Samsung Jet 70 easy
test

Samsung Jet 70 easy

Když úklid baví

Moderní domácnost si žádá moderní prostředky pro úklid. Na fZone.cz jste se již mohli setkat s robotickými vysavači, okenními mopy i dalšími produkty. Dnes se podíváme na tyčový vysavač s invertorovým motorem od Samsungu, který zaujme snadnou obsluhou a vysokým výkonem. Cena však není nejnižší, a tak se nabízí otázka, zda v našem testu obstojí.

Přiznám se, že úklid velkého mezonetového bytu není něco, co by mě vyloženě bavilo. Tedy alespoň do doby, než jsem se důkladněji seznámil s robotickými vysavači a vysavači tyčovými, které zvládnou efektivně uklidit bez ohledu na to, zda máte poblíž elektrickou zásuvku. Dnes se podíváme na tyčový vysavač Samsung.

Chlubí se odlehčeným tělem, digitálním invertorovým motorem a vcelku slušnou výdrží na nabití. „Hračičky“ zaujme i přehledný digitální displej. Zda se jeho nákup vyplatí, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Samsung Jet 70 easy

Výdrž MIN/MID/MAX 5/20/40 min
Kapacita a typ baterie 2 000 mAh (dostupných 1 800 mAh)
Doba nabíjení 210 minut
Způsob nabíjení nabíjecí kolébka
Objem zásobníku na nečistoty 0,8 l
Typ motoru digitální invertorový motor
Osvětlení hubice ne
Příslušenství v balení prodlužovací tyč, hubice Soft Action Brush, štěrbinový kartáč, štětinový kartáč, nabíječka, baterie, dokumentace
Barva fialová/stříbrná/bílá
Cena 11 990 Kč

Obsah balení: na první pohled vše

Součástí balení je kromě těla vysavače s nainstalovanou nádobou také prodlužovací díl, kombinovaný kartáč + malá hubice, štěrbinová hubice a také hlavní násada v podobě hubice Soft Action Brush. Kromě toho je v balení i vyjímatelná baterie a nabíječka, kterou lze umístit jak na stěnu, tak na stolek, a to díky šikovnému stojánku. Nabíječka může posloužit i jako podstavec pro kartáč a štěrbinovou hubici. K tomu se pojí i montážní sada. Samozřejmě nechybí ani návod.

Konstrukční zpracování: lehký a elegantní

Tělo, které funguje jako klasický ruční vysavač, je velmi lehké (1,5 kg). To je velmi důležité, protože vám po půlhodinovém úklidu neupadne ruka. I s připojeným prodlužovacím dílem a hubicí vysavač váží pouze 2,6 kg, jeho rozměry činí 112,3 × 25 × 21,5 cm.

Na těle vysavače je přehledný digitální displej a tři tlačítka – vypnout/zapnout, zvýšení a snížení výkonu. Displej informuje o zvoleném režimu (MIN, MID, MAX) a také o případných problémech s kartáčem. Tlačítka jsou ideálně velká a jsou oddělena, jejich stisk je jistý a displej dostatečně výrazný i na přímém slunci. Obsluha je tedy velice snadná a návod určitě potřebovat nebudete.

Baterie je uživatelsky vyjímatelná, což chválíme, případnou výměnu zvládnete bez návštěvy servisu. Součástí těla je pochopitelně i vyjímatelná nádoba s filtrem Jet Cyclone a mikro filtrem. Ten zachytí 99,999 % mikro prachu včetně 0,3 až 10µm částic a alergenů. Filtrace je pětistupňová, Samsung ji přezdívá Jet Cyclone. Spojení těla a prodlužovacího dílu funguje ve stylu Click/Clack, oddělení jednotlivých dílů řeší malá pojistka, kterou je třeba stisknout.

Samsung Jet 70 easy

I odpadní nádoba je do těla vysavače uchycena stylem Click/Clack, k odjištění slouží pojistka. Složena je z několika dílů, přičemž zajištěna je otočným zámkem. Stačí tedy zakroutit a nádobu vysypat. Najdeme zde také filtr, který lze očistit či po určité době vyměnit. Objem činí velmi slušných 800 ml, což je více než průměr. Nádobu za jeden vysávací cyklus naplníte jen v případě velmi zanedbané domácnosti. Dodáme, že hlavní část nádoby je omyvatelná.

Mezi přibaleným příslušenstvím naleznete prodlužovací díl, hubici Soft Action Brush, malou hubici s kartáčem a také štěrbinovou hlavici. Bohužel ani jeden z prvků nemá LED osvětlení, které se u tyčových vysavačů velmi hodí. Vysavač také není samostojný, což znamená, že jej vždy musíte položit na zem, opřít o zeď, případně umístit do nabíječky na zdi. Hubice Soft Action Brush není 360stupňová, tedy z boční strany nevysává.

Velmi chválíme kovové odlehčené provedení, bílé matné plasty a celkovou designovou linku, vysavač působí luxusně. Zajímavý je i fialový pruh na těle. Za design a kvalitu zpracování se Samsung stydět nemusí, naopak.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • odlehčené materiály
  • baterie je vyjímatelná
  • snadné spojení ve stylu Click/Clack
  • digitální displej
  • snadná obsluha odpadní nádoby
  • objem odpadní nádoby
Nelíbilo se nám
  • chybí LED osvětlení hubice
  • vysavač není samostojný
  • vysávání není 360stupňové

Výdrž a nabíjení: na MAX moc dlouho vysávat nebudete

Samsung na stránkách uvádí, že Li-ion akumulátor s kapacitou 2 000 mAh by měl zařízení udržet v provozu po dobu 40 minut. To se tak úplně nepotvrdilo, při testování jsme se však dostali na přijatelných 35 minut. V režimu MID již 20minutová výdrž odpovídala, bohužel odpovídala i výdrž v režimu MAX, a to 5 minut. Ano, nejde o chybu, pokud chcete maximální výkon, počítejte s maximálním odběrem energie.

Na minimální výkon funguje vysavač jako takové vylepšené koště, takže nejčastěji jsme požívali režim MID a na úklid jsme měli 20 minut. Za tuto dobu stihnete uklidit tvrdé podlahy i ve větším bytě. Tak trochu jsme čekali, že Samsung nasadí rychlé nabíjení, ovšem nabíječka zvládne dobít baterii za 210 minut, tedy více než 3 hodiny. To není žádná sláva. Můžete si dokoupit druhou baterii a průběžně je střídat, ovšem to je investice navíc a představa 10 minut v režimu MAX opravdu není něco, co by nás ke koupi motivovalo. Pochválit ovšem Samsung musíme právě za to, že baterie není zabudovaná a výměna je podstatně snazší. Také chválíme nabíječku, kterou lze umístit jak na stěnu, tak na stolek.

Stav baterie lze sledovat přímo na ni, orientovat se můžete pomocí 3 LED, které postupně ubývají, když vysáváte. Opět, kdyby bylo LED více, například 5, o zbývající výdrži si uděláte lepší představu. Digitální displej informuje o stavu baterie až v momentě, kdy zbývá energie na posledních pár minut vysávání. Samsung garantuje, že po 500 nabíjecích cyklech si baterie zachová 70 % původní kapacity.

Líbilo se nám
  • baterie je vyměnitelná
  • slušná výdrž v režimu MIN
  • nabíječka se stojánkem
Nelíbilo se nám
  • slabá výdrž v režimu MAX
  • dlouhé nabíjení

Zkušenosti: pomocník

Je nutné si uvědomit, že hubice Soft Action Brush s antistatickými stříbrnými vlákny je určena pro tvrdé podlahy, ne koberce. Takže pokud máte, jako my, ve většině místností tvrdou podlahu a v koupelně dlaždičky, je tento model vhodnou volbou. Pokud máte koberce, případně velké množství kusových koberců, museli byste dokoupit hubici Turbo Action Brush. Ta však vyjde na 82 eur (2 100 Kč) a u nás dostupná není. Hlavice se mění snadno, stejně jako kartáče, opět formou pojistky, kterou stačí stisknout.

Díky hubici Soft Action Brush je pojezd po tvrdé podlaze velmi hladký a díky přímému spojení s podlahou a vysokému výkonu až 150 W dokáže vysát opravdu i ten nejjemnější prach. Hubice je otočná o 180 stupňů a s vysavačem se manipuluje velmi snadno, stačí jen lehce pootočit zápěstím a vysavač doslova klouže po podlaze. Výhodou je, že díky stříbrným vláknům a antistatickému povrchu se na kartáč nezamotávají vlasy a další nečistoty.

Vlasy se do kartáče nezamotají.

S výdrží jsme spokojeni tak na půl. 20 minut se sice může zdát jako dost, ale přesto jsme režimy střídali (MID a MAX), a tím se výdrž ještě více snížila. Pokud máte byt do 80 až 100 m², mělo by to stačit. V opačném případě se ale vyplatí nákup ještě jedné baterie. Jenže ta stojí 116 eur (3 000 Kč) a u nás ji prozatím nekoupíte. Výhody invertorového motoru jsou jasné: je tišší než klasické motory a nabízí vysoký výkon 410 W. Životnost takového motoru je navíc delší, příjemný je také postupný rozjezd a postupný dojezd, díky tomu se méně opotřebovává.

Zhodnocení: sleva by se hodila

Samsung aktuálně nabízí slevu ve výši 25 % při nákupu setů s robotickým vysavačem či mopem, ovšem sleva by se hodila bez ohledu na sety. Aktuální cena činí 12 tisíc Kč. Když si k tomu připočtete cenu za náhradní baterii a hlavici Turbo Action Brush, dostáváme se do výšin, kde se nám vůbec nelíbí.

Samsung Jet 70 easy

Mezi výhody patří velmi kvalitní filtr, snadná manipulace, invertorový motor, přehledný displej i vyměnitelná baterie. Bohužel ale postrádáme LED osvětlení, nelíbí se nám dlouhé nabíjení, výdrž v režimu MAX ani cena příslušenství. Z tohoto důvodu si myslíme, že s nákupem byste měli počkat do doby, než se cena dostane pod hranici 10 tisíc korun a příslušenství bude dostupné i v České republice.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • vysoký sací výkon (režim MAX)
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • snadné spojování a odpojování dílů
  • snadné čistění nádoby na nečistoty
  • odlehčené materiály, nízká celková hmotnost
Zápory
  • absence LED osvětlení
  • chybí samostatné stání
  • délka nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze