Philips PUS8818
test

Philips PUS8818

Velká a chytrá TV
1

Philips má v nabídce chytré televize napříč celým cenovým spektrem. Mezi ty cenově rozhodně dostupnější patří řada PUS8818, která se k nám dostala ve větší 65" variantě. Počítat můžete se slušným obrazem, bohatou nabídkou Android TV i jistým zaměřením na hraní moderních videoher. Nechybí ani oblíbený Ambilight, avšak pouze třístranný.

Pořídit si velkou, chytrou a dostatečně kvalitní televizi už dnes nemusí znamenat horentní investici. Přesvědčit se vás o tom snaží také letošní řada PUS818 od Philipsu. Její cena se totiž v závislosti na úhlopříčce pohybuje kolem 20 tisíc korun. V našem případě tedy atakuje 30 tisíc Kč hranici, avšak testujeme větší 65" model.

Technické parametry Philips 65PUS8818

Rozměry (se stojanem) 145,1 × 83,4 (90,5) × 8,4 (28,1) cm
Hmotnost (se stojanem) 23,6 kg (27,3 kg)
Úhlopříčka 65 palců (165,1 cm)
Typ displeje LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 4.0 (4× 10 W)
Operační systém Google TV
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play a Philips Store
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 5.0
Kabelová konektivita 4× HDMI, 2× USB, 1× ethernet, 3,5 mm jack
Záznam na USB úložiště ano
Cena 29 000 Kč

Konstrukční zpracování: moderní a stabilní

Vzhled televize nepřináší něco, co by vás na první pohled usadilo. Philips vsadil na tenké rámečky imitující broušený kov, obecně spíše tenčí konstrukci a hladší zadní stranu. Zpracování je ucházející. Jde samozřejmě o plast a kvalita je poplatná střední třídě. Na pohled tak působí vše dobře, při manipulaci pocítíte, že někde musel výrobce přeci jen uspořit.

Velmi zajímavě je řešen podstavec. Počítejte s jednou masivnější nohou, což je dobrá zpráva pro ty, kteří mají spíše menší prostor pro TV. Připevnění podstavce vyžaduje položení televize displejem dolů, třeba na stůl. Samotný podstavec působí robustně a po postavení je televize stabilní, navzdory tomu, že je nasazen otočný kloub. Věc vídaná spíše u dražších televizí umožňuje obrazovku televize natočit o několik stupňů do obou stran, přesně tak, jak budete potřebovat.

Líbilo se nám
  • příjemný vzhled
  • bytelný podstavec
  • podstavec je otočný

Konektivita: připravena na vše

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth 5.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, jež využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernet. Nechybí ani standardní čtveřice HDMI, dvě ve verzi 2.0 a dvě ve verzi 2.1, což znamená, že zvládají i hraní nejmodernějších konzolových her při 4K rozlišení a 120 FPS a s podporou funkcí ARC/VRR/ALLM. Počítat můžete také se dvěma USB, přičemž jedno je v moderní verzi 3.0.

Líbilo se nám
  • moderní HDMI

Dálkový ovladač: hranatá klasika

Pakliže máte televizi Philips z posledních několika let, jistě dobře znáte tvar ovladače. Výrobce sází na ostré hrany. To však neplatí o tlačítkách, která mají spíše oválný tvar, jsou gumová a tisknou se vcelku pohodlně. Plastový je pouze čtyřsměrnný ovladač směru s potvrzovacím středem. Zachován zůstal velký prostor pro hlavní ovládání i tlačítka pro rychlý přístup například k Netflixu či službě Prime Video.

Líbilo se nám
  • pohodlná tlačítka

Obraz: fajn 120 Hz

Na jakékoliv televizi vás zřejmě nejvíce bude zajímat obraz, potažmo jeho kvalita. Na tomto konkrétním modelu lze obdivovat 4K rozlišení na 65 palcích, což je dnes naprostý standard, který zmiňujeme spíše pro úplnost. Systém obrazu P5 Engine Picture Perfect se stará o poměrně kontrastní podání barev, což oceníte například při přírodovědných dokumentech či u filmů s vysokým rozlišením, kde vás jednotlivé detaily dokáží vtáhnout více do děje. Dostalo se i na 120Hz obnovovací frekvenci, kterou oceníte při sportovních přenosech, zejména ale při hraní na konzolích nové generace. Rádi tak vidíme, že se vyšší frekvence dostává i do cenově dostupnějších pater.

Philips PUS8818

Jelikož však před sebou nemáme OLED panel, je nutné počítat s o něco slabším podáním černé, která nepůsobí tak temně. Chtít však od každé i cenově dostupnější televize vše, to by bylo poněkud bláhové. Doplňme, že Philips 65PUS8818 je kompatibilní s HDR10+, HLG a Dolby Vision. Pozorovací úhly jsou dobré, ke změně kvality obrazu příliš nedochází, navíc to lze částečně snadno eliminovat natočením samotného panelu, neboť, jak jsme si již řekli, kloub stojanu je otočný.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • 120Hz panel

Ambilight: jen průměrný, třístranný

Televize Philips se pyšní funkcí, kterou jim konkurence může jen tiše závidět. Nazývá se Ambilight a jde o barevné osvětlování stěny za televizí, které opticky rozšiřuje obraz. Kdo nikdy televizi s Ambilightem neměl, může se mu to zdát jako zbytečnost. Kdo naopak jednou Ambilight zkusí, sledování jakékoliv jiné televize bez něj mu bude připadat neúplné, malé, prázdné.

Celý zadní panel je po stranách a z horní části posetý LED, které dokážou svítit v nespočtu barevných odstínů. Díky tomu opticky rozšiřují obraz a vy máte pocit, že je větší. Nejpůsobivější je zážitek samozřejmě během přítmí či v noci.

Líbilo se nám
  • unikátní funkce
  • působivá podívaná
  • podrobné nastavení
Nelíbilo se nám
  • škoda chybějící čtvrté strany

Zvuk: 4× 10 W

Zvukově si televize nevede vůbec špatně, neboť těží z osazení čtyř středopásmových reproduktorů, každý má 10 W. Ve výsledku je to 40 W, což pro běžnou konzumaci obsahu plně postačuje. Pokud chcete být zvukem pohlceni obdobně jako obrazem, doporučujeme využít služeb alespoň soundbaru.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk 4 reproduktorů

Prostředí a chytré funkce: osvědčený Google TV

Prostředí televize obstarává operační systém Google TV, který Philips velmi decentně poupravil ke svým potřebám. Podstatné je, že úvodní nastavení zastane váš telefon s aplikací Google Home. Touto cestou jsme se vydali i my a je nutné říci, že je to rok od roku lepší. Aplikace televize okamžitě detekuje a následně vás provede potřebným nastavením. Po zhruba 10 minutách máte zpravidla hotovo a můžete začít využívat veškerých vymožeností.

Tím máme na mysli například konzumaci obsahu z různých aplikací, z nichž hned několik je předinstalováno výrobcem, případně systémem. Jde například o YouTube, Netflix či Disney+. Přístup však skrze obchod Play máte i k dalším streamovacím platformám, případně službám IPTV. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací.

K dokonalosti chybí větší paměť. 16 GB je totiž opravdu jen nezbytným minimem. Pokud byste si do televize chtěli nainstalovat maximum možného, brzy vám paměť dojde. Na mysli máme zejména některé hry, které jsou upraveny pro potřeby Google TV a ovládání skrze gamepad, protože jsou již na prostor náročnější. Během testování televize fungovala vesměs v pořádku, a to včetně plynulých animací. Dvakrát se však stalo, že se z neznámých důvodů odpojila od Wi-Fi a nebylo možné se opětovně připojit. Spuštění Wi-Fi v nastavení televize ignorovala a okamžitě ji sama vypínala. Řešením tak bylo staré a známé vytažení ze zásuvky, což televizi „probralo“.

Líbilo se nám
  • ladný chod prostředí
  • přehledné nastavení
  • dostatek aplikací
Nelíbilo se nám
  • pouze 16GB paměť

Zhodnocení: ideál pro nenáročné

Modelová řada PUS8818 od Philipsu se rozhodně řadí k těm povedenějším. Prodává se od 16 tisíc korun za 43" variantu, kolem 20 tisíc dáte za nejoblíbenější dnešní velikost 55". Získáte přitom všestranně vybavený chytrý televizor, který dobře vypadá, a přidanou hodnotou je otočný stojan. V této cenové hladině se totiž rozhodně nejedná o standard. Líbí se nám solidní zvuk i kvalitní obraz, jehož dojem umocňuje i Amblight, což je další věcí, kterou se Philips od veškeré konkurence odlišuje.

Philips PUS8818

Kromě zcela výjimečně stávkujícího prostředí, respektive internetové konektivity, jsme na vážnější nedostatky nenarazili. Pokud tedy hledáte novou televizi a váš rozpočet se pohybuje kolem 20 tisíc korun, rozhodně si řadu PUS8818 zařaďte do hledáčku. Chybu s ní rozhodně neuděláte.

Foto: Michal Pavlíček, fzone.cz; Philips

Klady
  • bytelný a navíc otočný stojan
  • působivá funkce Ambilight
  • na aplikace bohatý systém Google TV
  • HDMI 2.1 a USB 3.0
  • 120Hz obraz
  • rozumně nastavená cena
Zápory
  • občas stávkující Wi-Fi
  • interní paměť by mohla být větší
Diskuze ke článku
Adam Kováč
Adam Kováč
Za tu cenu je to fakt masakr. Být dneska bez local dimmingu, když Mini Ledka od Hisense se dala na Black Friday koupit za nějakých 14 tis, je fakt neschopnost Philipsu. A Ambilight to nezachrání.
Hisense U6K jsem kupoval teď nedávno mámě, a sice to není nejjasnější TV, jakou jsem kdy viděl (oproti mé TCL C835 ani ne poloviční jas), ale ten kontrast je někde úplně jinde než obyčejný Edge LED, a hlavně na tom funguje reálné HDR.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze