Realme Techlife Robot Vacuum
test

Realme Techlife Robot Vacuum

Neúnavný pomocník

Robotický vysavač Realme Techlife Robot Vacuum se nesnaží zaujmout cenou, ale hlavně sacím výkonem a funkcemi, které úklid zefektivní. Pokud chcete pořádného pracanta a ne jen robotické koště, pokračujte ve čtení.

Robotických vysavačů je na trhu nespočet, přičemž ceny startují na pár tisícikorunách. Pokud však máte větší dům či byt a chcete kromě vysávání i mopovat, zřejmě se dostanete do vyšších cenových pater. Novinku do tohoto segmentu představila progresivní značka Realme – jde o robotický vysavač Techlife Robot Vacuum. Neútočí nízkou cenou, ale hlavně sacím výkonem a funkcemi, které jeho používání velmi zpříjemní.

Technické parametry Realme Techlife Robot Vacuum

Rozměry 35 × 35 × 10 cm
Hmotnost 3,3 kg
Navigace LiDAR
Kapacita baterie 5 200 mAh
Doba provozu až 300 minut
Doba nabíjení 360 minut
Konektivita Wi-Fi
Aplikace realmeLink pro Android i iOS
Mokré mopování ano
Režimy vysávání Tichý, Normální, Turbo, Maximální
Sací výkon (podtlak) 500, 1 200, 2 500 a 3 000 Pa
Objem nádrže na nečistoty/kombinovaný 600 ml/350+300 ml (prach, voda)
Cena cca 9 000 Kč

Obsah balení: bohaté, ale ne úplné

Balení je velkorysé, i když ne kompletní. Kromě samotného vysavače je v balení velká nádoba na prach, náhradní filtr, boční kartáčky i nabíjecí stanice. Do té se zapojuje napájecí kabel s proprietární kulatou koncovkou. Bohužel se nedostalo na nádobu na vodu a mopovací utěrky, a to i přestože vysavač podporuje mokré mopování. Tento set můžete zakoupit za cenu okolo tisíce korun. Za to získáte kombinovanou nádobu na prach o objemu 350 ml a 300ml zásobník na vodu. Dostanete i dva mopovací hadříky a několik jednorázových mopovacích utěrek, které můžete použít v momentě, kdy perete hadříky z mikrovlákna.

Líbilo se nám
  • bohatý obsah balení
Nelíbilo se nám
  • chybí set na mokré vytírání

Zpracování a konstrukce: elegán

Realme Techlife Robot Vacuum je na první pohled klasickým robotickým vysavačem, u kterého překvapí jen větší výška. Dostupný je jen v černé. Povrch je bohužel lesklý, takže je magnetem na otisky prstů a prach. Nám se černá líbí, protože vypadá luxusně, ovšem praktická příliš není.

Vysavač má klasický kruhový tvar s průměrem 35 cm, výškou 10 cm a hmotností 3,3 kg. Na vrchní straně zaujme LiDAR maják s laserem, což je hlavní výhodou vysavače. Maják se otáčí a laser v reálném čase analyzuje prostor, díky tomu se vysavač mnohem lépe orientuje. Hlavně ale uklízí pouze místa, která ještě neuklidil. Běžné základní vysavače pouze nahodile jezdí, čímž se snižuje pravděpodobnost, že uklidí opravdu dokonale každý kout domácnosti.

Realme Techlife Robot Vacuum

Realme Techlife Robot Vacuum je samozřejmě opatřen také gumovým nárazníkem s tlakovým senzorem a laserovými senzory na boku a spodku, které zabrání zbytečným nárazům do překážek (typicky stolů) a zabrání pádům ze schodů.

Na vrchní části jsou pak kromě majáku i dvě tlačítka: jedno pro spuštění/vypnutí, druhé pro návrat do dokovací stanice. Mají i další funkci – jejich současný stisk zpřístupní párování skrze Wi-Fi, stejně tak lze vyvolat režim továrního nastavení. Co se týká nádoby na prach, ta je přístupná z boku, kdy se pomocí malé pojistky odjistí a vytáhne z těla vysavače. Je to tedy alternativa k „poklopům“, nám toto řešení vyhovuje. Naposledy jsme jej viděli u robotického vysavače Eufy.

Kombinovanou nádobu na vodu a prach je nutné dokoupit.

V balení je již předinstalovaná nádoba na prach o objemu 600 ml, čímž se Realme Techlife Robot Vacuum řadí k vysavačům s největší nádobou na prach, chválíme... Jak už víte, kombinovaná nádoba na prach a vodu součástí balení není, můžete ji dokoupit v rámci speciálního setu s mopovacími utěrkami. Tato kombinovaná nádoba má objem 350 ml na prach a 300 ml na vodu, čímž se opět řadí mezi ty největší zásobníky. Asi proto si Realme nechá za tento set připlatit – stojí zhruba 900 korun, v akci i levněji.

Realme Techlife Robot Vacuum
Dvě ovládací tlačítka postačí

Robot má tři kartáče – jeden hlavní zespodu, který je zabezpečen krytkou a který je nutné čas od času zbavit vlasů a dalších nečistot, další dva na straně pak slouží pro vymetání nepořádku z rohů.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • rozumné rozměry a hmotnost
  • snadné vyjmutí nádoby na prach a vodu
  • LiDAR navigace + senzorová výbava
  • nadstandardní objem zásobníku na prach
Nelíbilo se nám
  • černá barva není praktická

Baterie a výdrž: to se nám líbí

Vysavač je osazen opravdu velkou baterií s kapacitou 5 200 mAh a výrobce udává výdrž zhruba 90 až 300 minut podle režimu. Musíme však dodat, že díky pokročilé navigaci je úklid rychlejší než u základních modelů. Nejčastěji jsme používali režimy Vacuum & Mop s nízkým průtokem vody a Normal pro vysávání, kdy vysavač vydržel v provozu zhruba 200 minut. To je opravdu perfektní. Na 300 minut se dostanete pouze v režimu Quiet (Tichý), který je vhodný opravdu jen pro zběžné vysátí nedávno uklizené místnosti. Pokud vyberete režim Max a souběžně s tím budete vytírat na maximální průtok, můžete počítat s výdrží zhruba 60 až 90 minut podle náročnosti daného prostředí.

Realme Techlife Robot Vacuum

Nabíjení zabere zhruba 5,5 hodiny, což je opravdu dlouho. Naše zkušenosti však ukázaly, že to vysavač zvládne i za kratší dobu, zhruba za 4 hodiny a 50 minut. Navíc vydrží vysávat tak dlouho, že se většinou stihne vrátit do nabíjecí stanice například s polovinou kapacity baterie, takže nabíjení zabere mnohem kratší dobu. Pokud v průběhu uklízení klesne kapacita baterie pod 20 %, vysavač nedovolí spustit nový program a vrátí se do nabíjecí stanice. Automaticky pak úklid začne, jakmile kapacita baterie vzroste na 75 až 80 %. Pokud se však rozhodnete pokračovat v úklidu s kapacitou baterie nad 20 %, vysavač vám bránit nebude.

Výrobce udává výdrž až 300 minut.

Malá výtka? Možná design nabíjecí stanice. Je tak trochu laciný, vzhled odpovídá mnohem levnějším vysavačům. Provedení je však slušné, přebytečnou délku kabelu můžete schovat přímo do stanice, což se hodí.

Líbilo se nám
  • špičková výdrž
  • inteligentní nabíjení
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení
  • laciný design nabíjecí stanice

Funkce a zkušenosti: bez debat skvělý

Realme Techlife Robot Vacuum jsme testovali zhruba 4 týdny, máme tedy jasno v tom, co zvládne a co mu naopak dělá problém. A musíme hned na začátek uvést, že nedokonalostí je opravdu minimum. V průběhu testování nás překvapoval spíše pozitivně.

Začneme ale negativní stránkou, kterou bude zřejmě rychlost. Tento model patří spíše mezi „rozvážné“ robotické vysavače, takže rychloúklid od něj nečekejte. Přirovnali bychom jej k vysavači Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P, oproti němu je rychlejší jen nepatrně. Například vrchní patro mezonetového bytu (malá koupelna, galerie, obývací pokoj a ložnice) zvládl Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P vysát za 50 minut, Roborock za 35 minut a Realme Techlife Robot Vacuum za zhruba 43 minut.

Realme Techlife Robot Vacuum
LiDAR navigace

Oproti Mi Robot Vacuum Mop-P se Realme Techlife Robot Vacuum nebojí zkoušet pevnost překážek. Neznamená to, že by častěji narážel, ale pokud vytuší příležitost, klidně vám pomalu odsune i dveře, které mu stojí v cestě. Pokud tedy nechcete například vysávat v koupelně, je lepší nastavit NoGo zónu, případně jednoduše zavřít dveře.

Velice spokojeni jsme byli se sacím výkonem, který se v případě robotických vysavačů uvádí v jednotkách Pa, tedy podtlaku, který zvládnou vyvinout. Zde je maximem 3 000 Pa, za což se rozhodně není potřeba stydět, právě naopak. Například jen o trochu levnější Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop-P má sací výkon 2 100 Pa. Takový rozdíl již zaručeně poznáte.

Realme Techlife Robot Vacuum nemá díky dvěma postranním kartáčkům problém vymést prach i pod lištami, stejně tak mu nevadí opravdu zaprášené prostředí. Stačí sepnout maximální režim a můžete si být jistí, že uklidíte podobně kvalitně jako s klasickým tyčovým vysavačem. A o to přesně jde, pokud nehledáte robotické koště, ale opravdový vysavač, jen robotický.

Kombinovaná nádoba na prach, vodu a pohled na mop

Dostáváme se k mokrému mopování. To je možné jen s příslušenstvím, které si musíte dokoupit. Získáte kombinovanou nádobu na prach a vodu s kapacitou 350 ml, na vodu s kapacitou 300 ml. To je slušné. Vysavač má elektronickou pumpu, kterou dokáže regulovat průtok vody. Znamená to, že 300 ml vystačí v případě méně znečištěného prostoru i na celý velký byt či menší dům. S opravdu zaschlými nečistotami si Realme Techlife Robot Vacuum poradil, ovšem bylo nutné nastavit maximální průtok vody a ideálně ještě přidat čistící prostředek. Když se nezadařilo na poprvé, na podruhé již ano.

Za dobrými výsledky stojí i speciální pohyb ve tvaru písmene „Y“, který vysavač při mopování dělá. Vysavač vždy ujede kus a vrátí, čímž setře i nečistoty, které by za ním jinak zůstaly. Právě tento pohyb (který běžně děláte, i když stíráte podlahu ručně) zajistil, že podlaha byla téměř vždy bez jediné šmouhy. V nastavení můžete režim vyměnit i za klasický „S“ pohyb, to v případě, že se nepotřebujete zbavit větších nečistot. Režim „Y“ je pro baterii podstatně náročnější, protože jedno místo projede vysavač vícekrát, režim „S“ tedy ušetří i energii, když je potřeba.

Prostředí aplikace realmeLink a možnosti nastavení

Vysavač ovládáte skrze aplikaci realmeLink. Její prostředí nám připomíná řešení Mi Home od Xiaomi. Spárování je hotové během chvíle, stačí propojení s vaší domácí Wi-Fi. Následně již můžete vysavač ovládat odkudkoli, protože je připojen do cloudu.

Prostředí aplikace je přehledné, na úvodní stránce lze měnit styl úklidu (Spot, Area, Room, Auto). Režim Spot umožní vybrat konkrétní místo, na které se má vysavač zaměřit, Area vyčistí vybraný prostor, Room konkrétní místnost a Auto je zkrátka automatický režim. Měnit může sílu vysávání, průtok vody i vysavač vrátit do nabíjecí stanice.

Asi už vám došlo, že k tomu, aby vysavač mohl vysávat dle vašich preferencí (Spot, Area, Room), musí k tomu mít podklady. Ty si vytvoří hned po prvním vysávání. Jde o mapu vytvořenou díky navigaci LiDAR. Následně můžete v nastavení mapu velice podrobně upravit. Nastavit NoGo zóny (kam vysavač nemá vůbec jezdit), NoMop zóny (kde vysavač nemá mopovat), virtuální zdi (kde by si například mohl vysavač ublížit), stejně tak lze rozdělovat a slučovat místnosti. Názorně se na to můžete podívat na screenshotech. Místnosti si můžete navíc pojmenovat dle libosti.

Vysavač si zapamatuje až 5 separátních map.

Opravdovou třešničkou na dortu je možnost nastavit různé režimy vysávání pro jednotlivé místnosti. Například v obýváku můžete mít nastaven střední výkon a nízký průtok vody při mopování, v koupelně naopak vysoký průtok vody a tak dále. Vysavač pozná, když se dostane do jiné místnosti a automaticky přepne režim. Funguje to až neuvěřitelně dobře. Prvotní nastavení sice chvíli zabere, ovšem poté se již nemusíte o nic starat. Pokud máte v některých místnostech prvky, které by vysavač mohl poškodit, stačí je na mapě označit a vysavač se jim vyhne.

Tento model nás pak naprosto dostal možností uložení více pater. Ač by se zdálo, že má jít o standard, není tomu tak. Pokud vysavač přemístíte, vytvoří novou mapu, kterou lze spravovat stejně jako tu původní. Nemusíte mít strach, že by se přemazala vaše původní a vy museli začít znovu od začátku. Celkem si Realme Techlife Robot Vacuum zapamatuje až 5 různých map.

Mezi další nastavení patří možnost plánování úklidu (den, čas, opakování, síla vysávání, konkrétní místnosti...), dálkové ovládání pomocí virtuálních tlačítek na displeji, možnost Find My Robot (pokud se někde schová), ale nastavit lze i automatický režim síly vysávání. Pokud v takovém režimu narazí vysavač na koberec či větší chuchvalce prachu, například pod postelí, automaticky zvýší sací výkon.

Vysavač dokonce dokáže i mluvit, bohužel jen anglicky/čínsky. Dokáže vám říci, že zahajuje/ukončuje úklid i , že je problém (například zaseknutí se, problém s hlavním kartáčem atp.). V nastavení lze zvolit hlasitost projevu i preferovaný jazyk. Bohužel i samotná aplikace je v angličtině, ovšem pár slovíček se naučí každý. Se zbytkem pomohou ikonky.

Líbilo se nám
  • důkladnost a síla vysávání
  • poctivé mokré mopování
  • povedená aplikace
  • možnost uložení více map
  • separátní nastavení NoGo a NoMop zón
  • možnost ovládat odkudkoli
Nelíbilo se nám
  • aplikace není lokalizována

Zhodnocení: velký pomocník

Realme Techlife Robot Vacuum je opravdový dříč s pokročilými funkcemi a skvělou výdrží. Má pokročilou navigaci, pěkný design a mokré mopování není jen do počtu, ale jde o opravdu funkční záležitost. Vadí nám jen pár věcí – například nehezká nabíjecí stanice, opravdu dlouhá doba nabíjení a absence nádoby na vodu v základním balení.

Realme Techlife Robot Vacuum

Uklizeno bylo vždy profesionálně, vytřeno také, vysavač je pohledný a za cca 9 000 Kč zastane opravdu velké množství práce. Benefitem je samozřejmě i aplikace, díky které jej můžete ovládat odkudkoli na světě, pokud máte k dispozici internetové připojení. Navíc zvládne přidat a zapamatovat si více pater. To je v případě, že máte mezonetový byt či klasický dům nepostradatelná funkce. Nákup můžeme doporučit všem, kteří nechtějí jen robotické koště, ale opravdového pomocníka do větších bytů či domů.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • pokročilá LiDAR navigace
  • vysoký sací výkon
  • kvalitní mokré mopování
  • výborná výdrž
  • přehledná aplikace
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • možnost nastavení NoGo a NoMop zón
  • elektronicky ovládaná pumpa prosakování
  • možnost nastavení virtuální zdi
  • zapamatování si až 5 různých map
  • laserové senzory proti nárazům a pádům
  • vyvážený poměr ceny a výkonu
  • možnost ovládat odkudkoli
Zápory
  • černá barva není moc praktická
  • aplikace není lokalizovaná
  • kombinovaná nádoba prach/voda není součástí balení
  • delší doba nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze