Samsung The Freestyle
test

Samsung The Freestyle

Tak trochu jiný projektor

Projektory mohou být domácí, na cesty a také mohou nahradit televizor. The Freestyle od Samsungu ale vybočuje z řady. Je určen primárně pro ty, kteří jsou neustále na cestách a kromě kvalitního obrazu ocení i různé funkce navíc. Jste hračička? The Freestyle budete chtít!

Dnes se podíváme na projektor, který si razí unikátní cestu, The Freestyle od Samsungu. Cílí na „mladé a neklidné“, kteří chtějí projektor využít na různé příležitosti.

Samsung The Freestyle nenahradí TV, není outdoorový, má však charisma a spousta funkcí, o kterých si konkurence může nechat zdát. Zda tento mix ospravedlní vyšší cenu, to prozradí dnešní recenze.

Technické parametry Samsung The Freestyle

Rozměry 104,2 × 172,8 × 95,2 mm
Hmotnost 830 gramů
Použitá technologie DLP LED
Světelný tok 550 lumenů
Životnost lampy 20 000 hodin
Rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 px, 60 Hz)
Maximální úhlopříčka 30-100" (0,8-2,7 metru)
Reproduktor 360stupňový, 5 W
Automatická korekce zkreslení ano
Automatické ostření ano
Podpora 3D ne
Konektorová výbava 1× microHDMI, 1× USB-C pro nabíjení
Bezdrátová komunikace Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Operační systém Tizen OS
Obsah balení projektor, napájecí kabel, adaptér do sítě, dálkový ovladač, krytka lampy
Cena cca 23 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

Balení je vcelku velkorysé, navíc velice stylové. V krabičce naleznete kromě samotného projektoru s krytkou lampy také dálkový ovladač, jenž vypadá velmi sympaticky, navíc se nabíjí skrze USB-C. Dále v balení je 1,8 metru dlouhý napájecí kabel USB-C–USB-C, 50W adaptér do sítě a základní návod. Dodáme, že jsme testovali i ochranný kryt v podobě válce, který odolá i nějakému tomu pádu.

Samsung The Freestyle

Obal je možné dokoupit za zhruba 1 500 Kč, avšak neposkytuje prostor pro ovladač a nabíječku. Na druhou stranu skvěle ochrání před škrábanci i pády, navíc se do něj projektor vejde včetně pouzdra lampy. V nabídce má Samsung i silikonové pouzdro ve vícero barvách, například růžové či zelené. To se zase hodí, pokud nechcete obal, ale bojíte se, že projektor poškrábete. Vyjde asi na tisíc korun.

Líbilo se nám
  • dlouhý napájecí kabel
Nelíbilo se nám
  • pouzdro není součástí balení

Konstrukční zpracování: líbí se nám

Projektor je na první pohled neskutečně cool, navíc kompaktní, za což vděčí rozměrům 104,2 × 172,8 × 95,2 mm a hmotnosti 830 gramů. To nejsou hodnoty, které by byly běžné u projektorů. Na první pohled upoutá bílá matná barva, která je obohacena o černé plochy a sklo lampy. Ano, bílý povrch je sice magnetem na šmouhy, ovšem už ne tolik na škrábance a otisky prstů. Za nás jde o ideální kombinaci, projektor působí svěže, moderně a minimalisticky.

Hlavní výhodou řešení je kovový stojánek, který je výklopný a umožní snadno přizpůsobit směr, jakým má projektor svítit. Noha je velmi stabilní (díky gumovým nožkám stabilní i na hladkém povrchu) a udrží projektor opravdu v roztodivných pozicích. Za stojan získává Samsung palec nahoru, řešení je to více než praktické.

Přední skleněná plocha ukrývá kapacitní tlačítka, která však příliš často používat nebudete, mnohem vhodnější je dálkový ovladač. Ovšem jsou tu, takže je využít můžete, například když si ovladač zapomenete, případně v režimu bezdrátového reproduktoru. Pod sklem se kromě DLP LED lampy nachází také dva senzory, které řeší automatické ostření a korekci lichoběžníkového zkreslení. To je u moderních projektorů nezbytnost, nikdo totiž nechce dlouhé minuty přemýšlet nad nastavením obrazu. Lampu můžete krýt dodávanou krytkou, ta na svém místě sice drží, ale možná by se nám líbil více šroubovací uzávěr.

Samsung The Freestyle

Odvrácená strana tolik zajímavá není, je na ní děrování, které slouží jako výdech hlasitého reproduktoru, zámky pro uchycení projektoru a také speciální konektor pro připojení držáku či dokovacích stanic s baterií, které Samsung chystá. Závit pro klasický stativ chybí, je nahrazen právě sklopným stojánkem.

Na boku ještě nalezneme microHDMI, USB-C pro napájení a mechanický přepínač pro vypnutí/zapnutí mikrofonu. Po bocích je projektor navíc také děrovaný, aby měl reproduktor průchod do všech směrů. Díky válcovitému tvaru a děrování dochází ke 360stupňovému efektu reprodukce zvuku.

Samsung The Freestyle

Projektor se nám zkrátka líbí. Bílá je moderní, rozměry jsou sympatické a Samsung si dal záležet na detailech. I když nevím přesně proč, při testování jsem si vzpomněl na reproduktor Samsung Bottle – možná proto, že mám rád nápaditá řešení a Samsung je umí perfektně.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • ovládání i na projektoru
  • kompaktní rozměry
  • otočná „noha“
Nelíbilo se nám
  • krytka projektoru by mohla být šroubovací

Ovladač: povedl se

Co se nám rovněž líbí, je dálkový ovladač, který je opravdu malý a tenký, přesto skvěle padne do ruky. Ovladač je z plastu a bílý, to však ničemu nevadí. Potěší naopak matný povrch. Výhodou také je, že se nabíjí skrze USB-C, takže můžete zapomenout na výměnu baterií, jako je to běžné u konkurence. Tlačítka jsou kulatá a tisknou se velmi dobře. Na těle je jich opravdu hodně, vše je však přehledné. Přímo na ovladači nalezneme hned několik rychlých vstupů, a to konkrétně do aplikací Netflix, Amazon Prime, Disney+, stejně jako do internetového prohlížeče. Nechybí ani kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti a změnu programů.

Samsung The Freestyle

K dispozici je také tlačítko pro hlasové zadávání, které spustí asistenta Bixby, ovšem pouze v angličtině či jiném podporovaném jazyce, čeština chybí. To je samozřejmě nevýhoda a zde má Android TV větší výhodu. Kromě zadávání hlasem či ovladačem pomocí směrového kurzoru můžete projektor ovládat i skrze telefon a aplikace SmartThings. Potěší rovněž podpora bezdrátového režimu Samsung DeX, díky kterému si z projektoru můžete udělat monitor, stačí jen připojit příslušné periferie, tedy bezdrátovou klávesnici a myš.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • snadné ovládání
  • dostatek tlačítek
  • Bluetooth

Konektivita: microHDMI překvapí

Samsung The Freestyle není projektor, který má nahradit televizor, proto je i konektorová výbava slabší. Kromě USB-C pro napájení tu máme microHDMI 1.4 s podporou eARC a HDMI-CEC. Je škoda, že chybí plné HDMI, ovšem redukce či speciální kabel vyjde na pár desítek korun. Zde si možná dovolím lehce zastesknout po tom, že tuto redukci mohl Samsung klidně rovnou přibalit. USB chybí také, ovšem moderní periferie (klávesnice a myši) už stejně můžete připojit skrze Bluetooth a místo pomalých USB flashdisků můžete většinu obsahu streamovat. Přemýšlel jsem také nad tím, zda kritizovat absenci 3,5mm jacku. Upřímně, v době bezdrátových sluchátek a vzhledem k faktu, že projektor není reproduktorem s vlastní baterií mi to až zase tolik nevadí.

Co se týká bezdrátové konektivity, využít lze Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.2, zde musím pochválit primárně Wi-Fi. V místech s horším pokrytím se projektor držel „zuby nehty“ a i při streamování obsahu se nevymlouval na špatné pokrytí. Oceňujeme, že Samsung The Freestyle nabízí podporu Apple AirPlay 2, takže obsah můžete zrcadlit i z konkurenčních produktů od Applu, a to během chvilky. Chromecast pochopitelně chybí, uvnitř je Tizen OS a ne Android TV. K zrcadlení však využijete DLNA.

Jak jste už asi z předchozích řádků pochopili, projektor nemá vlastní akumulátor a je potřeba jej nabíjet právě skrze USB-C a adaptér s výkonem 50 W. Výhodou je, že pokud máte výkonnou powerbanku, zvládnete projektor napájet i z ní. Od Xiaomi takovou koupíte za zhruba 1 200 Kč, ovšem Samsung bude nabízet i speciální powerbanku The Freestyle Battery Base, která bude ladit s designem projektoru a zajistí až 3 hodiny promítání vzhledem ke kapacitě 32 000 mAh.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.2
  • stabilní Wi-Fi 5
  • podpora Apple AirPlay 2
  • lze nabíjet i powerbankou
Nelíbilo se nám
  • microHDMI

Obraz a zvuk: čísla nejsou vše

Začneme technickými specifikacemi, než se dostaneme k tomu hlavnímu – kvalitě obrazu. Samsung vsadil na klasickou technologii DLP LED, což je vzhledem k zaměření zcela pochopitelné. Samsung udává, že lampa vydrží až 20 000 hodin, standardem je však 25 až 30 000 hodin, osobně si tedy myslím, že Samsung se raději drží zpátky, ale živnost bude stejná jako u konkurence. Příliš vás to však trápit nemusí, i kdyby projektor běžel 24 hodin denně, vydrží více než 2 roky. Pokud by běžel 12 hodin, jsou to roky 4 a tak dále... Projektor nabízí maximální rozlišení Full HD a světelnost 550 luemnů. To není žádný zázrak, ovšem o čísla tu nejde. Samsung se chlubí samostatným procesorem Crystal Engine, který se stará o zpracování obrazu, stejně tak technologií PureColor pro optimalizaci barev.

Palce Úhlopříčka Vzdálenost od plátna
30 palců 0,76 metru 0,8 metru
55 palců 1,4 metru 1,5 metru
75 palců 1,9 metru 2 metry
100 palců 2,54 metru 2,7 metru

Samsung doporučuje velikost obrazu v rozmezí 30 až 100" (0,8-2,7 metru). Aby bylo sledování co možná nejpohodlnější, nabízí automatickou korekci zkreslení i automatické ostření. Pokud projektor přemístíte, kamera na přední straně zaznamená změnu a automaticky obraz doostří, což zabere opravdu chvilku, někdy ani ne vteřinu. Stejně tak dobře funguje i korekce zkreslení. Je jasné, že projektor nebude mířit na zeď či jinou podložku přímo, ale například ze spodu a zde funguje korekce zkreslení velmi pohotově, navíc velmi dobře. Projektor zvládá jak horizontální, tak vertikální korekci, u té je však občas někdy nutné mu pomoci v nastavení, pokud míří na podložku například z bočního konferenčního stolku. I tak je to však otázka maximálně pár kliknutí a je vyrovnáno. Skvělé, to se nám líbí!

Promítat můžete klidně i na strop.

Freestyle je projektor, který dokáže promítat obraz prakticky kamkoli, kromě zdi také na strop, nebo na plátno, dokonce i na zem. Možná se ptáte, zda je promítání na cokoli jiného než plátno vhodné, respektive možné. Ano, je. Obrazový procesor detekuje barvu podkladu a dle toho přizpůsobí i barvy automaticky bez vašeho přičinění. To je funkce, kterou ne vždy konkurence nabízí a oceníte ji logicky až v momentě, kdy s ní přijdete poprvé do styku.

Zkušenosti? Svítivost není dostatečná pro promítání během jasného dne, ale to je logické – nejde o náhradu televizoru, ale o projektor na cesty. V tomto segmentu se svítivost řadí k těm lepším, nehledě na fakt, že obraz vypadá skutečně dobře. Barvy jsou syté, barevné podání velmi kvalitní, ostrost po celé ploše shodná, zkrátka radost pohledět. Přitom stačí, abyste zatáhli závěsy, případně šera dosáhli jinak. Projektor má také hned několik režimů: Přirozený, Dynamický a Film, podobně jako u televizorů. Nejvíce se mi osvědčil režim Dynamický, který působí nejjasněji. S kvalitou zobrazení jsem byl maximálně spokojen a v některých ohledech dokonce předčila mé očekávání. Projektor jsem testoval v době, kdy už začínalo být poměrně dost teplo, přesto se výrazně nezahříval.

Zvuk se povedl.

Zmínit musím také kvalitní zvuk integrovaného reproduktoru s výkonem 5 W. Na první přečtení si řeknete: „nic moc“, opak je ale pravdou. Zvuk je čistý, poměrně hlasitý a žádného chrčení se obávat nemusíte. V segmentu cestovních reproduktorů jde bez debat o jeden z nejlepších projevů.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • Crystal Engine
  • výborné podání barev
  • dobrý zvuk

Prostředí a nabídka funkcí: je toho dost

Projektor nabízí Tizen OS, tedy stejný systém, který mají i televize Samsung. Prostředí je nejblíže právě novým televizorům od Samsungu, což oceníte, pokud už doma nějakou máte. Hlavní menu je lehce přizpůsobené pro potřeby projektoru, takže lišta s aplikacemi se zobrazuje uprostřed, ne na spodní hraně. To je také dáno tím, že na rozdíl od TV nepotřebujete souběžně sledovat obsah, většinou skrze anténu.

Prostředí

To, že je projektor vybaven systémem Tizen OS přináší prakticky jen výhody. Můžete instalovat aplikace dle libosti. Mezi předinstalovanými naleznete Netflix, Amazon Prime, Disney+, YouTube a další. Pokud vám nějaká chybí a obchod s aplikacemi ji nabízí, můžete ji snadno stáhnout, stačí být přihlášen skrze Samsung účet. Do toho se mimochodem přihlásíte i skrze smartphone. Samsung se po celou dobu snaží ovládání zjednodušit, takže pokud to je jen trochu možné, nabídne právě ovládání skrze smartphone s aplikací SmartThings. Podpora IPTV/OTT je pochopitelná, zkoušel jsem projektor s poskytovatelem Sledování TV a vše fungovalo na jedničku.

Pokud žádné předplatné IPTV/OTT nemáte, můžete využít zrcadlení živého vysílání z vaší Samsung Smart TV se systémem Tizen. Zrcadlit lze i obrazovku Androidu či iOS skrze Apple AirPlay 2.0 a DLNA, případně přímo skrze aplikaci SmartThings, která je dostupná i pro iOS.

Líbilo se nám
  • přítomnost Tizen OS
  • možnost zrcadlení (Apple AirPlay 2.0 a DLNA)
  • snadné ovládání skrze aplikaci SmartThings
  • přehledné prostředí

Ambient Mode: přidaná hodnota

Zatím jsme se bavili o funkcích, které více či méně od projektoru očekáváte. Samsung šel ovšem dál a přidal i Ambient Mode, který zpříjemní různé oslavy a párty s přáteli. Začneme úplným základem, kdy z projektoru můžete udělat takovou malou lucernu tím, že zakryjete lampu projektoru dodávaným pouzdrem. Ano, to vás asi tolik neohromí, ale Samsung toho umí více.

Další funkcí je zobrazení různých šablon s různorodým zaměřením, například oslavy, párty nebo zkrátka jen šablony pro navození klidné atmosféry (krb, okno s výhledem a podobně). Sám jsem tento režim používal primárně, když jsem hostil návštěvy, kdy projektor dotvořil klidnou atmosféru a vzbudil náležitou pozornost.

Líbilo se nám
  • graficky vyvedené šablony

Závěr: je svůj

Samsung The Freestyle je opravdovým odborníkem na to, jak se odlišit. Má specifickou konstrukci, krásné podání obrazu, dobrý zvuk, luxusní provedení a potěší i zajímavým příslušenstvím. Možná chybí vestavěný akumulátor a hodila by se i vyšší svítivost, ovšem i tak nás testování velice bavilo. Radost může zkazit cena okolo 23 tisíc korun, ovšem u Samsungu jsme si na vyšší ceny už poměrně zvykli. Za nás jde jednoznačně o jeden z nejvariabilnějších projektorů na trhu a pokud cena ještě trochu klesne, určitě si získá srdce mnoha „hračiček“.

Samsung The Freestyle

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • kvalitní podání barev, ostrost
  • dostatečné Full HD rozlišení
  • kvalitní zvuk
  • variabilní stojánek
  • mechanický přepínač mikforonu
  • povedený dálkový ovladač
Zápory
  • vyšší cena
  • mohl by mít vlastní baterii (lze nahradit powerbankou)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze