Philips 65PUS8807
test

Philips 65PUS8807

Rozporuplný hráč střední třídy

Philips má v nabídce chytré televize napříč celým cenovým spektrem. Mezi ty dostupnější patří řada PUS8807, která se k nám dostala ve větší 65paclové variantě. Počítat můžete se slušným obrazem, bohatou nabídkou Android TV a inovovaným dálkovým ovládáním. Nechybí ani oblíbený Ambilight, avšak pouze třístranný.

Philips má v nabídce chytré televize napříč celým cenovým spektrem. Mezi ty dostupnější patří řada PUS8807, která se k nám dostala ve větší 65paclové variantě. Počítat můžete se slušným obrazem, bohatou nabídkou Android TV a inovovaným dálkovým ovládáním. Nechybí ani oblíbený Ambilight, avšak pouze třístranný.

Střední třída Smart TV se zpravidla pohybuje cenově kolem 30 tisíc korun a právě do této kategorie letos dorazila řada PUS8807 od Philipsu. Jedná se samozřejmě o 4K televizi s moderními konektory, slušným obrazovým podáním a příslibem maximálních možností pramenících z přítomností Android TV.

Technické parametry Philips 65PUS8807

Rozměry (se stojanem) 145,1 × 84,2 (90,7) × 8,5 (28,9) cm
Hmotnost (se stojanem) 24,5 kg (27,2 kg)
Úhlopříčka 65 palců (165,1 cm)
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 2.0 (2× 10 W)
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB, 1× ethernet, 3,5 mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 32 000 Kč

Konstrukční zpracování: líbivě moderní

Vzhledově se Philips nepouštěl takřka do žádných inovací. Máme zde tak televizi se spíše tenkým rámečkem, jenž je širší pouze ve spodní linii pod samotnou obrazovkou. Jelikož testujeme 65palcovou variantu, je třeba počítat s větším prostorem pro umístění televize. Výhodou proto může být, že podstavec je ve formě jedné širší nohy a televizi lze snadno umístit i na menší stolek, přičemž ona samotná může přesahovat do stran. Ještě ideálnější je však umístění na zeď.

Zpracování televize je ucházející. Jde samozřejmě o plast a kvalita je poplatná střední třídě. Na pohled tak působí vše dobře, při manipulaci pocítíte, že někde musel výrobce přeci jen uspořit. Na druhou stranu se s televizí pohybuje málokdy a netřeba si kvůli tomuto dělat zbytečné vrásky.

Vzhled není nijak kontroverzní, což zajišťuje, že televizi snadno umístíte do kteréhokoliv prostoru.

Líbilo se nám
  • příjemný vzhled
Nelíbilo se nám
  • jen průměrné zpracování

Konektivita: připravena na vše

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem, a to skrze ethernet. Nechybí ani standardní čtveřice HDMI, dvě ve verzi 2.0 a dvě ve verzi 2.1, což znamená, že zvládají i hraní nejmodernějších konzolových her při 4K rozlišení a 120 FPS a s podporou funkcí ARC/VRR/ALLM. Počítat můžete také se dvěma USB konektory, přičemž jeden z nich je v moderní verzi 3.0.

Líbilo se nám
  • moderní HDMI

Dálkový ovladač: pozměněný

Pakliže máte televizi Philips z posledních několika let, jistě dobře znáte jeho tvar. Výrobce sází na ostré hrany i samotná tlačítka. Letos však Philips přistoupil k menší inovaci. Hranatější tvary samotné konstrukce dálkového ovládání zůstaly spíše zachovány, ale tlačítka jsou již zaoblená a nezasahují až ke krajům. Výhodou je, že se krajní klávesy nehoupou a obecně se všechna tlačítka lépe tisknou. Zachován zůstal velký prostor pro hlavní ovládání i tlačítka pro rychlý přístup například k Netflixu či službě Prime Video.

Inovované dálkové ovládání
Líbilo se nám
  • příjemnější tlačítka

Obraz: fajn 120 Hz

Na každé televizi bude vždy nejzajímavější obraz. Na tomto konkrétním modelu lze obdivovat 4K rozlišení na 65 palcích, což je dnes naprostý standard, který se zmiňuje spíše pro úplnost. Poněkud horší zprávou je nasazení Direct LED podsvícení, což znamená, že chybí lokální stmívání. Náročnější diváci tak budou po vizuální stránce zklamáni. Naopak ocenit lze nasazení VA LED panelu, který poskytuje kontrastní barvy a lepší podání jasu. Obraz je tak dobře viditelný i za prudšího světla, případně i z ostrých úhlů. Dostalo se i na 120Hz obnovovací frekvenci, kterou oceníte při sportovních přenosech, zejména ale při hraní na konzolích nové generace.

Philips 65PUS8807

Jelikož však před sebou nemáme OLED panel, je nutné počítat s o něco slabším podáním černé, která nepůsobí tak temně. Chtít však od každé i cenově dostupnější televize vše, by bylo poněkud bláhové. Doplňme, že Philips 65PUS8807 je kompatibilní s HDR10+, HLG a Dolby Vision.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • 120Hz panel
Nelíbilo se nám
  • chybí lokální stmívání

Ambilight: škoda, že jen ze tří stran

Televize Philips se pyšní funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Philips 65PUS8807

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz a vy máte pocit, že je větší. Nejpůsobivější je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci. Na druhou stranu by Philips mohl vše konečně dotáhnout do konce a přidat i čtvrtou spodní stranu, která by vynikla především při zavěšení na zdi.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějící čtvrté strany

Zvuk: podprůměrný

Zvuková stránka této TV nepatří mezi ty nejsilnější. Je vybavena pouze dvěma 10W reproduktory, které zázraky nedokážou. V tomto ohledu se hodí jen opravdu na běžné sledování. Hudbu nijak kvalitně nezprostředkují a ke kvalitnímu filmovému zážitku se také nehodí. Co si tedy počít? Jste-li náročnější na zvuk, bude lepší se poohlédnout po lepší televizi, případně tuto dovybavit soundbarem či jiným zvukovým systémem.

Nelíbilo se nám
  • zvuk, který nenadchne

Prostředí: spolehlivý Android TV

Philips televize vybavuje systémem Android TV, bohužel ve starší verzi 11, přičemž verze 12 vyšla již loni. Nad samotný systém výrobce připravil menší nadstavbu, která mění podobu některých nabídek a nastavení. Ve výsledku to rozhodně kvitujeme, neboť je vše přehlednější. Úvodní nastavení je možné snadno provést skrze telefon s Androidem, což zásadně ulehčuje celou situaci. Velmi snadné a intuitivní je ladění kanálů, které probíhá rychle a je v režii samotné televize.

Philips 65PUS8807

Při používání se nám za celou dobu nestalo, že by televize začala z neznámého důvodu stávkovat. Philips, zdá se, vše vyladil velmi dobře. Animace jsou plynulé, prostředí na vaše povely reaguje promptně, je tak radost jej používat. K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem, pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť
  • starší Android

Chytré a multimediální funkce: nic zásadního nechybí

S Android TV se samozřejmě pojí možnost instalovat aplikace/hry. K tomuto účelu slouží obligátní obchod Google Play, který nabízí dostatek různých aplikací. Potěší, že se v obchodě nacházejí i české aplikace, především pak pro konzumaci multimediálního obsahu. Na mysli tak máme nejen videotéky (Netflix, HBO Max, Disney+ či Voyo), ale také speciální aplikace pro IPTV. Pokud bydlíte v místě se slabším signálem, není nic jednoduššího, než využít těchto služeb, kdy jen nainstalujete aplikaci. Doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

Nabídka aplikací je přehledná a můžete ji libovolně přeskládat. Bez výtek funguje hlasové ovládání. Málokoho již překvapí HbbTV (hybridní televizní vysílání), skrze které se u jednotlivých pozemně šířených kanálů dostanete k doplňkovým funkcím. Jde o videoarchivy či například jednoduché hry.

Líbilo se nám
  • nabídka všech potřebných aplikací

Zhodnocení: volba kompromisu

Philips 65PUS8807 je elegantně vypadající televize, která se snaží zapadnout. Zatímco vzhledově se vám zalíbí, výbava je již plná kompromisů. Problémem je především jen průměrný obraz a podprůměrný zvuk. Do všeho také vstupuje cena, na českém trhu lehce nad hranicí 30 tisíc korun.

Philips 65PUS8807

V daný moment je už na zvážení, zda pro vás kompromisy nejsou příliš závažné. Za zvážení stojí také fakt, že například o kategorii menší televize s úhlopříčkou 55 palců nabídnou za stejné peníze výrazně více – někdy i OLED panel a kvalitnější zvuk.

Foto: Philips

Klady
  • líbivý vzhled
  • 120Hz 4K panel
  • HDMI 2.1 a USB 3.0
  • systém Ambilight
Zápory
  • podprůměrný zvukový projev
  • jen průměrný obraz
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze