Samsung QN900A
test

Samsung QN900A

Ohromující pohled do budoucna

Na redakční test dorazila jedna z nejdražších a nejlepších televizí Samsung, a to model QN900A s dechberoucím 8K rozlišením. Uchvátí ale i takřka neviditelnými rámečky nebo 10 reproduktory. Samozřejmostí je čtveřice moderních HDMI 2.1 a vše podtrhuje QLED panel s miniLED podsvícením a vynikajícím jasem.

Dnešním standardem chytrých televizí jsou panely se 4K rozlišením, které je více než jen dostatečné. Vývoj však míří kupředu a v nabídkách některých výrobců najdete i modely se čtyřnásobně jemnějším obrazem. Pro letošní rok si Samsung připravil televizi QN900A s 8K displejem, která vám zprostředkuje to, co bude běžné až za několik let. Nejde jen o působivý miniLED displej, ale také o sestavu reproduktorů, výkon a umělou inteligenci. To vše však něco stojí a námi testovaná 75palcová varianta na českém trhu přijde na 200 tisíc korun.

Technické parametry Samsung QN900A

Rozměry (se stojanem) 165,5 × 94,6 (101,7) × 1,5 (32,1) cm
Hmotnost (se stojanem) 31 kg (41 kg)
Úhlopříčka 75 palců
Typ displeje Neo QLED s přímým podsvícením Mini LED
Rozlišení displeje 7 680 × 4 320 pixelů
HDR HDR 10+
Reproduktory 80 W (6.2.2 Ch)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi Wi-Fi 6
Bluetooth verze 5.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.1, 3× USB 2.0, 1× ethernet, 1× TOSLINK
Záznam na USB úložiště ano
Cena 199 000 Kč

Konstrukční zpracování: jako z jiného světa

Samsung si dal skutečně záležet a design působí značně futuristicky. Jakmile televizi prvně spatříte, jistě vás napadne stejná otázka jako nás. Kde má rámečky? Jihokorejský výrobce je takřka zcela eliminoval a výsledkem jsou rámečky o tloušťce 0,9 mm. Ty už okem téměř nelze zpozorovat a při sledování obsahu se zdá, jakoby displej končil nijak neohraničený.

Samsung QN900A
Rámečky nemají ani 1 milimetr.

V úžasu ale můžete zůstat i poté, co se srovnáte s tím, že rámečky budou brzy zřejmě skutečně minulostí. Důmyslně Samsung vyřešil sestavu reproduktorů, ke kterým se samozřejmě ještě později dostaneme. Pro tuto chvíli je podstatné, že dva jsou po bocích rámu televize, kde lze spatřit elegantní průduchy. Výsledek působí opravdu velmi dobře na pohled.

Chytrá řešení ze strany Samsungu pokračují u stojanu, který je pro 75palcovou televizi nebývale těžký. Jinak je ale minimalistický a velice úzký. To znamená, že televizi budete moci usadit i na stolek, který nemusí být nijak velký. Se stojanem souvisí i kabelové řešení One Connect, které můžete znát i z běžných 4K modelů Samsungu.

Samsung QN900A

Celý box se hodí například ve chvíli, kdy chcete televizi zavěsit na zeď, díky čemuž nemusíte k TV tahat spoustu různých kabelů, ale pouze jeden, který je tenký a snadno se schová. One Connect box má ale využití i v případě použití stojanu. Celý box jde totiž připevnit na zadní stranu podstavce a vše důmyslně schovat. Televize pak působí, že ani žádné kabely nepotřebuje.

One Connect box lze elegantně připnout na zadní stranu podstavce

Design TV hodnotíme celkově velice kladně a troufáme si tvrdit, že tímto směrem se bude ubírat většina výrobců. Na mysli máme nejen extrémně tenké rámečky, ale i chytrá řešení, která ve výsledku zajišťují, že televize zcela postrádá rušivé prvky.

Líbilo se nám
  • téměř neviditelné rámečky
  • reproduktory v rámu
  • One Connect box

Konektivita: moderní HDMI

Veškerá konektivita se tentokrát odvíjí od One Connect boxu, který je nedílnou součástí televize. Bez něj ji ani nezapnete. Na boxu je veškerá konektorová nadílka. Jde o čtyři HDMI 2.1, přičemž jeden z nich je standardu eARC pro snadné propojení například se soundbarem. Dostalo se i na tři USB 2.0. Zamrzí však, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom rádi viděli. Jedno USB je určeno například pro flashdisk, druhé s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 5.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Je zde také Wi-Fi 6, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • nejnovější Bluetooth 5.2
Nelíbilo se nám
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: postačí vám světlo

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály. Jedné zásadní novinky jsme se však u modelů z roku 2021 přeci jen dočkali.

Dálkové ovládání

Tentokrát totiž do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: budete žasnout

Jak již víte, testovali jsme 75palcovou variantu. Výrobce vyzdvihuje svůj QLED panel s moderním miniLED podsvícením. Jednotlivé diody jsou díky extra jemnému rozlišení neskutečně malé. Výsledkem je nevídaně působivé podaní jasu a barev. Hodnoty jasu jsou neskutečně působivé a v krajních případech dosahují až 4 000 nitů.

Samsung QN900A

Malé rozměry jednotlivých miniLED také zaručují mnohem přesnější podsvícení, které plně konkuruje pokročilým OLED panelům. Ani při sledování tmavých scén se nedočkáte duchů či nevítaných obrysů.

Samsung QN900A
8K obsah najdete nejrychleji například na YouTube

Jistým negativem by mohlo být, že dnes v podstatě neexistuje nativní 8K obsah, který byste si mohli pouštět. Naštěstí to ale vyloženě nevadí, neboť Samsung nasadil pokročilý algoritmus umělé inteligence, která dokáže obraz velmi dobře přepočítávat i z nižších rozlišení. Obávat se nemusíte ani Full HD obsahu, i ten televize dokáže upscalovat a výsledek působí nadále velmi dobře.

Vynikající obraz, který dokáže hravě konkurovat i OLED panelům, si dosyta užijí i hráči. HDMI 2.1 podporuje přenos 4K obrazu při 120 FPS, případně i 8K obraz s 60 FPS.

Líbilo se nám
  • 8K rozlišení
  • vynikající miniLED podsvícení
  • působivý jas i podání barev
  • perfektní upscaling

Zvuk: hraje perfektně

Již výše jsme si řekli, že má televize reproduktory v bočním rámu, jsou tak důmyslně skryté. Jen dva reproduktory by však příliš parády neudělaly, to asi uznáte také. Na těle televize jich napočítáme celkem 10 v sestavení 6.2.2 a s celkovým výkonem 80 W. Výsledek je působivý, televize se snaží o prostorový zvuk a jen obtížně budete hledat lépe hrající TV vybavenou klasickými reproduktory. Samozřejmě ani sestava 10 reproduktorů neuspokojí skutečně náročné posluchače, pro ty je minimem alespoň soundbar.

Samsung QN900A
Líbilo se nám
  • perfektní zvuk

Prostředí: přehlednost především

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě (především vašemu Samsung účtu), což šetří čas i nervy s ovladačem.

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně, především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání
Nelíbilo se nám
  • občasné problémy s cloudem

Chytré a multimediální funkce: konzumujte on-line

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Obchod s aplikacemi totiž nenabízí tak velké vyžití jako například konkurenční Android / Google TV. Spolehnout se můžete na to, že se situace neustále zlepšuje a současně, že již nyní jsou k dispozici aplikace pro konzumaci různých internetových televizí či streamovacích služeb.

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, což je rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze konstatovat, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí zajímavější hry

Zhodnocení: když chcete to nejlepší

Novou televizi čas od času kupuje každý z nás. Jde o spotřební zboží, které nevydrží na věky. Jenže pro koho je vlastně určena televize Samsung QN900A, která v základu (65 palců) vyjde na 150 tisíc korun? Jde o částku, kterou už rozhodně nebude chtít obětovat každý. Jistě se ale najdou skutečně nároční zájemci, kteří chtějí to nejmodernější, co dnes Samsung nabízí. Právě ty osloví bezrámečkový design či chytrá řešení, kdy televize nenaruší celkový pocit z interiéru. Sáhnout po novince mohou i ti, kteří chtějí být připraveni na budoucí léta. Panel s 8K rozlišením, moderní konektory, to vše je připravené zvládat další periférie na roky dopředu.

Samsung QN900A

Negativa se hledají opravdu špatně. Napadá nás zejména velmi vysoká cena. Pokud tedy víte, že nedoceníte 8K rozlišení, můžete výrazně ušetřit s jinou letošní novinkou od Samsungu, která si vystačí se 4K rozlišením a klidně stojíc polovic.

Foto: Samsung

Klady
  • neuvěřitelně tenké rámečky
  • vynikající 8K QLED panel s miniLED
  • povedený podstavec
  • One Connect box
  • HDMI 2.1
  • skvělý upscaling
  • solární dálkové ovládání
Zápory
  • jen USB 2.0
  • velmi vysoká cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze