze. Mop dokonce disponuje také LED přisvětlením, které jsem však osobně nevyužil, neboť jsem zpravidla uklízel během dne. Vůbec špatně na tom Mamibot není ani s hlučností. Zatímco u čističe oken stejného výrobce jsem vysokou hlučnost kritizoval, zde si nemohu stěžovat.

Líbilo se nám
  • nízká hlučnost
  • dobré výsledky čištění
  • jednoduchá obsluha
  • 3v1 (mopování, leštění, voskování)

Výdrž a nabíjení: na kabely zapomeňte

Elektrický mop je na rozdíl od některých tyčových vysavačů kompletně bezdrátový a pohání jej baterie o kapacitě 2 200 mAh, která se nabíjí pomocí dodávaného adaptéru zhruba dvě až tři hodiny. Na baterii je indikátor nabití, který vám dá rozsvícením všech políček najevo, že je baterie plně nabita a můžete se pustit do vytírání.

Mamibot Mopa580

Nasazení a vytažení akumulátoru je otázkou pár sekund a výdrž zhruba půl hodiny je díky vysokému výkonu zcela dostatečná pro umytí podlahy průměrně velkého bytu (v případě testování zhruba 70 m²). Kvůli delší době nabíjení baterie bych však ocenil, kdyby se v balení nacházel ještě náhradní akumulátor, který by stačilo vyměnit a pokračovat v umývání větších prostor.

Líbilo se nám
  • slušná kapacita baterie
  • kompletně bezdrátový
Nelíbilo se nám
  • v balení by se mohla nacházet druhá baterie

Zhodnocení

Mamibot Mopa580 je skvělou náhradou za klasické mopy: zajistí rychlejší i pohodlnější úklid a navíc si s ním ještě navoskujete/vyleštíte podlahu. Pokud často vytíráte větší podlahové plochy (doma i v kancelářích), věřím, že budete spokojeni a investice se vám v podobě ušetřeného času a námahy brzy vrátí. Výtku mám snad jen k absenci dodatečné baterie v balení a k délce teleskopické trubice. Pokud vyžadujete, aby váš nový mop zastoupil také vysavač, doporučuji vyzkoušet Philips SpeedPro Max Aqua.

Klady
  • jednoduchá obsluha
  • nízká hlučnost
  • 3v1 (mopování, leštění, voskování)
  • včetně detergentů v balení
  • šetří vodu/přírodu
  • bytelné zpracování
Zápory
  • v balení by se mohla nacházet druhá baterie
  • teleskopická trubice by mohla být delší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze