Sencor SDF 1092
test

Sencor SDF 1092

Nechť vzpomínky ožijí

Dnes se podíváme na opravdu zajímavý digitální fotorámeček, který se může stát ozdobou vašeho interiéru. Kromě povedeného designu nabídne slušnou výbavu, kvalitní displej i možnost vzdálené správy, díky které můžete sdílet fotografie na rámeček z jakéhokoliv kouta planety. To vše navíc za více než přijatelnou cenu.

Pokud přemýšlíte nad dárkem, který by mohl udělat radost, klidně to může být inteligentní digitální rámeček s Wi-Fi, díky kterému můžete vaše vzpomínky a fotografie z cest sdílet i vzdáleně. Právě na jeden takový se dnes podíváme, jmenuje se Sencor SDF 1092 a i přes mírně krkolomný název dozajista udělá radost.

Technické parametry Sencor SDF 1092

Rozměry a hmotnost 260 × 176 × 17,6 mm, 512 g
Velikost displeje 10,1", 25,6 cm
Technologie zobrazení IPS
Rozlišení displeje 1 280 × 800 pixelů
Wi-Fi ano
Systém a prostředí Android s prostředím Frameo v češtině
Doprovodná aplikace Frameo pro iOS a Android
Paměť dostupná paměť 4,6 GB
Rozšíření paměti microSD, až 32 GB
Další funkce časovač vypnutí/zapnutí, časovač prezentace, přehrávání videí, možnost reakcí, úprava fotografií v rámečku, funkce počasí, zobrazení času a data, přidání popisku k fotografiím, možnost zálohy/obnovy z microSD karty, úprava jasu displeje
Cena 2 290 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V krabici naleznete kromě rámečku s nainstalovanou ochrannou fólií také nabíječku s proprietárním USB-C a délkou 1,5 m a univerzální platový stojánek. Nechybí ani základní návod a příručka Frameo, která poslouží pro nastavení rámečku. Vše potřebné je tedy součástí balení.

Líbilo se nám
  • vše potřebné v balení

Konstrukční zpracování: ozdoba interiéru

Sencor má v nabídce více digitálních fotorámečků, my jsme si na test vybrali Sencor SDF 1092, který pořídíte v černé a bílé variantě, o čemž informuje písmenko za názvem rámečku – Sencor SDF 1092 W má bílý, Sencor SDF 1092 B černý, v obou případech název doplňuje i zmínka o podpoře Wi-Fi, takže se můžete setkat i s názvem Sencor SDF 1092 W Wi-Fi a Sencor SDF 1092 B Wi-Fi. V obou barevných variantách jde o sympatický kus elektroniky, kdy si Sencor vyhrál s designem, který silně připomíná standardní rámeček na fotografie.

Sencor SDF 1092

Tělo rámečku je kompletně plastové, Sencor kombinuje lesklé a matné plasty, což působí efektně. Bílá barva je možná trochu praktičtější, protože na ní tolik nejde vidět prach, ovšem obě varianty mají něco do sebe, výběr je tedy zcela na vás.

Rámeček se pyšní 10,1" matným displejem s úhlopříčkou 25,6 cm. Po jeho stranách jsou poměrně silné rámečky, ale má to svůj důvod, který jsme nastínili v předcházejících řádcích – Sencor se tím snažil přiblížit klasickým fotorámečkům, tedy těm „hloupým“. Rozměry rámečku činí 260 × 176 × 17,6 mm a můžete jej používat v rozložení na šířku i výšku.

Sencor SDF 1092

Na zadní straně se totiž nachází hned dva průřezy pro zašroubování plastového stojánku, který je součástí balení. Pokud vám nevyhovuje možnost položení stojánku na poličku, můžete jej zavěsit přímo na zeď, opět jsou k dispozici hned dva průřezy pro háček (pro zavěšení s orientací na výšku/šířku). Praktické a Sencor chválíme!

Digitální fotorámeček Sencor SDF 1092 můžete zavěsit i na zeď.

Na zadní straně dále je zapuštěný ostrůvek, ve kterém se nachází kulatý proprietární konektor pro nabíjení, slot pro microSD kartu, servisní microUSB a resetovací tlačítko. Ono zapuštění je opravdu praktické, díky tomu nabíjecí konektor ve tvaru L nijak nevyčnívá. Pokud je tak rámeček zavěšený, zbytečně jej nabíječka neoddaluje ode zdi. Posledním prvkem je mechanické tlačítko ON/OFF, které je rovněž zapuštěné do těla rámečku, nad okolní povrch nijak nevystupuje. Na zadní straně je i výstup 1W reproduktoru, o tom však až později.

Jako celek na mě Sencor SDF 109 působí hodnotně, kdy se za něj rozhodně nebudete stydět. Bílá je v záplavě černých fotorámečků příjemným zpestřením, kvalita konstrukčního zpracování je velmi slušná a celkový dojem je zkrátka povedený, to se Sencoru opravdu povedlo!

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • plastový stojánek v balení
  • možnost zavěsit na zeď
  • skrytý nabíjecí konektor
  • dvě barevné varianty

Displej a prostředí: to je to, oč tu běží

Jak už víme, hlavní dominantou přední strany je panel s úhlopříčkou 10,1" (25,6 cm). Displej je částečně matný, snižuje tedy odlesky, což se pro použití na digitálním fotorámečku opravdu hodí. Panel je typu IPS, je kompletně dotykový a nabízí HD rozlišení 1 280 × 800 pixelů. Rozlišení není nejvyšší, je však dobré si uvědomit, že fotorámeček nebudete používat jako tablet, kde by z běžné pozorovací vzdálenosti byly viditelné pixely, u fotorámečku toto nehrozí, protože jej s největší pravděpodobností budete sledovat na vzdálenost několika metrů, ne centimetrů.

Sencor SDF 1092

Musíme pochválit opravdu velmi dobré pozorovací úhly, kdy ze strany je panel dobře viditelný a barvy se nijak nezkreslují. Slušný je i maximální jas, sice nemáme přesné číslo nitů, ovšem rámeček je opravdu jasný a s největší pravděpodobností nebudete nastavovat jeho maximální jas, protože poté již vcelku „tahá oči“. Maximální jas se bude hodit pro použití ve velmi světlých prostorách.

Zmínili jsme, že displej je kompletně dotykový, jde tedy o takový tablet bez baterie. Jakmile rámeček zapojíte do sítě, automaticky se zapne. Rámeček je opatřen systémem Android, ovšem úvodní nastavení je pod taktovkou Frameo. Frameo je aplikace, která je speciálně přizpůsobena pro digitální fotorámečky, kompletně tedy nahrazuje úvodní proces nastavení, který známe ze zařízení s Androidem.

V prvních krocích je třeba nastavit jazyk prostředí, kde nechybí ani čeština, dále je dobré rámeček spárovat s domácí Wi-Fi, nastavit čas a datum a během chvíle se ocitnete v prostředí fotorámečku. Úvodní obrazovka nabízí pohled na čas a venkovní teplotu, přičemž pro sdílení fotografií je nutné stáhnout do vašeho smartphonu aplikaci Frameo, která je k dispozici zdarma pro iOS i Android.

Sencor SDF 1092

Pokud zavítáte hlouběji do nastavení, objevíte již prostředí, které již vypadá jako v běžném tabletu se systémem Android. Hlouběji v nastavení lze nastavit časovač (kdy se rámeček vypne/zapne), jas displeje, můžete upravit časové pásmo a rovněž vybrat, jaké informace se mají objevovat na hlavní obrazovce – tedy čas, datum a teplota.

Vzhledem k tomu, že v domácnosti již mám jeden fotorámeček s prostředím Frameo, nebyl jsem ničím překvapen, prostředí je identické se všemi rámečky s touto aplikací. Já jen zdůrazním, že za mě osobně je prostředí Frameo vůbec to uživatelsky nejpřívětivější, s nastavením si poradí i naprostý začátečník a bohatě stačí, pokud máte byť jen základní zkušenosti se systémem Android. Frameo všemu dodává punc elegance a celý proces nastavení výrazně zjednodušuje.

Líbilo se nám
  • velký matný displej
  • skvělá čitelnost
  • výborné pozorovací úhly
  • praktické prostředí Frameo postavené na Androidu
  • zcela dostatečná jemnost displeje
  • lokalizované prostředí
  • časovač

Aplikace Frameo: pravá ruka fotorámečku

Rámeček je nastavený, umístěný na stolečku či na zdi, ale jak nahrát fotografie? Je to snadné, stačí si stáhnout aplikaci Frameo, na rámečku klepnout na displej a zvolit možnost „Přidat přítele“. Rámeček vygeneruje kód + QR kód, který přepíšete/ofotíte do aplikace Frameo, rámeček si pojmenujete a následně se otevře vaše galerie snímků. Vy si můžete vybrat, zda pošlete jednu, či hned celou sadu fotografií. Aplikace vám pomůže s tím, aby byla odeslaná fotografie správně vycentrovaná, dovolí vám tedy vybrat nejdůležitější část snímku a následně zařídí odeslání. Vzhledem k tomu, že proces přijímání snímků probíhá skrze Wi-Fi, je doručení snímků otázkou maximálně pár vteřin. Zní to až neskutečně jednoduše? Nejenže to tak zní, ono tomu tak opravdu je.

Aplikace Frameo je jednoduchá. Pokud přidáte více fotorámečků s prostředím Frameo, lze je synchronizovat a najednou můžete fotografie odesílat do více rámečků současně. Zároveň můžete prohlížet obsah daného fotorámečku, tedy snímky, které jste odeslali. Bohužel, snímky nelze na dálku mazat, pokud tedy omylem odešlete fotografii, kterou jste nechtěli, musíte ji smazat/skrýt manuálně přímo ve fotorámečku. Pokud chcete, můžete k fotografii přidat i popisek, který se u fotografie trvale zobrazí.

Sencor SDF 1092
K fotografiím lze přidat i popisek

Možná se ptáte na to, co se stane, pokud se pokusíte odeslat video. Není problém, Frameo si poradí i s videem, tedy jak aplikace, tak fotorámeček. Navíc nechybí 1W reproduktor, díky kterému rámeček přehraje i zvuk. Je však nutné počítat s tím, že rámeček kvalitu videa mírně degraduje, sníží se navíc i snímkovací frekvence, takže na dlouhá videa to nejlepší není – opět, má jít o nějakou připomínku zážitku, takže nelze kvalitě videa nic vyčíst. Dodáme, že video se přehrává do té doby, dokud časovač nepřeskočí na další soubor (snímek, další video) – pokud by byl časovač delší než video, po zbytek časovače se zobrazí první snímek z videa, maximální délka videa může být 15 vteřin. Automatické přehrávání videí lze v nastavení vypnout, stejně tak můžete u videí vypnout zvuk.

Líbilo se nám
  • jednoduché propojení
  • snadná správa
  • možnost odeslat více fotografií
  • pomoc aplikace s vycentrováním snímků
  • možnost odeslat fotografie do více fotorámčků
  • možnost přidat popisek fotografie
Nelíbilo se nám
  • snímky nelze na dálku mazat

Další funkce: interakce jsou základ

Samotný rámeček má dostupnou paměť o velikosti 4,6 GB, což stačí na pár stovek fotografií. Pokud chcete, můžete vložit i paměťovou kartu microSD s maximální kapacitou 32 GB a na tu snímky z paměti fotorámečku exportovat. Na microSD kartu můžete i dopředu nahrát fotografie, pokud by náhodou nebyla k dispozici Wi-Fi. Možná se ptáte, přijdete tím o možnost upravit vycentrování fotografie? Nepřijdete, na daný snímek stačí poté kliknout, zobrazí se nabídka nejčastějších funkcí, kde vyberete možnost „Vyplnit rámeček“, kdy se fotografie automaticky vyplní přes celý displej. Případně lze zvolit možnost „Upravit fotografii“, kdy můžete fotografii vycentrovat/otočit dle preferencí. Přímo skrze rychlou nabídku funkcí můžete vybranou fotografii skrýt. Neznamená to, že ji smažete, ale nebude se zobrazovat ve výchozím zobrazení. Dodáme, že na microSD kartu lze dělat i zálohy a obnovy.

Už víme, že si můžete nastavit jas rámečku, samozřejmě ale lze nastavit i interval posunu snímků. Vybrat můžete posun po několika vteřinách až po několik minut, posuvník je v tomto ohledu opravdu štědrý, vybrat si tak můžete prakticky libovolnou hodnotu. Líbí se nám i časovač, kdy si můžete nastavit, kdy se fotorámeček sám vypne a zapne. Vzdáleně můžete i vymazat přátele, které jste povolili pro odeslání obrázků. Stačí kliknout na vybrané jméno – pokud si to budete přát, můžete dané osobě zamezit odeslání snímků na váš fotorámeček, na jeden klik navíc můžete smazat všechny fotografie, které vám daná osoba odeslala přes aplikaci Frameo.

Reakce
K fotografiím lze zaslat reakce, které se zobrazí odesílateli

Mezi další funkce patří možnost interakcí. Pokud obdržíte fotografii, která se vám líbí, můžete na ni zareagovat přímo z fotorámečku odesláním vhodného smajlíku – na výběr máte srdíčko, smích, údiv a smutek. Ten se následně zobrazí i protistraně, a to opět v aplikaci Frameo v historii odeslaných snímků. Pokud navíc přidáte popisek fotografie, popisek se zobrazí přímo s fotografií na rámečku, uživatel fotorámečku si však může nastavit to, aby se popisky automaticky skrývaly a nijak nezastiňovaly samotnou fotografii. Vypnout můžete i oznámení, třeba takové, že do fotorámečku byly odeslány nové fotografie.

Líbilo se nám
  • podpora microSD karet
  • časovač
  • interakce
  • vzdálená správa přístupů
  • možnost vypnutí notifikací

Zhodnocení: zamilujete si jej

Nová doba si žádá nové technologie a asi se shodneme na tom, že osobní dárky jsou těmi nejlepšími. Pokud máte spoustu fotografií a chcete si sami sobě, případně vašim blízkým zajímavé okamžiky připomínat, jsou digitální fotorámečky ideálním dárkem. Velkým benefitem je i extrémně snadné prostředí systému Frameo, ovládání zjednodušuje i plně dotykový displej, který je mnohem lepší variantou než nějaká tlačítka na zadní straně rámečku. Když k tomu připočteme velmi férovou cenu okolo 2 200 korun, máme tu adepta na dárek, který udělá radost prakticky kdykoli a komukoli. Za nás Sencor získává palec nahoru, za své peníze totiž dostanete opravdu maximum.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design
  • prostředí Frameo
  • snadné nastavení
  • výhodný poměr ceny a výkonu
  • jednoduché párování
  • sdílení fotografií odkudkoli
  • podpora microSD karet
  • lokalizované porostředí
  • možnost úpravy snímku přímo v rámečku
  • možnost zavěsit na zeď
  • praktický stojánek
  • kvalitní IPS panel s dobrými pozorovacími úhly
Zápory
  • fotografie nelze vzdáleně mazat
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze