Nanoleaf Essentials Smart A19
test

Nanoleaf Essentials Smart A19

HomeKit žárovka za hubičku

Budujete chytrou domácnost, které vládnou produkty Apple? Pak pro vás máme tip na chytrou žárovku, která za pár korun nabídne napojení na Apple HomeKit a zaujme i výkonem, stejně jako možnostmi personalizace nastavení.

Obecně jsou produkty s certifikací Apple HomeKit dražší než ty, které ji nemají. Není se čemu divit, ovšem vždy máme radost, když se objeví takový produkt, který nešokuje cenou, ale spíše výhodným poměrem ceny a výkonu. Tak by se v krátkosti dala charakterizovat i chytrá žárovka Essentials Smart A19 od kanadské společnosti Nanoleaf. Za cca 530 Kč nabídne napojení na HomeKit, pěkný design i množství podrobného nastavení, včetně automatizací.

Technické parametry Nanoleaf Essentials Smart A19

Rozměry žárovky 11,1 × 6,1 × 6 cm
Typ žárovky LED
Patice E27, alternativně E26 a B22
Teplota chromatičnosti 2 700 – 6 500 K)
Barevné spektrum RGB(CW), 16 miliónů barev
Příkon 9 W
Průměrný jas 806 lumenů (ekvivalent 60W žárovky)
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ano
Životnost 25 000 hodin
Bluetooth/Thread ano
Wi-Fi ne
Cena cca 530 Kč

Obsah balení: zázraky nečekejte

V malé krabičce je kvalitně ukotvená žárovka, při jejím transportu by se rozhodně nemělo stát, že se poškodí. Nalezneme zde i štítek s napojením na HomeKit a základní dokumentace.

Konstrukce: neobvyklá

Žárovku Nanoleaf od konkurence spolehlivě rozpoznáte. Její vrchní část je tvořena zprohýbanými geometrickými vzory a jako celek to působí velmi elegantně. Pokud chcete pojmenování tvaru upřesnit, jedná se o rhombicosidodecahedron. Hlava žárovky je samozřejmě plastová, to tolik nevadí. Tělo žárovky je již pak standardní – bílé, z plastu a poměrně bytelné.

Nanoleaf Essentials Smart A19

Zaujalo nás, že Nanoleaf Essentials Smart A19 není nijak velká ani těžká, na pohled vypadá jen jako designovější klasická LED žárovka. Rozměry jsou 11,1 × 6,1 cm, průměr činí 6 cm.

Nanoleaf Essentials Smart A19

Námi testovaná varianta má klasický závit E27, díky čemuž se hodí do většiny běžných lustrů a stolních či stojacích lamp. Samozřejmě záleží, jaký typ osvětlení doma máte. Jistě potěší, že v nabídce Nanoleaf nechybí ani žárovka se závitem B22. Ten je méně standardní, ale hodí se o jeho existenci vědět. K plné spokojenosti nám chybí snad jen závit GU10 přezdívaný bajonet, který se většinou hodí do podhledů ze sádrokartonu.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • malé rozměry
  • standardizovaný závit E27
Nelíbilo se nám
  • hodil by se bajonetový závit GU10

Aplikace: jednoduché nastavení

Jak už to tak bývá, produkty, které lze napojit na HomeKit, mají vlastní aplikaci, ale současně je lze spravovat i přímo skrze aplikaci Domácnost, která je součástí iOS. Začneme tedy aplikací od výrobce, která je trochu štědřejší na nastavení. Jmenuje se Nanoleaf Smarter Series, jde ji zdarma stáhnout jak pro iOS, tak pro Android. Nanoleaf se tedy vydal jinou cestou než například značka Eve, která spolupracuje jen s produkty v rámci ekosystému Apple.

Aplikace Nanoleaf a aplikace Domácnost

Jakmile se pokusíte přidat nové zařízení, automaticky se načte aplikace Domácnost, což je logické. Jinak než skrze štítek s číslem, který je součástí všech produktů, které podporují Apple HomeKit, se k produktu přihlásit nejde. A právě ten dokáže číst jen aplikace Domácnost. Následně se iPhone spojí s žárovkou skrze Bluetooth, vymění si základní informace a aplikace Domácnost dovolí žárovku přejmenovat a přidat ji ke konkrétní domácnosti a místnosti.

Žárovku lze ovládat i aplikací od výrobce.

Celý proces zabere asi minutu, po celou dobu je nutné být v blízkosti žárovky. Stále platí, že pokud chcete produkty s HomeKitem ovládat na dálku, je nutné vlastnit Domácí centrum, což může být HomePod (mini), Apple TV nebo třeba iPad. Tak či tak, rozbočovač k žárovce není podmínkou, vždy můžete použít Bluetooth, Wi-Fi však bohužel chybí, napojení na cloudové služby tak není možné. Vzdálené ovládání tedy zpřístupní jen Domácí centrum.

Stáhnout Nanoleaf Smarter Series

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace Nanoleaf má ale rezervy. Někdy nereaguje okamžitě, ovšem prostředí je přehledné a aplikace Domácnost reaguje okamžitě, což je stejně nejdůležitější. Skrze aplikaci můžete žárovku zapnout/vypnout, nastavit libovolnou barvu, případně nastavit scénu. Pár jich Nanoleaf přednastavil a jde o různé atmosférické sekvence. Žárovka tedy může měnit barvy podobně jako svíčka, která se „chvěje“ v průvanu, případně vám může udělat doma malou diskotéku. Každou scénu lze editovat, nové lze vytvořit, ty nejoblíbenější si můžete uložit. Také lze další scény i stáhnout v rámci malého obchůdku, všechny jsou zdarma.

Nanoleaf Essentials Smart A19

Skrze aplikaci Nanoleaf můžete aktivovat i funkci Power Loss Recovery. To znamená, že po výpadku sítě se žárovka obnoví do původního nastavení, například do původní scény. Skrze aplikaci lze žárovku také aktualizovat, případně identifikovat (pokud máte žárovek více a nepamatujete si jaká je jaká).

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • bez nutnosti rozbočovače
  • bohaté možnosti nastavení scén
Nelíbilo se nám
  • aplikace Nanoleaf má rezervy
  • chybí Wi-Fi pro vzdálené ovládání (nutné Domácí centrum)

Co umí? Je toho dost

Z předchozích řádků už mnohým došlo, že žárovka svítí libovolnou barvou ve spektru RGB(CW), které čítá více než 16 milionů odstínů. Navíc je stmívatelná od 0 do 100 %. Průměrný jas činí 806 lumenů, maximální poté 1 100 lumenů. Proč takový rozdíl? Protože barevně žárovka svítí s nižší intenzitou, ve spektru bílé (CW = 2 700 – 6 500 K) poté výrazněji. Příkon činí 9 W a světelnost odpovídá běžné 60W žárovce (60 W = 806 lumenů). V pohotovostním režimu odebírá 0,26 W a výrobce udává životnost až 25 000 hodin.

Nastavit můžete samozřejmě i automatizace. Možnosti automatizací jsou nevyčerpatelné a začnou dávat smysl v momentě, kdy máte více produktů s Apple HomeKit.

Podpora protokolu Thread je stále dost výjimečná.

Opomenout nesmíme ani podporu protokolu Thread. Že nevíte, o co jde? Protokol má výrazně zlepšit odezvu zařízení, která jsou propojena v rámci Apple HomeKit. Nejde o výmysl Applu, jde o protokol, se kterým jsme se setkali již několik let zpět, konkrétně v roce 2014. Mezi prvními firmami, které jej používaly, byly ARM Holdings, Google Nest Home, OSRAM, Samsung, Qualcomm (a další), Apple se přidal až v roce 2018. Thread podporuje HomePod mini i Apple TV 4K a má nejenom zrychlit odezvu, ale využívá jednotlivé produkty i pro vzájemnou komunikaci, která stále probíhá skrze Bluetooth.

Nanoleaf Essentials Smart A19

To znamená, že pokud používáte rozbočovače, Thread je nahradí a ještě k tomu zrychlí odezvu. Kompatibilní produkty si mezi sebou zvládnou vyměnit informace a využívají se jako rozbočovače, síť se tak každým dalším produktem s podporou Thread stává robustnější. Počet produktů, které protokol Thread podporují, je zatím velmi omezený, ovšem Nanoleaf Essentials Smart A19 mezi ně patří.

Chybí vám nějaký reálný příklad, k čemu je Thread opravdu dobrý? Pokud jste v rámci domácí sítě a ovládání zajišťuje aplikace Domácnost napřímo (bez Domácího centra), žárovka se rozsvítí za zhruba 3 až 4 vteřiny. Pokud ji ovládáte skrze Domácí centrum (v našem případě HomePod mini), rozsvícení zabere desetinu vteřiny od doby, co stisknete přepínač. Je přitom jedno, zda se nacházíte v rámci domácnosti, nebo na druhé straně zeměkoule, důležité je, aby bylo Domácí centrum připojené k Wi-Fi.

Líbilo se nám
  • podpora protokolu Thread
  • vysoký výkon (ekvivalent 60W žárovky)
  • nízká spotřeba
  • plné spektrum RGB(CW)
  • dlouhá životnost

Závěr: to se nám líbí

Nás žárovka Nanoleaf zaujala. Za zhruba 530 Kč (cena s dopravou zdarma) získáte chytrou žárovku, která odpovídá klasické 60W žárovce, ovšem s benefitem vzdáleného ovládání díky napojení na Apple HomeKit. Zkrátka navíc nepřijdou ani uživatelé Androidu, protože podpora Google Asistenta nechybí. Těm se však možná více bude líbit žárovka, která má Wi-Fi, a lze ji tedy skrze cloud ovládat i vzdáleně, například nedávno testovaná Tapo od TP-Linku.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • dostatečný výkon (ekvivalent 60W žárovky)
  • napojení na Apple HomeKit i Google Home
  • elegantní design
  • výborný poměr ceny a výkonu
  • podpora protokolu Thread
  • malé rozměry
Zápory
  • hodila by se i patice GU10
  • chybí Wi-Fi
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze