Samsung QN85A (2021)
test

Samsung QN85A (2021)

Míří k dokonalosti
1

Na český trh se postupně dostávají nejnovější televize Samsung, přičemž do naší redakce jako první zavítala novinka QN85A, navíc v již poměrně velké 65palcové variantě. Hlavní změna spočívá v Neo QLED panelu, který využívá mini LED podsvícení. Povedl se rovněž vzhled a hráče potěší například nasazení HDMI 2.1.

Samsung QN85A je součástí řady televizorů Neo QLED, které jsou dalším vývojovým stupněm starších QLED modelů. Jejich primárním krokem vpřed je využití modernějšího mini LED podsvícení. Současně se jedná o výše postavený model, který se v 65palcové variantě na českém trhu prodává za 65 tisíc Kč. Samsung proto namíchal koktejl funkcí, které se snaží vyhovět široké škále potencionálních zákazníků. Zajímavost se pak skrývá třeba v dálkovém ovládání, ale o tom až později.

Technické parametry Samsung QN85A

Rozměry (se stojanem) 144,6 × 82,9 (89,1) × 2,7 (29,0) cm
Hmotnost (se stojanem) 24,2 kg (28,1 kg)
Úhlopříčka 65 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 60 W (2.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.0
Kabelová konektivita 3× HDMI 2.0, 1× HDMI 2.1, 2× USB 2.0, 1× Ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 65 000 Kč

Konstrukční zpracování: v hlavní roli tenkost

Modely řady QN85A existují v několika velikostech od 55 do 85 palců. Ve všech případech získáte elegantní televizor, který se nesnaží šokovat. Tenké rámečky zaručují, že se bude vaše nová televize dobře vyjímat na jakémkoliv místě. Problém není ani případné zavěšení na zeď, protože zadní strana je spíše tenká bez výraznějších výstupků. Výrobce se snažil vše dokonale zahladit, což platí i pro případné vedení kabeláže. Dodejme, že celá záda televize jsou plastová s kartáčovanou úpravou povrchu. Levné, ale líbivé řešení, zejména pro zadní stranu, která přeci jen nebude většinu času na očích.

Samsung QN85A (2021)
Televize se bude dobře vyjímat na jakémkoliv místě.

Kromě možnosti přidělání na zeď je obvyklou cestou televizi postavit. Stojan kombinuje kovové materiály s plastovými. Je překvapivě těžký, tudíž i stabilní. Na první pohled totiž můžete mít pochybnosti, neboť stojná plocha je poměrně malá. Díky úzké ploše však televizi můžete s klidem umístit i na menší stůl, což je mnohdy nedocenitelné plus.

Samsung QN85A (2021)

Modelová řada QN85A spadá do vyšší střední třídy, proto nepřekvapí, že je konstrukce převážně plastová. Kov je pouze v části stojanu a rovněž v samotných rámečcích televize, kde plní roli elegantní linky obíhající kolem celé TV. Za povšimnutí stojí nesymetrické umístění loga více doprava. Zpracování hodnotím rozhodně kladně, při počáteční manipulaci však dbejte opravdu velké opatrnosti. Kvůli velikosti má TV tendenci se prohýbat a část zadní strany není tak pevná, jak byste mohli očekávat. Jde však o neduhy, které běžně nebudou hrát vůbec žádnou roli.

Líbilo se nám
  • krásně tenké rámečky
  • stabilní podstavec

Konektivita: moderní HDMI

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.0, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung QN85A (2021)

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Na pravém boku se dále nachází veškerá konektorová nadílka. Jde o tři HDMI 2.0 a jedno HDMI 2.1, které nese označení 4 a slouží primárně pro připojení herních konzolí nové generace. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání. Líbí se nám chytré řešení, kdy všechny nezbytné kabely můžete elegantně protáhnout předpřipravenými otvory a minimalizovat jejich viditelnost.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: konec výměny baterií

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Jedné zásadní novinky jsme se však přeci jen dočkali.

Samsung QN85A (2021)

Tentokrát totiž do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: vylepšený QLED

Díváme se na 65palcovou variantu, což znamená 164cm úhlopříčku. Na této ploše operuje velmi jemné 4K rozlišení a Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Neo Quantum Processor 4K. S jeho pomocí dokáže televize tzv. upscalovat obraz a i starší a méně kvalitní obrazové materiály vypadají ve výsledku mnohem lépe. Upscale funguje například i z DVD kvality, ačkoliv samozřejmě nejlépe funguje u HD či Full HD obsahu. Vhod přijde také funkce adaptivního obrazu, kdy se jas automaticky reguluje dle okolního světla v místnosti.

Modelová řada QN85A nabízí samozřejmě přímé zadní podsvícení Full Array. Novinkou Neo QLED panelu je mini LED podsvícení s 576 stmívajícími se zónami. Výsledkem je ještě lepší barevné podání, zejména v případě černé. I přesto se však Samsung neubránil tomu, že kolem jasně bílých objektů můžete vidět pomyslnou mlhu, která je výraznější v případech, kdy se objekt pohybuje, případně pokud jej sledujete z ostřejších úhlů. V těchto ohledech zůstávají OLED panely lepší. Řada Q85NA také mírně pokulhává v kontrastu, ideální je pak vycházet z přednastaveného režimu film.

Pozorovací úhly zůstávají velmi dobré, což je u displejů typu ASD (obdoba IPS) standardní a jediná výtka směřuje k velmi světlým objektům zmíněným výše. Za vyzdvihnutí stojí fakt, že se televize dobře vyrovnává s odrazy světla, které nejsou nijak výrazné.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • vylepšený QLED panel
  • mini LED podsvícení

Zvuk: příjemně překvapí

Televize má reproduktory v sestavení 2.2.2 o celkovém výkonu 60 W. Hovoříme tedy na poměry dnešních TV o nadprůměru, zejména v těchto cenových patrech. Zvuk je nejen hlasitý, ale i poměrně hutný s jistým důrazem na hloubky. Pokud nepatříte mezi velmi náročné posluchače, je dost možné, že vám reprodukce bude plně postačovat. U Samsungu je již nepsanou samozřejmostí, že televize dokáže automaticky zvýšit hlasitost v případě, že dojde k výraznému nárůstu okolního hluku. Během testování jsme si funkčnost ověřili, avšak televize bohužel občas neadekvátně reagovala i na to, když někdo zvýšil hlas a skokově měnila hlasitost. Je tudíž možné, že funkci raději deaktivujete.

Líbilo se nám
  • velmi slušný zvuk

Prostředí: fajn na pohled i ovládání

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě a především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Samsung QN85A (2021)
Nastavení
Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: nenechá vás nudit se

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Obchod s aplikacemi totiž nenabízí tak velké vyžití jako například konkurenční Android / Google TV. Spolehnout se můžete na to, že se situace neustále zlepšuje a současně, že již nyní jsou k dispozici aplikace pro konzumaci různých internetových televizí či streamovacích služeb. Zde si dovolím pouze malou vsuvku. Pokud byste si televizi kupovali během jara, může se stát, že v ní budou některé aplikace chybět, ačkoliv v loňských modelech byly. Důvodem je, že nové modely se postupně certifikují a aplikace každým týdnem přibývají. Odhaduji, že v horizontu několika týdnů bude nabídka obchodu identická s loňskými modely.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí zajímavější hry

Zhodnocení: zajímavý upgrade

Chytrá televize Samsung QN85A (2021) je jednou z prvních vlaštovek výrobce s vylepšeným Neo QLED panelem, který přináší do vyšší střední třídy opravdu kvalitní obraz. Plusem je rozhodně nasazení moderního mini LED podsvícení a ruku v ruce s výsledným požitkem je slušné ozvučení. Samsung se skutečně snaží, aby jeho produkt uspokojil drtivou většinu uživatelů. Vidět je to například i na vzhledu, který sice nešokuje, ale přitom ctí současné trendy a bude slušet každé místnosti. Líbí se nám též zpracování či povedený podstavec.

Samsung QN85A (2021)

Za zmínku dále stojí nasazení HDMI 2.1 nebo zajímavě řešený ovladač, který upoutá solárním panelem či snadným nabíjením. Kaňkou na kráse může být chybějící USB 3.0, případně i mírné nedokonalosti v obraze, nicméně vše vyváží rozumně nastavená cena, která se u základního modelu pohybuje od začátku pod 50 tisíci Kč, u námi testovaného pod 65 tisíci Kč.

Foto: Samsung

Klady
  • elegantní vzhled a tenká konstrukce
  • chytré řešení kabeláže za televizí
  • úzký a současně bytelný podstavec
  • vylepšený Neo QLED panel
  • mini LED podsvícení
  • slušný zvuk
  • přehledné prostředí
  • HDMI 2.1
Zápory
  • pouze dvě USB 2.0
  • hodilo by se více aplikací
Diskuze ke článku
Honza Krass
Honza Krass
Naposledy upraveno: 29. 10. 2021 23:40
Tato recenze je placená propagace, jinak si nedokážu vysvětlit tuto větu: "Kaňkou na kráse může být chybějící USB 3.0, případně i mírné nedokonalosti v obraze, nicméně vše vyváží rozumně nastavená cena, která se u základního modelu pohybuje od začátku pod 50 tisíci Kč, u námi testovaného pod 65 tisíci Kč."

Qled za takovou pálku za to vážně nestojí. Říkají to snad všichni poctivý recenzenti, že je cena mimo. Samsung to brutálně přestřelil. Proto po pár měsících cena klesla o 50%. A to říkám jako majitel Samsung QE55QN85A. Její optimální cena je kolem 20 tisíc za 55" verzi. Víc bych za ni nedal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze