Philips 55OLED936/12
test

Philips 55OLED936/12

Prémiový kousek pro náročné

Nároční uživatelé věrní značce Philips vždy s napětím sledují vrcholnou řadu chytrých televizí s technologií OLED. Letošní novinka 936 přináší opět vynikající obraz a také zvuk, a to díky oddělenému reproduktoru. Užívat si veškerá multimédia můžete díky Android TV. Philips navíc útočí poměrně příznivou cenu, která na českém trhu spadla pod 60 tisíc korun.

Chytré televize Philips Series 900 jsou absolutní špičkou značky a dnes se setkáme s tím vůbec nejlepším. Na redakční test dorazil model 55OLED936/12 s vysoce kvalitním OLED+ panelem a velkým zaměřením na zvuk. Tomu napomáhá vylepšený a s televizí spjatý soundbar Bowers & Wilkins. Audiovizuální zážitek pak podtrhuje čtyřstranný Ambilight, který dojem z konzumace obsahu posouvá ještě o úroveň výše. Bude to vše stačit na obhájení ceny 60 tisíc Kč na českém trhu?

Technické parametry Philips 55OLED936/12

Rozměry (se stojanem) 122,8 × 70,6 (80,6) × 4,7 (26,6) cm
Hmotnost (se stojanem) 17,8 kg (25,9 kg)
Úhlopříčka 55 palců (139 cm)
Typ displeje OLED+
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 3.1.2 (2× 10 W (1× 5 W), 1× 20 W, 2× 12,5 W)
Operační systém Android TV 10
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI (z toho 2× verze 2.1), 1× USB 3.0, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× 3,5mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 59 000 Kč

Konstrukční zpracování: je to podstavec?

Zakoupením Philips 936 získáte skutečně prémiovou televizi, která to dává znát od prvních chvil. Ihned budete uchváceni z extrémně tenkého těla pramenícího z nasazení moderního OLED panelu. Hloubka zadní strany činí pouhých 47,3 mm, což je nejen působivé, ale také ojedinělé. Ovšem pozor, jde o údaj v nejtlustším bodě. Takřka polovina zadní strany, kde je pouze displej, má tloušťku pod hranicí 10 mm, což lze přirovnat k dnešním mobilním telefonům.

Philips 55OLED936/12

Specialitou řady 900 je i podstavec, který se skládá z kovové nohy a soundbaru. Ten je nedílnou součástí televize, a to i v případě, že ji budete chtít přidělat na zeď. V daný moment jen k soundbaru připevníte pomocí křížových šroubů jinou, ne tak prohnutou, nohu. Připevnění nohou a celkově sestavení televize vyžaduje asistenci druhé osoby a ideálně i velký stůl, na který televizi položíte. Nejde však o nic překvapivého. Co vás mírně zaskočit může, je hmotnost prodejního balení více než 34 kg. Důvodem je nejen soundbar, ale i dvě velmi těžké nohy.

Minimalistický vzhled z čelní strany se výrobce snaží držet i na zádech. Zde je dle očekávání matný plast. Pokud si od začátku promyslíte veškerou konektivitu, můžete celou zadní stranu zakrýt plasty do jedné ucelené plochy. Nezbytnou kabeláž lze pak vést chytrými prostory tak, aby takřka nebyla pro oko diváka viditelná.

Líbilo se nám
  • elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • neskutečně tenká konstrukce
  • podstavec kombinovaný se soundbarem
Nelíbilo se nám
  • obtížnější manipulace
  • vysoká hmotnost

Konektivita: zapojíte takřka cokoliv

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Nutno podotknout, že u dražší televize bychom čekali moderní standardy, což bohužel neplatí. Je tu také Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernet. Na levém boku je dále značná část konektorové nadílky. Jde o dvojici HDMI 2.0 a dostalo se i na tři USB (jedno typu 3.0, další dvě verze 2.0). Na spodní straně jsou další dvě HDMI, tentokrát však moderní generace 2.1, což vám potvrdí přítomný nápis 4K 120 Hz. V praxi to znamená, že právě zde propojujte například PlayStation 5. Dále jsou na spodní části zadního panelu ještě vstupy pro antény, ethernet a také digitální audio výstup. Philips tentokrát nasadil i 3,5mm jack, za což jej chválíme.

Líbilo se nám
  • 2× HDMI 2.1
  • 3,5mm jack
  • 3× USB
Nelíbilo se nám
  • čekali bychom modernější bezdrátové standardy

Dálkový ovladač: ostudu neudělá

Philips se v případě dálkového ovládání vzhlédl v ostře řezaných hranách, kdy kromě několika málo oválných tlačítek mají všechny prvky ostré rohy. Ergonomie ustoupila vzhledu, avšak výrobci nelze upřít jistou dávku originality. Tu navíc umocňuje podsvícení všech kláves bílou barvou. Zajímavě působí i kombinace černých zad ovladače a naopak stříbrné čelní plochy s tlačítky.

Philips 55OLED936/12

Na druhou stranu je na ovladači opravdu hodně tlačítek, která od sebe po hmatu téměř nemáte šanci rozeznat. Naslepo si tak ani zpočátku nezměníte úroveň hlasitosti, protože dané dvojtlačítko splyne s ostatními, což není příliš pohodlné. Abychom jen nekritizovali, ovladač je s televizí spárovaný pomocí Bluetooth, není tudíž nutné mířit přímo na TV. Podporuje také hlasové ovládání, přičemž samozřejmě nechybí nezbytný mikrofon.

Líbilo se nám
  • neotřelý vzhled
  • podsvícení kláves
  • připojení přes Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • příliš mnoho tlačítek

Obraz: špička od LG

Philips do svých 55palcových a 65palcových modelů řady 936 nasadil inovovaný panel OLED evo, který dodává společnost LG Display. Nový panel vyniká ještě vyšším jasem a rovněž živějším podáním barev. Na celkové kvalitě obrazu se velkou měrou podílí 5. generace procesoru P5 s umělou inteligencí, která dokáže s obrazem dělat skutečně divy. Například umí pokročile sledovat osvětlení v místnosti a na základě toho upravovat kontrast a jas, aby byl zážitek pro diváka co možná nejlepší. Procesor dokáže nově i velmi spolehlivě zabraňovat vypalování bodů na obrazovce. Dojde k automatickému vyhledání statických prvků a k jejich dočasnému ztlumení. Mřížka obrazu je rozdělena do 32 400 zón, což v praxi znamená, že dojde ke ztlumení jen takřka neviditelného místa v obraze.

Philips 55OLED936/12

Zbývá dodat, že panely mají standardní 4K rozlišení s podporou 100Hz frekvence. Nechybí ani zdařilý upscaling, což v praxi znamená, že nemusíte pro skvělý obraz mít vždy vše ve 4K. Běžné vysílání ve Full HD či filmy vypadají výborně i tak. Pro méně náročné diváky postačí i vstupní kvalita HD, i s tou si televize dokáže poradit. Citelně zhoršený obraz zaznamenáte pouze v případě, že se spoléháte na konzumaci skrze DVB-T, kde je stále obvyklým standardem SD rozlišení.

Zmínit musíme také celkem zajímavý fakt, že Philips 936 je dostupný i v nebývale kompaktním provedení s 48palcovou obrazovkou. V tomto případě se však musíte smířit nejen s menším obrazem, ale také s celkově o něco horším OLED panelem. Tuto velikost totiž LG nevyrábí a Philips nasazuje panely používané v modelech řady 800.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • vynikající 5. generace procesoru P5

Ambilight: vtáhne a nepustí

Televize Philips se mohou pyšnit funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 55OLED936/12

Philips se postupně navrací ke čtyřstrannému Ambilight, kdy se diody nachází po všech čtyřech stranách. Vrcholná řada samozřejmě není nijak pozadu a nabízí tuto vymoženost jako samozřejmost. Výsledek je opravdu působivý a o poznání lepší než u všech levnějších modelů Philips. Opticky dochází ke zvětšení obrazu, neboť množství bočních diod reaguje skutečně velmi rychle na dění na obrazovce.

Osvětlení se dynamicky přizpůsobuje obrazu na televizi a každá dioda může podávat zcela jinou barvu, sami si můžete zvolit i sílu podsvícení a rychlost změn. Samozřejmě lze funkci také vypnout, ale to by byla velká škoda. Ambilight totiž nejen rozšiřuje obraz, takže při sledování scény na moři se ve vašem obývacím pokoji rozprostře krásné modré světlo, ale zároveň i ulevuje očím – je stará známá pravda, že se za obrazovkou jakéhokoliv monitoru doporučuje mít slabé osvětlení. V praxi vše funguje opravdu skvěle a je téměř jedno, jaký obsah zrovna sledujete. Barvy dokáže televize střídat a měnit i u starých filmů či při hraní her.

Líbilo se nám
  • 4stranný Ambilight
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení

Zvuk: máte vystaráno

Philips i v roce 2021 razí cestu, že si pořídíte televizi a získáte rovnou vše. Proto je zde připraven soundbar se slušným výkonem 70 W při sestavení 3.1.2. Jmenovitě zde najdeme 20W basový reproduktor, dva výškové reproduktory o výkonu 12,5 W a trojici středových reproduktorů o výkonech 2×10 W a 1×5 W. Výsledek je velmi působivý a mezi konkurencí patří rozhodně k tomu lepšímu. Pokud chcete získat ze samotné televize slušný zvuk a současně neinvestovat do externího řešení, jsou TV Philips zajímavou možností. Jak jsme již výše zmínili, na těle televize je i 3,5mm jack, nic tak nebrání připojení kvalitních sluchátek.

Philips 55OLED936/12
Líbilo se nám
  • soundbar
  • špičkový zvuk na poměry televizí

Prostředí: Android pod taktovkou Philipsu

I nejvyšší modelová řada Philipsu se spoléhá na Android TV, konkrétně jsme svědky lehce starší verze 10. Nad samotným systémem bdí menší nadstavba, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Na druhou stranu, například virtuální klávesnice je očividně zvětšeninou té mobilní a občas není zadávání přesné. Například řádky nejsou průchozí, což zadávání znaků prodlužuje. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize. Používání televize je ve výsledku snadné a chod prostředí dobře optimalizovaný. Nadále však žehráme nad 16GB interní pamětí, kterou výrobci ne a ne navýšit.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť
  • starší Android

Chytré a multimediální funkce: je to jen na vás

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který je v TV Philips doplněn ještě sekundárním obchodem s aplikacemi. Ani jeden jimi ale nepřekypuje, větší sbírku však přeci jen nabízí Google. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Voyo, Netflix, HBO GO), ale také speciální aplikace pro IPTV (například SledovaníTV). Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci.

Televize je dnes určena i k hraní her, avšak samotný Android TV na to bohužel nestačí. Nabídka je spíše chudší a hry zpravidla obyčejnější. Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • dostatek aplikací pro multimédia
Nelíbilo se nám
  • na hraní her Android TV příliš není

Zhodnocení: nadále na špici

Zaujal vás operační systém Android TV, avšak jste současně skutečně nároční a nespokojíte se pouze s velkou úhlopříčkou? Pak je pro vás ideálním řešením vrcholná řada 900 od Philipsu. Aktuálně model 936, který doporučujeme, máte-li dostatek prostoru, v 55palcové či 65palcové variantě. Získáte televizi se špičkovým obrazem ve všech podmínkách a navíc i kvalitním ozvučením, které většinu konkurence hravě strčí do kapsy.

Philips 55OLED936/12

Když si k tomu připočteme HDMI 2.1 a široké možnosti konzumace obsahu, kde nechybí snad všechny myslitelné aplikace, máme před sebou téměř ideální multimediální zařízení do každé domácnosti, které udělá dobrou službu i náročnějším divákům.

Foto: Philips

Klady
  • prémiový vzhled
  • opravdu velmi tenká konstrukce
  • perfektní OLED+ panel
  • součástí TV je kvalitní soundbar
  • 100Hz technologie
  • dvojice HDMI 2.1
Zápory
  • pouze 16GB paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze