Oral-B Genius X 20000N
test

Oral-B Genius X 20000N

Pro váš bezchybný úsměv

To, že chytré je dnes již kde co, ví každý, kdo sleduje náš web. Chytrým kartáčkem tak dnes už nikoho nepřekvapíme. Oral-B však vyvinul kartáček tak chytrý, že možná i vy nebudete zprvu chápat, co vše umí a hlavně, jak to vlastně dělá. Dnes testovaný Genius X s umělou inteligencí vám zuby nejenom skvěle vyčistí, ale dokáže vás upozornit i na špatné návyky, kterými svým zubům ubližujete.

Jak už víme, na trhu existuje několik typů elektrických zubních kartáčků. Velký rozmach aktuálně zažívají kartáčky sonické, které jsou díky svému stíravému pohybu pro mnohé příjemnější než již dlouho známé kartáčky oscilačně rotační (v případě Oral-B oscilačně-rotačně-pulzační). Oral-B však ukazuje, že tento typ kartáčků rozhodně neřeklo poslední slovo a mají co nabídnout, ba co víc, jsou díky moderním funkcím a létům vývoje mnohem dál. A když už chcete pokrok demonstrovat, tak samozřejmě na tom nejlepším kartáčku s pořádnou nadílkou funkcí.

Dnes testovaný model spadá do řady Genius X a jak už samotné označení napovídá, jedná se o vůbec ty nejdokonalejší kartáčky, které Oral-B prodává. Nejde ale o ledajaký elektrický kartáček, váže se k němu i speciální aplikace a kartáček samotný je vybaven umělou inteligencí, která sleduje vaše návyky. Málokdo si totiž uvědomuje, že špatné čištění zubů je pro zubní sklovinu a zuby jako celek podobně nebezpečné, jako kdybyste si zuby čistili jen jednou za čas.

Technické parametry Oral-B Genius X 20000N

Typ čištění oscilačně-rotačně-pulzační technologie (3D)
Počet režimů čištění 6
Režimy čištění denní, sensitive, režim péče o dásně, bělící režim, hloubkové čistění a režim čištění jazyka
Umělá inteligence ano
Časovač ano
Senzor tlaku a indikátor ano, indikátor SmartRing
Detekce polohy v ústech ano, umělá inteligence (gyroskop, akcelerometr, aplikace)
Odolnost vůči vodě ano
Baterie lithium-iontovoá
Výdrž až 14 dnů, od 20 % snížený výkon
Způsob a délka nabíjení Indukční nabíjení, zhruba 11 hodin
Propojení s aplikací ano
Kompatibilita Android a iOS
Časovač u konkrétních režimů 2 minuty: denní, sensitive, režim péče o dásně 2 minuty a 20 vteřin: bělení, 3 minuty: hloubkové čištění, 20 sekund: čištění jazyka
Rozměry a hmotnost 23,5 × 3,2 cm, 138 gramů
Obsah balení tělo kartáčku, barevný kroužek, nabíjecí indukční stanice s držáky na 4 hlavice, 1× hlavice kartáčku Cross Action, pevné cestovní pouzdro, nabíječka k pouzdru, manuál
Cena cca 7 tisíc korun

Obsah balení: plná výbava

V poměrně velké krabici nalezneme kromě samotného těla kartáčku s kovovým hrotem také nabíječku do sítě, indukční nabíječku, která má v přídavném boxu slot pro čtyři kartáčkové hlavy, pevné cestovní pouzdro z matného plastu, jednu kartáčkovou hlavu a také dokumentaci. Nabíječka je kompatibilní s cestovním pouzdrem, indukční stojánková nabíječka má vlastní kabel.

Oral-B Genius X 20000N

Samotné pouzdro je vybavené slotem pro tělo kartáčku, vejdou se sem i dvě kartáčkové hlavy a pouzdro je vybaveno i základním stojánkem pro mobilní telefon. Ten lze pomocí kabelu zapojit do USB-A konektoru, který se rovněž nachází na těle pouzdra, a jednou nabíječkou tak můžete nabíjet jak samotný kartáček, tak i mobilní telefon usazený ve stojánku. USB-A konektorem ale bohužel cestovní pouzdro nedobíjíte, takže k dobití budete vždy potřebovat speciální nabíječku od Oral-B. Pouzdro samotné bohužel nemá vlastní baterii, ani neumožňuje UV sterilizaci kartáčkových hlavic.

Líbilo se nám
  • cestovní pouzdro jako bonus
  • indukční základna s držáky na hlavice
  • stojánek pro smartphone
Nelíbilo se nám
  • pouzdro nemá vlastní baterii ani UV sterilizátor
  • pouzdro se dobíjí proprietární nabíječkou

Zpracování a konstrukce: bojovník za zdravé zuby

Elektrické zubní kartáčky Oral-B jsou na trhu již pěknou řádku let a za tu dobu se většině dostaly do podvědomí jako ty, které odstartovaly zájem čistit si zuby moderněji s dosažením co možná nejlepších výsledků. Design kartáčků Oral-B je jednoduchý, přesto velice důmyslný a hlavně propracovaný tak, aby kartáček skvěle padl do ruky a dobře se s ním v ústech manipulovalo. Nejinak je tomu, zcela pochopitelně, i u prémiové řady Genius X s umělou inteligencí.

Oral-B Genius X 20000N

Námi testovaný model 20000N je vrcholem nabídky po stránce funkcí, zaměnit byste ho však mohli i za verzi s přídomkem Luxe Edition, která si ještě více pohrává z designem. Zpět ale k testovanému kartáčku, jenž kombinuje černou a šedou barvu, stejně jako matnou pogumovanou a lesklou část, která je na předním panelu i poloprůhledná. Jde v podstatě o klasické spojení, které zajišťuje pohodlný úchop kartáčku a postará se o to, že v ruce neprokluzuje. Na těle kartáčku nalezneme hned několik zajímavých prvků, přičemž tím nejnápaditějším je SmartRing. Ten je těsně pod kartáčkovou hlavou a jsou v něm ukryté LED diody, které se aktivují po zapnutí. Barvu prstence lze navíc nastavit přímo skrze aplikaci, v momentě používání kartáčku se pro efekt celý pás obarví vámi zvolenou barvou. Další funkce SmartRingu si popíšeme později.

Barvu prstence SmartRing lze navíc nastavit skrze aplikaci.

Hlavní ovládací prvky jsou v panelu ve vrchní části kartáčku. Ten je opět pogumovaný, to proto, aby se tlačítka dobře tiskla, i když máte mokré ruce. Vrchní kruhové tlačítko zajišťuje zapnutí a vypnutí kartáčku, menším spodním tlačítkem poté přepínáte režimy, když je kartáček zapnutý. Malé kulaté tlačítko nedokáže kartáček spustit, ale při nečinnosti můžete jeho stiskem zkontrolovat nastavení režimu, připojení skrze Bluetooth a také stav nabití. Diody totiž po jeho stisku zhruba na 20 vteřin osvětlí piktogramy. Samotné přepínání režimů je však možné až poté, co hlavním tlačítkem kartáček zapnete. Svit všech diod je výrazný, přesto tlumený, kladně hodnotíme také špičkovou odezvu tlačítek. I přesto, že se nachází v pogumovaném pásu, je stisk velice jistý a snadný. Na doplnění, i když se kartáček chlubí 6 režimy čištění, piktogramů znázorňujících daný režim je zde 5, denní režim totiž vlastní piktogram nemá. Jak prozradila naše tabulka na začátku recenze, každý režim má vlastní čas, o uplynutí čtvrtiny vás vždy informuje výraznější vibrace a zablikání SmartRingu, což vás přesměruje na další segment chrupu.

Oral-B Genius X je po stránce designu i zpracování vrcholem nabídky kartáčků s oscilačně-rotačně-pulzační technologií. Ani při silném tlaku nikde nic nevrže a kartáček působí velice bytelným dojmem, menší pád ho určitě nerozhází. Líbí se nám jak (v dobrém slova smyslu) usedlejší design a tmavé barvy plastů, tak zpracování a SmartRing. Řada Genius X samozřejmě není jediná, která SmartRing nabízí, přesto jde o příjemný benefit. Vyzdvihli bychom také velmi dobré „odhlučnění“ vibrací. Pokud se bokem kartáčkové hlavy omylem dotknete zubů, nemusíte mít strach, že by se poškodila sklovina, což nelze říct o všech produktech konkurence.

Oral-B Genius X 20000N

Pokud vám nevyhovuje tmavá varianta, kartáček je k dispozici i ve světlém provedení, případně již ve zmíněné Luxe Edition se zajímavými ornamenty na cestovním pouzdře.

Líbilo se nám
  • precizní zpracování
  • špičková odezva tlačítek
  • neutrální barevné provedení
  • prstenec SmartRing
  • pogumované části

Funkce: inteligentní kartáček

Oral-B Genius X je opravdu chytrý kartáček, což dokazuje nejenom jeho název, ale také funkce, kterými disponuje. Začneme naprostým základem, a to senzorem tlaku. Jak už jistě víte od své zubní hygienistky, čistit zuby si musíte vyváženě, na kartáček nesmíte tlačit a důležité je myslet i na správný úchop a pohyb. To je poměrně hodně věcí, na které musíte při čištění myslet, primárně pokud si zuby čistíte klasickým mechanickým kartáčkem, kde je navíc nutné dbát i na správný stíravý pohyb. Oral-B využívá takzvaný 3D pohyb, kdy kombinuje pulzování a rotaci, aby tak snadno narušil zubní plak a následně nečistoty lehce setřel.

Samotný tlak je velice důležitý, protože pokud na kartáček (mechanický i elektrický) příliš tlačíte, můžete ohrožovat zubní sklovinu a dásně, která mohou začít krvácet. Samozřejmě u elektrických kartáčků jde o větší problém, protože takové rychlosti, jakou osciluje hlava elektrického kartáčku, klasickým mechanickým kartáčkem nedocílíte. Případným problémům Oral-B Genius X předchází právě tlakovým senzorem, který vás, pokud při čištění na zuby výrazně tlačíte, informuje o této skutečnosti rozsvícením červených diod uvnitř SmartRingu. V této souvislosti také kartáček zpomalí oscilaci, aby vašim zubům neublížil. Svit diod je v tomto případě hodně výrazný a červeně rozsvícený SmartRing uvidíte i v momentě, kdy si čistíte zadní část chrupu.

Aplikace je kompletně lokalizovaná do češtiny.

Tlakový senzor je dobrým pomocníkem, ale to ještě z kartáčku nedělá inteligentní. Oral-B Genius X je kartáčkem s umělou inteligencí, a to už je něco výjimečného. V první řadě jej musíte spárovat s aplikací Oral-B, která je k dispozici zdarma pro iOS a Android. Následně stačí kartáček zapnout a aplikace jej během chvíle najde a automaticky přidá. Poté už nabídne možnost nastavit si vlastní barvu SmartRingu.

Stáhnout Oral-B

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Aplikace je kompletně lokalizovaná do češtiny a ihned po spárování nabídne speciální výukový program, který zhodnotí vaše návyky při čištění. Jde především o rovnoměrnost a tlak, který při čištění volíte. Výukový program je dobré spustit hned při prvním použití, protože aplikace zkoumá vaše návyky bez jakéhokoli upozornění, a tím tak zaručí, že výsledky budou objektivní. Jakmile program dokončíte a začnete klasicky čistit, najdete zde po pár dnech svoje výsledky čištění a také vaše úspěchy. Aplikace také po každém čištění vyhodnotí, jak úspěšní jste byli, tedy kolik procent chrupu jste vyčistili, kdy jste používali nadměrný tlak a jak dlouhou dobu jste si zuby čistili, než jste požadovaného výsledku dosáhli.

SmartRing

Zuby byste si správně měli stihnout vyčistit za 2 minuty, pokud hovoříme o standardním denním režimu, na každou čtvrtinu chrupu tak máte 30 vteřin. Zpočátku vám to zabere i 3 minuty, ovšem používáním se postupně dostanete na už zmiňované 2 minuty, které doporučují i zubní lékaři. Po každém čistění si můžete nastavit připomínku, například takovou, abyste použili ústní vodu, zubní nit a také můžete zaznamenat, zda vám po čištění krvácejí dásně. Vše se následně ukládá do přehledné záložky Výsledky. Statistiky jsou velice podrobné, samozřejmě je nutné používat kartáček neustále, ideálně dvakrát denně po dobu dvou minut. Pokud budete mezitím používat jiný kartáček, například na cestách, statistiky nebudou tak vypovídající.

V průběhu čištění se grafika chrupu v aplikaci mění.

Konečně se dostáváme k tomu, proč se kartáček chlubí umělou inteligencí. Jakmile zahájíte čištění, v aplikaci se automaticky otevře speciální okno, které začne měřit čas. V něm vidíte graficky vyobrazený chrup, který svítí modrou barvou. V průběhu čištění se grafika mění, modrá barva se mění na bílou a tím vám aplikace dává najevo, že jste si danou část zubů vyčistili správně. Díky detekci polohy kartáček přesně ví, kde se v ústní dutině nachází, proto i v průběhu čištění díky aplikaci přesně víte, kde je třeba ještě dočistit, kupříkladu často opomíjenou zadní část chrupu. Sledování polohy nabídl už několik let starý kartáček Oral-B Genius PRO 9000, ovšem zde jste se museli spolehnout na kameru v mobilním telefonu, která na vás musela „vidět“, nově se o detekci stará právě umělá inteligence. V těle kartáčku tak najdeme jak gyroskop, tak akcelerometr a další senzory.

Prostředí aplikace Oral-B

Přenos dat z kartáčku do aplikace je plynulý a vlastně si zuby můžete čistit tak, že se díváte na displej telefonu, ne do zrcadla. Jen pro úplnost dodáme, že aplikace vyhodnotí jen čistění delší než 30 sekund, krátké záznamy se do paměti neukládají, protože by nebyly vypovídající.

Aby byla cesta za krásným úsměvem snazší a rychlejší, aplikace nabízí spoustu připomínek. Můžete si například nastavit, že chcete dosáhnout svěžího dechu nebo chcete bojovat se zubním plakem. Specialitou je režim ortodontické péče pro lidi s rovnátky. Na základě žádosti vám aplikace nastaví nejlepší režim čištění a doporučí i další prvky, například ústní vodu, nit, případně důkladnější čištění jazyka pomocí speciálního režimu.

Oral-B Genius X má celkem 6 režimů čištění.

Když už jsme u režimů čištění, Oral-B Genius X disponuje celkem 6: denní, sensitive, režim péče o dásně, bělící režim, hloubkové čistění a režim čištění jazyka. Každý režim má trochu jinou intenzitu, zpočátku doporučujeme režim sensitive, který je nejjemnější. Možná vás překvapil režim čištění jazyka, ovšem při cestě za svěžím dechem nesmíte vynechat ani ten, samotná ústní voda je pak doplněk.

Aplikace Oral-B

Jestli vás napadá, co se stane, pokud si zuby začnete čistit, ale telefon máte v jiné místnosti, není se třeba strachovat, v momentě, kdy se přiblížíte k telefonu, kartáček odešle poslední známé čištění do aplikace a tím doplní statistiky (až 30 posledních čištění). Veškeré záznamy z aplikace jde snadno exportovat pomocí PDF na do mailu, a to vždy z vybraného celku (poslední tři měsíce, poslední půlrok, poslední rok).

Líbilo se nám
  • propracovaná a přehledná aplikace
  • nastavení připomínek a cílů
  • velmi přesný a rychlý přenos dat
  • průběžné vyhodnocování

Zkušenosti: jeden z nejlepších

Kartáček mě opravdu příjemně překvapil. Sám používám sonický zubní kartáček, a to právě kvůli vyšší citlivosti. Ovšem Genius X od Oral-B je velmi citlivý. Režimy jsou vhodně nastaveny tak, abyste neublížili svým zubům, ale ani dásním. Různé statistiky velice baví a už kvůli nim si na čištění vždy vzpomene, což byl i můj případ – ať jsem se nacházel kdekoli na cestách, kartáček jsem měl díky cestovnímu pouzdru neustále u sebe a těšil jsem se, až se mi ozve připomínka čištění. Samotného mě velice bavilo sledovat statistiky a do příště byly motivací: například k tomu snížit tlak, případně zapracovat na určitých oblastech, které jsem nevyčistil na 100, ale třeba jen 96 %.

Oral-B Genius X 20000N

Je to nejenom zábavná hra, ale rovněž i cesta za krásným a hlavně zdravým úsměvem. Krvácivost dásní lze s elektrickým kartáčkem zažehnat doslova za pár dnů, a to i u lidí, kteří si jinak pravidelně čistí zuby klasickým mechanickým kartáčkem a používají ústní vodu. Právě oscilačně-rotačně-pulzační technologie dokáže dásně příjemně namasírovat a díky tomu se sníží i jejich citlivost na vnější vlivy. Pokud ale samozřejmě chcete zcela eliminovat krvácivost dásní, měli byste kromě elektrického kartáčku používat i mezizubní kartáček, případně ústní sprchu, která mezizubní prostory vyčistí dokonale.

Co se týká výdrže, lze očekávat výdrž 14 dnů. Pokud si čistíte zuby dvakrát denně po dobu 2 minut, dostanete se na zhruba 16 dnů. Ovšem jakmile indikátor baterie klesne na jednu čárku ze tří, po určité době zčervená a lehce se sníží výkon čištění, a to o 20 %. Oněch 14 dnů je tak reálných, pokud nechcete přijít o výkon. V tento moment se navíc zhorší i přesnost detekce polohy, která je přenášena do aplikace, vždy tak doporučujeme mít nabito minimálně na dva díly.

Závěr: na kolik si ceníte své zdraví?

Krásný úsměv je velkou předností každého z nás. Je tedy otázka, kolik do něj jste ochotni investovat. Elektrický zubní kartáček Oral-B Genius X s umělou inteligencí není levný, pořídit jej můžete za zhruba 7 tisíc korun, v různých akcích levněji. Ano, není to málo, ale nebavíme se o hračce či gadgetu, nýbrž o prostředku, který vám krásný úsměv dokáže zařídit. Starat se kvalitně o zuby je stále levnější cesta, než v budoucnu řešit například implantáty z důvodu zanedbané ústní hygieny.

Oral-B Genius X 20000N

I čištění zubů může být s kartáčkem od Oral-B zábavné. Když si k tomu přičtu fakt, že zábava je zde spojená s péčí, nemůžu jinak než kartáček doporučit.

Klady
  • umělá inteligence vylepší vaše návyky
  • špičková aplikace
  • precizní zpracování
  • cestovní pouzdro v balení
  • senzor tlaku, rozpoznání polohy
  • možnost nastavení dlouhodobých cílů
  • připomínky, průběžné vyhodnocování
  • výukový program
Zápory
  • vyšší cena
  • pomalejší nabíjení
  • cestovní pouzdro nemá UV sterilizátor hlavic
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze