Samsung The Frame (2021)
test

Samsung The Frame (2021)

Když chcete obraz a trochu i televizi

Chytrá televize nemusí být jen nudná černá placka. Samsung se pokouší i o více či méně originální modely a bezpochyby mezi ně patří řada The Frame. Letošní novinka disponuje výměnnými rámečky a nadále nechybí ani vítaný Umělecký režim. Základem je pak osvědčený operační systém Tizen.

Úvodem si řekněme, že řada chytrých televizí The Frame není určena úplně pro každého. Ačkoliv nejde o drahé kousky, cílí na specificky zaměřené uživatele, kteří mají vytříbený vkus. Těšit se tak můžete na zajímavější vzhled a osvědčenou sestavu funkcí.

Technické parametry Samsung The Frame (2021)

Rozměry (se stojanem) 112,4 × 64,5 (67,9) × 2,5 (22,8) cm
Hmotnost (se stojanem) 11,8 kg (12,2 kg)
Úhlopříčka 50 palců
Typ displeje QLED (Edge LED podsvícení)
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR HDR 10 a Dolby Vision
Reproduktory 20 W (2.0)
Operační systém Tizen
Hlasové vyhledávání ano (bez češtiny)
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Samsung
Počet tunerů DVB-T
Počet tunerů DVB-S
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.2
Kabelová konektivita 4× HDMI 2.0, 3× USB 2.0, 1× Ethernet
Záznam na USB úložiště ano
Cena 25 000 Kč

Konstrukční zpracování: klasika s výměnnými kryty

Nová generace The Frame vypadá v základu poměrně obyčejně. Na redakční test dorazila 50palcová varianta, která dnes nepůsobí nijak přerostle. Televize je vcelku tenká a při vybalování působí možná až lacině. Zaujmout vás mohou rámečky kolem samotné obrazovky, které jsou o něco větší, než je dnes obvyklé. Mají zde však svůj smysl.

Samsung The Frame (2021)

Na boky televize, po celém obvodu obrazovky, lze totiž nasadit speciální plastové rámečky. Pakliže si jich pořídíte více, získáte něco jako výměnné kryty, které byly kdysi tak populární u mobilních telefonů. Kryty, nebo možná lépe řečeno lišty, vytvoří nový rám TV, která pak může opravdu velmi připomínat klasický obraz. Zejména v kombinaci s Uměleckým režimem, o kterém ještě bude řeč.

Jak jistě tušíte, celý efekt vynikne nejvíce ve chvíli, kdy televizi zavěsíte na zeď. Držák získáte v balení a dokáže televizi dostat těsně až ke stěně, ale také ji mírně odsunout či naklonit. Pakliže vás trápí, co s kabely, vězte, že i řada The Frame využívá řešení One Connect a k samotné televizi vede pouze jeden tenký a průhledný kabel. Nic tak nebrání docílit co možná nejlepšího efektu obrazu na stěně.

Ne každý však může televizi dát na zeď, a proto samozřejmě nechybí ani podstavec ve formě dvou nohou. Jsou poměrně lehké a do televize se pouze nacvaknou, díky čemuž je montáž velice snadná. Na samotných nohách si dokonce můžete nastavit, jak vysoko chcete televizi usadit. K dispozici jsou dvě polohy.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • snadné montáž
  • výměnné rámečky

Konektivita: žádná sláva

Základem bezdrátové komunikace je Bluetooth ve verzi 4.2, díky kterému k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, kterou využijete například pro zrcadlení plochy z telefonu či sdílení obsahu napříč zařízeními ve vaší domácí síti.

Samsung The Frame (2021)
Chytré řešení vedení jediného kabelu přímo do TV

Internet samozřejmě lze zajistit i kabelem skrze ethernetový konektor. Ten se stejně jako všechny další nachází na boxu One Connect, který se spojí s televizí a vše najdete na něm. Jde o čtyři HDMI, bohužel všechny ve verzi 2.0. Dostalo se i na dvě USB 2.0. Zamrzí, že Samsung nadále zcela ignoruje modernější a rychlejší USB 3.0 – alespoň jeden takový konektor bychom na televizi rádi viděli. Jeden USB konektor je určen například pro flashdisk, druhý s vyšším napětím dokáže napájet i externí disk. Dále nechybí optický zvukový výstup a konektory pro připojení antén televizního vysílání.

Nelíbilo se nám
  • nemá HDMI 2.1
  • chybí USB 3.0

Dálkový ovladač: konec výměny baterií

Dálkové ovladače vypadají u Samsungu už roky v zásadě stejně. Výrobce razí cestu minima tlačítek a velmi dobré ergonomie, kdy nejdůležitější tlačítka máte přímo pod palcem. Výjimkou není ani letošní novinka, která si u ovladače vystačí s plastovými materiály.

Tentokrát ale do ovladače nemusíte vkládat žádné baterie. V ovladači je integrovaný dobíjecí akumulátor. Díky tomuto řešení je ovladač příjemně lehký. Dobíjení probíhá skrze USB-C na spodní hraně. To je však jen jedna možnost. Alternativou je dobíjení pomocí solární energie. Na zhruba polovině zadní strany ovladače jsou solární panely. Ovladač se tak může dobíjet neustále. Na druhou stranu, kdo z nás odkládá ovladač zády nahoru? Naštěstí dobíjení není téměř potřeba, po několika týdnech klesla kapacita baterie ze 100 % na 90 %. Zmínit však musím extrémní náchylnost solárních panelů na poškrábání.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
  • kvalitně zpracovaný
  • nemusíte řešit baterie
  • dvě možnosti dobíjení

Obraz: obyčejný QLED

Do redakce nám dorazila 50palcová varianta s úhlopříčkou 120 cm a 4K rozlišením, což je druhá nejmenší velikost, která bude dostačovat středně náročným divákům. Samsung se náležitě pyšní také speciálním procesorem Quantum 4K a použitou technologií QLED. Doplníme, že rámečky jsou tenké 1,2 cm. Velmi dobré vykreslení detailů pak obstarává HDR. S přesvětlenými scénami si The Frame poradí dobře, pokud by vám však přednastavené hodnoty nevyhovovaly, lze je dále korigovat skrze podrobné nastavení obrazu. Kaňkou na kráse je pouze 50Hz obnovovací frekvence.

Samsung The Frame má Edge LED, vzhledem k použité technologii není podsvícení tak rovnoměrné jako u dražších kousků, kde je celoplošné. Stejně tak černá není dokonale černou, to jsou ovšem veškerá negativa. Panel nabídne při základní úhlopříčce opravdu dostatečné rozlišení, barevné podání je na velmi dobré úrovni, a to především pokud se spolehnete na Inteligentní režim obrazu.

Oproti dražším modelům The Frame opravdu výrazně zaostává, avšak situaci lze částečně zachránit manuální úpravou obrazu, případně volbou jiných profilů.

Líbilo se nám
  • jemné rozlišení
  • vylepšený QLED panel
Nelíbilo se nám
  • slabší celková kvalita obrazu

Zvuk: velmi nevýrazný

V televizoru jsou reproduktory v sestavení 2.0 o celkovém výkonu 20 W. Výsledný zvuk je sice čistý i dostatečně hlasitý, ale neuvěřitelně plochý a nevýrazný. Nejlépe se hodí jen na mluvené slovo. Na jakékoliv jiné pořady jsou reproduktory nevhodné, a to i při nastavení jiného profilu v rámci předpřipraveného ekvalizéru. V tomto je The Frame skutečně slabá a výrazně doporučujeme zvuk vylepšit – například koupí soundbaru.

Nelíbilo se nám
  • podprůměrná kvalita

Prostředí: osvědčená klasika/h3>

V chytrých televizích Samsung je operační systém Tizen, zde ve verzi 6.0. Po prvním zapnutí budete v ideálním případě vyzváni k instalaci aplikace Smart Switch do vašeho chytrého telefonu. Pomocí ní byste měli vše hravě zvládnout. Ani s aplikací ale nemusíte mít vyhráno. Nám se občas nezadaří obnova dat z předchozích televizí. Nejde však o pravidlo a celý proces může klidně proběhnout zcela hladce. Pak stačí jen pár kliků na vašem telefonu a televize je okamžitě připravena k použití se vším, nač jste zvyklí. Výhodou je, že nemusíte složitě zadávat hesla k internetové konektivitě a především vašemu Samsung účtu, což šetří čas i nervy s ovladačem.

Samsung The Frame (2021)

Pakliže máte vše úspěšně za sebou, můžete naladit programy, což je nejlepší nechat na automatice. Abychom byli zcela přesní, můžete naladit programy, které by vám například chyběly. Během obnovy dat totiž dojde i k naladění kanálů, které jste měli v původní TV. Proces ladění je svižný a následné přeskládání programů velmi intuitivní. Jde ostatně o vizitku celého prostředí. Pohyb v něm je plynulý. Lehce schované je pouze nastavení, což však může být ku prospěchu. Alespoň se do něj nedostane někdo, kdo by mohl něco pokazit.

Samsung The Frame (2021)

Podoba prostředí je jinak shodná napříč všemi modely Samsung, což usnadňuje orientaci a brzy jste všude jako doma. Vše funguje velmi svižně a především stabilně. Vše se točí kolem tenkého pruhu ve spodní části televize, odkud se dostanete ke všem klíčovým funkcím – vysílání, aplikacím či nastavení. Za celou dobu testování se nám nestalo, že by si televize postavila hlavu a odmítala reagovat.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
  • pohodlné ovládání

Chytré a multimediální funkce: o zábavu postaráno

Mezi přednosti Tizenu patří opravdu skvělé grafické ztvárnění, přehlednost a vynikající optimalizace. Přesto jej však nadále považujeme za systém, který stojí tak trochu na půli cesty. Obchod s aplikacemi totiž nenabízí tak velké vyžití jako například konkurenční Android / Google TV. Spolehnout se můžete na to, že se situace neustále zlepšuje a současně, že již nyní jsou k dispozici aplikace pro konzumaci různých internetových televizí či streamovacích služeb.

Samsung The Frame (2021)
Obchod s aplikacemi

Po stisku tlačítka s domečkem vidíte nejnovější aplikace, které si můžete přeskládat. Pokud vládnete angličtinou, lze televizi ovládat i hlasově, neb nechybí asistent Bixby. Počeštění by však citelně prospělo. Z dalších chytrých funkcí lze jmenovat podporu HbbTV, tedy rozšířené internetové vysílání prostřednictvím červeného tlačítka. Televize také zvládá přehrávat obsah z flashdisku či externího disku. Zde je nutné připomenout, že Samsung nepodporuje staré formáty a kodeky. Zpravidla lze říci, že spolehlivě přehraje soubory s koncovkou MP4 a MKV.

Opomenout nemůžeme Umělecký režim, který je nedílnou součástí všech televizí The Frame. Ten spustíte buď přímo skrze lištu aplikací (má zde vlastní záložku), nebo tlačítkem pro vypnutí televizoru. Pokud jej totiž stisknete jen krátce, televize se nevypne, pouze se změní na obraz s uměleckým dílem, které si vyberete. Samsung na celém projektu zapracoval, můžete si tedy snadno doplnit „rámečky“, nastavit jas a sytost, případně vše ponechat na automatice. Vybírat můžete z bezplatných obrázků, prémiové placené galerie i z vašich fotografií.

Režim umění
Líbilo se nám
  • Tizen má budoucnost
Nelíbilo se nám
  • jediný dostupný přehrávač neumí AVI
  • v obchodě s aplikacemi chybí zajímavější hry

Zhodnocení: styl především

Nová generace chytré televize The Frame od Samsungu navazuje na své předchůdce. Nadále se snaží být elegantním a vkusným doplňkem. Díky uživatelsky volitelným rámečkům si ji můžete sami přizpůsobit a pokud například na televizi koukáte jen občas, ve volných chvílích bude plnit roli obrazu. Hodnotit The Frame (2021) jako běžnou televizi je komplikovanější. Má jen průměrný obraz a spíše slabší zvuk. Naopak chytré funkce jsou zde zastoupeny klasicky. Zamrzí také postarší sestava konektorů. Na druhou stranu, pokud hledáte něco speciálního, je The Frame (2021) za 25 tisíc korun v 50palcové variantě rozhodně velmi zajímavá.

Samsung The Frame (2021)

Foto: Samsung

Klady
  • originální vzhled
  • výměnné rámečky
  • dokáže se tvářit jako obraz
  • chytré řešení One Connect
  • povedený ovladač
  • snadná montáž
Zápory
  • jen průměrná kvalita obrazu
  • nepříliš kvalitní zvuk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze