Philips Series 9000 MG9555/15
test

Philips Series 9000 MG9555/15

Univerzální pomocník

Hledáte zastřihovač, se kterým ovládnete všechny délky vousů, ale i vlasy, obočí a chloupky různě na těle? Buď můžete řešit každou část těla separátním zastřihovačem, nebo můžete využít multifunkční zastřihovač od Philipsu, který má tak bohatý obsah balení, že se tomu skoro nechce ani věřit. Stále si však drží rozumnou cenovku, navíc přidává základní OneBlade jako dárek zdarma.

Pokud hledáte univerzální zastřihovač, například jako pomocníka pro Philips OneBlade, nemusíte pro inspiraci chodit daleko – velmi zajímavé kousky má ve své nabídce i společnost Philips, konkrétně model Series 9000 MG9555/15, který je zároveň vlajkovou lodí společnosti v nabídce zastřihovačů. V rámci základního balení má mnoho různých nástavců, vydrží dlouho a rychle se nabíjí. Když k tomu připočteme velmi rozumně nastavenou cenovku, máme tu, zdá se, ideálního kandidáta. Zda se toto tvrzení potvrdí, můžete zjistit už na konci dnešní recenze.

Technické parametry Philips Series 9000 MG9555/15

Barevné provedení šedá/černá/zelená
Doba provozu až 120 minut
Doba nabíjení 60 minut
Přesný zastřihovač ano, 1–3 mm
Nastavitelný hřeben ano, 3 hřebeny (3–7 mm, 9–13 mm, 16–20 mm)
Další příslušenství široký ocelový břit, nástavce na tělo, vlasy i vousy, hlavice na odstranění chloupků v nose, hlavice na úpravu těla, včetně ochrany pokožky, OneBlade včetně břitu
Maximální spotřeba energie 5 W
Displej ne, LED indikátor stavu baterie
Cena 2 990 Kč

Obsah balení: více než štědrý

Philips u produktů řady Series 9000 nabízí vždy bohaté příslušenství a MG9555/15 není výjimkou. Po vybalení budete chvíli „koukat“ a přemýšlet, na co všechno vlastně použít, ale návod je dostatečně konkrétní, včetně obrázků, takže si přehled uděláte poměrně rychle. Začneme samotným zastřihovačem s ocelovým břitem, na který se nasazuje většina nástavců v balení. Konkrétně jde o přesný zastřihovač s rozmezím 1–3 mm, tři hřebeny, první s nastavitelným rozmezím 3–7 mm, druhý s rozmezím 9–13 mm a třetí s rozmezím 16–20 mm. Dále se v balení nachází druhý ocelový břit, který je širší, na ten nasadíte hřebeny, konkrétně 2 široké hřebeny na vlasy pro střih do ztracena a 4 široké hřebeny na vlasy.

Philips Series 9000 MG9555/15
Kompletní sada příslušenství je extrémně bohatá

Myslíte si, že jsme skončili? Ne, pokračujeme. Z nástavců se v balení dále nachází dva hřebeny na tělo 3/5 mm, hřeben na obočí. V balení dále naleznete hlavici na úpravu těla s ochrannými bočnicemi, které brání pořezání. Nachází se zde ještě hlavice na úpravu chloupků v nose a uších. Kromě toho se v balení nachází OneBlade včetně břitu, jedná se o základní model, který vychází z modelu OneBlade First Shave. Samozřejmě je k dispozici i ochranné pouzdro, tentokrát jde o měkký vak se zipem, kam se kromě MG9555/15 vejde i několik nástavců. Dostalo se i na nabíječku s USB-A konektorem, ovšem bez adaptéru, čistící kartáček a ochranný kryt na břit OneBlade.

Na trhu existuje více variant, které se liší obsahem příslušenství, Philips Series 9000 MG9555/15 je jednoznačně vrcholnou variantou. Na obsah balení si rozhodně nelze stěžovat, osobně bych jen ocenil pevné pouzdro namísto měkkého vaku.

Líbilo se nám
  • extrémní množství nástavců
  • včetně OneBlade s břitem
  • ochranný obal, univerzální kabel
Nelíbilo se nám
  • vak je pouze měkký

Design a konstrukce: perfektní práce

Zastřihovače od Philipsu jsou ikonické, snadno rozpoznatelné na první pohled. Posledních několik generací vypadají víceméně identicky, díky čemuž si zachovávají zpětnou kompatibilitu všech nástavců, což jako majitel předchozí generace kvituji. Nutno podotknout, že můj původní model používám už 5 let a stále bez problémů funguje. Philips Series 9000 MG9555/15 padne do ruky opravdu skvěle, tělo je částečně pogumované, částečně jej kryje ocelový plát s perforací, kombinuje černou, šedou a zelenou barvu, díky čemuž vypadá velmi nápaditě.

Philips Series 9000 MG9555/15

Philips Series 9000 MG9555/15 nemá displej, ale není to velký problém – na těle se nachází signalizační LED, která informuje jak o stavu nabíjení, tak také o výdrži – jakmile začne blikat oranžové světlo, vyplatí se Philips Series 9000 MG9555/15 umístit na nabíječku co nejdříve.

V ruce působí prémiovým dojmem.

Ocelový břit jde snadno vyjmout a prostor pod ním vyčistit, břity však není nutné promazávat, jsou totiž samočistící. Pokud na břity nenasadíte žádný nástavec, oholí vás na délku vousů zhruba 0,2 mm. Osobně tuto délku preferuji, protože při zcela hladkém oholení se čas od času objeví zarostlý vous, který řeším jen velice nerad.

Philips Series 9000 MG9555/15 není úplně lehký, což je dobře – manipulace s ním je díky tomu rozvážnější a tedy i přesnější. Nasazení jakéhokoliv hřebenu je velice snadné, stačí nasadit a zatlačit, kdy se zajistí pomocí plastové pojistky. Ano, i já jsem si před pár lety říkal, že tento způsob nemůže vydržet dlouhodobě a že se plastové pojistky musí zákonitě časem ulomit, byl jsem však překvapený, ani po 5 letech používání předchozí generace se mi nestalo, že bych jakýkoliv hřeben musel měnit. Skvělá práce!

Philips Series 9000 MG9555/15 je kompletně voděodolný, pokud se rádi holíte ve sprše, není to žádný problém, a to díky certifikaci IPX7.

Philips Series 9000 MG9555/15

Na pohled i úchop působí prémiovým dojmem. Spodní strana je domovem proprietárního nabíjecího konektoru; výhodou však je, že v balení nalznete kabel s USB-A koncovkou, takže nemusíte řešit speciální nabíječky přímo od Philipsu, USB-A adaptér má doma prakticky každý a dost pravděpodobně s ním nabíjíte i svůj smartphone – pokud ne, počítejte s investicí pár desítek korun navíc.

Co se týká přibaleného OneBlade, který vychází z OneBlade First Shave (akorát v jiné barvě), jeho tělo je velice subtilní a připomíná spíše zubní kartáček. OneBlade se hodí pro ostré přechody a výrazné kontury, případně jej můžete darovat. Co se týká výhod řešení OneBlade, odkážeme vás na naši poslední recenzi Philips OneBlade Pro 360 (QP6651/61), se kterým sdílí stejné dovednosti, jen je nutné smířit se s nižší výdrží (30 minut) a poměrně dlouhým nabíjením (8 hodin). Je však nutné poznamenat, že OneBlade je zde jen jako doplněk, zdarma, tedy v ceně zastřihovače.

Líbilo se nám
  • špičkové provedení
  • prémiový design
  • pogumovaný
  • snadná výměna hřebenů i hlavic
  • voděodolnost IPX7
Nelíbilo se nám
  • líbil by se nám USB-C konektor

Výdrž a nabíjení: to je to, oč tu běží

Důvod, proč bych doporučil nákup dražšího zastřihovače, je jednoduchý – konkrétně jde o výdrž a délku nabíjení. Zatímco levnější zastřihovače nabízejí kratší provozní dobu a nabíjí se i několik hodin, Philips Series 9000 MG9555/15 se nabíjí pouze jednu hodinu a v provozu vydrží 2 hodiny. To znamená, že pokud se denně holíte třeba 5 minut, vydrží vám více než tři týdny v provozu. Je samozřejmě nutné počítat s menšími ztrátami v pohotovostním režimu, přesto jde o výsledky, které jsou pro uživatele více než příjemné. Co se týká reálné životnosti baterie, sám používám předchozí generaci již 5 let, za tu dobu klesla reálná kapacita baterie maximálně o 15 %.

Co se týká kabelu, už jsme zmínili, že jde o kabel zakončený USB-A konektorem, využít tedy můžete prakticky libovolný adaptér. Základna pro nabíjení chybí, počítat nemůžete ani s bezdrátovým nabíjením.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • signalizační LED dioda
Nelíbilo se nám
  • líbila by se nám varianta s bezdrátovým nabíjením

Kvalita holení: zvládne vše

Series 9000 MG9555/15 je vrcholným modelem v nabídce zastřihovačů a tak je jasné, že se na něm Philips rozhodl demonstrovat všechny moderní dovednosti. Samotné břity se pohybují rychlostí 6 000x za minutu, jsou tedy vhodné i pro delší vousy, které oholí bez zadrhávání. Povrch nástavce je hladký a břity jsou mírně zaoblené, díky čemuž se vyvarujete podráždění pokožky. Nerezové, ocelové břity zastřihovače si uchovávají svou ostrost a zajišťují dlouhotrvající výkon, navíc bez potřeby mazání.

Zaujme i funkce BeardSense, která kontroluje hustotu vousů 125× za sekundu a zvyšuje výkon na místech, kde je třeba si poradit s hustými nebo delšími vousy. To znamená, že výkon řídí samotný zastřihovač, ne tlačítka na jeho těle. To je výhoda, protože nevhodné nastavení může vést k nedokonalému či nepohodlnému oholení.

Philips Series 9000 MG9555/15

Osobně jsem nejčastěji používal přesný zastřihovač s délkou střihu 1–3 mm, a to po 0,2 mm intervalech. Ten je ideální na zastřižení kratších vousů, což je i můj případ. Přesný zastřihovač ovládáte pomocí velmi přesného kolečka, což je pohodlné a praktické zároveň. Kromě tohoto přesného zastřihovače se v balení nachází trojice hřebenů, které stříhají v rozmezí 3–20 mm, bez jakéhokoliv nástavce můžete počítat s délkou střihu 0,2 mm.

Philips Series 9000 MG9555/15

Velice zajímavý je i nástavec na obočí s fixní délkou střihu 6 mm. Na vlasy slouží jak hřebeny na vousy, tak také separátní násady s fixní délkou střihu (4, 9, 12 a 16 mm), včetně dvou nástavců na vlasy „do ztracena“ (délka od 4 do 9 mm) – k těmto nástavcům čistě na vlasy je nutné vyměnit břit, a to za ten širší, který se v balení nachází také. Čistě na tělo jsou k dispozici dva nástavce s fixní délkou střihu 3 a 5 mm, využít můžete i nástavec na tělo s ochrannou, který holí na délku zhruba 0,5 mm. Díky ochraně je možné holit i citlivé partie na těle, stejně jako se zastřihovačem na tělo. Všechny nástavce, hlavice i hřebeny jsou pochopitelně omyvatelné.

Líbilo se nám
  • hladké oholení
  • bez problémů si poradí i s oblastí krku
  • možnost zkracování ochlupení na těle
  • hřeben na tělo i chránič pokožky
  • poradí si i s vlasy

Zhodnocení: nepostradatelný

Philips Series 9000 MG9555/15 je neuvěřitelně univerzální pomocník. Osobně jsem jej používal primárně na zastřihování vousů a těla, ovšem pokud rádi experimentujete a nemáte rádi kadeřníka, s jeho pomocí snadno zastanete i kadeřnické služby. Velkým benefitem je i OneBlade v balení navíc, který dotvaruje vše, na co Philips Series 9000 MG9555/15 nestačí. Za jednu částku tak získáte dva samostatné produkty, zastřihovač navíc s pořádnou sadou nástavců navíc. Cena je nastavena na 2 990 Kč a my jej bez obav doporučíme všem, i těm na detaily náročným.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkové provedení, povedený design
  • extrémně bohatý obsah balení
  • multifunkční, voděodolný
  • dlouhá výdrž, rychlé nabíjení
  • technologie BeardSense
  • OneBlade jako dárek
  • velmi dobrý poměr ceny a výkonu
Zápory
  • ochranný vak je měkký