Philips 55OLED807/12
test

Philips 55OLED807/12

Ozdoba vašeho domova

Oblíbená osmičková řada chytrých televizí Philips získala v letošním roce nový přírůstek, který velmi vkusně přepracoval design. Těšit se můžete dále na vylepšený OLED panel, tradiční systém Ambilight či plnou přípravu na moderní hraní na nejnovějších konzolích.

Vrcholné řady televizorů Philips jsou již léta vybaveny pokročilými panely OLED. Dnes máme tu čest s řadou 800, která je druhou nejvyšší, což znamená, že se můžeme těšit na OLED panel a špičkovou výbavu. To úplně nejlepší a nejmodernější si však výrobce schovává ještě o stupínek výše pro řadu 900. Testovaný model 807 nám dorazil v 55palcové variantě, která se na českém trhu běžně prodává za zhruba 45 tisíc korun. Za tuto částku vás televizor láká nejen na velkou úhlopříčku, ale i na elegantní vzhled, působivou audiovizuální podívanou nebo operační systém Android TV 11.

Technické parametry Philips 55OLED807/12

Rozměry (se stojanem) 122,5 × 70,1 (77,1) × 6,8 (23,6) cm
Hmotnost (se stojanem) 18,3 kg (21,4 kg)
Úhlopříčka 65 palců (165,1 cm)
Typ displeje OLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 4.1 (4× 10 W, 1× 30 W)
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 3× USB, 1× Ethernet, 3,5 mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 45 000 Kč

Konstrukční zpracování: tenká elegance

Letošní model řady 800 od Philipsu bezpečně poznáte, neboť výrobce přistoupil k viditelné změně designu. Ta se odehrála především v oblasti podstavce, který má nově tvar písmena T a nachází se spíše pouze ve středu. Je elegantně zpracovaný a lesklý. Je kvůli tomu sice náchylný na prach a otisky prstů, avšak není velký problém jej udržovat čistý.

Rámeček byl opět zmenšen díky nasazení modernějšího OLED panelu. Při běžném sledování již získáte dojem, že televize rámečky snad ani nemá. Dojem totiž umocňuje i tradiční funkce Ambilight. Tenkost televizi vynikne i při pohledu z profilu, kdy horní třetinu tvoří vlastně jen samotný OLED panel, což vás při prvotní manipulaci může poněkud vyděsit, ale věřte, že televize něco vydrží.

Díky tenkým rámečkům je novinka od Philipsu příjemně malá, snadno se kamkoliv schová a dobře ji lze umístit i na zeď. Jednoduše skvěle zapadne do moderně zařízeného i konzervativnějšího pokoje.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • neskutečně tenká konstrukce

Konektivita: připravena na vše

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Nechybí ani standardní čtveřice HDMI, dvě ve verzi 2.0 a dvě ve verzi 2.1, což znamená, že zvládají i hraní nejmodernějších konzolových her při 4K rozlišení a 120 FPS a s podporou funkcí ARC/VRR/ALLM.

Líbilo se nám
  • moderní HDMI

Dálkový ovladač: ostře řezaný

Philips se již třetím rokem drží osvědčeného designu dálkového ovládání. Vzhlédl se v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality, kterou projevil třeba i na zadní straně nasazením kůže Muirhead. Vše navíc umocňuje podsvícení všech kláves bílou barvou.

Philips 55OLED807/12

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na televizi. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon. Praktická jsou též tlačítka pro přímý vstup k některým službám, jako je Prime Video či Netflix.

Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • podsvícení kláves
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek
  • bez hmatové odezvy

Obraz: působivý OLED

Pro potřeby našeho testu jsme získali 55palcovou variantu, což znamená úhlopříčku 139 cm. Obraz je velký a nijak nepřekvapí nasazení 4K rozlišení a 120Hz technologie.

Philips v případě modelu 807 nasadil nový OLED panel s označením EX, který je nejen tenčí, ale disponuje oproti loňskému modelu vyšším jasem a v kombinaci s povedeným HDR si v případě kvalitního obsahu užijete působivou podívanou, kdy černá je temná a jasné body vyloženě září.

Philips 55OLED807/12

Díky procesoru P5 patří ve zpracování obrazu Philips ke špičce, zejména v disciplínách odstraňování šumu z méně kvalitního obrazu a také ve vyhlazování pohybu. Kvalitní výkony Philips podává i v tzv. upscalingu, kdy dopočítává rozlišení, pokud zobrazuje obsah v nižším rozlišení, než je 4K. Například i nevalné vysílání v DVB-T nevypadá tak špatně, jak byste si možná představovali. Nejlépe si však možnosti OLED panelu užijete na kvalitním obsahu v co nejvyšším rozlišení.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • perfektní OLED panel

Ambilight: vlastně ještě lepší

Televize Philips se mohou pyšnit funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 55OLED807/12

Celý zadní panel obepnut pásem LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz samotného OLED panelu a vy máte pocit, že je obraz větší. Nejpůsobivější je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci. U modelu 807 je výsledek zatím snad vůbec nejlepší díky miniaturním rámečkům. V nastavení si celý systém Ambilight můžete nastavit a případně jej i zcela vypnout.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: se subwooferem je fajn

Televizory Philips bývají, co se zvuku týče velmi schopné a potvrzuje to i dnes testovaný kousek. Na zadní straně najdeme audio konfiguraci 4.1, která tak čítá čtveřici 10W reproduktorů, jež mají za úkol přenášet středy a výšky. Doplňuje je pak 30W subwoofer, jehož starostí jsou především hloubky. Výsledek je velmi působivý a mezi konkurencí patří rozhodně k tomu lepšímu. Pokud chcete získat ze samotné televize slušný zvuk a současně neinvestovat do externího řešení, jsou TV Philips zajímavou možností.

Philips 55OLED807/12
Líbilo se nám
  • špičkový zvuk na poměry televizí
  • výkonný subwoofer

Prostředí: spolehlivý Android

Philips televize vybavuje systémem Android TV, bohužel ve starší verzi 11, přičemž verze 12 přitom vyšla již loni. Nad samotný systém výrobce připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Philips 55OLED807/12
Hlavní obrazovka

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat. Philips, zdá se, vše vyladil velmi dobře. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem, pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť
  • starší Android

Chytré a multimediální funkce: nic zásadního nechybí

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který nabízí dostatek různých aplikací. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Netflix, HBO Max, Disney+ či Voyo), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci. Doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • nabídka všech potřebných aplikací

Zhodnocení: velmi zajímavá volba

Řada Philips 807 se opravdu povedla a 55palcová varianta se nás o tom snaží přesvědčovat v průběhu celého testování. Získala si nás už propracovaným vzhledem, kdy dokáže budit oprávněnou pozornost a současně je křehkým důkazem dnešních trendů, kdy se všechny rámečky, co jsou jaksi navíc, zmenšují. Díky tomu je podívaná velmi působivá, za což ale nelze vděčit jen vzhledu, ale také kvalitnímu OLED panelu a povedenému režimu Ambilight. Vše podtrhuje dobře zpracované prostředí či ozvučení. Ve výsledku tak televize nenáročnému uživateli poslouží i jako domácí kino, protože nic dalšího nepotřebujete.

Philips 55OLED807/12

S ohledem na výbavu i zpracování je zřejmé, že Philips s řadou 807 nemíří mezi ty nejdostupnější kousky a cena kolem 45 tisíc korun to potvrzuje. Pokud si však potrpíte na kvalitu a současně nechcete za novou televizi dávat bezmála šestimístnou sumu, je řada 807 velmi zajímavou volbou.

Foto: Philips

Klady
  • elegantní a velmi tenká konstrukce
  • vylepšený OLED panel
  • režim Ambilight
  • kvalitní zvuk
  • HDMI 2.1
Zápory
  • zbytečně starší Android TV
  • tlačítka na dálkovém ovládání
  • jen 16GB interní paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze