Samsung Xbox Game Pass
test

Samsung Xbox Game Pass

Špičkové hry i na nové televizi

Služba Xbox Game Pass od Microsoftu umožňuje hraní her v cloudu v podstatě kdekoliv. Využívat ji můžete již od roku 2017, avšak letošní rok přinesl poměrně průlomovou změnu. Všechny nové chytré televize od Samsungu totiž umožňují přístup ke službě jen skrze aplikaci. Nepotřebujete žádnou konzoli, stačí televize a klidně i cenově dostupný model. Jak služba hraní Xbox her na TV funguje?

Pro pohodlné hraní kvalitních her je zapotřebí výkonný počítač, případně herní konzole. Tato věta mohla donedávna beze zbytku platit. Doba se však mění a cloudové hraní se neustále vyvíjí. Díky Samsungu můžete mít doma přístup ke kvalitním konzolovým hrám, avšak samotný hardware, myšleno konzoli Xbox, vlastnit nemusíte. Jihokorejský výrobce rozvinul spolupráci s Microsoftem a nabízí hraní her přímo z televize. Jak to funguje? Má smysl a co k němu potřebujete?

Samsung Xbox Game Pass

Co potřebujete ke hraní?

Primárním hardwarem je samozřejmě Smart TV Samsung. Podmínkou je modelový rok 2022 a mladší, pro které je služba Xbox Game Pass dostupná skrze aplikaci. Zásadní informací však je, že nemusíte kupovat model z vyšších cenových pater, klidně můžete sáhnout po naprostém základu od Samsungu. Vůbec nejdostupnější kompatibilní řadou je BU8072, kdy v případě 50palcové úhlopříčky vyjde pouze na 15 tisíc korun.

Kromě televize potřebujete herní ovladač. Ideálně samozřejmě přímo k Xboxu, ale není to vůbec podmínkou. Použít můžete jakýkoliv jiný ovladač, klidně i od konkurenčního Playstationu, případně drátový herní ovladač. Vždy je pouze nutné jej spárovat s vaší chytrou televizí. Náš test probíhal s ovladačem k nejnovější generaci Xboxu a jeho párování probíhalo rychle. Stinnou stránkou nicméně bylo, že ačkoliv televize indikovala ovladač jako spárovaný, aplikace Xbox jej párkrát odmítala rozeznat a přímo v ní nefungoval. Jednalo se však spíše o ojedinělé problémy.

Párování ovladače

Pokud budete mít televizi i ovladač, je potřeba mít přístup ke službě Xbox Game Pass Ultimate. Základem je účet u Microsoftu, který mnozí z vás budou mít, zejména pokud aktivně používáte počítač s Windows. Následně si již službu musíte aktivovat. Měsíční poplatek činí 339 Kč, kvartální 999 Kč. První měsíc si službu můžete vyzkoušet za 25,90 Kč a zjistit, zda je to něco, co by vám vyhovovalo.

Jak funguje hraní her na TV Samsung?

Pokud máte veškerý hardware a požadované předplatné, stačí do chytré televize Samsung stáhnout aplikaci Xbox. Nemusíte se obávat, že byste ji nenašli. Výrobce si je vědom exkluzivitou a v podstatě vám její instalaci nenápadně doporučuje. V aplikaci již uvidíte nabídku všech her.

Samozřejmostí je dělení na různé kategorie podle žánrů. K dokonalosti může chybět, že například závodní hry jsou skryté pod žánrem akční, což může být pro méně znalé lehce matoucí. Postupem času se nabídka přizpůsobuje vašim preferencím, jsou doporučovány novinky a nechybí ani seznam hraných titulů, ve kterých můžete rovnou pokračovat.

Samsung Xbox Game Pass

Hry se spouští velice rychle, nemusíte takřka na nic čekat. Většina titulů naběhne do 5 až 10 vteřin od té chvíle, co u dané hry zvolíte možnost hrát. Během hraní pak takřka nepoznáte, že nehrajete na konzoli, ale v cloudu. Pozor si jen musíte dát na dlouhé prodlevy. Pokud například zůstanete jen v menu hry, případně hru zapauzujete, vydrží hra zhruba 15 minut. Následně vás od cloudového hraní odpojí a navrátí do nabídky aplikace Xbox. Ihned se však ke svému hraní můžete zase vrátit.

Samsung Xbox Game Pass

Ovládání her je intuitivní, nejde o žádné úpravy oproti klasickému hraní na konzoli. Ovladač od Xboxu má příjemnou ergonomii a pohodlně se drží. Líbí se nám i odezva tlačítek či okamžitá reakce na vaše povely. Při dobrých podmínkách brzy zapomenete, že hrajete v cloudu. Nároční hráči však rozdíly mohou nalézt. Zatímco nejnovější konzole Xbox umožňují hraní ve 4K rozlišení se 120 FPS, cloudové hraní na televizích má strop v podobě Full HD. Na běžných úhlopříčkách to však samozřejmě stačí. Tento fakt však může pomoci zodpovědět otázku, zda cloudové hraní brzy vytlačí klasické konzole nebo počítače. Odpověď zní: rozhodně ne. Kdo hraje pravidelně a vyžaduje nejvyšší kvalitu, nebude s cloudovým hraním spokojen.

Nabídka her

V nabídce Xbox Game Pass Ultimate je připraveno několik set her, ze kterých by si měl vybrat každý. Nutné je podotknout, že nabídka se rozšiřuje a průběžně doplňuje, což však mimochodem znamená, že čas od času některá hra zmizí. Samozřejmostí jsou hry od Microsoft Game Studios, jako je Flight Simulator, Forza, Gears of War či Halo. Počítat můžete i se zajímavými tituly od Ubisoftu, jako je Far Cry, Assassin´s Creed či Watch Dogs. Hry jsou k dispozici vždy tak, jak je můžete znát z běžné konzolové verze. V praxi tedy nechybí ani česká lokalizace, například u povedeného titulu A Plague Tale: Requiem.

Nabídka her v rámci Xbox Game Pass Cloud

Pomyslnou specialitou je pak oblíbená online hra Fortnite, která je k dispozici zcela zdarma, nemusíte si tedy vůbec platit Xbox Game Pass Ultimate. Zdarma je ale pouze, pokud ji spouštíte na chytré televizi.

Samsung Xbox Game Pass
Hra Fortnite je k dispozici zcela zdarma, i bez nutnosti předplatného

Jak je na tom konektivita?

Je samozřejmé, že cloudové hraní se nikdy neobejde bez internetu. Obecně je ze strany Microsoftu doporučováno připojení přes 5GHz Wi-Fi a rychlost alespoň 50 Mb/s. Testování probíhalo nejprve na 5GHz Wi-Fi s velmi dobrým signálem. Záhy se ukázalo, že tudy cesta rozhodně nepovede. Služba se sice spustila, stejně tak hry, ale jejich běh byl spíše trhanou animací než něčím, co bychom alespoň vzdáleně mohli přirovnat hraní.

Po připojení kabelu se vše v dobré obrátilo a lze potvrdit, že stačí i připojení s pouhými 50 Mb/s. V takovém případě se hry již výrazněji nesekají a většinu času běží obstojně. Tu a tam se však nevyhnete kostičkování či mírnému zaseknutí. Pokud chcete mít komfort při cloudovém hraní na TV Samsung co nejvyšší, rozhodně doporučujeme kabelovou konektivitu a rychlost nad 50 Mb/s.

Zhodnocení

Služba Xbox Game Pass Ultimate sice na první pohled nemusí působit levně, na druhou stranu je to však v podstatě jediná investice, která vám otevře bránu k hraní kvalitních her bez toho, aniž byste si museli pořizovat konzoli. Díky nabídce Samsungu, kdy podporu nabízí i televize za 15 tisíc korun, se konzolové hraní, byť v cloudu, otevírá opravdu široké mase uživatelů. Současně dodejme, že hraní v cloudu se hodí spíše pro nenáročné/občasné hráče. Nelze totiž opomíjet omezení v podobě Full HD rozlišení a závislost na internetu, která občas může zážitek z hraní degradovat.

Samsung Xbox Game Pass

Souhrnně řečeno jde od Samsungu o krok správným směrem, který může pomoci službě Xbox, stejně tak celému cloudovému hraní. Současně je to také přidaná hodnota každé nové chytré televize Samsung.

Foto: Samsung

Klady
  • přidaná hodnota všech chytrých TV Samsung (rok 2022)
  • postačí jen ovladač a služba
  • široká nabídka herních titulů
  • přehledné a snadné ovládání
Zápory
  • v podstatě nefunguje na Wi-Fi
  • nutné rychlejší internetové připojení
  • občas problémy s párováním ovladače
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze