Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential
test

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential

Čistý vzduch během pár minut

Sháníte čističku vzduchu, ale nechcete za ni utratit desetitisíce? Nebo jste alergik a hledáte čističku, která vám pomůže k nerušenému spánku? Pak by vás mohla zaujmout Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential. Kromě základních funkcí nabízí noční režim, dětský zámek a časovač.

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential je malá a líbivá čistička, která si najde místo v každé domácnosti. Ovládání je velice snadné a noční režim zajistí nerušený spánek. Stačí ale se základními funkcemi na pořádné čištění vzduchu? To se dozvíte v recenzi.

Technické parametry Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential

Rozměry 32 × 53,4 × 19 cm
Hmotnost 4,3 kg
Spotřeba energie 50 W
Režimy manuální, noční
Vhodný pro prostor do 90 m²
Hlučnost 43 dB
Vzduchový výkon (CADR) 230 m³/h
Počet filtrací 3 (předfiltr, filtr s aktivním uhlím a filtr pevných částic)
Cena čističky 3 389 Kč
Cena filtrů 999 Kč

Obsah balení: jen to potřebné

Ve větší krabici najdete čističku, která má již vložený filtr, jenž se skládá z předfiltru, filtru 2v1 s aktivním uhlím a filtru pevných částic. Před prvním použitím je potřeba filtr vyndat z fólie. Pevnou součástí je i přívodní kabel. V balení je i podrobný manuál v mnoha jazycích, včetně češtiny.

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential
Líbilo se nám
  • podrobný manuál v češtině

Konstrukční zpracování: hodí se do každé místnosti

Rowenta Pure Air Essential se nám líbila jak tvarem, tak velikostí. Tvarem připomíná obdélníkovou krabici se zakulacenými rohy. Její rozměry jsou 32 × 53,4 × 19 cm a váží pouhých 4,3 kg, takže se vám s ní bude i dobře manipulovat. Celý povrch je z matného plastu. Pořídit si ji můžete ve dvou barevných variantách – bílé a černé. Nám do redakce dorazila bílá a musíme uznat, že nevypadá vůbec špatně. Nenápadným a čistým designem doplní každou místnost.

Na horní straně najdeme výstup vzduchu a dotykový ovládací panel, na kterém jsou čtyři tlačítka k ovládání. Samozřejmě zde najdeme tlačítko zapnutí/vypnutí, volby rychlosti, časovač a režimu spánku. Dále nechybí několik kontrolek – výměna filtru, dětská pojistka a režim spánku. Další dvě řady kontrolek ukazují, jaký jsme nastavili časovač a rychlost. Tlačítka na dotyk reagují bez problému. Na přední straně jsou výklopná dvířka, ve kterých je vstup vzduchu. Po stranách jsou pak dvě otevírací prohlubně, díky kterým snadno odklopíte přední víko a dostanete se k předfiltru a filtru. Na zadní straně je kryt, na němž je držadlo pro snadné přemísťování čističky. Pod tímto krytem je umístěn napájecí kabel.

Po odklopení předních dvířek najdeme filtr složený z předfiltru, filtru 2v1 s aktivním uhlím a filtru pevných částic. K odklopení není potřeba velká síla. Vše jde hezky a snadno. To stejné platí i pro vrácení dvířek na místo. Stačí jen správně přiložit přední část na místo a zacvaknout.

Líbilo se nám
  • líbivý design
  • dotykový ovládací panel
  • snadno přístupný filtr
  • 2v1 filtr s aktivním uhlím
  • nízká hmotnost

Funkce: čistý vzduch na jedničku

Jak už víme, čistička má jeden filtr, který je součástí základního balení. Jedná se o filtr složený ze tří částí (předfiltr, filtr s aktivním uhlím a filtr pevných částic). Náhradní pak pořídíte za 999 Kč. Filtr s aktivním uhlím odstraňuje plyn, kouř, pachy a škodlivé nečistoty včetně těkavých organických látek. Filtr pevných částic odstraňuje částice pylu, zvířecích alergenů, prachu, virů, bakterií a další. Díky tomu výrobce zaručuje odstranění až 99,9 % nečistot.

A jak je to s výkonem? Vzduchový výkon činí 230 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 20 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat zhruba 4,6× za hodinu. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential zvládá naprosto s přehledem. Výrobce uvádí, že je vhodná do místností o velikosti 90 metrů čtverečních, takže je vhodná i do kanceláří ve stylu open space nebo loftového bytu.

Odstraní až 99,9 % nečistot.

Jedním z důležitých údajů je rozhodně hlučnost. Ta v tomto případě činí 43 dB, což není tolik. Pokud čistička pojede na nejvyšší výkon, bude slyšet vždy. Ale během večera a noci při nočním režimu nebudete vědět, že pracuje.

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential

Dětský zámek nastavíte zmáčknutím tlačítek časovače a režimu spánku současně. Stejně tak poté ovládací panel odemknete. Dále si můžete nastavit čas, po který chcete, aby čistička pracovala. Velkou výhodou také je, že vás sama upozorní na to, až bude čas vyměnit filtr. Měl by se vyměňovat jednou za rok. Nesmíme zapomenout ani na předfiltr, který je k filtru připevněný suchým zipem. Ten by se měl alespoň jednou za dva měsíce sundat a očistit od prachu a dalších nečistot.

Líbilo se nám
  • noční režim
  • dětský zámek
  • dlouhá životnost filtru
  • snadná výměna filtrů
  • vhodná pro alergiky
  • nízká hlučnost
Nelíbilo se nám
  • nemá automatický režim

Zkušenosti: ani o ní nevíte

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential sice nenabízí mnoho chytrých funkcí, stejně jako nelze ovládat skrze mobilní aplikaci, zato ale skvěle a rychle čistí vzduch v místnosti. Je kompaktní, ale nejvíce mě překvapilo, jak je tichá. Jako alergik nechávám často čističku zapnutou i přes noc a některé modely, i přestože jsou tiché, vydávají nepříjemný zvuk. Rowenta vám dopřeje klidný spánek, ani o ní nebudete vědět. A to je za mě velké plus.

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential

Zhodnocení: proč ne?

Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential se funkcemi řadí do střední třídy. Na druhou stranu tomu ale také odpovídá cena pouhých 3 389 Kč. Jednou za rok pak bude potřeba koupit nový filtr, která vyjde na 999 Kč. K tomu je potřeba připočíst cenu za provoz. Takže vás čistička za první rok užívání vyjde na zhruba 6 388 Kč (pořízení čističky, jeden náhradní filtr + roční provoz čističky cca 2 000 Kč). Pokud nechcete do takového produktu investovat větší částku, pak je pro vás Rowenta PU2530F0 Pure Air Essential správná volba. S její prací jsme byli velice spokojení.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • vhodná pro alergiky
  • dětský zámek
  • noční režim
  • 2v1 filtr s aktivním uhlím
  • snadno přístupný filtr
  • dotykový ovládací panel
Zápory
  • nemá automatický režim
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze